X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 00:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darkestfear wrote:
    Mam podane 1,86cm 🤔 reszta pomiarow miedzy 19+4 a 20+0

Myślę, że nie masz się czym martwić. Tak na szybko, aby nie być gołosłowna wrzucam link do artykułu na ten temat z 2018 (aby był w miarę aktualny, bo starszych jest sporo generalnie): http://www.ijars.net/articles/PDF/2416/29186_CE(VSU)_F(AK)_PF1(VSU_GG)_PFA(VSU_GG)_PF2(VSU_GG)_PN(SS).pdf

A tu tabelka z artykułu, która myślę, że ładnie pokazuje, że nie masz się czym martwić :)

2ca5664691e6.png

I wykres ze starszego artykułu, bo z 2010, który też ładnie obrazuje sprawę:
    57ae064e770e.png

Mamuśka☺️ lubi tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 01:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki! :) czyli jednym zdaniem, trzeba zaufac swojemu lekarzowi, skoro mowil, ze zdrowa to zdrowa i nie interpretowac po swojemu badan :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2020, 01:15

tym_janek, Mamuśka☺️, Kindoll lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darkestfear wrote:
    Mam podane 1,86cm 🤔 reszta pomiarow miedzy 19+4 a 20+0

A kiedy byłaś na usg? Ja będąc na usg połówkowym w 19t2d ten móżdżek wyszedł 17t6d (1.81). Niby w tym przedziale co tu mam to się mieści ale w dolnej granicy. Wiem że pewnie jest wszuysko dobrze. Ale same wiecie jak to jest ze się martwimy 😉
    Tym_Janek nie wiem jak to się porównuje z tym usg z prenatalnego ale na nich byłam w 12t0d i crl było 55.6mm:) i odpowiadało to właśnie 12t0d
    A lekarz na zwykłej wizycie ma możliwość zbadania tego móżdżka za jakiś czas? Bo moja ginekolog mi nie wpisywała nigdy tego wymiaru. Dopeiro 1 raz miałam badane na połówkowych? :) myślałam że to jakiś lepszy sprzęt trzeba czy coś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2020, 08:13

• Kropka4 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u mnie z brzuskiem jest 10 dni różnicy 😞 i nie wiem czy to powód do zmartwień ? Badanie robiłam w terminie z OM 21+0, a według prenatalnych było 21+5. No i reszta oscyluje w tym terminie 21+5 poza kością udową która jest pomierzona na 22+0 ale to 5 dni różnicy więc się nie martwię może będzie wysoki po prostu ☺ ale ten brzuszek to aż 10 dni do tyłu w porównaniu z resztą....poniżej wrzucam zdjęcie.

710a0219f962.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2020, 07:08

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• Kropka4 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmartwiło mnie to trochę bo teraz tak czytam, że to może oznaczać hipotrofie płodu... Ale dziecko wazylo 420 g więc chyba okej jak na tamten wiek ciąży ? Eh niepotrzebnie analizowałam, a teraz mnie to męczy.

mhsvj44jaatf8jcr.png

• Kindoll Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś

Kropka, myślę, że trochę nie tak to analizujesz. Tym_janek napisała, ze kwestia tygodnia dotyczy móżdżku względem wieku płodu i przecież to jest maleństwo, więc łatwo o błąd pomiaru, a każdy milimetr to tydzień!. Poza tym często jest tak, ze różni lekarze potrafią z dnia na dzień różnie zmierzyć. Jeśli lekarz nie powiedział, ze coś jest nie tak, to wszystko jest ok!

Kropka4, tym_janek lubią tę wiadomość

ckai3e3kbk0ms415.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka4 Ja też tego nie ogarniam.. Ale faktyczne jak 1 mm to różnica tygodnia to wiadomo, że lekarz mógł ten 1mm przeoczyć. Ja jednak pójdę dla świętego spokoju na to 2 połówkowe co mam z pakietu i sobie porównam jak mają się te wyniki w odstępie 2 tygodni.

• Zozo Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie wydaje, ze tak dokladnie zbadać tez sie nie da, maluch przeciez sie kreci w brzuszku . U mnie na usg strasznie sie ruszał . Mysle ze jak wam lekarz nic nie powiedzial to nie macie sie czym martwic. Ja nawet nie sprawdzalam i nie czytalam tego jak wy. Powiedzial ze jest wszystko ok a dzieciątko mialo rączki jak do modlitwy wiec razem ze mna sie martwi ze by bylo dobrze heh :).

👧 Córka 26. 08.2011
    Starania od 09.2017
    1 cykl na clo grudzień 2018
    01.19 cb
    12.05.19 [*] 8tc
    2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
    👶🏻 Synek 02. 08.2020
  • Mała_Gwiazdka Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się przymierzam do zakupu wanienki. Jakie kupujecie?

Wcześniej w blokach mieliśmy składana stokke i sprawdziła się dobrze jak na tamte warunki :) A teraz jak już mamy trochę miejsca to kupilabym jakąś normalną na stelażu.

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • Starająca Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,

Uff.. Myślałam że jak tak tylko zaszalalam z zamówieniem z apteki za trochę ponad 300zl.

• Bumbox Przyjaciółka

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamówienie z gminni zrobiłam za 1600 zł.
    Kupiłam cała wyprawkę kosmetyczna dla malej i dla siebie. Dodatkowo kupiłam.spror rzeczy rodzicom. Ale nasze zakupy wyszły z 1000.

• to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę dziewczyny, że szalejecie już z wyprawką ;) ja też po jutrzejszych połówkowych zaczynam :)

Tak czytam o tych materacach, o których piszecie i widzę, że jestem niedoinformowana. Ja myślałam kupić po prostu najdroższy (więc może będzie najlepszy) z Ikei - https://www.ikea.com/pl/pl/p/jaettetroett-materac-sprez-kiesz-na-lozeczko-bialy-40321004/
    Kosztuje 250zł, sprężynowy. Myślicie, że może taki być? Bo widzę, że nikt takiego tu nie planuje kupić, tylko raczej z innych materiałów.

I chyba zaczynam czuć ruchy małej <3 takie delikatne puknięcia, głównie po kolacji.

Mamuśka☺️ lubi tę wiadomość

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie też się zastanawiamy nad materacem. W sklepie w którym będę kupować łóżeczko był nafrozszy właśnie z jakimś wkładem kokosowym za ok 300 zł i tak myślałam że pewnie ten najlepszy ale sama nie wiem. Będę się sugerować tym co wy piszecie bo ja się nie znam.
    Z tego co czytałam tu na forum to nie warto kupować z gryka w składzie tak?

to_tylko_ja, Kropka4 lubią tę wiadomość

• Flara Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie te z kokosem na wierzchu były nieprzyjemne w dotyku i ja bym nie chciała na nich spać :( Dużo osób tez narzekało ze dzieci na nich nie chcą spać.
    Ja kupiłam piankowy, twardy, dwustronny pomimo 2 lat użytkowania (bo córka od kilku miesięcy śpi ze zimna) nie widać na nim śladu więc młodsza będzie mieć materac po starszej bo jest jak nowy.

I jeszcze jedno, ja wiem ze materac ważny itp, ale zobaczycie ze 80 % z was za pewne dziecko do łóżeczka będzie odkładać sporadycznie i prędzej czy później najczęściej takie dziecko ląduje z rodzicami, dodatkowo większość ma łóżeczka małe, wiec ok 2 roku najpóźniej będzie przesadzać dziecko do większego łóżka i zmieniać materacyk. Na forum na którym byłam w 2017 właśnie tak wyglądały statystyki. Także uwierzcie, leciutkie dziecko na prawej każdym nie za miękkim materacu będzie mieć dobrze i nic się złego z jego pleckami nie stanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2020, 10:50

to_tylko_ja, tym_janek lubią tę wiadomość

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dzisiaj stuknęła połowa ciąży ❤️ a po południu mam połówkowe ☺️

Wyprawkę zaczynam kompletować po świętach, na pewno kupię stelaż pod wanienkę. To taki mój must have, przy synku nie miałam i kręgosłup mi pękał jak musiałam się chylac do niego na podłodze

to_tylko_ja lubi tę wiadomość

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My córce kupiliśmy materac lateksowo-kokosowy Hevea Krzyś i był ok. Teraz posłuży bratu :) ma zdejmowany pokrowiec do prania i nic się z nim przez te 4 lata nie stało.

Flara nasza córka może jest wyjątkiem, ale spała w swoim łóżeczku od 1 dnia :) obiecałam sobie z mężem, że jedyne czego będziemy się rygorystycznie trzymać to właśnie samodzielne spanie dziecka w łóżeczku :) teraz trochę gorzej, bo zasypia u siebie w łóżeczku ale nie wiadomo kiedy w nocy do nas przychodzi, więc rano budzimy się już wszyscy razem :)

to_tylko_ja lubi tę wiadomość

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też rozmyślam nad materacem (w ogóle czy wziąć to większe czy mniejsze łóżeczko) i nad wanienką, tyle dylematów 🙈

mhsvj44jaatf8jcr.png

• Flara Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała_Gwiazdka wrote:
    My córce kupiliśmy materac lateksowo-kokosowy Hevea Krzyś i był ok. Teraz posłuży bratu :) ma zdejmowany pokrowiec do prania i nic się z nim przez te 4 lata nie stało.

Flara nasza córka może jest wyjątkiem, ale spała w swoim łóżeczku od 1 dnia :) obiecałam sobie z mężem, że jedyne czego będziemy się rygorystycznie trzymać to właśnie samodzielne spanie dziecka w łóżeczku :) teraz trochę gorzej, bo zasypia u siebie w łóżeczku ale nie wiadomo kiedy w nocy do nas przychodzi, więc rano budzimy się już wszyscy razem :)

Dlatego ja mówię tylko o statystykach z poprzedniego wątku :)
    Moje od 3 miesiąca do 2giego roku spało w łóżeczku u siebie w pokoju i tez jestem zwolenniczką takiej eksmisji :) było to mega wygodne, wcześniej spało w kołysce przy mnie.
    A od 2giego roku przez częste choroby a co za tym idzie słabe spanie w nocy - śpi ze mną, i tak teraz gdybam jak ją wyrzucić z łóżka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2020, 11:51

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flara wrote:
    A od 2giego roku przez częste choroby a co za tym idzie słabe spanie w nocy - śpi ze mną, i tak teraz gdybam jak ją wyrzucić z łóżka :)

no właśnie u nas też jest ten problem od momentu choroby ;) ale chociaż zasypia u siebie i pół nocy mamy z mężem dla siebie :) czasami jak ma twardy sen to i nawet do rana w swoim pokoju śpi, ale jak tylko ją coś obudzi to tup tup do rodziców

Flara lubi tę wiadomość

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • Flara Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka4 wrote:
    Też rozmyślam nad materacem (w ogóle czy wziąć to większe czy mniejsze łóżeczko) i nad wanienką, tyle dylematów 🙈

Jak planujesz żeby służyło na dłużej i masz miejsce to polecam to większe, z możliwości zrobienia z niego tapczanika.
    Po za tym dziecko ma w nim sporo miejsca, u mnie córka w dzień często leżała w łóżeczku w poprzek bawiąc się czym popadnie i miała sporo miejsca na wygibasy, a teraz ma fajny tapczanik na drzemki. Gdyby nie to ze planuje zabrać jej łóżeczko dla młodszej, posłużyło by jej pewnie jeszcze z 1,5 roku na pewno.

‹‹ 620 621 622 623 624 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ