❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Kagu, super u ciebie widać jak opadł brzuszek Trzymam mocno kciuki aby to zwiastowało porod w najblizszych dniach
Co do paznokci - na nogach moga byc pomalowane, a na rekach to zalezy od szpitala - w jednych mozna miec, w innych jeden palec musi byc niepomalowany, a w jeszcze innych w ogole nie zalecaja malowac - trzeba sie dowiedziec w swoim szpitalu.
Co do zelaza i pracy jelit to czesto zdarzaja sie albo zaparcia albo boegunki przy rozpoczeciu brania, zmianie dawki lub odstawieniu. Po kilku dniach organizm sie po prostu adaptuje do nowej sytuacji.
Ja sobie na razie wrzucilam ciastka owsiane, orzechy, suszone owoce, wafle ryzowe, jablka i banany (które wymieniam co 4 dni), a w lodowce mam ser zolty, ktory dorzuce na wyjscie. Ja biore tyle jedzenia bo zawsze w szpitalu jestem glodna w nocy, bo w domu kolacje to ja jem o 22, a w szpitalu w najlepszym razie bedzie juz o 18. U nas w szpitalu mozna przynosic codziennie paczke dla pacjentek, wiec jakby co to maz albo mama podrzuca mi cos jeszcze pozniej.Mamuśka☺️, Kagu3 lubią tę wiadomość
👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
Co do wod plodowych to mogą byc bezbarwne lub lekko różowe. Jak będą delikatnie żółtawe (ale dosłownie delikatnie) to też ok. Zielone to od razu szpital. Generalnie przy odejsciu wod, nawet przy gbs ujemnym nie nalezy za dlugo czekac, bo jest ryzyko wypadniecia pepowiny (a to powazny problem jak pepowina idzie przed glowka). Wiec szybki prysznic mozna wziac i jechac. Ale nie czekac na skurcze - przy skurczach jest wieksze ryzyko, ze ta pepowina wypadnie pierwsza.
Kagu3 lubi tę wiadomość
👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
Zazu, jestem super ciekawa jak to u nas bedzie. Ja mam termin wyznaczony na 38+0, corka sama sie zaczela rodzic w 37+5. Zobaczymly czy dotrzymam do terminu cc czy maly tez sie bedzie spieszyc. Tym razem ze wzgledu na wieksze ryzyko wolalabym jednak aby posiedzial i cc bylo na zimno. W poniedzialek sie wyjasni czy termin zostaje czy przesuwamy na tydzien wczesniej.
Z jednej strony tydzien wczesniej to mniejsze ryzyko samoistnego startu, pekniecia macicy i ew. Jej straty. Z drugiej strony kazdy dzien w brzuchu jest na wage zlota i im pozniej sie urodzi tym mniejsze ryzyko cech wczesniaczych, ktore by nas uwiazaly w szpitalu na dluzej albo spowodowaly, ze maly nie bylby ze mna tylko na neonatach. Sama nie wiem co byloby lepsze, licze, ze moj lekarz nie bedzie mnie w ogole pytał o zdanie w tej kwestii i decyzja zapadnie odgornie.megson91, zazu lubią tę wiadomość
👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
Tym_janku w naszym szpitalu na Ujastku jak podchodzą do pomalowanych paznokci do rąk?
Kurczę miałam dzisiaj KTG w gabinecie na Żaka i zapomniałam się zapytać położnej 🤔06.2021 👼🏻 5 tc
08.2021 👼🏻 4 tc
8 cykl stymulowany
18.11 3-7 dc lametta 2x1 - 2x Gonadopeptyl Daily + 1x Ovitrelle 🍀
10 dpo betaHCG 8,8 mlU/ml 🍀progesteron 21,90 ng/ml 🍀
12 dpo betaHCG 37,0 mlU/ml 🍀 progesteron 30,30 ng/ml 🍀
16 dpo betaHCG 434,3 mlU/ml 🍀 progesteron 33,30 ng/ml 🍀
30.12 💜
29.11 Histeroskopia diagnostyczna w znieczuleniu ogólnym + biopsja endometrium + HSG
Macica i endometrium ok, jajowody drożne, niewielkie przekrwienie w okolicy ujścia lewego jajowodu, z którego został pobrany wycinek na badanie histopatologiczne.
Kierunek immunologia❔
PCOS i IO 🍬🍭
MTHFR hetero A1298C
-
megson91 wrote:Tym_janku w naszym szpitalu na Ujastku jak podchodzą do pomalowanych paznokci do rąk?
Kurczę miałam dzisiaj KTG w gabinecie na Żaka i zapomniałam się zapytać położnej 🤔
Nie wiem, bo ja generalnie nie maluję paznokci. Ale gdyby bylo inaczej to jakby nie bylo to dla mnie super istotne aby byly pomalowane to bym poszla w niepomalowanych. A jakby bylo dla mnie super istotne aby miec pomalowane jednak to bym zostawila jeden palec na wszelki wypadek.megson91 lubi tę wiadomość
👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny 🙂
Kagu kciukasy za wizytę ✊
Co do pazurków to ostatnio czytałam 🙂
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://mamaginekolog.pl/paznokcie-do-porodu/&ved=2ahUKEwipm8mmlODqAhWL2qQKHSMHCQUQFjABegQIDhAH&usg=AOvVaw1qY1z9xJJ7ToYzEJQfdMvj&cshid=1595396839730 -
Dzień dobry ☕
Czytam, o Waszych gbs- ach i jestem w szoku. Mój lekarz powiedział, że jak w poprzedniej ciąży miałam dodatni to teraz też będzie. A widzę, że sporo osób miało wcześniej dodatni a teraz ujemny. Zgłupiałam trochę przez to bo on powiedział, że nie ma sensu żebym pobierała ten wymaz... -
Dzień dobry!
Atina gratulacje mamusiu!
U mnie włączył się syndrom wicia gniazda, gotuje zapasy, sprzątam i brak czasu na forum.
M@rzenie w poprzedniej ciąży jak chodziłam na szkołę rodzenia to położna mówiła, że gbs za każdym razem się bada i właśnie nie jest powiedziane, że jak raz był dodatni to tak już zostanie.
Kojarzę też, że przy odejściu wód, nie ważne czy na się dodatni gbs czy ujemny, do dwóch godzin trzeba się pojawić w szpitalu.
Ale się uśmiałam tym Waszym podjadaniem batoników z torby ja mam wrzucone musy owocowe, ciastka belvita, wase, jeszcze jakieś inne pieczywa pełnoziarniste chrupkie (bo to dużo błonnika i potem łatwiej z 2 ) jakieś 2 batony takie z bakalii i orzechów, gorzką czekoladę i chyba tyle
Aaa, zazu strasznie mi przykro, że tak wyszło z tym obrotem. Dobrze, że jakoś to sobie przetrawiłaś.
Mała gwiazdka kciuki za synka. Współczuję tego zamieszania, które Ci robią w głowie, raz tak, drugi raz tak, można oszaleć. Ale będzie dobrze ♥
Kciuki za dzisiejsze wizyty!
Czekam aż córka się obudzi i działam dalejzazu lubi tę wiadomość
-
W piątek o 10.30 cięcie jeżeli nagle nie nastąpi pogorszenie mój lekarz nie ma wtedy dyżuru, ale przyjedzie specjalnie i zrobi więc jednak będzie lew 🦁 i czekamy na skończony 36 tydzień
aniołkowa_mama, AsIuLa2020, Iskierka87, Mamuśka☺️, YoYo85, Asasa, tym_janek, m@rzenie, zazu, megson91, Kropka4, Paula2702 lubią tę wiadomość
-
Mała_Gwiazdka wrote:W piątek o 10.30 cięcie jeżeli nagle nie nastąpi pogorszenie mój lekarz nie ma wtedy dyżuru, ale przyjedzie specjalnie i zrobi więc jednak będzie lew 🦁 i czekamy na skończony 36 tydzień
Wiedzą napewno co dla dziecka najlepsze.
36tc to już bezpieczny termin tymbardziej że jesteś cały czas pod kontrolą.
Czekamy cierpliwie na szczęśliwe nowinki, powodzenia dla Was ! -
m@rzenie, z tymi gbs'ami to dziwne jest. JA w poprzedniej ciąży na początku miałam dodatni, na koncówce ujemny (nie leczyłam) a w szpitalu i tak traktowali mnie jako dodatni. Pomimo minusa i tego że nie zdązyłam z antybiotykiem syn miał podwyższone CRP, ale nie wiadomo czemu, bo też nikt nie bada w kierunku zakarzenia GBS po porodzie dziecka (przynajmniej u nas tak było) W tej ciąży dostałam skierowanie tylko raz, dziś byłam i czekam na wyniki.
Wolałabym żeby moja lek powiedziała: "Miała Pani raz dodatni, traktujemy jak dodatni - nie trzeba robić badań".
Dla mnie to taka loteria tak naprawdę. Co nie wyjdzie to nie wiadomo tak naprawdę czy jest + czy - i jak to będzie traktowane ostatecznie przy porodzie.
Dla mnie to badanie to o d*** rozbić jest;)
m@rzenie lubi tę wiadomość
21.10.2015 Leon -
nick nieaktualnyTym_janek napisz mi proszę bo Ty pewnie wiesz, odebrałam dziś wyniki d dimerow i Aptt (1859 i 25.3) czy to nie jest za wysoki wynik tych d dimerow? Norma w 3 trym chyba jest do 1700.jaki wynik to już za dużo?
Wizytę mamDopeiro w poniedzialek.
Przeraża mnie ten wynik zwłaszcza że mam do tego mutacje mthfr, nie mam heparyny a dziś mam odstawiac acard:/Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2020, 11:30
-
dzień dobry ☕
dziewczyny, które będą miały cc- czy będziecie miały podane coś profilaktycznie przeciw zrostom np.Hyalobarrier Gel?Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2020, 12:29
Moje Aniołki 4tc i 13tc
Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
MTHFR_1298A-C w układzie homozygotycznym
PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym
10.2018- zaczynamy z naprotechnologią
05.2019- laparoskopia+histeroskopia
09.2019- nietolerancje: m.in. mleko, jajka, pszenica, kukurydza
28.11.2019- bHCG- 422,1 -
nick nieaktualny
-
Jak się pytałam podczas pobierania wymazu lekarza czy jest szansa na ujemny wynik (bo w pierwszej ciąży był dodatni) to stwierdził że bardzo malutka ale jest. I okazało się że jednak mam ujemny.
W szpitalu na pewno potraktują to jako ujemny niezależnie od tego jaki był wcześniej. Liczy się ostatni wynik.
U mnie je ma zaleceń wykonywania go przed lub na początku ciąży, tylko na końcówce.
Dzięki dziewczyny za wyjaśnienie kwestii z wodami. Tak byłam zafiksowana na powtórkę z pierwszego porodu że nawet nie orientuje się co robić jak będzie inaczej A wyglada że będzie zupełnie inaczej wiec zaczynam nastawiać się na przenoszenie i na urodzenie w połowie sierpnia a nie na dniach jak mi się marzyło ehhhh
Aaaa i herbatka lipton z pokrzywy działa cuda, jestem w stanie wejść wieczorem w klapki, bo nim zaczęłam ją pić to taka sztuka się nie udawała jużaniołkowa_mama, Mamuśka☺️ lubią tę wiadomość
2017 - listopad - córka
2020 - sierpień - córka -
nick nieaktualnyaniołkowa_mama wrote:dzień dobry ☕
dziewczyny, które będą miały cc- czy będziecie miały podane coś profilaktycznie przeciw zrostom np.Hyalobarrier Gel?
Cześć wszystkim ☺ ja będę miała, szpital tego nie oferuje ale pozwala przynieść i wtedy będzie użyty na życzenie pacjentki.aniołkowa_mama lubi tę wiadomość
-
Flara ja 5 lat temu byłam w pierwszej ciązy, myślę że zalecenia były trochę inne, bo i częściej miałam morfologię i więcej tych wszystkich badań w ogóle. Także wtedy takie kwiatki wychodziły.
Aniołkowa a to przeciw zrostom to się podaje w zastrzyku podczas operacji czy jak. Boziu ale się pozmieniało. Pierwsze słyszę, że w ogóle jest coś na zrosty
Mnie poszyli, położyli worek z piaskiem na brzuch żeby się macica obkurczała, kazali myć octeniseptem, po połtora tygodnia już chyba nawet strupków nie miałam, ale bliznę wewnątrz długo miałam bolesną. Dopiero jak ogarnełam koło roku że ją trzeba rozmasowywać (niech żyją lekarze co tego nie mówią!) to się zrobiło lepiej. Blizny na skórze w ogolę u mnie nie widać. Ale chyba mam jakieś zrosty bo jak naciągam skórę na bliźnie zewnętrznej to robi mi się taka dziura jakby. Ale niestety zrostów nie da się zobaczyć na żadnym usg a dopiero wychodzi czy są czy nie jak się brzuch otworzy. Niestety.21.10.2015 Leon -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny