X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas będą dwa imiona. Starszak ma drugie imię po mężu. Młodszy miał mieć drugie imię takie jak ma na drugie mąż, ale kilka dni przed jego narodzinami zmarł mój tata i daliśmy na drugie po dziadku, którego nigdy nie pozna 😣 W takiej sytuacji trzeciemu przypadnie w spadku drugie imię mojego męża. No chyba, że zdarzy się cud z dziewczynką to będzie miała na drugie imię jak ja na pierwsze 😉
    Z wózkiem bedzie problem, bo chciałam iść do sklepu obejrzeć, doradzić się sprzedawcy (mamy w jednym sklepie fajną babeczkę, która rozsądnie doradza), a w czasie tej epidemii jednak się boję. Ale jak to faktycznie ma tak długo trwać to nie wiem... Zostaniemy bez wózka 🤷‍♀️

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka4 wrote:
    Dziewczyny a wiecie coś na temat rozejścia się mięśnia prostego brzucha ? Bo wiem, że to jest fizjologiczne ale może też stać się patologią. Jak rozpoznać ten moment, że się za bardzo rozszedł ten mięsień ?
    Ja mam to rozejście niestety :-(
    Jak się położysz na płasko i w momencie podnoszenia głowy robi Ci się taki stożek z brzucha, to bardzo prawdopodobne, że to to. Jak chcesz to Ci wrzucę zdjęcie jak to wygląda, ale w sumie jest tego w necie pełno.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2020, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadomo że każda wybierze wózek we własnym guście i grunt żeby było zadowolenie ☺️

Cela tak patrzę że te komplety dla dziewczynek to chyba tylko online będą dostępne. W reklamie tylko bodziaki były pokazane 🤔 dla maluszków i jakies ciuszki dla starszaków. Nie wiesz może? Bo i jeszcze ręczniki kąpielowe dla maluszkow są online całkiem fajne 🙂

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zozo wrote:
    Dopiero po porodzie można to ocenić oczywiście aż ciało wróci do normy . Nie tydzien czy dwa :) Wpisz w necie można zrobić prosty test i będziesz wiedziała czy masz problem z rozejściem mięśni . Jeśli wyczujesz, że 3 palce między mięśniami zapadają się do wewnątrz brzucha oznacza to, że wystąpiło rozejście się mięśni prostych.
    Nie do końca się zgodzę... bo już w ciąży wykrywa się rozejście (za pomocą USG np) i im szybciej, tym lepiej... Ja miałam tą sprawę zaniedbaną w pierwszej ciąży i mam teraz spory problem :-( a koleżanka już w ciaży chodziła z tym do fizjo, miała klejone tapy i po ciąży szybko doszły jej mięśnie do siebie.

zazu lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja777 wrote:
    A co myślicie o przechowywaniu i zabezpieczeniu krwi pepowinowej ? Moja koleżanka ostatnio mi o tym wspominała, miałam porozmawiać na ten temat z lekarzem. Wie któraś z Was coś więcej na ten temat ?

I ponawiam pytanie o wózek 😁
    Miała któraś z Was lub słyszała coś na temat firmy junama ?
    My się mie zdecydowaliśmy ani w poprzedniej ani w tej ciąży... Wszędzie zazwyczaj mówi się o samych pozytywach, ale nikt nie wspomina o tym, że ma to też swoje minusy...
    Edit. A co do wózka, to wydaje mi się, że moja znajoma taki miała, ale musiałabym się upewnić...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2020, 20:32

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • cela1518 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namyria wrote:
    Ja nie znam płci i muszę czekać na wizytę 31.03. Lub prenatalne 6.04. Jesli mi oczywiście nie odwołaja.

Dziś jednak przyszalalam i kupiłam używany kombinezon z czapka i kominem za 45 zl 😁

1b2f2fcc1284.jpg

Dziś też pierwszy raz użyłam Detektora bo już tak dawno nie widziałam Dzidzi a gdzie tam do wizyty... I słychać serduszko 💜

Ruchów w ogóle nie czuje ale się nie nakręcac bo to pierwsza ciąża. Brzuch mam już prawdziwie ciążowy jak na 5 miesiąc przystało 😁

Nie mamy imienia dla dziewczynki. Ale napewno będzie jedno. Ja miałam dwa i same z nimi problemy.

Dla chłopca miało być Mikołaj ale później zmieniliśmy na Bruno.

Dziewczynka na razie Marcelina (Marysia) ale nie jestem przekonana na 100%. Mi się podoba Anielka ale mężowi absolutnie. W ogóle mu to się większość imion nie podoba 🙄
    Ooo ja mam na imię Marcelina😁

agniecha2101 lubi tę wiadomość

f2wlupjypf2pzqjw.png
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Ja mam to rozejście niestety :-(
    Jak się położysz na płasko i w momencie podnoszenia głowy robi Ci się taki stożek z brzucha, to bardzo prawdopodobne, że to to. Jak chcesz to Ci wrzucę zdjęcie jak to wygląda, ale w sumie jest tego w necie pełno.

Ja Też mam taki stożek ! Ale po ciąży to wraca do normy tak ? Chyba że mamy doczynienia z patologią rozejscia mięśnia prostego... Już się dowiedziałam jak wstawać z łóżka, jak się kłaść i jaką profilaktykę stosować żeby nie dopuścić do tej patologi.

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namyria wrote:
    Ja nie znam płci i muszę czekać na wizytę 31.03. Lub prenatalne 6.04. Jesli mi oczywiście nie odwołaja.

Dziś jednak przyszalalam i kupiłam używany kombinezon z czapka i kominem za 45 zl 😁

1b2f2fcc1284.jpg

Dziś też pierwszy raz użyłam Detektora bo już tak dawno nie widziałam Dzidzi a gdzie tam do wizyty... I słychać serduszko 💜

Ruchów w ogóle nie czuje ale się nie nakręcac bo to pierwsza ciąża. Brzuch mam już prawdziwie ciążowy jak na 5 miesiąc przystało 😁

Nie mamy imienia dla dziewczynki. Ale napewno będzie jedno. Ja miałam dwa i same z nimi problemy.

Dla chłopca miało być Mikołaj ale później zmieniliśmy na Bruno.

Dziewczynka na razie Marcelina (Marysia) ale nie jestem przekonana na 100%. Mi się podoba Anielka ale mężowi absolutnie. W ogóle mu to się większość imion nie podoba 🙄
    Marcelinka ładne imię 😊 ale Marysia to dla mnie zawsze zdrobnienie od Marii było, jeszcze się nie spotkałam, żeby na Marcelinę mówiono Marysia... 🙈

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka4 wrote:
    Ja Też mam taki stożek ! Ale po ciąży to wraca do normy tak ? Chyba że mamy doczynienia z patologią rozejscia mięśnia prostego... Już się dowiedziałam jak wstawać z łóżka, jak się kłaść i jaką profilaktykę stosować żeby nie dopuścić do tej patologi.
    Mi nie wróciło właśnie :-( ale jeżeli już teraz o to zadbasz, to nie powinno być z tym większego problemu. Jak będziesz miała wizytę z USG, to poproś niech ci gin zerknie też na to rozejście czy jest duże... Najlepiej byłoby umówić się do fizjoterapeuty uroginekologicznego, ale w obecnej sytuacji pewnie może być z tym problem... :-(

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka4 wrote:
    Gdzie znalazłaś takie informacje? Ja wiem tylko, że nie wolno ćwiczyć mięśni brzucha jak np przez brzuszki, a chętnie się więcej dowiem.

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • cela1518 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas będzie jedno imię co do ubranek w Lidlu faktycznie dla maluszkow będą tylko body w 2pakach a ubranka są online. Ja jeszcze poluje prócz tych bodow na termometr do mierzenia temperatury bo ma być tani. A o co chodzi z tymi mięśniami brzucha?

f2wlupjypf2pzqjw.png
  • Niki345 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    koszt bankowania krwi pępowinowej
    Nadzieja777 specjalnie dla Ciebie przekonałam pół szafy aby znaleźć ulotkę 😉
    1075c2a55a46.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2020, 21:37

Nadzieja777 lubi tę wiadomość

🔹Rocznik 83', starania od 2018, AMH 1,62 ng/ml
    ▪️PAI-1 4G hetero ▪️NK 19% ▪️ HLA-I dodatnie

2018.11 IUI - 11tc [*]
    2019.04 IUI - 5 tc [*] [*] bliźniaki
    2019.10 IVF: 15 oocytów, 10 MII, 7 blastek w 5 dobie
    (5 klasy A, 2 klasy B )
    2019.10 FET 1x 🍀 4 tc [*]
    2019.11.29 FET 2x 🍀🍀
    BETA: 5dpt 2,61; 7dpt 44,9; 10dpt 204,0; 13dpt 716,6
    2019.12.17, 18 dpt - są ❤️❤️
    2019.12.24, 25 dpt - 6tc [*] ❤️💔
    2020.07.25, 36tc+6, poród, 3320gr, 56cm ♂️👣

▪️🍀🍀🍀🍀 nadal na zimowisku

Prowadzę stronę:
    👉www.mamapoinvitro.pl
    gdzie zbieram nasze doświadczenia odnośnie starań oraz historie forumowych Staraczek (są wyjątkowe, szkoda żeby zniknęły w odmętach Internetu). Jeżeli chciałabyś, abym dodała również Twoją lub masz jakieś uwagi pisz śmiało [email protected] 😊
  • Namyria Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101

Miało być Marcysia a nie Marysia :)

Imię dla Kota wybraliśmy z mężem w ciągu 5 minut... A dla dziecka to taka duża odpowiedzialność :)

Bardzo podoba nam się to łóżeczko ale trochę drogie (600 zł) i nie wiem czy ta belka nie będzie przeszkadzać w wkładaniu i wyciąganiu dziecka? Chyba jednak zaryzykujemy - najwyżej odkręcimy to ramie.

69e04dcf382c.jpg

Wersja dla starszaka:

468f34db2c39.jpg

IGGRp2.png

31 lat - Bocian Katowice

⏱13.06.18 - Pierwsza wizyta w Klinice
    1️⃣
    03.08.18 - Transfer dwóch zarodków - cb ❌
    02.11.18 -❄️Crio - cb ❌
    2️⃣
    2019.12.05 - Crio - 3dniowego 💮

13dpt - beta 909!

🍼14.08.2020 - Poród przez cc

02.07.2022 - powrót po rodzeństwo - transfer ❄️(4d) cb ❌

Na zimowisku: ❄️(3d)

Przygotowania do ostatniego criotransferu
  • aniołkowa_mama Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chyba włącza mi się syndrom wicia gniazda ;) właśnie zawekowałam 7 słoików bigosu i zapeklowaliśmy 8 kg mięsa do wędzenia :D

imię u nas będzie jedno na pewno

Niki345, agniecha2101, Kindoll lubią tę wiadomość

Moje Aniołki 4tc i 13tc
    Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
    MTHFR_1298A-C w układzie homozygotycznym
    PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym
    10.2018- zaczynamy z naprotechnologią
    05.2019- laparoskopia+histeroskopia
    09.2019- nietolerancje: m.in. mleko, jajka, pszenica, kukurydza
    28.11.2019- bHCG- 422,1 <3
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to_tylko_ja wrote:
    Gdzie znalazłaś takie informacje? Ja wiem tylko, że nie wolno ćwiczyć mięśni brzucha jak np przez brzuszki, a chętnie się więcej dowiem.

Tak jak jedna z dziewczyn tu pisała taka Asia Mróz na fb prowadzi szkołę rodzenia on-line. Jest fizjoterapeutką i położną a także mamą 3 dzieci. Pierwsza lekcja była we wtorek ale jest cały czas dostępna do obejrzenia. Mówi ona właśnie o tym rozejściu mięśnia prostego, pokazuje jak się kłaść, wstawać z łóżka i takie ala ćwiczenia które profilaktycznie warto robić. Mam nadzieję, że po porodzie mi się zejdzie...

Bela, agniecha2101 lubią tę wiadomość

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2020, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też się włączył syndrom wicia gniazda.Pokój dla dziecka już rozplanowałam , lista zakupów zrobiona,tylko muszę jeszcze się zastanowić skąd wziąć kasę na to wszystko 😂
    A co do imienia to jednak nie będzie Marianna, bo mężowi nie za bardzo się podoba. Niby mówi ,że jeżeli mi zależy to ok,ale nie chcę go zmuszać do tego. Teraz na tapecie są Patrycja Dominika i Karina.

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• tym_janek Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas beda dwa imiona. Po stronie meza jest tradycja dawania 1 imienia, sek w tym, ze maz ma bardzo popularne nazwisko i rodzice dali mu wtedy popularne imie i stanelo na tym, ze cale zycie szkolne mial problemy bo w szkole bylo zawsze jeszcze 1-2 chlopcow co tak samo sie nazywali, na studiach mial problemy z publikacja prac naukowych bo nazywal sie tak jak jeden z profesorow i zawsze musial wyjasniac ze nie jest tym profesorem tylko studentem z kola naukowego. A teraz w pracy pech chcial, ze nazywa sie jak swoj przelozony.... wiec tak. W pierwszej ciazy zarzadzil juz ze nasze dzieci musza miec dwa imiona aby szansa na powtorke byla mniejsza. No i u mnie w rodzinie jest tradycja i wszystkie kobiety maja tak samo na drugie imie, tak tez dostala moja corka, a chlopcy maja na drugie imie po dziadku od strony matki, w ramach "uznania" bo nazwisko idzie z ojca strony to aby drugie imie docenili tego drugiego dziadka. Wiec tego sie trzymamy :)

Co do ruchow to moja corka boksowala sie codziennie po calym brzuchu od zakończonego 16 tc. Miala impreze dzien i noc zasadniczo. Drugie dziecko ewidentnie spokojniejsze, pierwsze ruchy pojawily sie pozniej, czuje je rano i wieczorem albo wcale, wiec chyba trafil sie spokojniejszy okaz 😅

Co do wozkow to ja mam cybex priam z 2018 i sobie chwale, zostaje z nami na drugiego malucha, nie jest czarny ale jest ciemno szary na czarnej ramke, ale spiworki, kocyki itd, zawsze dawalam kolorowe.

Ehhh... bankowanie krwi. Napisze w kolejnym poscie bo czuje sie wywolana do odpowiedzi 😂

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko jeden rodzaj bankowania krwi pepowinowej ma na prawde sens - publiczne bankowanie. Czyli pobieramy krew pepowinowa naszego dziecka, oddajemy do publicznego banku krwi i w razie czego mozemy kozystac z calych zasobow tego banku i w razie czego ktos moze skozystac z krwi naszego dziecka. W Polsce teoretycznie tak mozna, a praktycznie publiczne bankowanie nie istnieje, wiec z medycznego punktu bankowanie krwi w naszym kraju nie ma sensu. Jak ktos koniecznie bardzo chce to lepiej juz bankowac rodzinnie. Czyli wszystkim dzieciom z rodziny pobiera sie krew do bankowania i cala rodzina moze z tego kozystac. Bo tak na prawde w wiekszosci chorob, w ktorych komorki macierzyste z krwi pepowinowej moga nam pomoc, to potrzebne sa nie nasze wlasne komorki a kogos innego, zgodnego dawcy, ktory choroby nie ma. Zgodnosc, nawet w rodzenstwie, wcale nie zdarza sie tak czetso jak powszechnie sie wydaje. Wiec no...
    No i pobieranie krwi pepowinowej niesie ze soba wysoka cene, i nie mowie tu o pieniadzach. Jak pobierzemy krew po tym jak pepowina przestanie tetnic to na 100% bedzie jej mało. Jak chcemy aby bylo wiecej to pepowine trzeba przeciac wczesniej, czyli dziecko przy porodzie nie dostanie calej masy przeciwcial i zapasow zelaza, czyli potencjalnie musimy sie liczyc z tym, ze nasz maluch moze miec anemie zanim zaczniemy rozszerzac diete w 6 mc.
    Ale bankowanie krwi am tez zalety medyczne, glownie poprawa stanu psychicznego rodziny, jest wieksze poczucie bezpieczenstwa, to tez jest cenne <3 wiec jak kogos to uspokoi to bankujcie, ale polecam krytycznie podchodzic do tego co twierdzą prywatne banki krwi pepowinowej :)

A jak chcecie sie przysluzyc swiatu, m.in. swojemu dziecku to goraco zachecam do zapisania sie na liste dawcow i zachecanie znajomych. To nic nie kosztuje, nic nie boli pobranie wymazu do zgloszenia, a im wiecej bedzie dawcow tym wieksza szansa, ze jak nasze dzieco beda kiedys chore to otrzymaja pomoc od dawcy, a nie z za malej juz pewnie ilosci swojej krwi pepowinowej ;)

Mirabelka02, Iskierka87, Niki345, zazu, Kropka4, agniecha2101, to_tylko_ja, Zozo lubią tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2020, 02:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tym_janek jak zawsze w punkt, lubię Twoje obiektywne podejście do tematu :) Faktycznie najlepsze byłoby bankowanie publiczne, wtedy byłby dopiero komfort psychiczny. Z tego co słyszałam, to tak jest we Włoszech.

Co do rejestracji jako dawca to jest to pierwsza sprawa na mojej liście do załatwienia po porodzie i karmieniu. Wcześniej nie byłam tego aż tak świadoma, a potem byłam w ciąży, karmiłam i planowałam kolejną, więc chciałam zaczekać aż już będę "wolna", żeby się zgłosić. Ale za to namówiłam parę osób z otoczenia do rejestracji i to uważam za swój sukces. Zawsze ściska mnie w gardle na samą myśl, że gdzieś na świecie może być ktoś, kto potrzebuje akurat mojego szpiku i dzięki temu może wyzdrowieć...

tym_janek lubi tę wiadomość

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2020, 05:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry u nas przymroziło z lekka ale za to 🌞 piękne

Mój mąż jest w DKMS 🙂 tak jak Tym_Janek pisała dobra sprawa 👍 i jeszcze w jednej z tych reklam występuje dziewczynka jest taka śliczna że nie mogę się napatrzeć 😁

Ja dziś jadę do rodziców także Miłego dzionka laski 🙂

tym_janek lubi tę wiadomość

‹‹ 510 511 512 513 514 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ