X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M@rzenie to dokładnie jak u nas! Ja też na początku walczyłam z tym, żeby moja córka spała sama w łóżeczku, bo w końcu to takie normalne i oczywiste: przewijam, karmię, przewijam, odbijam, odkładam. No niestety u nas tak łatwo to nie wyglądało i oczywiście myślałam, że coś musi być nie tak że mną czy z nią, skoro dzieci wszystkich znajomych lub z rodziny same śpią, same zasypiają i nie płaczą tyle. Na pewno spanie razem nam akurat pomogło i uwielbiam to :)

W ogole to jest właśnie najwazniejsze: to nam ma być dobrze i wygodnie w rodzicielstwie, a nie naszej mamie, teściowej, koleżance, siostrze czy kolegom z pracy męża. Nie każde dziecko musi samo zasypiać i nie ma nic złego w tym, że śpi z rodzicami. Nie każde musi lubić wożenie w wózku i noszenie na rękach to nic złego (niby ocziwyste, ale można usłyszeć, że tylko na rękach chce być, bo przyzwyczajone). Nie każde dziecko zasypia o 18 i nic się nie stanie, że chodzi spać później, jeśli rodzicom to odpowiada (jeju, ile to ja się nasłuchałam od bezdzietnych znajomych, że dzieci ich znajomych o 19 już dawno chrapią i oni mają wolne wieczory, podczas gdy my o 21 zbieraliśmy się do kąpania). Można tak mnożyć przykłady. Nie warto się tym gadaniem wokół przejmować, a chyba nie da się go uniknąć, nawet w minimalnym stopniu. Dobra rada zawsze się znajdzie ;)

Też mamy Snuze, ale jakoś nie mogłam jej zaufać. Teraz chciałam kupić taki sensor pod materac, ale tak sobie myślę, że problem z oddechem tkwi chyba we mnie, nie w urządzeniu.

Kagu, długo używałaś Snuzy?

m@rzenie, Flara, tym_janek lubią tę wiadomość

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabelko, nie pamiętam dokładnie, ale do roku to na pewno. Później jeszcze jak była chora i mocno gorączkowala, to nakladalam dla pewności..

Malutka, gratuluję córeczki, piękne imię, moja mama ma tak na imię 💖

A tak, że spaniem i ze wszystkim innym to wyłącznie Wasza sprawa i odpowiedzialność.
    Ja bezpiecznie się czułam, jak moja córka spala w dostawcę obok mnie, póki była maleńka. Teraz śpi w naszym łóżku, mamy szerokie na 220 cm i się mieścimy.
    Ale i rozumiem, jak ktoś nie chce spać z dzieckiem.

Mirabelka02 lubi tę wiadomość

• Flara Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabelka święta racja, są różne dzieci i maja różne potrzeby i temperamenty.
    My możemy sobie zakładać ze zrobimy tak i tak a życie potrafi wszystko zweryfikować i na to tez trzeba być psychicznie gotowym :)

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • Namyria Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miszczynka wrote:
    Jak to jest z lekarzami na NFZ? Wczoraj miałam mieć wizytę i USG połówkowe. O 9 zjawiłam się w gabinecie po czym lekarz wystawił mnie za drzwi i mówi że wizyty są odwołane, nie może wykonywać badań. Jak coś się dzieje to mam jechać na SOR. Za to koleżanka dziś miała wizytę i USG normalnie na NFZ. Jak to jest ze cześć lekarzy przyjmuje normalnie a inni mówią że nie mogą przyjmować?

Ja dziś miałam termin na NFZ i normalnie miała się odbyć ale ją odwołała -tam zawsze tłumy bo lekarz przyjmuje więcej niż powinien i napisałam mu aby mi tylko umówił kolejna za 4 tyg. Ja byłam w poniedziałek na polowkowych a w tamtym tygodniu na lux med więc dzisiejszą wizyta nie miala sensu. Ale ogólnie normalnie by się odbyła

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2020, 19:28

IGGRp2.png

31 lat - Bocian Katowice

⏱13.06.18 - Pierwsza wizyta w Klinice
    1️⃣
    03.08.18 - Transfer dwóch zarodków - cb ❌
    02.11.18 -❄️Crio - cb ❌
    2️⃣
    2019.12.05 - Crio - 3dniowego 💮

13dpt - beta 909!

🍼14.08.2020 - Poród przez cc

02.07.2022 - powrót po rodzeństwo - transfer ❄️(4d) cb ❌

Na zimowisku: ❄️(3d)

Przygotowania do ostatniego criotransferu
  • to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała_Gwiazdka wrote:
    U nas monitor oddechu to też podstawa. Ja mam taki wkladany pod materac. Dwa razy nam się włączył w pierwszych 2 tygodniach życia córki, ale w takim tempie ja podniosłam z łóżeczka że nie wiem czy to falszywe alarmy czy faktycznie miała bezdech.
    Na pewno z nim śpię spokojniej :)
    A z jakiej marki masz monitor?

Flara - podrzucisz nazwę swojego monitora?

Co macie na myśli pisząc, że musi być specjalny materac pod te z czujnikami pod materac? W opisie Babysense 7 nie ma żadnych uwag jaki ma być ten materac. Żebym się nie wkopała i nie kupiła złego :D

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • Flara Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to_tylko_ja wrote:

Co macie na myśli pisząc, że musi być specjalny materac pod te z czujnikami pod materac? W opisie Babysense 7 nie ma żadnych uwag jaki ma być ten materac. Żebym się nie wkopała i nie kupiła złego :D

Mam babysense 5 (kupowałam ponad 2 lata temu).
    A co do monitora i materaca, to na stronie babysense maja takie info:

„ Czy są ograniczenia co do grubości materaca?
    Babysense jest zaprojektowany do optymalnej pracy z większością dostępnych na rynku materacy, nie zaobserwowaliśmy limitów grubości. Monitor oddechu Babysense nie powinien być używany z materacami piankowymi z efektem pamięci. Materac z komorami powietrza oraz materac sprężynowy mogą powodować fałszywe alarmy.”

https://www.babysense-polska.pl/faq-1

• to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flara wrote:
    Mam babysense 5 (kupowałam ponad 2 lata temu).
    A co do monitora i materaca, to na stronie babysense maja takie info:

„ Czy są ograniczenia co do grubości materaca?
    Babysense jest zaprojektowany do optymalnej pracy z większością dostępnych na rynku materacy, nie zaobserwowaliśmy limitów grubości. Monitor oddechu Babysense nie powinien być używany z materacami piankowymi z efektem pamięci. Materac z komorami powietrza oraz materac sprężynowy mogą powodować fałszywe alarmy.”

https://www.babysense-polska.pl/faq-1
    Ukłony do samej podłogi :* nie pomyślałam żeby zajrzeć do faq :P

Flara lubi tę wiadomość

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja materac też mam na oku marki hevea. I myślałam nad monitorem ale mam dwa koty więc kurcze zastanawiam się teraz czy to ma sens 😕

• Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zakładałam że synek będzie spał zawsze u siebie, nie ma innej opcji. Ale życie zweryfikowało mój plan i poddałam się jak zaczął się budzić po 7-8 razy w nocy. Później zazwyczaj było tak, że pół nocy spał w łóżeczku, a drugie pół u nas w łóżku.

Długo też było tak, że w dzień spał tylko na naszym łóżku. Jak próbowaliśmy go położyć w łóżeczku to od razu się budził 🙄 ale było, minęło, teraz śpi we własnym łóżeczku i o ile nic go nie boli, to żaden hałas go nie obudzi 😀

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początek planuje mieć dziecko w koszu mojżesza w kącie naszej sypialni bo obok łóżka się nic nie zmieści, a jak będzie większe to będziemy chcieli malca przenieść do łóżeczka do pokoju obok. I teraz pytanie czy taki monitor oddechu np. ten babysense 7 sprawdzi się w tym koszu mojżesza ?

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• Mała_Gwiazdka Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to_tylko_ja wrote:

ja mam Babysense 5 :) ja też nie słyszalam, że musi być specjalny materac. u nas działa dobrze :)

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała_Gwiazdka wrote:
    ja mam Babysense 5 :) ja też nie słyszalam, że musi być specjalny materac. u nas działa dobrze :)

Czyli pod takim materacem w koszu mojżesza też się sprawdzi ?

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• Starająca Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Malutka_94. Piękne imię

• cela1518 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pewnie głupie pytanie ale zauważyłam że jak mi rośnie coraz bardziej brzuszek to pępek wychodzi mi na wierzch a miałam zawsze tak w środku to normalne?

f2wlupjypf2pzqjw.png
  • cela1518 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj maleństwo nieźle mi dokazuje prawie cały dzień przypomina mi o swojej obecności od rana ledwo dało mi śniadanie zjeść

f2wlupjypf2pzqjw.png
  • aniołkowa_mama Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cela1518 wrote:
    Dziewczyny pewnie głupie pytanie ale zauważyłam że jak mi rośnie coraz bardziej brzuszek to pępek wychodzi mi na wierzch a miałam zawsze tak w środku to normalne?
    normalne :)

Moje Aniołki 4tc i 13tc
    Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
    MTHFR_1298A-C w układzie homozygotycznym
    PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym
    10.2018- zaczynamy z naprotechnologią
    05.2019- laparoskopia+histeroskopia
    09.2019- nietolerancje: m.in. mleko, jajka, pszenica, kukurydza
    28.11.2019- bHCG- 422,1 <3
  • cela1518 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołkowa mama dziękuję 😉

aniołkowa_mama lubi tę wiadomość

f2wlupjypf2pzqjw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2020, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez sie podpinam o te pytanie w sprawie monitoringu przy koszu mojzesza 🤔

• tym_janek Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2020, 01:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bela wrote:
    Mildred gratulacje 🥰🥰
    Jak jest z tym spaniem noworodzia ? Już sama nie wiem co kupić na pewno nie będzie z nami spało w łóżku bo się nie zmieścimy i bałabym się, że ją zgnieciemy. Mamy bardzo małą sypialnie i w niej nie zmieści się chyba, że wąska kołyska I teraz pytanie co kupić czy kołyskę na kółkach, kosz Mojżesza czy normalne łóżeczko podoba mi się jeszcze chicco hug 4w1. Chciałbym mieć też możliwość przeniesienia dzieciątka np. Do salonu a nie chce go kłaść na kanapie.

W czym i gdzie będą spały wasze bąbelki? Już zgubiłam jak to zrobić aby być spokojna w nocy i żeby dzidziuś miał komfortowo.

Tymjanek trochę mnie zaniepokoiłaś tym monitorem oddechu, że jak ma się zwierzaka w domu to on nie spełnia swoje funkcji? A jak my chodzimy obok łóżeczka to nie tworzą się wibracje?

Tworzą, ale jak chodzisz to sama widzisz i czasem nawet slyszysz, ze maluch oddycha :) monitor oddechu jest po to aby kontrolowac nie bedac w pomieszczeniu lub spiac. Jak zwierzak chodzi jak ty spisz albo jestes np. W lazience to monitor jest wtedy bez sensu :)

Bela lubi tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Flara Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2020, 01:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darkestfear wrote:
    Ja tez sie podpinam o te pytanie w sprawie monitoringu przy koszu mojzesza 🤔

Ciężko powiedzieć. Wydaje się że z płytkowymi może byćproblem.
    Ja w sumie z córka miałam zamontowany monitor w takiej kołysce:
    06a0ff71a0c1.jpg

Kołyska dziwna i pokraczna, spadkowa, nie mój styl ale na pierwsze 3 miesiące się przydała.

Żeby była szansa że monitor płytkowy zadziała poprawnie musi być równe, twarde dno i stabilna konstrukcja.
    - docięłam w castoramie płytę ze sklejki na wymiar aby było dodatkowe dno (bo kołyska miała nierówne dno i cienkie)
    - na noc blokowałam możliwość bujania, a później odkręciła kółka żeby wszystko stabilnie stało na podłodze

Problem może być też z zamontowaniem płytki do urządzenia sygnalizującego. Urządzenie sygnalizujące jest całkiem sporych gabarytów i z płytką jest połączone kabelkiem. U mnie nie było szans żeby urządzenie było wewnątrz kołyski (dziecko mogło by się w kabel zaplatać). Wiec musiałam zrobić mała dziurę w obiciu kołyski na wysokości dna, aby wyprowadzić tak kabelek i urządzenie leżało w tym koszu pod kołyska.
    Nie wiem jak można było by to zrobić w koszu nie niszcząc go, a przeprowadzanie kable góra kosza, nawet od strony nóg jest trochę ryzykowne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2020, 01:20

darkestfear lubi tę wiadomość

‹‹ 623 624 625 626 627 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ