X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • angelika1995 Ekspertka

Wysłany: 15 maja 2018, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam fioła na punkcie wagi choć poza brzuszkiem nie przytyłam nigdzie a juz 10,5 kg ;p lekarz kazał wyluzować, mówi ze woda mi się zbiera i szybko wróce do formy po porodzie :)

angelika22
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 15 maja 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    a co wizyte też masz glukoze naczczo robioną czy nie?
    Nie nie mam robionej co wizyte na czczo bo nie mam nawet nigdy wizyty na czczo ;)

W zeszlym tyg tylko godzine po glukozie mialam pobierane i mialam 133 a dzis 102-145-87 wiec tylko ten na czczo podejrzany...
    Jutro mam wizyte u diabeto to zobaczymy co on na to...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 15 maja 2018, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz nic nie powiedział, w sumie przytyłam juz 8kg z czego przez ostatnie 5 tygodni tylko 1kg ale brzuch sporo urósł.
    Odnośnie ruchów dziecka, to czuje ze kopie itd ale czy to rączka czy nóżka to nie wiem, ale wczoraj z pewnością zrobiła jakiegoś fikołka bo widziałam jak zmienia sie pozycja w brzuchu i cały aż sie zatrząsł ;)

Zuuziia, mogę spytać czemu ortopeda dał Ci zalecenie cc? Ja muszę wybrać sie do reumatologa i mam nadzieje ze dostanę pozwolenie na SN.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2018, 16:31

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 15 maja 2018, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jutro wizytę, więc dopiero przekonam się ile przybyło. Pewnie już ze 12 kg jak nic :P Pytałam na ostatniej wizycie, czy nie za szybko tyję, to gin się tylko roześmiał i powiedział, że na to nie ma sztywnych tabelek i skoro tyle tyję, to znaczy, że tyle potrzebuję ;) Poza tym startowałam z niedowagi (po pierwszej ciąży była 5 kg na minusie), więc tym bardziej mam się nie martwić.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • katka/85 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie ten mój lekarz jest ogólnie ok ale ta waga to chyba jakiś jego kompleks ;) chciałby żeby każda kobieta w ciąży tyła 10-12 kg. a to przecież nie do końca od nas zależy ile przytyjemy. tak jak napisała paulina można zdrowo jeść ćwiczyć pilnować diety a kg i tak lecą. a on by od razu skwitowal ze to od jedzenia :/ lekarz lekarzem ale i tak żaden facet nigdy nie zrozumie do końca jak to w tej ciazy jest. ja tam się tym jego gadaniem nie przejmuje i mam zamiar jeść normalnie ale zdziwił mnie ten jego komentarz.

a co do wyników glukozy to dzisiaj mi powiedział ze po godz jest do 180 a po dwóch do 150.

3jvz2n0an96r1ens.png
    c55fs65gka3iyxy5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuuziia wrote:
    Też macie taką niemoc jak ja ? Nawet do toalety nie chce mi się wstać :/
    Młody buszuje w brzuchu jak szalony, a jego matce nic się nie chce nawet mrugać. :D Ostatnio wszystko mnie drażni i kloce się z byle powodu z mężem.
    Po wczorajszej wizycie u ortopedy okazuje się, że mam przeciwskazania do naturalnego porodu :( dał zaświadczenie do CC.

Ja mam taką niemoc zwlaszcza dzisiaj. Pogoda u mas do bani deszcz zimmo nic mi sie nie chce. Zrobilam nalesniki na obiad :D A wczoraj to się czułam jak na mega pms ,dziwne te hormony tym razem u mnie.

Ja sie wagą nie przejmuję a wręcz wolę więcej przytyć żeby dziecko było w miarę wagowo. Bardzo nie chcę żeby byla poniżej 3 kg, więcej problemów mają maluchy z brzuchem kolkami itd

• justa8902 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja przytylam tez 8 kg poki co a w ostatnie 4 tyg ponad 3kg to sie nasluchalam wykladu, ze mam odstawic slodycze, bo powinnam max 2 kg w te 4 tyg, bez przesady, ale fakt faktem ze troche robi mi stres, bo pierwsze co to patrzy na wage.
    Mi cukier wyszedl 93 po godzinie od wypicia, ponoc ok, ale cos dziwnie nisko.
    W koncu zamowilam i przyszedl nam wozek ;) stoi w salonie i przypomina mi ze juz duzo czasu nie zostalo hihi

qdkkzbmh2w8fg125.png
    f2wl3e5eun35he4m.png

Pai1,zesp Antyfosfolip.,niedobór białka S
    Agatka ur 17.08.2018 o 23.41 3880g 54cm
    38w-3762g; 35w-2759g; 32w-2300g; 29w-1703g
    08.2016 cp <3 [*] 03.2017 <3 [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego dziwne mają podejście Ci lekarze. Odrazu zakładają że człowiek je słodycze i fast food. :D :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2018, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumka1990 uff to dobrze że z dzieckiem wszystko ok. Czyli pewnie infekcja. Przejdzie niedługo . Trzymaj się!
    Dziewczyny któraś bierze opcję porodu w szpitalu brodnowskim, ale sn?

pumka1990 lubi tę wiadomość

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2018, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dzowniłam do ośrodka zapytac o wyniki glukozy i powiedziałą mi pielegniarka że są dobre pośrodku norm wszystkie także moge spokojnie odebrać je przy okazji następnej wizyty bo wszytsko dobrze.

Ja przytyłam już 11 kg i nic mi ginek nie mówił. W pierwszej ciąży przytyłam ciut ponad 20 kg, w drugiej 18 kg,także pewnie i teraz podobnie. Po porodzie i 3 dobach w szpitalu mam conajmniej 10 kg mniej od razu, kolejne 5 lg schodzi też szybko, najgorzej ostatnie kg. Także spokojnie, myślę, że szybko jakoś formę ogarniemy. Teraz nie ma co wariować i się stresować, jest kupa innych spraw wywołująch stres, waga nie powinna być jedną z nich. Grnut że dzieci zdrowe :)

7w3d 💔
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 15 maja 2018, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d'nusia wrote:
    Pumka1990 uff to dobrze że z dzieckiem wszystko ok. Czyli pewnie infekcja. Przejdzie niedługo . Trzymaj się!
    Dziewczyny któraś bierze opcję porodu w szpitalu brodnowskim, ale sn?
    Ja biorę pod uwagę ten szpital, ale nie wiem jeszcze jaki poród dowiem się dzisiaj bądź w poniedziałek. Ale ostatnio słyszę same pozytywy

d'nusia lubi tę wiadomość

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2018, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołza o to super, ja chcę się wybrać jakoś z mężem i zobaczyć oddział. Orientujesz się może czy jest taka możliwość?

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2018, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale macie przerób :) czytam i czytam. Po powrocie z wyjazdu wrzucam na luz, zamykam sprawy w pracy i koniec.
    Wczoraj czułam rączki i nóżki, ale do dlatego że obrywałam po przekątnej, więc to musiały być ręce i nogi. Czasami czuje coś większego i twardego, więc sądzę że to głowa albo tyłek :)
    Mi lekarz nie komentuje wagi, nie jest dużo na plusie. Wydaje mi się że jeśli ktoś ma około 10kg na plusie to nie ma tragedii. Niedługo będą kazali się odchudzać przed ciążą.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 15 maja 2018, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d'nusia wrote:
    Zołza o to super, ja chcę się wybrać jakoś z mężem i zobaczyć oddział. Orientujesz się może czy jest taka możliwość?
    Wiesz co nie wiem nic na ten temat, ja zwiedziłam tylko IP :-)

d'nusia lubi tę wiadomość

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2018, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A powiedzcie mi jeszcze w kwestii kp może któraś wie. Jeśli matka karmii kp a nie ma apetytu i nie dostarcza tyle kalorii to pokarm jest wtedy słaby? W sensie ze dziecko może nie przybierać nie tłusty czy coś takiego?

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2018, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    A powiedzcie mi jeszcze w kwestii kp może któraś wie. Jeśli matka karmii kp a nie ma apetytu i nie dostarcza tyle kalorii to pokarm jest wtedy słaby? W sensie ze dziecko może nie przybierać nie tłusty czy coś takiego?
    Ja swoją wiedzę czerpałam z bloga hafija. Może tam zobacz. O ile mi wiadomo nie ma czegoś takiego jak słaby pokarm.

Kate82 lubi tę wiadomość

• gosia.kak Autorytet

Wysłany: 15 maja 2018, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:

na spotkaniu z położną mówiła nam ze pokarm zawsze jest takiej jakosci jakiej powinien, i nie moze byc zły. Jesli matka sie zle odżywia to wwitaminy i minerały potrzebne do mleka idą z jej organizmu i kosztem jej zdrowia, osłabienia kondycji, stanem zębów, włosów, itp, ale to przy ekstremalnym np. odchudzaniu matki a nie w chwilach gdy raz na jakis czas mniej lub gorzej jakościowo zje ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2018, 17:39

Leticia lubi tę wiadomość

3i492n0agf4rykt3.png
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2018, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj byłam u fryzjera:) Aż mi lepiej:D moja mała dzisiaj w nocy miała niezłą impreze, obudziłam się koło 2.30 i nie spałam ponad dwie godziny bo tak intensywnie się ruszała. W dzień też dużo się rusza, praktycznie czuję cały dzień jakieś ruchy, ale nigdy nie jest to takie mocne jakie było dziś w nocy... Żwawe dziecko chyba nam się trafi:D

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 15 maja 2018, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:

W przypadku dostarczania zbyt małej ilości kalorii, dzieje się to, co zazwyczaj przy ujemnym bilansie energetycznym - czyli mama chudnie. Jeśli dodatkowo dostarcza zbyt mało witamin i mikroelementów, to może odbić się na ogólnym stanie jej zdrowia.
    Dziecko zawsze dostanie swoją dolę, z wyjątkiem naprawdę ekstremalnych sytuacji, czyli totalna głodówka i przestawienie organizmu na tryb przetrwania. Ja miałam coś w tym rodzaju po cc - tuż po miałam pokarm, ale jak zaczął się silny krwotok, to mleko zanikło, organizm skupił się na walce o przeżycie.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Pokarm powinien w teorii być zawsze dobry dla dziecka , ale nie ma co się oszukiwać że bogata dieta matki na pewno sprawę poprawi. Generalnie najgorzej na pokarm działa stres bo może nawet zatrzymać laktację. Podczas karmienia trzeba też pic sporo wody bo wtedy też łatwiej o pokarm. Z jedzeniem chyba nie ma takiego ciśnienia ale warto pamiętać że jeśli nie dostarczysz witamin minerałów to dziecko Tobie zabierze a Twój organizm to odczuje.

7w3d 💔
‹‹ 737 738 739 740 741 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ