Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny dzisiaj zrobiłam hormon beta hcg i wyszło mi 2709, w pierwszej ciąży miałam w tym okresie 670. Zastanawiałam się dlaczego tak jest, ale najważniejsze, że jest w normie i chyba nie ma znaczenia jaka to wartość pomiędzy widełkami
Starajcie się naprzód o królestwo Boże i o jego
sprawiedliwość, a wszystko będzie wam dodane.
(Mt 6,33) -
NiecierpliwaOna wrote:Badania TSH nawet nie ma w karcie ciąży, więc to nie jest PODSTAWOWE badanie. Poza zwykłą morfologią i moczem w karcie ciąży (mam 3 - każda inna) są takie badania jak:
odczyn wassermanna, HBS, HCV, różyczka, tokspolazmoza, przeciwciała anty-RH (odczyn coombsa), HIV, VDRL, glukoza na czczo, test obciązenia 75 G GLU, posiew w kierunku GBS,
Poza tym oczywiście waga, ciśnienie
Myśle, że jeśli ktoś miał problemy z tarczycą przed ciażą, to logiczne jest że ten hormon będzie kontrolowany w trakcie ciaży. Tak samo, gdy ktos jest obiążony inną choroba itd
Ja mam badanie TSH w karcie ciąży (mam dwie jedną od giną na NFZ jedną od prywatnego i jest w obu). Uważam, ze jest to tak samo podstawowe badanie jak morfologia, zgłasza na początku ciąży. W dzisiejszych czasach sporo kobiet ma problemy z tarczycą, a nawet o nich nie wie bo się nie bada.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2017, 19:29
edwarda20, PLPaulina lubią tę wiadomość
TYMEK ur 30.06.2018r. W 34+4tc ❤️
-
Ja także chodzę do dobrego lekarza, nie jakiś konował na NFZ TSH nie miałam i sama na pewno nie zrobię. Nie jest to badanie obowiązkowe. W wielu krajach EU nawet nie robi się krzywej cukrowej. U nas jest obowiązek, a tam są badania, że jest to zbyt duże obciążenie dla dziecka.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
AnkaK90 wrote:Ja mam badanie TSH w karcie ciąży (mam dwie jedną od giną na NFZ jedną od prywatnego i jest w obu). Uważam, ze jest to tak samo podstawowe badanie jak morfologia, zgłasza na początku ciąży. W dzisiejszych czasach sporo kobiet ma problemy z tarczycą, a nawet o nich nie wie bo się nie bada.
Jak człowiek tak się bada i bada, czyta, to okazuje się zaraz, że umrze na raka
Hormony mają ogromne wahania w ciągu doby, chyba musiałoby się zrobić to samo badanie 3x dziennie przez tydzień codziennie, żeby sprawdzić jaki poziom jest tak naprawdę. To samo dotyczy progesteronu.
Żaden lek nie jest bez wpływu na dziecko i szczerze dziwię się, że niektóre dziewczyny zawierzają jednej diagnozie, jednemu lekarzowi i od razu zaczynają coś brać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2017, 19:48
Aradia*** lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Aradia*** wrote:Ja rownież zgodzę sie ze zdrowa tarczyca jest ważna ale ze niedoczynnosc powoduje wady intelektualne u dzieci ?
Tak z ciekawości...jakie sa źródła tych badań ? Bo optymistycznie zakładam ze nie tylko gazeta Angora ?
NIELECZONA niedoczynnosc. Czytanie ze zrozumieniem.
-
polkosia wrote:Jak człowiek tak się bada i bada, czyta, to okazuje się zaraz, że umrze na raka
Hormony mają ogromne wahania w ciągu doby, chyba musiałoby się zrobić to samo badanie 3x dziennie przez tydzień codziennie, żeby sprawdzić jaki poziom jest tak naprawdę. To samo dotyczy progesteronu.
Żaden lek nie jest bez wpływu na dziecko i szczerze dziwię się, że niektóre dziewczyny zawierzają jednej diagnozie, jednemu lekarzowi i od razu zaczynają coś brać.
Każdy ma swoje podejście do badań i leków.
Co do TSH ja na szczęście nie miałam nigdy problemów z tarczycą, ale wiele kobiet w dzisiejszych czasach niestety choruje na niedoczynność, a ona nieleczona może mieć wpływ na ciąże czy płodność. Dlatego wcale się nie dziwie, że ją badają.
Pojedyńczy wynik oczywiście nie daje nam żadnej pewności i diagnozy pewnej na 100%, ale po to się robi kolejne bardziej szczegółowe badania.
Tak jak powiedziałaś, żaden lek nie jest bez wpływu na dziecko, ale czasem bez leków się nie da.
A skoro mamy możliwość robienia badań i kontrolowania naszego zdrowia to dlaczego nie? (Oczywiście w granicach zdrowego rozsądku)Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2017, 20:10
PLPaulina lubi tę wiadomość
-
Witam
Pozwólcie że do wa dołączę...po dwuletnich staraniach w końcu zobaczyłam 2 kreseczki na teście (na trzech testach z 3 kolejnych dni)
Jestem jeszcze przed wizytą u lekarza ale wierzę, że wszystko będzie okKlaudiaSG, Katy, Iva79, PLPaulina, polkosia, d'nusia, niedograna, Leticia, Vi, Carolline lubią tę wiadomość
01.2020. Hsg- jajowod prawy ok, lewy niedrożny:/
Starania od 12.2015,
plamienia przed okresem
Hashimoto - Euthyrox 25
27.12.2017 - ciąża pozamaciczna (laparoskopia ) -
Przepraszam, ze sie wtrace, ale to, ze ktos nigdy nie mial problemow z tarczyca nie oznacza, ze w ciazy jest tak samo. Ja tez nie mam "normalnie" problemow z tarczyca, ale w ciazy moje TSH 3.17 to bylo za duzo i musze zazywac Euthyrox. I nie chce tu nikogo straszyc, ale mojej kolezance za pozno wykryli, coreczke na szczescie ma zdrowa, ale sama ma teraz wieksze problemy zdrowotne przez to. Lepiej dla swietego spokoju sprawdzic czy na pewno jest ok
edwarda20 lubi tę wiadomość
-
Marta..a wrote:
Jak sobie radzicie z mdłościami? Jakaś masakra.. cały czas mi niedobrze przez co nie mam apetytu.
Caly dzien jest mi niedobrze, nie mam checi na cos konkretnego, wedliny mi smierdza, mieso tez. Zjem wkoncu cos I za chwilke znow mi nie dobrze. Nie pamietam takiego samopoczucia w 1 ciazy, moze teraz bedzie dziewczynka. Zauwazylam tez , ze szybciej sie mecze, a z malym mam co robic. Mam nadzieje, ze to okropne samopoczucie szybko minie.
-
Katy wrote:Przepraszam, ze sie wtrace, ale to, ze ktos nigdy nie mial problemow z tarczyca nie oznacza, ze w ciazy jest tak samo. Ja tez nie mam "normalnie" problemow z tarczyca, ale w ciazy moje TSH 3.17 to bylo za duzo i musze zazywac Euthyrox. I nie chce tu nikogo straszyc, ale mojej kolezance za pozno wykryli, coreczke na szczescie ma zdrowa, ale sama ma teraz wieksze problemy zdrowotne przez to. Lepiej dla swietego spokoju sprawdzic czy na pewno jest ok
Wiem właśnie, że w ciąży tarczyca lubi płatać figle. Właśnie po to też trochę ta dyskusja, aby to uświadomić mój lekarz mi dał skierowanie na to badanie (i na szczęście wynik jest ok), ale pewnie gdyby nie dał to sama i tak bym je wykonała prywatnie (i zastanawiała się nad tym czy mogę ufać lekarzowi)Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2017, 20:27
Katy, edwarda20 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja mam niedoczynnosc, w ciazy regularnie co miesiac kontrolowalam wyniki - tak mi dodadzila specjalistka od badan pranetalnych.
Z tego co mi wiadomo zdrowym osoba nie bada sie poziomu TSH w DE.
Ja tez mieszkam w Niemczech pomiedzy Köln/Düsseldorf.
-
Iva u mnie badali tarczyce i w trakcie staran i w poronionej ciazy i w tej rowniez zapewne beda badac bo lekarze ci sami... i mialam to jako pierwsze z podstawowych badan a tez mieszkam w DE wiec to zalezy wszystko od lekarza
Obie kuzynki meza w tej samej Praxis mialy kontrolowane TSH kilka razy w trakcie ciazy przy okazji innych badan a problemow nigdy nie mialy i jedna w pierwszej ciazy super a w drugiej miala niedoczynnosc mimo ze bez ciazy i w pierwszej ciazy nic...
Moja kuzynka rowniez miala badania tarczyce w ciazy a mieszka kolo Köln czyli juz kawalek stad... a tez nigdy problemow nie miala i wszystkie hormony przed staraniami super wzorowo...Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2017, 20:48
edwarda20 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Jak czytam niektóre posty to mi ręcę opadają. O lekarzach, terminach, usg. Nie wiem od czego to zależy, ale ja dzwoniąc do ginekologa mogłam się umówić na następny dzień. Chodzę na nfz. Lekarz na pierwszej wizycie zrobił mi cytologie, dokładne usg z omówieniem wszystkiego, badanie piersi. Zlecił masę badań w tym TSH, uznał to za konieczność.angelika22
-
nick nieaktualnyWniosek z tego, że co lekarz to inne podstawowe badania.
Ale każda z nas przed ciąża dokładnie wybrała lekarza więc niech tak zostanie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2017, 20:52
Aradia***, edwarda20, Iva79, AnkaK90 lubią tę wiadomość
-
edwarda20 wrote:Polkosia nie zgodzę sie odnośnie tarczycy!!
Nieleczona niedoczynnosc tarczycy w ciazy moze sprawić, ze dziecko bedzie opóźnione intelektualnie. Jest to udowodnione i przebadane dlatego badania tsh juz w okresie staran to podstawa. A w ciąży tsh wariuje to się zgadza, dlatego zawsze bada sie tez ft4, które jest stabilne i pokazuje prawidłowy obraz.
To ze nie miałaś tych badan to jest zaniedbanie. A ze Twoje córeczki sa zdrowe to szczęście. Trzeba się badać![link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
Ja zapewne też będę musiała kontrolować tarczycę..od półtora roku mam stwierdzone hashimoto...kiedy wspominałam endokrynologowi o staraniach powiedział, że jak zajdę w ciąże powinnam zwiększyć dawkę - i tak zamiast brać 25 jak do tej pory powinnam brać 50.01.2020. Hsg- jajowod prawy ok, lewy niedrożny:/
Starania od 12.2015,
plamienia przed okresem
Hashimoto - Euthyrox 25
27.12.2017 - ciąża pozamaciczna (laparoskopia )