X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Roza86 Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Dziwczyny, z tym martwieniem się to nie będzie lepiej. Teraz martwicie się czy będzie serduszko, czy wszystko na usg będzie prawidłowo. Potem będziecie się zastanawiać, czy się dziecko najadło, czy nie ulewa mu się za dużo, czemu tak mało śpi. W końcu będziecie stawać w oknie i zastanawiać się czy wróci bezpiecznie z imprezy i czy nie wpadło w złe towarzystwo ;)
    Już zawsze będziecie miały się o co martwić. Trzeba znaleźć sobie sposób na radzenie sobie z tym, bo osiwiejemy przed czasem :)

Dzięki Leticia za te słowa! Oczywiście się rozryczałam, ale pomogło mi się to zdystansować. Uff... Jeszcze tylko raz zrobię betę i już więcej nie mierzę tempki nie robię kolejnych badań beta HCG i nie czytam bzdur w internecie!!!!!!!!

A Wy dziewczyny kontrolujecie sobie betę, czy poprzestajecie na pozytywnym teście?

mi88, Leticia lubią tę wiadomość

3jgxikgnd94s7ub1.png
  • myszka 30 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dooti od wczoraj masz migrenowy bol glowy i jeszcze nic nie zazylas ? to podziwiam. Ja mam bardzo silne bole migrenowe, po paru godzinach nie moge normalnie funkcjonowac, strasznie boli mnie glowa, jest mi niedobrze i wymiotuje. Staram sie zazyc apap jak zaczyna mnie dopiero bolec, bo pozniej to jest juz ciezko. Zadne apapy, paracetamole nie pomagaja. Pomimo, ze nie wolno ibupromu i innych tego specyfikow zazywac w ciazy, to nie ukrywam, ze zdazylo mi sie, ale mysle ze jak sie nie nadurzywa lekow to jedna tabletka nie zaszkodzi.

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • Roza86 Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2017, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaudiaSG wrote:
    I od dzisiaj nie czytam już nic na ten temat na internecie. Co prawda jest dużo przypadków, że dobrze wszystko się skończyło i to nic złego nie oznaczalo, ale jednak te negatywne potem siedzą mi w głowie i wpadam w panikę :/ zostanę przy naszym wątku jedynie

Ja mam plamienia od 22 dc!! Też dzisiaj powzięłam decyzję, że nie czytam bzdur z neta! Lepiej się wpierać i podnosić na duchu niż stresować i dołować!
    :D

KlaudiaSG, polkosia lubią tę wiadomość

3jgxikgnd94s7ub1.png
  • alenka89 Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2017, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://zapodaj.net/48ced8bf56fb0.jpg.html

cześć :) oto mój maluch na wczorajszej wizycie :)
    było widać serduszko :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2017, 11:15

niedograna, Iva79, Marta..a, KlaudiaSG, polkosia, syska89, Leticia, PLPaulina lubią tę wiadomość

• Dooti Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myszka 30 wrote:
    Dooti od wczoraj masz migrenowy bol glowy i jeszcze nic nie zazylas ? to podziwiam. Ja mam bardzo silne bole migrenowe, po paru godzinach nie moge normalnie funkcjonowac, strasznie boli mnie glowa, jest mi niedobrze i wymiotuje. Staram sie zazyc apap jak zaczyna mnie dopiero bolec, bo pozniej to jest juz ciezko. Zadne apapy, paracetamole nie pomagaja. Pomimo, ze nie wolno ibupromu i innych tego specyfikow zazywac w ciazy, to nie ukrywam, ze zdazylo mi sie, ale mysle ze jak sie nie nadurzywa lekow to jedna tabletka nie zaszkodzi.

Zażyłam w nocy 1 apap i do tego zimny okład. Pomogło na tyle, że udało mi się ok. 4 rano zasnąć. Niestety teraz ból znowu powrócił. Mnie ogólnie mało co pomaga, mam takie silne czopki przeciwbólowe ale one nie wchodzą teraz w grę. Pomaga mi też czasem taki lek Solphadeine, on ma w składzie paracetamol, kofeinę i niestety kodeinę która jest w ciąży zabroniona. No nic,na najbliższej wizycie zapytam lekarza co mam robić. :(

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • Roza86 Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gilmoregirl wrote:
    Cześć dziewczyny :) Chciałabym nieśmiało dołączyć!

Wczorajszy wynik bety: 4,2
    Dzisiaj juz 11,1 :)

Ovufriend podpowiada, że termin porodu przypadałby na 28. sierpnia.

Trochę się martwię, że boli mnie dość mocno podbrzusze, to normalne? Dzisiaj jest dopiero ok. 11 dpo, termin okresu wypada mi dopiero we wtorek / w środę...

Hej! U mnie też są bóle podbrzusza, takie delikatne kłucie, ciągnięcie... Mam to od 22dc więc dosłownie tydzień po owu! U mnie był to pierwszy zwiastun ciąży! :D W moim podręczniku napisano, że to w 100% normalne. Doświadczają tego wrażliwe kobiety, zwłaszcza w pierwszej ciąży, a jest to związane ze zmianami jakie zachodzą w macicy.
    Pozdrawiam i mam nadzieję, że będzie u Ciebie pozytywnie!! :D

3jgxikgnd94s7ub1.png
  • niedograna Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    Hej hej.. Ja tez chciałabym dołączyć do was. Dzisiaj zobaczyłam dwie kreseczki na teście. Termin wg owy wypada na 26 sierpnia. Mamy już jednego szkraba, ma 2 latka i 4 m-ce. Jestem wrzesniiwka 2015.Teraz czekamy na rodzeństwo. Oczywiście u lekarza jeszcze nie bylam i pewnie w tym tygodniu polecę również na bete.
    Cześć z was kojarzę z innych wątków i starania o ridzenstwo. No i widzę także ze polkosia tu zawitała. Witaj kochana. Szybko działasz. Już 3 w drodze.
    Dla was wszystkich gratulacje i spokojnej ciąży dziewczyny.
    Witaj ;) już dopisałam do naszej listy na pierwszej stronie.

Witaj LondyńskieSerduszko :) także dopisałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2017, 11:17

chabasse lubi tę wiadomość

• vanilia120 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Mój termin porodu to 13 sierpnia. Jedno poronienie za mną w zeszłym roku w sierpniu. Mamy nadzieję z mężem że teraz będzie wszystko dobrze :( ale póki co nie przyzwyczajamy się do tej ciazy i nie potrafimy się nią cieszyć. Pierwsza wizytę mam w dniu jutrzejszym o godzinie 19, to będzie 6 tydzień i jeden dzień z wyliczen aplikacji w moim telefonie. Jestem na luteiniw pod język 3 razy dziennie po dwie tabletki(ponieważ po tej dopochwowej mam straszne uczulenie, wszystko mnie piecze i swedzi), biorę rano zastrzyk z heparyny 0.4, witaminy z grupy B, oraz folian solgara. Do tego euthyrox 50 I glucophage 1000. Ostatnio boli mnie lekko podbrzusze i dopatrzylam lekko brązowy śluz, ale staram się nie nakręcac. Progesteron w normie i beta też ladnie przyrasta.

niedograna, jej odbicie, PLPaulina lubią tę wiadomość

0b1298a846.png
    d9rgk6nlgu4atc8w.png

08.08.2016 - ciaza obumarla w 9 tygodniu :(
    Mthrf c667, pai-1, pco

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to mialam wczoraj wieczorem i dzis z rana bole az na taka konkretna @ fakt ze bol byl krotki ale dosc konkretny... ale juz takie miewalam podobno to przez rozciaganie sie macicy...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Aradia*** Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj mam ból dosłownie wszystkiego ! Synkowi wychodzą trzy zęby na raz i biedak cała noc zasypiał tylko noszony na rękach po czym wybudzal sie z przeraźliwym płaczem. Na domiar złego jest typowym mamin cyckiem i tylko ja jestem w stanie go uspokoić. Mam nadzieje ze takie sytuacje nie bedą sie często powtarzać bo cały brzuch zaczął mi sie napinać . Pomogła Nospa i magnez ale troszkę sie zdążyłam wystraszyć .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2017, 11:29

qdkk4z17vp90lfbe.png
    m3sxgov390omtlvc.png
  • Iva79 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vi wrote:
    Ja ich jeszcze nie mam ale dietetyk podał mi kilka sposobów radzenia sobie z nudnościami i wymiotami:
    - przed spaniem zjeść produkt zawierający dużo białka (nabiał, serek, twarożek)
    - rano zjeść na czczo dwa krakersy, suchary, herbatniki
    - picie herbatki imbirowej
    - zapach mięty może działać łagodząco
    - w torebce noś małe przekąski: kilka migdałów, orzechów czy krakersów
    - picie łyżeczkami lodowatą wodę
    - spożywanie produktów bogatych w witaminę B6 (ryby, chude mięso, banany, warzywa – zwłaszcza kapusta, groszek zielony, kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki, kiełki pszenicy, ziarna soi, fasola, orzeszki ziemne)
    - spożywanie regularnie w małych ilościach, lekkostrawnych posiłków
    - unikać potraw pikantnych i tłustych, które mogłyby podrażnić lub nadmiernie obciążyć żołądek
    - unikać silnych zapachów potraw, bądź innych drażniących/nieprzyjemnych zapachów, gdyż może to być powodem dodatkowych mdłości
    - nie dopuścić do uczucia głodu

Może coś pomoże :-)

Dziekuje slicznie :) zaraz zabiore sie za przygotowanie kilku rzeczy z listy :)

zem3o7es4lhz362l.png
    zem3x1hpn1yi29v5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ktore sa juz mamami ja Was podziwiam. Ja czuje sie tak slabo, ze na nic nie mam sily. Zasypiam co chwile i zero energii. Na szczescie nie musze zbyt wiele robic dlatego Was podziwiam.

Melduje tez, ze piatkowe usg w 6tc+2 pokazalo zarodek 5,5 mm i tetno 114/ min. Hiufff ulzylo mi i radosc byla wielka bo przy pierwszej ciazy nie bylo mi dane zobaczyc nic oprocz pustego pecherzyka. Naczytalam sie jednak troche i mam pytanie czy Wy tez mialyscie badana czestotliwosc uderzen na pierwszym usg gdzie stwierdzono tetno? Piszecie zwykle, ze widzialyscie serduszko wiec tak sie zastanawiam...

Flowwer, Cccierpliwa, niedograna, Dooti, Iva79 lubią tę wiadomość

• alenka89 Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2017, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vaola86 wrote:
    Dziewczyny, ktore sa juz mamami ja Was podziwiam. Ja czuje sie tak slabo, ze na nic nie mam sily. Zasypiam co chwile i zero energii. Na szczescie nie musze zbyt wiele robic dlatego Was podziwiam.

Melduje tez, ze piatkowe usg w 6tc+2 pokazalo zarodek 5,5 mm i tetno 114/ min. Hiufff ulzylo mi i radosc byla wielka bo przy pierwszej ciazy nie bylo mi dane zobaczyc nic oprocz pustego pecherzyka. Naczytalam sie jednak troche i mam pytanie czy Wy tez mialyscie badana czestotliwosc uderzen na pierwszym usg gdzie stwierdzono tetno? Piszecie zwykle, ze widzialyscie serduszko wiec tak sie zastanawiam...

nie było mówione o tętnie na moim wczorajszym 1 USG. Było tylko powiedziane, ze jest serce, zarodek żywy, rusza się. Jest w ogóle młodszy niż wg OM, ale mam się nie przejmować

• Flowwer Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dooti wrote:
    Dziewczyny help. Mam atak migreny. Od wczoraj bardzo boli mnie głowa. Już nie wiem co mam robić, praktycznie nic nie spałam bo ból nie pozwalał mi zasnąć. Jakieś rady, sposoby? Cokolwiek. Wiem że ewentualnie mogę zażyć paracetamol i na tym lista leków się kończy.
    Są wśród Was mamusie, które już mają niejedną ciążę za sobą, może macie jakieś doświadczenia w tym kierunku :(

zbacz
    https://www.youtube.com/watch?v=gjspuReSfWE&t=1538s

A wracając do tarczycy ja mimo że nigdy nie miałam problemów to i tak zbadałam na początku ciązy ponieważ często ona szaleje i jest przyczyną poronień. Jeśli ktoraś nie miała problemów z zajściem lub poroneniem to raczej nie zrozumi.
    Tak samo dotyczy się L4 iść czy nie ja jestem bo ryzykować nie będę i to w sumie ostatni czas na odpoczynek. Jako bezdzietna poświęciłam naście lat pracy na 2 etaty i czas wreście mam dla siebie i "miesiąc miodowy" z moim M do rozwiązania.

punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

d'nusia, mi88, edwarda20 lubią tę wiadomość

kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2017, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Też jestem wrakiem człowieka.. aby bym spała do tego brak apetytu bo ciągle mnie mdli.
    Ja miałam tętno, które nawet słyszałam, natomiast samego serduszka nie było widać. Na usg jednym mam fragment zapisu nadrukowany tętna.

Dokladnie mnie tez totalnie odrzucilo od jedzenia :/ jeszcze niepotrzebnie naczytalam sie o tym tetnie i boje sie ze 114/min to malo :(

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vaola cudowne wiesci! Ja mam pierwsze usg jutro i mega stres!
    A co do zmeczenia to nic nie mow... spoe 10 razy dziennie... wczoraj obudzilam sie przed 8 zeby o 9:30 zasnac do 12:30 pozniej o 16 pospalismy sie z mezem przed tv (a chcielismy chwile posiedziec po obiedzie i jechac po choinke) a wieczorem znow sie przed tv pospalam po czym przenieslismy sie do lozka...

Flowwer w twoim zawodzie to nawet podwojny powod zeby z tego zwolnienia skorzystac! Ja poki co jestem tez na zwolnieniu i jesli lekarze beda dawac zostane na nim do czasu az bede miala pewnosc ze wszystko ok serduszko bije... pozniej juz poinformuje szefa i przejde zapewne na zakaz pracy... nie wyobrazam sobie w naszej branzy pracowac w ciazy i narazac sie na przedzwiganie itp to raz ale dwa te wszystkue gronkowce i inne choroby...

vaola86, Flowwer, mi88 lubią tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • niedograna Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vanilia120 wrote:
    Hej dziewczyny. Mój termin porodu to 13 sierpnia. Jedno poronienie za mną w zeszłym roku w sierpniu. Mamy nadzieję z mężem że teraz będzie wszystko dobrze :( ale póki co nie przyzwyczajamy się do tej ciazy i nie potrafimy się nią cieszyć. Pierwsza wizytę mam w dniu jutrzejszym o godzinie 19, to będzie 6 tydzień i jeden dzień z wyliczen aplikacji w moim telefonie. Jestem na luteiniw pod język 3 razy dziennie po dwie tabletki(ponieważ po tej dopochwowej mam straszne uczulenie, wszystko mnie piecze i swedzi), biorę rano zastrzyk z heparyny 0.4, witaminy z grupy B, oraz folian solgara. Do tego euthyrox 50 I glucophage 1000. Ostatnio boli mnie lekko podbrzusze i dopatrzylam lekko brązowy śluz, ale staram się nie nakręcac. Progesteron w normie i beta też ladnie przyrasta.
    Witaj :) dodalam cie do naszej listy ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2017, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 21:40

juwelka, Iva79, edwarda20 lubią tę wiadomość

• Kawuszka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku jaka jestem nerwowa, znowu się z mężem poklocilam. Muszę zacząć jakoś nad sobą panować i nie paplać jęzorem za dużo! No mega pobudzenie jakieś...

LondyńskieSerduszko lubi tę wiadomość

zi133e3k7xw895tv.png
    atdc2n0azl7ch4oo.png
    Starajcie się naprzód o królestwo Boże i o jego
    sprawiedliwość, a wszystko będzie wam dodane.
    (Mt 6,33)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2017, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 21:41

‹‹ 76 77 78 79 80 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ