X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M@rzenie to dokładnie jak u nas! Ja też na początku walczyłam z tym, żeby moja córka spała sama w łóżeczku, bo w końcu to takie normalne i oczywiste: przewijam, karmię, przewijam, odbijam, odkładam. No niestety u nas tak łatwo to nie wyglądało i oczywiście myślałam, że coś musi być nie tak że mną czy z nią, skoro dzieci wszystkich znajomych lub z rodziny same śpią, same zasypiają i nie płaczą tyle. Na pewno spanie razem nam akurat pomogło i uwielbiam to :)

W ogole to jest właśnie najwazniejsze: to nam ma być dobrze i wygodnie w rodzicielstwie, a nie naszej mamie, teściowej, koleżance, siostrze czy kolegom z pracy męża. Nie każde dziecko musi samo zasypiać i nie ma nic złego w tym, że śpi z rodzicami. Nie każde musi lubić wożenie w wózku i noszenie na rękach to nic złego (niby ocziwyste, ale można usłyszeć, że tylko na rękach chce być, bo przyzwyczajone). Nie każde dziecko zasypia o 18 i nic się nie stanie, że chodzi spać później, jeśli rodzicom to odpowiada (jeju, ile to ja się nasłuchałam od bezdzietnych znajomych, że dzieci ich znajomych o 19 już dawno chrapią i oni mają wolne wieczory, podczas gdy my o 21 zbieraliśmy się do kąpania). Można tak mnożyć przykłady. Nie warto się tym gadaniem wokół przejmować, a chyba nie da się go uniknąć, nawet w minimalnym stopniu. Dobra rada zawsze się znajdzie ;)

Też mamy Snuze, ale jakoś nie mogłam jej zaufać. Teraz chciałam kupić taki sensor pod materac, ale tak sobie myślę, że problem z oddechem tkwi chyba we mnie, nie w urządzeniu.

Kagu, długo używałaś Snuzy?

m@rzenie, Flara, tym_janek lubią tę wiadomość

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabelko, nie pamiętam dokładnie, ale do roku to na pewno. Później jeszcze jak była chora i mocno gorączkowala, to nakladalam dla pewności..

Malutka, gratuluję córeczki, piękne imię, moja mama ma tak na imię 💖

A tak, że spaniem i ze wszystkim innym to wyłącznie Wasza sprawa i odpowiedzialność.
    Ja bezpiecznie się czułam, jak moja córka spala w dostawcę obok mnie, póki była maleńka. Teraz śpi w naszym łóżku, mamy szerokie na 220 cm i się mieścimy.
    Ale i rozumiem, jak ktoś nie chce spać z dzieckiem.

Mirabelka02 lubi tę wiadomość

• Flara Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabelka święta racja, są różne dzieci i maja różne potrzeby i temperamenty.
    My możemy sobie zakładać ze zrobimy tak i tak a życie potrafi wszystko zweryfikować i na to tez trzeba być psychicznie gotowym :)

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • Namyria Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miszczynka wrote:
    Jak to jest z lekarzami na NFZ? Wczoraj miałam mieć wizytę i USG połówkowe. O 9 zjawiłam się w gabinecie po czym lekarz wystawił mnie za drzwi i mówi że wizyty są odwołane, nie może wykonywać badań. Jak coś się dzieje to mam jechać na SOR. Za to koleżanka dziś miała wizytę i USG normalnie na NFZ. Jak to jest ze cześć lekarzy przyjmuje normalnie a inni mówią że nie mogą przyjmować?

Ja dziś miałam termin na NFZ i normalnie miała się odbyć ale ją odwołała -tam zawsze tłumy bo lekarz przyjmuje więcej niż powinien i napisałam mu aby mi tylko umówił kolejna za 4 tyg. Ja byłam w poniedziałek na polowkowych a w tamtym tygodniu na lux med więc dzisiejszą wizyta nie miala sensu. Ale ogólnie normalnie by się odbyła

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2020, 19:28

IGGRp2.png

31 lat - Bocian Katowice

⏱13.06.18 - Pierwsza wizyta w Klinice
    1️⃣
    03.08.18 - Transfer dwóch zarodków - cb ❌
    02.11.18 -❄️Crio - cb ❌
    2️⃣
    2019.12.05 - Crio - 3dniowego 💮

13dpt - beta 909!

🍼14.08.2020 - Poród przez cc

02.07.2022 - powrót po rodzeństwo - transfer ❄️(4d) cb ❌

Na zimowisku: ❄️(3d)

Przygotowania do ostatniego criotransferu
  • to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała_Gwiazdka wrote:
    U nas monitor oddechu to też podstawa. Ja mam taki wkladany pod materac. Dwa razy nam się włączył w pierwszych 2 tygodniach życia córki, ale w takim tempie ja podniosłam z łóżeczka że nie wiem czy to falszywe alarmy czy faktycznie miała bezdech.
    Na pewno z nim śpię spokojniej :)
    A z jakiej marki masz monitor?

Flara - podrzucisz nazwę swojego monitora?

Co macie na myśli pisząc, że musi być specjalny materac pod te z czujnikami pod materac? W opisie Babysense 7 nie ma żadnych uwag jaki ma być ten materac. Żebym się nie wkopała i nie kupiła złego :D

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • Flara Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to_tylko_ja wrote:

Co macie na myśli pisząc, że musi być specjalny materac pod te z czujnikami pod materac? W opisie Babysense 7 nie ma żadnych uwag jaki ma być ten materac. Żebym się nie wkopała i nie kupiła złego :D

Mam babysense 5 (kupowałam ponad 2 lata temu).
    A co do monitora i materaca, to na stronie babysense maja takie info:

„ Czy są ograniczenia co do grubości materaca?
    Babysense jest zaprojektowany do optymalnej pracy z większością dostępnych na rynku materacy, nie zaobserwowaliśmy limitów grubości. Monitor oddechu Babysense nie powinien być używany z materacami piankowymi z efektem pamięci. Materac z komorami powietrza oraz materac sprężynowy mogą powodować fałszywe alarmy.”

https://www.babysense-polska.pl/faq-1

• to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flara wrote:
    Mam babysense 5 (kupowałam ponad 2 lata temu).
    A co do monitora i materaca, to na stronie babysense maja takie info:

„ Czy są ograniczenia co do grubości materaca?
    Babysense jest zaprojektowany do optymalnej pracy z większością dostępnych na rynku materacy, nie zaobserwowaliśmy limitów grubości. Monitor oddechu Babysense nie powinien być używany z materacami piankowymi z efektem pamięci. Materac z komorami powietrza oraz materac sprężynowy mogą powodować fałszywe alarmy.”

https://www.babysense-polska.pl/faq-1
    Ukłony do samej podłogi :* nie pomyślałam żeby zajrzeć do faq :P

Flara lubi tę wiadomość

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja materac też mam na oku marki hevea. I myślałam nad monitorem ale mam dwa koty więc kurcze zastanawiam się teraz czy to ma sens 😕

• Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zakładałam że synek będzie spał zawsze u siebie, nie ma innej opcji. Ale życie zweryfikowało mój plan i poddałam się jak zaczął się budzić po 7-8 razy w nocy. Później zazwyczaj było tak, że pół nocy spał w łóżeczku, a drugie pół u nas w łóżku.

Długo też było tak, że w dzień spał tylko na naszym łóżku. Jak próbowaliśmy go położyć w łóżeczku to od razu się budził 🙄 ale było, minęło, teraz śpi we własnym łóżeczku i o ile nic go nie boli, to żaden hałas go nie obudzi 😀

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początek planuje mieć dziecko w koszu mojżesza w kącie naszej sypialni bo obok łóżka się nic nie zmieści, a jak będzie większe to będziemy chcieli malca przenieść do łóżeczka do pokoju obok. I teraz pytanie czy taki monitor oddechu np. ten babysense 7 sprawdzi się w tym koszu mojżesza ?

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• Mała_Gwiazdka Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to_tylko_ja wrote:

ja mam Babysense 5 :) ja też nie słyszalam, że musi być specjalny materac. u nas działa dobrze :)

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała_Gwiazdka wrote:
    ja mam Babysense 5 :) ja też nie słyszalam, że musi być specjalny materac. u nas działa dobrze :)

Czyli pod takim materacem w koszu mojżesza też się sprawdzi ?

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• Starająca Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Malutka_94. Piękne imię

• cela1518 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pewnie głupie pytanie ale zauważyłam że jak mi rośnie coraz bardziej brzuszek to pępek wychodzi mi na wierzch a miałam zawsze tak w środku to normalne?

f2wlupjypf2pzqjw.png
  • cela1518 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj maleństwo nieźle mi dokazuje prawie cały dzień przypomina mi o swojej obecności od rana ledwo dało mi śniadanie zjeść

f2wlupjypf2pzqjw.png
  • aniołkowa_mama Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cela1518 wrote:
    Dziewczyny pewnie głupie pytanie ale zauważyłam że jak mi rośnie coraz bardziej brzuszek to pępek wychodzi mi na wierzch a miałam zawsze tak w środku to normalne?
    normalne :)

Moje Aniołki 4tc i 13tc
    Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
    MTHFR_1298A-C w układzie homozygotycznym
    PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym
    10.2018- zaczynamy z naprotechnologią
    05.2019- laparoskopia+histeroskopia
    09.2019- nietolerancje: m.in. mleko, jajka, pszenica, kukurydza
    28.11.2019- bHCG- 422,1 <3
  • cela1518 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołkowa mama dziękuję 😉

aniołkowa_mama lubi tę wiadomość

f2wlupjypf2pzqjw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2020, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez sie podpinam o te pytanie w sprawie monitoringu przy koszu mojzesza 🤔

• tym_janek Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2020, 01:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bela wrote:
    Mildred gratulacje 🥰🥰
    Jak jest z tym spaniem noworodzia ? Już sama nie wiem co kupić na pewno nie będzie z nami spało w łóżku bo się nie zmieścimy i bałabym się, że ją zgnieciemy. Mamy bardzo małą sypialnie i w niej nie zmieści się chyba, że wąska kołyska I teraz pytanie co kupić czy kołyskę na kółkach, kosz Mojżesza czy normalne łóżeczko podoba mi się jeszcze chicco hug 4w1. Chciałbym mieć też możliwość przeniesienia dzieciątka np. Do salonu a nie chce go kłaść na kanapie.

W czym i gdzie będą spały wasze bąbelki? Już zgubiłam jak to zrobić aby być spokojna w nocy i żeby dzidziuś miał komfortowo.

Tymjanek trochę mnie zaniepokoiłaś tym monitorem oddechu, że jak ma się zwierzaka w domu to on nie spełnia swoje funkcji? A jak my chodzimy obok łóżeczka to nie tworzą się wibracje?

Tworzą, ale jak chodzisz to sama widzisz i czasem nawet slyszysz, ze maluch oddycha :) monitor oddechu jest po to aby kontrolowac nie bedac w pomieszczeniu lub spiac. Jak zwierzak chodzi jak ty spisz albo jestes np. W lazience to monitor jest wtedy bez sensu :)

Bela lubi tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Flara Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2020, 01:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darkestfear wrote:
    Ja tez sie podpinam o te pytanie w sprawie monitoringu przy koszu mojzesza 🤔

Ciężko powiedzieć. Wydaje się że z płytkowymi może byćproblem.
    Ja w sumie z córka miałam zamontowany monitor w takiej kołysce:
    06a0ff71a0c1.jpg

Kołyska dziwna i pokraczna, spadkowa, nie mój styl ale na pierwsze 3 miesiące się przydała.

Żeby była szansa że monitor płytkowy zadziała poprawnie musi być równe, twarde dno i stabilna konstrukcja.
    - docięłam w castoramie płytę ze sklejki na wymiar aby było dodatkowe dno (bo kołyska miała nierówne dno i cienkie)
    - na noc blokowałam możliwość bujania, a później odkręciła kółka żeby wszystko stabilnie stało na podłodze

Problem może być też z zamontowaniem płytki do urządzenia sygnalizującego. Urządzenie sygnalizujące jest całkiem sporych gabarytów i z płytką jest połączone kabelkiem. U mnie nie było szans żeby urządzenie było wewnątrz kołyski (dziecko mogło by się w kabel zaplatać). Wiec musiałam zrobić mała dziurę w obiciu kołyski na wysokości dna, aby wyprowadzić tak kabelek i urządzenie leżało w tym koszu pod kołyska.
    Nie wiem jak można było by to zrobić w koszu nie niszcząc go, a przeprowadzanie kable góra kosza, nawet od strony nóg jest trochę ryzykowne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2020, 01:20

darkestfear lubi tę wiadomość

‹‹ 623 624 625 626 627 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ