❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
darkestfear wrote:Mam podane 1,86cm 🤔 reszta pomiarow miedzy 19+4 a 20+0
Myślę, że nie masz się czym martwić. Tak na szybko, aby nie być gołosłowna wrzucam link do artykułu na ten temat z 2018 (aby był w miarę aktualny, bo starszych jest sporo generalnie): http://www.ijars.net/articles/PDF/2416/29186_CE(VSU)_F(AK)_PF1(VSU_GG)_PFA(VSU_GG)_PF2(VSU_GG)_PN(SS).pdf
A tu tabelka z artykułu, która myślę, że ładnie pokazuje, że nie masz się czym martwić
I wykres ze starszego artykułu, bo z 2010, który też ładnie obrazuje sprawę:
Mamuśka☺️ lubi tę wiadomość
👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnydarkestfear wrote:Mam podane 1,86cm 🤔 reszta pomiarow miedzy 19+4 a 20+0
A kiedy byłaś na usg? Ja będąc na usg połówkowym w 19t2d ten móżdżek wyszedł 17t6d (1.81). Niby w tym przedziale co tu mam to się mieści ale w dolnej granicy. Wiem że pewnie jest wszuysko dobrze. Ale same wiecie jak to jest ze się martwimy 😉
Tym_Janek nie wiem jak to się porównuje z tym usg z prenatalnego ale na nich byłam w 12t0d i crl było 55.6mm:) i odpowiadało to właśnie 12t0d
A lekarz na zwykłej wizycie ma możliwość zbadania tego móżdżka za jakiś czas? Bo moja ginekolog mi nie wpisywała nigdy tego wymiaru. Dopeiro 1 raz miałam badane na połówkowych?myślałam że to jakiś lepszy sprzęt trzeba czy coś
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2020, 08:13
-
To u mnie z brzuskiem jest 10 dni różnicy 😞 i nie wiem czy to powód do zmartwień ? Badanie robiłam w terminie z OM 21+0, a według prenatalnych było 21+5. No i reszta oscyluje w tym terminie 21+5 poza kością udową która jest pomierzona na 22+0 ale to 5 dni różnicy więc się nie martwię może będzie wysoki po prostu ☺ ale ten brzuszek to aż 10 dni do tyłu w porównaniu z resztą....poniżej wrzucam zdjęcie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2020, 07:08
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)
-
Zmartwiło mnie to trochę bo teraz tak czytam, że to może oznaczać hipotrofie płodu... Ale dziecko wazylo 420 g więc chyba okej jak na tamten wiek ciąży ? Eh niepotrzebnie analizowałam, a teraz mnie to męczy.
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)
-
Kropka, myślę, że trochę nie tak to analizujesz. Tym_janek napisała, ze kwestia tygodnia dotyczy móżdżku względem wieku płodu i przecież to jest maleństwo, więc łatwo o błąd pomiaru, a każdy milimetr to tydzień!. Poza tym często jest tak, ze różni lekarze potrafią z dnia na dzień różnie zmierzyć. Jeśli lekarz nie powiedział, ze coś jest nie tak, to wszystko jest ok!Kropka4, tym_janek lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKropka4 Ja też tego nie ogarniam.. Ale faktyczne jak 1 mm to różnica tygodnia to wiadomo, że lekarz mógł ten 1mm przeoczyć. Ja jednak pójdę dla świętego spokoju na to 2 połówkowe co mam z pakietu i sobie porównam jak mają się te wyniki w odstępie 2 tygodni.
-
Mi sie wydaje, ze tak dokladnie zbadać tez sie nie da, maluch przeciez sie kreci w brzuszku . U mnie na usg strasznie sie ruszał . Mysle ze jak wam lekarz nic nie powiedzial to nie macie sie czym martwic. Ja nawet nie sprawdzalam i nie czytalam tego jak wy. Powiedzial ze jest wszystko ok a dzieciątko mialo rączki jak do modlitwy wiec razem ze mna sie martwi ze by bylo dobrze heh
.
👧 Córka 26. 08.2011
Starania od 09.2017
1 cykl na clo grudzień 2018
01.19 cb
12.05.19 [*] 8tc
2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
👶🏻 Synek 02. 08.2020 -
Widzę dziewczyny, że szalejecie już z wyprawką
ja też po jutrzejszych połówkowych zaczynam
Tak czytam o tych materacach, o których piszecie i widzę, że jestem niedoinformowana. Ja myślałam kupić po prostu najdroższy (więc może będzie najlepszy) z Ikei - https://www.ikea.com/pl/pl/p/jaettetroett-materac-sprez-kiesz-na-lozeczko-bialy-40321004/
Kosztuje 250zł, sprężynowy. Myślicie, że może taki być? Bo widzę, że nikt takiego tu nie planuje kupić, tylko raczej z innych materiałów.
I chyba zaczynam czuć ruchy małejtakie delikatne puknięcia, głównie po kolacji.
Mamuśka☺️ lubi tę wiadomość
08.05.2020 - 24+1 - 620g
04.06.2020 - 28+0 - 1110g
02.07.2020 - 32+0 - 1800g
30.07.2020 - 36+0 - 2780g
20.08.2020 - 39+0 - 3300g
-
nick nieaktualnyWłaśnie też się zastanawiamy nad materacem. W sklepie w którym będę kupować łóżeczko był nafrozszy właśnie z jakimś wkładem kokosowym za ok 300 zł i tak myślałam że pewnie ten najlepszy ale sama nie wiem. Będę się sugerować tym co wy piszecie bo ja się nie znam.
Z tego co czytałam tu na forum to nie warto kupować z gryka w składzie tak?to_tylko_ja, Kropka4 lubią tę wiadomość
-
Dla mnie te z kokosem na wierzchu były nieprzyjemne w dotyku i ja bym nie chciała na nich spać
Dużo osób tez narzekało ze dzieci na nich nie chcą spać.
Ja kupiłam piankowy, twardy, dwustronny pomimo 2 lat użytkowania (bo córka od kilku miesięcy śpi ze zimna) nie widać na nim śladu więc młodsza będzie mieć materac po starszej bo jest jak nowy.
I jeszcze jedno, ja wiem ze materac ważny itp, ale zobaczycie ze 80 % z was za pewne dziecko do łóżeczka będzie odkładać sporadycznie i prędzej czy później najczęściej takie dziecko ląduje z rodzicami, dodatkowo większość ma łóżeczka małe, wiec ok 2 roku najpóźniej będzie przesadzać dziecko do większego łóżka i zmieniać materacyk. Na forum na którym byłam w 2017 właśnie tak wyglądały statystyki. Także uwierzcie, leciutkie dziecko na prawej każdym nie za miękkim materacu będzie mieć dobrze i nic się złego z jego pleckami nie stanie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2020, 10:50
to_tylko_ja, tym_janek lubią tę wiadomość
2017 - listopad - córka
2020 - sierpień - córka -
Mi dzisiaj stuknęła połowa ciąży ❤️ a po południu mam połówkowe ☺️
Wyprawkę zaczynam kompletować po świętach, na pewno kupię stelaż pod wanienkę. To taki mój must have, przy synku nie miałam i kręgosłup mi pękał jak musiałam się chylac do niego na podłodzeto_tylko_ja lubi tę wiadomość
Malutka_94
-
My córce kupiliśmy materac lateksowo-kokosowy Hevea Krzyś i był ok. Teraz posłuży bratu
ma zdejmowany pokrowiec do prania i nic się z nim przez te 4 lata nie stało.
Flara nasza córka może jest wyjątkiem, ale spała w swoim łóżeczku od 1 dniaobiecałam sobie z mężem, że jedyne czego będziemy się rygorystycznie trzymać to właśnie samodzielne spanie dziecka w łóżeczku
teraz trochę gorzej, bo zasypia u siebie w łóżeczku ale nie wiadomo kiedy w nocy do nas przychodzi, więc rano budzimy się już wszyscy razem
to_tylko_ja lubi tę wiadomość
-
Mała_Gwiazdka wrote:My córce kupiliśmy materac lateksowo-kokosowy Hevea Krzyś i był ok. Teraz posłuży bratu
ma zdejmowany pokrowiec do prania i nic się z nim przez te 4 lata nie stało.
Flara nasza córka może jest wyjątkiem, ale spała w swoim łóżeczku od 1 dniaobiecałam sobie z mężem, że jedyne czego będziemy się rygorystycznie trzymać to właśnie samodzielne spanie dziecka w łóżeczku
teraz trochę gorzej, bo zasypia u siebie w łóżeczku ale nie wiadomo kiedy w nocy do nas przychodzi, więc rano budzimy się już wszyscy razem
Dlatego ja mówię tylko o statystykach z poprzedniego wątku
Moje od 3 miesiąca do 2giego roku spało w łóżeczku u siebie w pokoju i tez jestem zwolenniczką takiej eksmisjibyło to mega wygodne, wcześniej spało w kołysce przy mnie.
A od 2giego roku przez częste choroby a co za tym idzie słabe spanie w nocy - śpi ze mną, i tak teraz gdybam jak ją wyrzucić z łóżkaWiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2020, 11:51
2017 - listopad - córka
2020 - sierpień - córka -
Flara wrote:A od 2giego roku przez częste choroby a co za tym idzie słabe spanie w nocy - śpi ze mną, i tak teraz gdybam jak ją wyrzucić z łóżka
no właśnie u nas też jest ten problem od momentu chorobyale chociaż zasypia u siebie i pół nocy mamy z mężem dla siebie
czasami jak ma twardy sen to i nawet do rana w swoim pokoju śpi, ale jak tylko ją coś obudzi to tup tup do rodziców
Flara lubi tę wiadomość
-
Kropka4 wrote:Też rozmyślam nad materacem (w ogóle czy wziąć to większe czy mniejsze łóżeczko) i nad wanienką, tyle dylematów 🙈
Jak planujesz żeby służyło na dłużej i masz miejsce to polecam to większe, z możliwości zrobienia z niego tapczanika.
Po za tym dziecko ma w nim sporo miejsca, u mnie córka w dzień często leżała w łóżeczku w poprzek bawiąc się czym popadnie i miała sporo miejsca na wygibasy, a teraz ma fajny tapczanik na drzemki. Gdyby nie to ze planuje zabrać jej łóżeczko dla młodszej, posłużyło by jej pewnie jeszcze z 1,5 roku na pewno.2017 - listopad - córka
2020 - sierpień - córka