X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 00:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki345 wrote:
    Stresu w oczekiwaniu na wynik się nie spodziewam, ale fakt, że taka rozszerzona diagnostyka jest mega fajna. Tu są ryzyka dla trzech trisomii, w niftach jest tego znacznie więcej, muszę się z tym przespać. A Ty planujesz diagnostykę typu nifty/sanco?

Myślałam o tym ze względu na tego bliźniaka, który przestał się rozwijać. Ale u mnie poza tym nie ma żadnych innych obciążeń z "grup ryzyka" - wywiad rodzinny mamy praktycznie bez większych obciążeń, oboje z mężem jesteśmy jeszcze przed 30, mamy już córkę, gdzie ciąża bez komplikacji, mała jest zdrowa. Pappa wyszło tak, że już niższe te ryzyka być nie mogą, więc stwierdziłam, że odpuszczam. Ale ja wiem, że dołożyłoby mi to stresu, bo ja jestem z tych co się spinają czekając na wyniki. Natomiast mąż po prenatalnych i pappie uznał, że chyba lepiej te pieniądze wydać na prywatny pokój w szpitalu po porodzie - i w sumie się z nim zgodziłam.

Co do łożyska na zdjęciu usg to jest to możliwe jeżeli na zdjęciu jest zaznaczone gdzie została przyłożona głowica usg, no i pod warunkiem, że jest to zdjęcie łożyska, bo ze zdjęcia maluszka nic się w temacie łożyska nie dowiemy ;)

agniecha2101 lubi tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • i_ka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 06:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene28 wrote:
    A jeszcze mam takie pytanie: czy któraś z Was na podstawie zdjęcia usg jest w stanie określić na której ścianie macicy znajduje się łożysko?
    A nie ma takiej informacji w karcie ciąży? U mnie jest.

f2w39n73dgdg4l6w.png

klz99vvj720njnd5.png

20.01.2022 mamy ❤️
    27.12.2021 FET❄️
    Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
    —————————-————
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    —————————————-
    Zostały ❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2020, 06:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny dziś ja proszę o modlitwę i Wasze kciuki. Prenatalne 15:35 🙏 ale mam stresa aż spać nie mogłam.

Evli, Irola, Przyszłamamusia, aniołkowa_mama, Puella1, m@rzenie, agniecha2101, megson91, Kropka4 lubią tę wiadomość

• Starająca Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 06:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,
    Iskierka87 🙏🙏 i trzymam kciuki

Iskierka87 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2020, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za wszystkie wizytujące ☺️☺️

• aniołkowa_mama Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry :)

mocne kciuki za dzisiejsze wizyty :)
    u mnie jeszcze 8 dni do wizyty, niestety bez usg więc na płeć jeszcze poczekamy :(

Moje Aniołki 4tc i 13tc
    Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
    MTHFR_1298A-C w układzie homozygotycznym
    PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym
    10.2018- zaczynamy z naprotechnologią
    05.2019- laparoskopia+histeroskopia
    09.2019- nietolerancje: m.in. mleko, jajka, pszenica, kukurydza
    28.11.2019- bHCG- 422,1 <3
  • Puella1 Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego 2020, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) kciukasy za dobre wieści na wizytach!

Niki 345... Jak masz możliwość to zrób sobie genetyczne. Ja mialam Sanco (brat - Zespół Patu, mój wiek - 35). I nie żałuję ani jednej złotówki za ten spokój ducha. Gdybym nie zrobiła, to przy każdym usg bym świrowala i wypytywala lekarza, czy oby na pewno wszystko ok. Takie testy każda kobieta powinna mieć w pakiecie za darmo. Niestety tutaj cena też wpływa na te nasze rozterki. Mi nawet pappy nie udało się zrobić na fundusz, bo jak w grudniu obdzwonilam wszystkie szpitale i przychodnie, to nie było miejsc. Szlag trafia że za wizyty trzeba płacić, za usg płacić....

oar83a3f30hx2f6x.png
    2012 - syn
    2015 - córka
  • Mildred Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka87 wrote:
    Hej dziewczyny dziś ja proszę o modlitwę i Wasze kciuki. Prenatalne 15:35 🙏 ale mam stresa aż spać nie mogłam.
    Kochana będzie dobrze. Czekamy na piękne zdjęcie dzidzi. Głowa do góry ! Wszystkie w sierpniu rodzimy zdrowe piękne dzidziusie !! 🙏❤️ Spokojnie, dzidzia będzie zdrowa, ja w to wierze ty też uwierz !

9ewns65gkf9ocqq6.png
  • Mildred Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniołkowa_mama wrote:
    dzień dobry :)

mocne kciuki za dzisiejsze wizyty :)
    u mnie jeszcze 8 dni do wizyty, niestety bez usg więc na płeć jeszcze poczekamy :(
    Przepraszam cię ale nie rozumiem wizyt bez USG. Czyli na NFZ ? Co lekarz to inne podejście. Ja mojej co chodzę na NFZ od razu się spytałam czy na każdej wizycie będzie mi robić USG bo jestem po poronieniach i chce widzieć dzidzicie jak się rusza i czy u niej dobrze. Spytaj się może zrobi cię jednak USG, będzie spokojniejsza. To powinno być norma, USG na każdej wizycie
    Służba zdrowia 🤦

9ewns65gkf9ocqq6.png
  • zazu Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kagu możesz mi chyba wpisać dziewczynkę, najwyżej zmienimy 🙂
    I poproszę o wpisanie wizyty na 2 marca, a USG połówkowego na 2 kwietnia jak będziesz miała chwilę.

Ja standardowo odpadłam wczoraj przed 21 i tylko sen uratował mnie przed rzyganiem. Także nic się nie zmienia w tym zakresie.

Przyszlamamusia strasznie słabo ze strony lekarza. Szczerze mówiąc jak mam wybierać między super specjalista bucem który by miał taki stosunek a lekarzem który nie jest jakiś wybitny ale wkłada serce w to co robi a w razie wątpliwości kieruje do kogoś kto zna się lepiej to wolę już tego drugiego. U mnie teraz ciążę prowadzi taka młoda bardzo lekarka która nie ma dużego doświadczenia w takim sensie że nie praktykuje długo, ale za to sprawdza wszystko bardzo dokładnie, jest na bieżąco z badaniami i przede wszystkim przejmuje się, wizytą trwa 40 minut bo zawsze wszystko dokładnie obgadamy i mam czas zapytać o najmniejsza głupotę, robi za każdym razem USG i przez brzuch i przez pochwe. A na te obowiązkowe USG i tak mam skierowania do innego lekarza na dobrym sprzęcie.
    Mam nadzieję że trafisz lepiej na połówkowych bo kurde tyle kasy zapłaciłaś a takie chamstwo 😐

Iskierka kciuki.

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mildred wrote:
    Przepraszam cię ale nie rozumiem wizyt bez USG. Czyli na NFZ ? Co lekarz to inne podejście. Ja mojej co chodzę na NFZ od razu się spytałam czy na każdej wizycie będzie mi robić USG bo jestem po poronieniach i chce widzieć dzidzicie jak się rusza i czy u niej dobrze. Spytaj się może zrobi cię jednak USG, będzie spokojniejsza. To powinno być norma, USG na każdej wizycie
    Służba zdrowia 🤦
    Ja chodzę prywatnie i na pewno nie będę miała USG na każdej wizycie. W poprzedniej ciąży chodziłam do tego samego lekarza i miałam na jednej wizycie USG a na drugiej zwykle badanie i słuchanie serduszka tylko 😉 a w pierwszej ciąży jak chodziłam na NFZ to miałam tylko 3 USG przez całą ciążę 😉

Trzymam mocno kciuki na dzisiejsze wizyty! 😘

3i499vvjv3ex36x6.png
  • Puella1 Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego 2020, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety teraz próbują okroić wizyty jak się tylko da. Ja mam wizyty "za darmo" w ramach pakietu medycznego, który opłaca firma. Na wizytach lekarz nie robi usg (mimo że ma uprawnienia i sprzęt w gabinecie). Na usg daje skierowania i trzeba robić w innym terminie. Dlatego też równolegle prowadzę ciążę u swojej sprawdzonej gin, ale już niestety prywatnie. Tylko że ona na każdej wizycie bada mnie, robi usg płodu i usg szyjki. Po takiej wizycie przynajmniej wiem że dziecko żyje i dobrze się ma. Po wizycie u lekarza z pakietu mam tylko skierowania na morfologię. Nawet nie zawsze bada, czy ta szyjka trzyma.

Wczoraj ta moja gin mówiła, że w Polsce żeby koszty ciąć chcą doprowadzić do tego żeby ciąże prowadziły położne. Przede wszystkim położna nie wystawi L4, także ZUS będzie szczęśliwy. Przy okazji badania usg też nie zrobi.

oar83a3f30hx2f6x.png
    2012 - syn
    2015 - córka
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka87 ja dzisiaj też mam wizytę, już po prenatalnych, ale też mam jeszcze obawy, czy wszystko ok. Nie mogę się doczekać ruchów, żeby wiedzieć chociaż, że wciąż ktoś tam jeszcze jest, ale z drugiej strony nie mam żadnych niepokojących sygnałów, a to chyba też dobry znak. Obawiam się tylko, że będzie jak z pierwszym dzieckiem i tych ruchów też będzie jak na lekarstwo, co też mnie zawsze martwiło. Ech, byle do sierpnia.

Moja córeczka teraz wchodzi w fazę różu. Też nie byłam wielką fanką tych różowych ubrań, bo niestety większość jest szkaradna, ale trafiają się też całkiem ładne;) A jakiś kompromis trzeba mieć. Etap wychodzenia z domu tylko w sukience też już mam za sobą. Żeby uniknąć codziennej porannej awantury nakupowałam samych sukienek, jeszcze wtedy nieróżowych i był spokój. Wybierała "siama".

Dziewczyny, czy któraś może też ma taka przypadłość jak ja - praktycznie każdej nocy odczuwam ból prawego kolana, kiedy długo leżę na lewym boku, a już staram się tak sypiać (mam na tym punkcie lekką patanoję). Pomimo tego, że zmieniam potem pozycję to ciężko mi się ułożyć tak, żeby nie bolalo. Czasami dopiero muszę wstać, żeby to zeszło, a wtedy się rozbudzam, więc też staram się już w ostateczności tak robić. Wydaje mi się, że to jakiś nerw, bo to nie ból kości, tylko takie jakby spięcie. W poprzedniej ciąży też tak miałam na tym etapie, potem jakoś to przeszło. Nie wiem czy iść z tym do jakiegoś osteopaty czy fizjoterapeuty, czy coś pomogą (nie lubię trafić czasu w specjalistów, jak nie jestem pewna, że coś zaradzą, chodzę w ostatecznosci). Może doświadczyłyście czegoś podobnego i macie pomysł, co to może być?

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • zazu Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puella1 wrote:
    Niestety teraz próbują okroić wizyty jak się tylko da. Ja mam wizyty "za darmo" w ramach pakietu medycznego, który opłaca firma. Na wizytach lekarz nie robi usg (mimo że ma uprawnienia i sprzęt w gabinecie). Na usg daje skierowania i trzeba robić w innym terminie. Dlatego też równolegle prowadzę ciążę u swojej sprawdzonej gin, ale już niestety prywatnie. Tylko że ona na każdej wizycie bada mnie, robi usg płodu i usg szyjki. Po takiej wizycie przynajmniej wiem że dziecko żyje i dobrze się ma. Po wizycie u lekarza z pakietu mam tylko skierowania na morfologię. Nawet nie zawsze bada, czy ta szyjka trzyma.

Wczoraj ta moja gin mówiła, że w Polsce żeby koszty ciąć chcą doprowadzić do tego żeby ciąże prowadziły położne. Przede wszystkim położna nie wystawi L4, także ZUS będzie szczęśliwy. Przy okazji badania usg też nie zrobi.

Położna po kursie może robić USG. Niewiele kurs posiada bo póki co zainteresowanie prowadzeniem ciąży jest niewielkie ale są takie 😉

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
  • zazu Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://m.youtube.com/watch?v=bQSBmLcsEuI

Znowu trafiłam na ten filmik. W pierwszej ciąży na nim ryczalam i teraz nic się nie zmieniło 😭😂😭😂
    To tylko baba w ciąży potrafi 🙈

Czy Wy też ciągle się wzruszacie? Przeczytałam przed chwilą wiadomość że jakaś babka w Walentynki urodziła i policja ja eskortowała żeby na porodówkę zdążyła i też oczywiście ryk. Masakra ile można płakać 🙈😂

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
  • aniołkowa_mama Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mildred wrote:
    Służba zdrowia 🤦
    tak, na nfz. Wyjątkowo bez USG, bo w tym gabinecie nie ma aparatu. jeśli coś się lekarzowi nie spodoba, to mnie ściągnie na inny dzień, albo do szpitala. do tej pory miałam 4 wizyty na nfz i każdą z usg. Prawda jest taka, że nawet prowadząc prywatnie nie każdy lekarz robi usg na każdej wizycie.

Moje Aniołki 4tc i 13tc
    Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
    MTHFR_1298A-C w układzie homozygotycznym
    PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym
    10.2018- zaczynamy z naprotechnologią
    05.2019- laparoskopia+histeroskopia
    09.2019- nietolerancje: m.in. mleko, jajka, pszenica, kukurydza
    28.11.2019- bHCG- 422,1 <3
  • cela1518 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny propo lekarza i usg to chodzę na wizyty na NFZ i za każdym razem mam robione usg i nie muszę się prosić o to więc jestem zadowolona. Mi nie wiele potrzeba żeby się popłakać z byle powodu czasem 😂

Starająca lubi tę wiadomość

f2wlupjypf2pzqjw.png
  • Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszłamamusia przykro mi że trafiłaś na takiego lekarza, ale dobrze że z Dzidzią wszystko w porządku :)

Evli, cudowna wiadomość ❤️

Czy ktoś dzisiaj wizytuje? Jeśli tak to kciuki :)

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
  • Flara Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej niepowikłanej ciąży, która prowadziłam prywatnie, nie miałam usg na każdej wizycie, bo nie było takiej potrzeby i po 14tym tyg. Usg było chyba co druga. Na każdej było badanie i jak nie było usg to słuchanie serca dziecka i wg mnie to było jak najbardziej ok.
    Teraz z racji powikłań mam usg częściej i na każdej wizycie. Prawda jest taka ze w większości europejskich krajów jak ciąża przebiega prawidłowo jest tylko kilka usg przez cała ciąże dopiero jak są wskazania do częstego monitorowania to jest tego więcej i jest się pod opieka specjalisty a nie tylko położnej.

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zazu wrote:
    https://m.youtube.com/watch?v=bQSBmLcsEuI

Znowu trafiłam na ten filmik. W pierwszej ciąży na nim ryczalam i teraz nic się nie zmieniło 😭😂😭😂
    To tylko baba w ciąży potrafi 🙈

Czy Wy też ciągle się wzruszacie? Przeczytałam przed chwilą wiadomość że jakaś babka w Walentynki urodziła i policja ja eskortowała żeby na porodówkę zdążyła i też oczywiście ryk. Masakra ile można płakać 🙈😂
    Pamiętam ten filmik 😀 i nawet nie będę oglądać, bo wiem jak to się dla mnie skończy 😂
    Niestety też tak mam, że beczę z byle, a nawet bez powodu 😅

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
‹‹ 366 367 368 369 370 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ