❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Kama gratulacje, to już pewnie od dawna cieszcie się sobą w domku
20.01.2022 mamy ❤️
27.12.2021 FET❄️
Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
—————————-————
12.12.2019 mamy ❤️
Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
18.11.2019 FET ❄️
10.2019 II IVF
—————————————-
Zostały ❄️❄️❄️
—————————————-
7.2019 FETx2 - beta <0,1
6.2019 I IVF ❄️❄️
—————————————-
9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
Endometrioza I st., AMH 1,91
MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
on: morf. 1% Kariotypy: ok -
Kama86 wrote:Rzadko się udzielałam, ale chciałam się pochwalić, że również dołączyłam do grona szczęśliwych mam. 22.07 przyszedł na świat mój synek cały i zdrowy (38+2) 2550g, 48 cm, 10 pkt.
Gratulacje dla wszystkich rozpakowanych i trzymam kciuki za resztę szczęśliwych porodów
04.2017 - synek ❤️
04.2018 - synek ❤️ -
nick nieaktualnyKama gratulacje ❤️❤️❤️
Tymjanku, z tego miejsca chciałabym Ci podziękować za rady odnośnie wywołania porodu seksem i masażem brodawek- dałam sobie 4 dni, codziennie to robiłam i się udało ❤️❤️ doktor tymjanek wymiata 💛💛 plus spacery i nieoszczedzanie się 💛💛 uniknęłam wywoływania i przeszłam cały poród w domu, we własnych kątach, bez traumy, sama, jedynie parcie w szpitalu ❤️ jestem naprawdę wdzięczna bo te rady jakoś dały mi do myślenia i poskutkowały 💛💛tym_janek lubi tę wiadomość
-
Mam pytanie do świeżo upieczonych mam. Wasze dzieci jedzą sporo? Mój tylko śpi i robi kupę. Trochę possal dziś rano i tyle. Położna mówiła że może tak być na początku że dziecko nie chce. Ale chyba jakby był głodny to by płakał. Mama obok karmi co chwilę A mój synek tylko śpi.
-
Dona, mnie polozna przy pierwszym porodzie powiedziała, ze dziecku można dać odpocząć ok 6 h po porodzie, a potem trzeba karmić co 3 h. Takie przysypianie może wynikać ze spadku cukru lub żółtaczki, wg mnie nie powinnaś do tego dopuszczać i wybudzać na karmienia co max 3 h. Ja wybudzalam w nocy przez cały miesiąc (wg wszechzalecen), czasem musiałam go rozbierać do rosołu, a i tak nie chciał się budzić, ale nie odpuszczałam, w dzień ciągnął co 1,5-2 h.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2020, 14:33
-
Kama, gratulacje 😊
Kagu kochana! Ty nawet nie wiesz jak szalenie się cieszę, że twój poród ruszył sam bez wywoływania w szpitalu Ogromne gratulacje i duzo spokoju teraz dla całej twojej rodzinki 😊 Oczywiscie odzywaj sie tu do nas jak bedziesz miec chwilke, koniecznie napisz jak zapoznanie sie siostr 😊
Mom, ciesze sie, ze moje wiedzowe przynudzanie poprawilo ci humor 😊 Ja tez jestem malo aktywna i generalnie czuje sie jak jakis sloń morski, czy inny mors przetaczajacy sie z boku na bok na plazy 😂
Moja mama mnie zaskoczyla i sama wyszla z tematem. Stwierdzila, ze troche jej przykto, ze musi wyjechac, ale rozumie w 100% i ona tez chciala wszystkich wygodnic jak my z bratem sie urodzilismy ale nie miala odwagi i cieszy sie, ze udalo jej sie mnie tak wychowac, ze ja juz ta odwage mam. No wzruszylam sie... mamy na prawde potrafia zaskoczyc.
Za to tesciowa wydzwania do meza 3 razy dziennie czy juz urodzilam 🤦🏼♀️ Mimo, ze wie doskonale, ze cc mam 6 sierpnia 🤷🏼♀️
Chociaz ja caly czas mysle, ze u mnie pelnia moze przyspieszyc przebieg zdarzen. Zobaczymy czy moja intuicja mnie zawiedzie czy nie, ale ja obstawiam, ze 4 lub 5 sierpnia bedzie nasz a nie 6 🤷🏼♀️Kagu3, Asasa, MomOfBoys, agniecha2101, megson91, m@rzenie lubią tę wiadomość
👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
Co do karmienia to tak, po porodzie samym to mozna dac odpoczac i nawet 12h, ale potem jesli dziecko samo sie nie budzi to co 3-4h trzeba je wybudzac na karmienia przez okres noworodkowy (czyli pierwszy miesiac). Chyba, ze! Dziecko dobrze przybiera bez tego wybudzania. Jezeli waga idzie bardzo powoli do gory, stoi albo spada to trzeba budzic.
Sposoby na budzenie malucha to rozbieranie aby zimno je wybudzilo. Latem moze byc malo skuteczne. Glaskanie/ciagniecie za uszka. Nie za mocno - wiadomo, ale noworodki zasadniczo nie luba jak cos im sie robi z uszkami. Mozna tez dosc mocno masowac stopy, tak przesuwac kciukiem od paluszkow do piety i spowrofem, wtedy uruchamiamy czucie glebokie, ktore u noworodkow jest lepiej rozwiniente niz powiezchniowe.
Jak przybiera dobrze lub samo sie zaczyna budzic to przestajemy wybudzac dziecko. Po okresie noworodkowym, juz zoltaczka powinna przejsc i juz w ogole koniecznosci budzenia nie ma, no chyba, ze za malo przybiera.
Dziecko moze spasc z waga po urodzeniu, w zaleznosci od wytycznych 7-10% jest ok. Jezeli byli cc i mama tuz przed porodem byla dodatkowo dowadniana kroplowkami to akceptowalne jest nawet 15%. W polsce uwaza sie, ze spadac z waga dziecko moze 3 dni, na swiecie daje sie maluchom wiecej czasu, bo 5 dni. Po tym czasie powinno zaczac przybierac. Po tygodniu, najdalej dwoch od urodzenia maluch powinien wrocic do swojej wagi urodzeniowej. Pomiedzy 4 a 6 mc zycia maluch powinien wazyc 2x wiecej niz przy porodzie, a pomiedzy 9 a 12 mc zycia powinien potroic swoja mase urodzeniowa. No i pediatra na wizytach, ktore w 1 roku sa barzo czeste, powinien zapisywac wage na siatkach centylowych i mowic wam czy jest ok czy nie. Dziecko ma prawo, szczegolnie w pierwszych miesiacach przeskoczyc o jeden poziom w jedna lub druga strone, ale generalnie powinno sie trzymac swojego centyla. Przeskok o 2 poziomy juz wymaga sprawdzenia. To tyle z teorii odnosnie wagi dzieckaEvli, Molokay, Kropka4, Dona, MomOfBoys lubią tę wiadomość
👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
Gratulacje dla wszystkich mamusiek rozpakowanych już ☺️☺️
My sobie jeszcze czekamy, jakieś przeziębienie w tygodniu mnie dopadło, ale już jest lepiej. Został tylko suchy kaszel, który mega utrudnia życie zwłaszcza na tej końcówce... Macie jakieś sprawdzone sposoby na kaszel żeby szybko się go pozbyć?*Jajowody drożne
* Nasienie męża ok
* Moje wyniki też ok
19.11.2019 pierwsza IUI -
No i moj zacny plan na pływanie legł w gruzach :p weszlam do pasa i spełniałam, bo za zimna woda 🙈 ale sie fajnie ochłodziłam, to jeszcze spacer mam do zrealizowania👧 Córka 26. 08.2011
Starania od 09.2017
1 cykl na clo grudzień 2018
01.19 cb
12.05.19 [*] 8tc
2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
👶🏻 Synek 02. 08.2020 -
nick nieaktualnyFlara wrote:Jak skurcze są co ile to się powinno jechać do szpitala ?
Ehhhh czuje się jak bym pierwszy raz rodziła - nic nie wiem
I wtedy od tych minut to już akcja może szybciutko pójść, szczególnie jeśli masz daleko nie zwlekajWiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2020, 19:44
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny