❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Jak to jest z lekarzami na NFZ? Wczoraj miałam mieć wizytę i USG połówkowe. O 9 zjawiłam się w gabinecie po czym lekarz wystawił mnie za drzwi i mówi że wizyty są odwołane, nie może wykonywać badań. Jak coś się dzieje to mam jechać na SOR. Za to koleżanka dziś miała wizytę i USG normalnie na NFZ. Jak to jest ze cześć lekarzy przyjmuje normalnie a inni mówią że nie mogą przyjmować?
-
Mildred gratulacje 🥰🥰
Jak jest z tym spaniem noworodzia ? Już sama nie wiem co kupić na pewno nie będzie z nami spało w łóżku bo się nie zmieścimy i bałabym się, że ją zgnieciemy. Mamy bardzo małą sypialnie i w niej nie zmieści się chyba, że wąska kołyska I teraz pytanie co kupić czy kołyskę na kółkach, kosz Mojżesza czy normalne łóżeczko podoba mi się jeszcze chicco hug 4w1. Chciałbym mieć też możliwość przeniesienia dzieciątka np. Do salonu a nie chce go kłaść na kanapie.
W czym i gdzie będą spały wasze bąbelki? Już zgubiłam jak to zrobić aby być spokojna w nocy i żeby dzidziuś miał komfortowo.
Tymjanek trochę mnie zaniepokoiłaś tym monitorem oddechu, że jak ma się zwierzaka w domu to on nie spełnia swoje funkcji? A jak my chodzimy obok łóżeczka to nie tworzą się wibracje?Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2020, 16:31
Nasze szczęście Oliwia💝🧸
14.04.-21tc 382g❤️
12.05.- 25tc 840g💘
3.06.- 28 tc 1300g💝
16.06.-30tc 1703g💞
30.06- 32tc 2250g💖 -
Miszczynka to że nie mogą przyjmować to bzdura, poprostu boją się lub niechca, może tak oni nie muszą przyjmować w takiej sytuacji mogą zamknąć gabinet. Ja miałam we wtorek wizytę na NFZ, z usg dopochwowych i przez jamy brzuszne tak jak i dziś tylko dziś prywatnie.
-
nick nieaktualny
-
Bela wrote:
Tymjanek trochę mnie zaniepokoiłaś tym monitorem oddechu, że jak ma się zwierzaka w domu to on nie spełnia swoje funkcji? A jak my chodzimy obok łóżeczka to nie tworzą się wibracje?
Ze strony babysense (maja bardzo dobre monitory oddechu, certyfikowane:
„ Na brak alarmu lub jego opóźnienie mogą wpływać następujące czynniki:
- materac wraca do jego pierwotnego kształtu,
- monitor wyłapuje ruchy i drgania z otoczenia np. inna osoba, zwierzęta domowe znajdujące się w pobliżu,
- pozostałe czynniki zewnętrzne, takie jak np. zabawki interaktywne, wentylatory, klimatyzatory.
Jeżeli chcesz się upewnić, że Twój monitor jest sprawny, wykonaj test urządzenia zgodnie z instrukcją obsługi (bez dziecka w łóżeczku).”
Wiec może się tak zdarzyć że łażące po nocy po sypialni zwierzęta mogą zaburzyć prace monitora, my najczęściej po nocy nie łazimy, a jak łazimy to dlatego ze dzieć nie śpi, wiec oddycha. Pytanie jakie masz zwierzaki i czy w nocy łażą po sypialni w której ma spać dziecko?
Dodatkowo z tego samego powodu nie zaleca się używania monitorów w kołyskach (my na noc blokowaliśmy funkcje kołyski tak aby się nie ruszała) i w wszystkich łóżeczkach z nierównym i miękkim dnem (utwardziliśmy kawałkiem sklejki dodatkowo dno w kołysce bo było pierwotnie nierówne)
Nie zaleca się też montowania monitora w łóżeczkach dostawnych, są za blisko rodzica i może on zakłamywać pomiar.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2020, 16:55
tym_janek lubi tę wiadomość
2017 - listopad - córka
2020 - sierpień - córka -
nick nieaktualnyJa nie wiem, jak jest z tymi monitorami pod materac, ale mój monitor (snuza hero) wyłapuje wyłącznie ruchy oddechowe dziecka. Wpina się go na pieluszkę (trzeba się nauczyć, bo nam spadał na początku, najlepiej przód pampersa od góry złożyć na dwa i wtedy na to monitor.) Jak się nauczyliśmy, nigdy nie zaalarmował nas niepotrzebnie.
Dla mnie monitor to jest must have, jednak większość opinii jest na +,polecany jest też dla noworodków z zaburzeniami oddychania, wcześniaków.
Np wyobraźcie sobie taką sytuację, że mój brat długo dusił się w nocy a rodzice przez rok nie spali na przemian, bo bez ich kontroli mogło dojść do tragedii. Jak moja mama poznała to rozwiązanie, to mówi, że w tamtych czasach dla nich byłoby to normalne życie.. -
U nas monitor oddechu to też podstawa. Ja mam taki wkladany pod materac. Dwa razy nam się włączył w pierwszych 2 tygodniach życia córki, ale w takim tempie ja podniosłam z łóżeczka że nie wiem czy to falszywe alarmy czy faktycznie miała bezdech.
Na pewno z nim śpię spokojniejmegson91 lubi tę wiadomość
-
Kagu3 wrote:Ja nie wiem, jak jest z tymi monitorami pod materac, ale mój monitor (snuza hero) wyłapuje wyłącznie ruchy oddechowe dziecka. Wpina się go na pieluszkę (trzeba się nauczyć, bo nam spadał na początku, najlepiej przód pampersa od góry złożyć na dwa i wtedy na to monitor.) Jak się nauczyliśmy, nigdy nie zaalarmował nas niepotrzebnie.
Dla mnie monitor to jest must have, jednak większość opinii jest na +,polecany jest też dla noworodków z zaburzeniami oddychania, wcześniaków.
Np wyobraźcie sobie taką sytuację, że mój brat długo dusił się w nocy a rodzice przez rok nie spali na przemian, bo bez ich kontroli mogło dojść do tragedii. Jak moja mama poznała to rozwiązanie, to mówi, że w tamtych czasach dla nich byłoby to normalne życie..
W przypadku tego monitora tez jest zalecane aby dziecko spało w osobnym własnym łóżku, bo w przeciwnym wypadku może wyłapywać ruchy rodzica.
I takie zalecenia będą w każdym tego typu urządzeń, bo one nie mierzą saturacji a opierają się na wyłapywaniu określonej sekwencji ruchów uznawanej za oddech.
Ja miałam taki pod materac i tez byłam zadowolona, będę używać go ponownie przy córce. U nas raz włączył się alarm i było wtedy coś na rzeczy, bo miałam problem z dobudzeniem dziecka.
Trzeba po prostu pamiętać i mieć świadomość, ze takie urządzenia mają wymagania które trzeba spełnić żeby działały zgodnie z założeniami.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2020, 17:32
2017 - listopad - córka
nick nieaktualnyMiszczynka, zadzwoń do NFZ. Albo skontaktują się z gabinetem i poproszą o wyjaśnienia, ale i pomogą Ci ustalić, kto najszybciej Cię przyjmie. Ciąża to jest stan, w którym powinnyśmy być kontrolowane. Ja nie rozumiem, jak nawet w fizjologicznej ciąży można olać wizyty co chociaż 4 tygodnie.
Wszystko może się zdarzyć. Dlatego ja wole mojego lekarza, który bada mnie od a do z, niż takiego, który postawi wirusa nad moim stanem. -
nick nieaktualnyDziewczyny a mam pytanie takie z innej beczki. Bo od kiedy siedzę w domu to nie maluję się. Używam mniej kremów balsamów itp (poza tym na rozstępy) i od kilku dni mam tak przesuszona skórę że mi schodzi z twarzy. Czy robicie jakies peelingi w ciaxy? Nie wiem czy są bezpieczne w naszym stanie? Jeli tak to jakiej marki? Czy może lepiej zrobić taki z fusów kawy? I polećcie mi jakiś krem nawilżający do twarzy albo przynajmniej pod oczy. Bo masakryczne wyglądam 🙄
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2020, 17:47
-
Dla mnie również monitor oddechu jest jeden z pierwszych obowiązkowych zakupów. Aby w ogóle spać w nocy znając siebie będę siedziała i patrzyła czy wszystko w porządku. Mamy możliwość kupienia używanego przez jedno dziecko takiego monitora pod materac. Angelcare Monitor Oddechu Niania Ac403 cena nowego to 500zł. I mamy go zaklepanego. Mamy kota, który jak to kot chodzi w nocy po całym domu. Właśnie nie do końca wiedziałam na jakiej zasadzie działa ten sprzęt. Dobrze wiedzieć coś więcej. Wiadomo nie będzie w łóżeczku żadnych rzeczy typu zabawki itp. żeby nie zakłócać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2020, 17:54
Nasze szczęście Oliwia💝🧸
14.04.-21tc 382g❤️
12.05.- 25tc 840g💘
3.06.- 28 tc 1300g💝
16.06.-30tc 1703g💞
30.06- 32tc 2250g💖 -
To jest niedopuszczalne żeby lekarze odwoływali wizyty ciężarnym kobietom. Wszystkim ale nie ciężarnym. To jest jakiś brak odpowiedzialności lekarza prowadzącego.
Nasze szczęście Oliwia💝🧸
14.04.-21tc 382g❤️
12.05.- 25tc 840g💘
3.06.- 28 tc 1300g💝
16.06.-30tc 1703g💞
30.06- 32tc 2250g💖 -
Ja nie sądzę ze spokojnie przechadzający się raz na godzinę kot mógłby spowodować aż takie zakłócenia w działaniu monitora, ale już ten sam kot urządzający dzikie gonitwy pod łóżeczkiem między 4 a 5 w nocy pewnie by mógł
Także bądźmy po prostu świadomi ograniczeń.
Dla mnie tez był to must have, przywiozłam dziecko ze szpitala, córka budziła się 2 razy w nocy na jedzenie a ja 15 razy sprawdzając czy oddycha - co nie było łatwe bo jak niemowlę śpi twardo to nie widać a policzki ma zimnepo 3 nocach zarwanych pojechałam po monitor
megson91 lubi tę wiadomość
2017 - listopad - córka
nick nieaktualny
-
Ja po połówkowych, Dzidzia ma 370g ❤️
Będzie córeczka, Dorotka ❤️ Kagu wpisz mi proszę na pierwszej stronieMamuśka☺️, Iskierka87, m@rzenie, Evli, Kindoll, aniołkowa_mama, Mildred, Kagu3, MartitaS, Mirabelka02, Zozo, ticia9, kasia_pra, Madlene28, Marta35, Starająca, Kropka4, megson91, tym_janek, Madzko, agniecha2101 lubią tę wiadomość
Malutka_94
-
Hej dziewczyny 😊
Ja planuję spać z maluchem przynajmniej do roku 😁 przy pierwszym dziecku dałam sobie wmówić, że dziecko musi spać osobno i przez kilka tygodni męczyłyśmy się okropnie z córką. Ciągle wstawanie na karmienie i odkładanie do łóżeczka było ponad moje siły 🤪 druga córka od razu spała z nami ❤️ to dla mnie było wspaniałe zasypiać i budzić się koło niej ❤️❤️❤️ bez stresu że muszę koniecznie nauczyć ją samodzielnego spania. A z czułościami z mężem nie miałam nigdy problemu, w końcu łóżko w sypialni to nie jedyne miejsce w którym można się poprzytulać 🤪Mirabelka02 lubi tę wiadomość
-
Widzę że tylko mój lekarz na NFZ tak się zachował. Na szczescie mamy też prywatne wizyty u porządnego lekarza, takiego prawdziwego dbającego i zaangażowanego w mój stan. Gdyby nie to że w piątek tam miałam USG połówkowe to temu NFZetowemu lekarzowi chyba bym zrobiła awanturę. Ma szczęście mam pewność że z dzieckiem jest ok i u mnie szyjka jest długa.
Co do monitora to my też chcemy go mieć. Z tego co się dowiedziałam trzeba kupić odpowiedni materac, tak żeby monitor prawidłowo działał. My myślimy o takim monitorze pod materacyk. -
Hej mi też w marcu odmówił lekarz wizyty tylko telefonicznie przedłużył zwolnienie mam nadzieję że tym razem wizyta dojdzie do skutku. No ja będę zastanawiała się nad materacem w czerwcu albo lipcu. Monitora oddechu nie planuje kupować a dzieciątko będzie spało w łóżeczku