Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
anyzratak wrote:A macie dziewczyny podwyższona temptemperature ciała? Ja mam cały czas 27.3, 27.5 mierze pod pachą i trochę się martwię ale niby to normalne.. Ja jeszcze u gin nie byłam bo boje sie iść już że nie zobaczy nic i będę się później bała że cos jest nie tak.. pójdę tak jak chmielcia w 7tyg.
Dziewczyny jeśli któraś wcześniej nie miala problemów z tarczyca a nagle teraz wyszła nadczynność to też nie panikujcie bo tak się może zdarzać ja sama tak miałam i najlepiej dwa tyg później powtórzyćWiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2017, 16:24
polkosia, mi88 lubią tę wiadomość
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
Cześć dziewczyny Chciałabym nieśmiało dołączyć!
Wczorajszy wynik bety: 4,2
Dzisiaj juz 11,1
Ovufriend podpowiada, że termin porodu przypadałby na 28. sierpnia.
Trochę się martwię, że boli mnie dość mocno podbrzusze, to normalne? Dzisiaj jest dopiero ok. 11 dpo, termin okresu wypada mi dopiero we wtorek / w środę...Flowwer, d'nusia, niedograna, Carolline lubią tę wiadomość
Pierwsze dziecko - córka - sierpień 2018
Druga ciąża - 24.03 (11 dpo) beta 45, przewidywany TP 3.12.2020 -
squirrel wrote:Byłam wczoraj na USG. Według monitorowanej owulacji to był 5 tydzień 6 dzień. (według OM - 6 tydzień 5 dzień, ale owulacja w 21 dniu).
Potwierdzona ciąża wewnątrzmaciczna. Pęcherzyk ciążowy 18 mm. W pęcherzyku widoczny tylko pęcherzyk żółtkowy 4mm. Zarodka brak.
Mam przyjść jeszcze 21 grudnia. Ogólnie lekarz był zwolennikiem wizyty dopiero 29 grudnia ale wtedy wyjeżdżam i będę dopiero po nowym roku.
Na tej wizycie 21 musi już być widać zarodek bo to byłby 6 tydzień 5 dzień, ewentualnie jeszcze bez akcji serca.
Mam mieszane uczucia po tej wizycie. Lekarz powiedział, że jedna na 5 ciąż się nie rozwija dalej i jest to loteria czyja. Powiedział, że u mnie jak owulacja była monitorowana to w 5 tyg 6 dniu już powinien ten zarodek być ale czekamy dalej.
Nie czuję się podniesiona na duchu po tej wizycie . Nie dał mi wcale do zrozumienia, że skoro jest pęcherzyk żółtkowy to i zarodek za kilka dni też powinien się pojawić
Ojej, ale głupoty! Na nic się nie decyduj, nawet jak w 8 tc nie będzie zarodka! Ile to dziewczyn tu spotkałam, niektóre nawet w 10 tc dopiero zarodek widziały. Bądź dobrej myśli!
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Girl25 wrote:Weszłam do was z ciekawości aż trudno uwierzyć że tu już są dzieciaki z sierpnia . Chyba chodzi Ci o temp. 37 a nie 27.... Ale tak to normalne ja tez taka miałam i w sumie poza tym ze wynik bety miałam wysoki i brak @ to ciężko było wyszukać u mnie objawów . Cała ciążę nic mi nie jest poza tym ze do 2giego trymestru musiałam mieć obowiazkowo popołudniowe drzemki i na samym początku przez niektóre zapachy było mi niedobrze ale nie wymiotowalam ani razu tylko dużo jem. Jeszcze 3 tyg do terminu a może się okazać ze i w grudniu urodze .
Dziewczyny jeśli któraś wcześniej nie miala problemów z tarczyca a nagle teraz wyszła nadczynność to też nie panikujcie bo tak się może zdarzać ja sama tak miałam i najlepiej dwa tyg później powtórzyć
Dokładnie. Mój ginekolog w ogóle nie zlecał mi badań tarczycy, bo hormony zmieniają się jak szalone w ciąży i jeden wynik nie musi o niczym świadczyć. W żadnej z obu ciąż donoszonych nie miałam tych badań. Dziewczynki są zdrowe, a ja czułam się dobrze.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Polkosia nie zgodzę sie odnośnie tarczycy!!
Nieleczona niedoczynnosc tarczycy w ciazy moze sprawić, ze dziecko bedzie opóźnione intelektualnie. Jest to udowodnione i przebadane dlatego badania tsh juz w okresie staran to podstawa. A w ciąży tsh wariuje to się zgadza, dlatego zawsze bada sie tez ft4, które jest stabilne i pokazuje prawidłowy obraz.
To ze nie miałaś tych badan to jest zaniedbanie. A ze Twoje córeczki sa zdrowe to szczęście. Trzeba się badać!Aradia***, mi88 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnygilmoregirl wrote:Cześć dziewczyny Chciałabym nieśmiało dołączyć!
Wczorajszy wynik bety: 4,2
Dzisiaj juz 11,1
Ovufriend podpowiada, że termin porodu przypadałby na 28. sierpnia.
Trochę się martwię, że boli mnie dość mocno podbrzusze, to normalne? Dzisiaj jest dopiero ok. 11 dpo, termin okresu wypada mi dopiero we wtorek / w środę...
Każdy ginekolog twierdzi żeby nie robić testu ciazowego, czy bety przed upływem terminu @. -
nick nieaktualny
-
Tez uwazam ze tarczyca to jedno z wazniejszych i podstawowych badan w ciazy... wiadomo ze lubi byc zmienna ale po ta sa rozne dawki lekow zeby je dopasowywac do danej sytuacji... czesto jest tak ze niedoczynnosc rosnie wraz z kolejnymi tygodniami ciazy i w zwiazku z tym co kilka tygodni jest potrzeba zwiekszenia dawki...
Malo tego niekeczona niedoczynnosc na poczatku ciazy potrafi prowadzic do poronienia...edwarda20, PLPaulina, Flowwer lubią tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Dziewczyny, czy to normalne, że nie boli mnie brzuch? W pierwszej ciąży pamiętam jak się skarżyłam na bóle brzucha, a teraz nic. Doczekałam się mdłości i mega senności, ale martwi mnie brzuch.
A co do tarczycy, trzeba jej pilnować! Też czytałam, że dziecko może być opóźnione czy mniej inteligentne przy zaniedbanej niedoczynności.edwarda20 lubi tę wiadomość
-
edwarda20 wrote:Polkosia nie zgodzę sie odnośnie tarczycy!!
Nieleczona niedoczynnosc tarczycy w ciazy moze sprawić, ze dziecko bedzie opóźnione intelektualnie. Jest to udowodnione i przebadane dlatego badania tsh juz w okresie staran to podstawa. A w ciąży tsh wariuje to się zgadza, dlatego zawsze bada sie tez ft4, które jest stabilne i pokazuje prawidłowy obraz.
To ze nie miałaś tych badan to jest zaniedbanie. A ze Twoje córeczki sa zdrowe to szczęście. Trzeba się badać!
Ja też nigdy nie miałam zlecanych tych badań i nawet nie wiedziałam o ich istnieniu. Wszystkie ciąże prowadziłam w gabinecie prywatnym u jednej z lepszych lekarek w naszym regionie. Dzieciaczki urodziły się zdrowe, rozwijają się super, a ja całe ciąże przeszłam bezproblemowo. Ja nawet o czymś takim jak beta dowiedziałam sie dopiero teraz na tych forachpolkosia lubi tę wiadomość
Wojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
Aniołek Bogusia 24.01.2018 [*] 10 tc
Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 -
Rowumiem kiedy ktoś dłuższy czas nie zachodzi w ciąże i endokrynolog czy ginekolog zleca badanie hormonów, ale nie zgodze się, że zbadanie tych hormonów to podstawa u każdej kobiety starającej i u każdej zafasolkowanejWojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
Ja mialam robione te badania i rowniez uwazam, ze sa to wazne badania. Jesli ktos nie mial problemu z tarczyca to z badaniem czy bez urodzil zdrowe dzieci. Uwazam jednak, ze warto zrobic takie badanie niz dopiero przeknac sie, ze cos bylo nie tak po ktoryms poronieniu.
edwarda20, Leticia lubią tę wiadomość
-
NiecierpliwaOna wrote:Ja też nigdy nie miałam zlecanych tych badań i nawet nie wiedziałam o ich istnieniu. Wszystkie ciąże prowadziłam w gabinecie prywatnym u jednej z lepszych lekarek w naszym regionie. Dzieciaczki urodziły się zdrowe, rozwijają się super, a ja całe ciąże przeszłam bezproblemowo. Ja nawet o czymś takim jak beta dowiedziałam sie dopiero teraz na tych forach
Są jeszcze kobiety, które nie mają problemow z tarczycą, coraz mniej ale są. Wiec trzeba sie tylko cieszyc, że jestes zdrowa i masz zdrowe dzieci.
Nie musisz sie zgadzac, fakty mowią same za siebie.
-
myszka 30 wrote:Ja mialam robione te badania i rowniez uwazam, ze sa to wazne badania. Jesli ktos nie mial problemu z tarczyca to z badaniem czy bez urodzil zdrowe dzieci. Uwazam jednak, ze warto zrobic takie badanie niz dopiero przeknac sie, ze cos bylo nie tak po ktoryms poronieniu.
Albo, ze dziecko slabo się rozwija, odstaje intelektualnie od rowiesnikow, gorzej sie uczy itp. Sporo takich historii czytalam. W samej gazecie Angora jest cotygodniowy cykl o lekarzach partaczach, i to na ogol wlasnie z prywatnych gabinetów. Z innej beczki, ale kiedys byla historia, że taki lekarz przez 9 mcy nie zauwazyl, że dziecko nie ma rączki...
-
nick nieaktualnyW PL pierwsze badania zlecone na NFZ mają w sobie tsh. I jest to badanie wymagane do zrobienia. I czy to jest wymysł? Nikt nikogo do badań nie zmusza.
Nawet przed zajściem w ciążę gin zleca komplet badań i tam też jest tsh.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2017, 19:10
-
Badania TSH nawet nie ma w karcie ciąży, więc to nie jest PODSTAWOWE badanie. Poza zwykłą morfologią i moczem w karcie ciąży (mam 3 - każda inna) są takie badania jak:
odczyn wassermanna, HBS, HCV, różyczka, tokspolazmoza, przeciwciała anty-RH (odczyn coombsa), HIV, VDRL, glukoza na czczo, test obciązenia 75 G GLU, posiew w kierunku GBS,
Poza tym oczywiście waga, ciśnienie
Myśle, że jeśli ktoś miał problemy z tarczycą przed ciażą, to logiczne jest że ten hormon będzie kontrolowany w trakcie ciaży. Tak samo, gdy ktos jest obiążony inną choroba itdpolkosia lubi tę wiadomość
Wojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
Ja rownież zgodzę sie ze zdrowa tarczyca jest ważna ale ze niedoczynnosc powoduje wady intelektualne u dzieci ?
Tak z ciekawości...jakie sa źródła tych badań ? Bo optymistycznie zakładam ze nie tylko gazeta Angora ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2017, 19:24