❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Puella1 wrote:Dziewczyny, które wykonywały Test PAPP-A, wszystkie macie w opisie podane ryzyko wcześniejszego porodu? U mnie w opisie ani słowa o wcześniejszym porodzie.
Teraz nie robiłam, ale w poprzedniej ciąży też nie miałam tej informacji, jak się pytałam lekarza prowadzącemu czy mu to nie potrzebne to stwierdził że on szacowanego ryzyka i tak nie bierze pod uwagę, bo to tylko statystyka i po to robi się usg, sprawdza łożysko i przepływy oraz bada krew i mocz by wszystkie zagrożenia wyłapać.Puella1 lubi tę wiadomość
2017 - listopad - córka
2020 - sierpień - córka -
Puella1 wrote:Dziewczyny, które wykonywały Test PAPP-A, wszystkie macie w opisie podane ryzyko wcześniejszego porodu? U mnie w opisie ani słowa o wcześniejszym porodzie.
Ja zaczynam się obawiać znowu wielkiego człowieka. Syn - 4500g, córa -3800 g. A teraz na każdym usg dzieć większy niż ustawa przewiduje. Wczoraj miałam równo 16 tydz, a wymiary z usg na 17 tydz wskazują 😱
Irola nie przesadzajmy już. Nie wiem ile czasu musiałabyś trzymać ręce w górze żeby coś miało się stać.
Z resztą jak słyszę że głaskać brzucha nie wolno, trzymać ręki na brzuchu też źle, ręce w górze źle to nie wiem czy śmiać się czy płakać. Z tego wszystkiego to chyba seks bylby zakazany bo powoduje większe skurcze macicy niż byle głaskanie.
Z resztą ja 2x dziennie mobilizije blizne. Gdyby było tak jak piszecie to już dawno bym poronilaWiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2020, 17:58
agniecha2101 lubi tę wiadomość
-
Dziękuję Wam za slowa wsparcia. Mam nadzieję, że będzie tak jak piszecie, bo mi się już płakać chce... Ajj, albo trzeba wyluzowac albo nie wiem co...
PCOS
Starania - 01.2019
Czerwiec 2019 - usunięty polip trzonu macicy
1 cs z letrozolem ovu 12 dc
11.2019 - ciąża biochemiczna
2 cs z letrozolem ovu 15 dc
5.12 II 🙏❤️
"I wzywaj mnie w dniu niedoli, ja cię wybawie a ty Mnie uwielbisz" Ps. 50:15 -
Ja dzisiaj chciałam zebrać się do pracy rano, naszykowalam wczesniej ciuchy, ale okazało się, że spódnica już za mała
a moje wszystkie spodnie w rozmiarze 34 też odpadają... :p niech rośnie brzuszek ❤️
PCOS
Starania - 01.2019
5.12 II 🙏❤️
"I wzywaj mnie w dniu niedoli, ja cię wybawie a ty Mnie uwielbisz" Ps. 50:15 -
nick nieaktualny
-
Hehe... W obydwu ciążach, na samym finiszu robiłam wszystko żeby już wypędzic dzueci. Umylam okna w swoim mieszkaniu, u mamy i babci
Przez tydzień myłam okna, wieszalam firany, wykorzystywałam męża i nic
oksy trzeba było popedzić. Myślę, że wszystko trzeba robić, ale z głową. Tak jak mówicie, ludzkość by wymarla, bo jeszcze 20 lat temu kobiety pracowały do końca ciąży. Na wsi często bardzo ciężko do ostatnich dni. Wiadomo, ciąże zagrożone - trzeba uważać. Ciążę prawidłowo rozwijające - zupełnie normalnie funkcjonować.
zazu, agniecha2101, Asasa lubią tę wiadomość
2012 - syn
2015 - córka -
nick nieaktualnyJestem dziewczyny w domu.
Ogólnie dzidzia zdrowa ma 6,62cm słyszałam serduszko jak pięknie puka i jak fika fikołki 😍❤️ mąż nagrał filmik i sobie oglądam moje szczęście. Niestety płci jeszcze nie poznałam i nie wiem czy nie umówić się prywatnie jeszcze do innego lekarza bo ja do 17 marca to nie wytrzymam w tej niewiedzy 🙃 dostałam też skierowanie na pappe i od razu pojechaliśmy zrobić co by mieć z głowy. Jestem szczęśliwa bo ten widok był przecudny ☺️Evli, aniołkowa_mama, megson91, Kagu3, zazu, Kropka4, ewa.katarzyna, to_tylko_ja, Zozo, MartitaS, agniecha2101, mommy, Malutka_94, Przyszłamamusia, kasia_pra, Asasa, tym_janek, Kindoll lubią tę wiadomość
-
Ja zaczynam się obawiać znowu wielkiego człowieka. Syn - 4500g, córa -3800 g. A teraz na każdym usg dzieć większy niż ustawa przewiduje. Wczoraj miałam równo 16 tydz, a wymiary z usg na 17 tydz wskazują 😱
Tez się boje dużego dzieckapierwszy syn na kazdym badaniu byl troszeczkę mniejszy niz powinien 3 tyg przed porodem mialam ostatnia wizyte bo Pani doktor szla na urlop Pamietam jak mowila ze 2500 ma przy dobrych wiatrach z 3500 bedzie do porodu A tu 4100, teraz z usg jwst o raptem 2 dni do przodu, ale czekam konca
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny ja tam robię w sumie większość czynności normalnie. W tym tygodniu umylam okna bo jak słońce przyswiecilo to masakra. Zakupu też robię - noszę je w małych siatkach na dwa razy na 2 piętro w bloku. Szybko się męczę więc robię sobie przerwy na odpoczynek ale mąż cały czas na budowie więc chyba byśmy zarosli w brudzie 😜
Zawsze sobie tłumacze, że są dziewczyny co mają w domu małe dziecko lub nawet dwa więc nie wieże że nic przy nim nie robią.Puella1, agniecha2101 lubią tę wiadomość
31 lat - Bocian Katowice
⏱13.06.18 - Pierwsza wizyta w Klinice
1️⃣
03.08.18 - Transfer dwóch zarodków - cb ❌
02.11.18 -❄️Crio - cb ❌
2️⃣
2019.12.05 - Crio - 3dniowego 💮
13dpt - beta 909!
🍼14.08.2020 - Poród przez cc
02.07.2022 - powrót po rodzeństwo - transfer ❄️(4d) cb ❌
Na zimowisku: ❄️(3d)
Przygotowania do ostatniego criotransferu -
To ja też melduję się po wizycie. Malutka waży 130 gramów, ładnie współpracowała, pan doktor był zadowolony, bo wszystko było ładnie widać, nawet buźkę oglądaliśmy. Żadnych rozszczepów, ładnie kostniejąca czaszka, dziewczyna na 100%
Zmartwił mnie tylko, bo okazało się, że odchodzi z naszego szpitala do innego miasta, oddalonego o 50 minut. Obawiam się, że mogę nie dojechać na czas, a ten nasz szpital bez niego to dla mnie już nie to samoNo nic, pomartwię się tym w lipcu, póki co cieszę się, że wszystko jest dobrze.
Puella1, mommy, zazu, Kagu3, Kropka4, Evli, MartitaS, aniołkowa_mama, agniecha2101, m@rzenie, Malutka_94, kasia_pra, Asasa, tym_janek, Kindoll lubią tę wiadomość
-
Namyria wrote:Dziewczyny ja tam robię w sumie większość czynności normalnie. W tym tygodniu umylam okna bo jak słońce przyswiecilo to masakra. Zakupu też robię - noszę je w małych siatkach na dwa razy na 2 piętro w bloku. Szybko się męczę więc robię sobie przerwy na odpoczynek ale mąż cały czas na budowie więc chyba byśmy zarosli w brudzie 😜
Zawsze sobie tłumacze, że są dziewczyny co mają w domu małe dziecko lub nawet dwa więc nie wieże że nic przy nim nie robią.
To tak samo jak z tym dźwiganiem właśnie. W pracy na mnie chuchają i dmuchają, żebym nic przypadkiem nie nosiła, w rodzinie też nawet schylić się nie mogę, jak cos upadnie, ale jak moja prawie trzylatka chce się "itulić" na raczkach albo jak muszę ją podnosić do fotelika itp, to co mam zrobićrobi się i już. Jeśli jestem zdrowa i ciąża też, to trzeba wyluzować i normalnie funkcjonować. Też noszę siaty, latam po piętrach z odkurzaczem i wszystkie inne potrzebne czynności.
agniecha2101 lubi tę wiadomość
-
Ja zaczynam się obawiać znowu wielkiego człowieka. Syn - 4500g, córa -3800 g. A teraz na każdym usg dzieć większy niż ustawa przewiduje. Wczoraj miałam równo 16 tydz, a wymiary z usg na 17 tydz wskazują 😱👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
Tak jeszcze w temacie podnoszenia rąk do góry...
"W ciąży nie wolno myć okien, wieszać firanek ""(ogólnie podnosić rąk do góry), bo wywołuje to poród lub poronienie
Najogólniej nie jest to prawda, w zdrowej ciąży można wykonywać wszystkie ruchy zarówno górnymi jak i dolnymi kończynami i to od samego początku do samego końca ciąży. Macica jest jednym z najsilniejszych i najbardziej plastycznych mięśni w naszym ciele. Jak dobrze wiadomo umiejscowiona jest nad miednicą kostną, która zapewnia jej bezpieczeństwo i wsparcie. Dodatkowo macica jest utrzymana przez cały skomplikowany aparat więzadeł i mięśni miednicy mniejszej, które zapewniają jej dodatkową ochronę i utrzymują macicę w prawidłowej pozycji podczas całej ciąży. Punktem „newralgicznym”, który teoretycznie mógłby być najbardziej podatny na „uszkodzenie” jest jej wejście – czyli szyjka macicy. Jednak w zdrowej ciąży szyjka macicy jest długa, zamknięta i wyjątkowo sprężysta. Wydolna szyjka macicy to taka, która ma przynajmniej 25mm długości, kanał jest zamknięty a jej konsystencja jest stosunkowo twarda, niczym napiętego mięśnia. Tak powinna wyglądać szyjka macicy do 34 tygodnia ciąży, po tym czasie nie dość, że może, a powinna zacząć się skracać i mięknąć- aby przygotować się do porodu. To jak szybko szyjka się skraca i mięknie jest bardzo indywidualne oraz zależy od tego czy kobieta jest pierwszy czy kolejny raz w ciąży. W momencie gdy mamy skróconą szyjkę macicy, błona owodniowa, która w trakcie całej ciąży jest bardzo mocno przytwierdzona do ściany macicy, zaczyna lekko odchodzić w dolnym odcinku czyli w okolicach szyjki macicy. Jest to normalne zjawisko, które wcześniej czy później doprowadzi do pęknięcia owodni – czyli potocznie mówiąc odejścia wód.
Od czasu gdy szyjka jest skrócona, rzeczywiście nie wskazane są ćwiczenia, zarówno rękoma jak i nogami – które mogą tą błonę (owodnię) napinać – ponieważ nie jest ona już tak utwierdzona i stabilna jak przy zamkniętej wydolnej długiej szyjce.
Trochę Wam tu się naprodukowałam – ale wracając do tematu – tak długo jak macie wydolną szyjkę macicy to wszelkie Wasze ćwiczenia czy porządki domowe nie mają wpływu na ryzyko porodu czy poronienia. W momencie, gdy szyjka się skróci a ciąża jest jeszcze niedonoszona, to rzeczywiście warto unikać wszelkich wysiłków fizycznych, które błonę owodniową napinają – czyli np. podnoszenia rąk do góry.
Między innymi dlatego tak ważne jest, aby kobiety regularnie chodziły do ginekologa i miały ocenianą wydolność szyjki macicy. Tym sposobem możemy wyróżnić te kobiety, które mogą przysłowiowe wszystko od tych, które do mycia okien powinny zagonić męża lub teściową
Oczywiście sprawa nie jest taka prosta, bo zdarza się, że kobieta chce już urodzić i jest po terminie, i chociażby umyła okna na całym swoim osiedlu to i tak błona owodniowa będzie cała."
zazu, to_tylko_ja, Puella1, Niki345, Irola lubią tę wiadomość
👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
Mirabelka02 wrote:To ja też melduję się po wizycie. Malutka waży 130 gramów, ładnie współpracowała, pan doktor był zadowolony, bo wszystko było ładnie widać, nawet buźkę oglądaliśmy. Żadnych rozszczepów, ładnie kostniejąca czaszka, dziewczyna na 100%
Zmartwił mnie tylko, bo okazało się, że odchodzi z naszego szpitala do innego miasta, oddalonego o 50 minut. Obawiam się, że mogę nie dojechać na czas, a ten nasz szpital bez niego to dla mnie już nie to samoNo nic, pomartwię się tym w lipcu, póki co cieszę się, że wszystko jest dobrze.
Mirabelka02 lubi tę wiadomość
👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
Ja też jestem zdania, że nie można przesadzać. Ja zachowuje się normalnie w ciąży, niedawno wieszałam firanki, noszę zakupy i często moją czterolatkę 😉 Irola mam wrażenie ,że ciąża jest dla Ciebie mega stresująca. Musisz spróbować trochę wyluzować bo się zamęczysz do sierpnia 😉
Ja też boje się, że mój maluch będzie duży. Pierwsza córka miała 2980, a druga już 3660. Lekarz powiedział, że statystycznie trzecie będzie jeszcze większe 😱agniecha2101, aniołkowa_mama lubią tę wiadomość
-
Wiem i zdaje sobie z tego sprawe dziewczyny... Mój Mąż też mi o tym mówi. Jednak to jest silniejsze ode mnie. Taki stres, że coś nie takiego zjadłam, zrobiłam itd. Ze ciągle zaszkodze dzidziusiowi przez własną głupotę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2020, 19:47
PCOS
Starania - 01.2019
5.12 II 🙏❤️
"I wzywaj mnie w dniu niedoli, ja cię wybawie a ty Mnie uwielbisz" Ps. 50:15