X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • AgaAgnieszka1989 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2020, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabelka02 wrote:
    Takie to właśnie panowie mają pojęcie o porodzie ;) Ale w sumie nie ma co się dziwić, my też często jesteśmy zielone dopóki nas to nie czeka ;)

Nadzieja, masz sporo do wyjaśnienia mężowi 😅

Dokładnie zielone Mnie przy pierwszym porodzie zakoczyly wymioty, nie slyszlam.nigdy ze sie wymiotuje, a położna tylko skomentowała "jak rzyga to 6cm" i faktycznie tak było

m3sxqqmz9ufod68y.png
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 17 maja 2020, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja koleżanka miała śmieszną historię z mężem na porodówce 🙃 już po urodzeniu dziecka położna chciała wyprosić małżonka z sali tłumacząc że teraz będzie trzeba urodzić łożysko, a on na to że jak to teraz, przecież u krowy to po kilku godzinach samo wychodzi 🤪 małżonek oczywiście weterynarz 😉

Mirabelka02, Evli, megson91, aniołkowa_mama, ticia9, Malutka_94, Madzko, Kropka4, agniecha2101 lubią tę wiadomość

3i499vvjv3ex36x6.png
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2020, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaAgnieszka1989 wrote:
    Dokładnie zielone Mnie przy pierwszym porodzie zakoczyly wymioty, nie slyszlam.nigdy ze sie wymiotuje, a położna tylko skomentowała "jak rzyga to 6cm" i faktycznie tak było
    Hahaha, nie ma to jak doświadczona położna :D Oj dużo nas może zaskoczyć, dużo.

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • Flara Autorytet

Wysłany: 17 maja 2020, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała_Gwiazdka wrote:
    Dziewczyny A podpowiedzcie co powinnam teraz zrobić wiedząc że po krzywej mam przekroczenie cukru po 1h?
    Czekać 2 tyg. do wizyty u gin, czy próbować się umówić samemu do diabetologa? Bo nie wiem, to gin daje jakieś skierowanie? Skąd wziąć glukometr żeby mierzyć te cukry?

A do diabetologa planujesz na NFZ chodzić czy prywatnie? Bo jak prywatnie, to nie musisz czekać na wizytę u gina tylko się umawiasz.
    Ja w pierwszej ciąży glukometr kupiłam sama, bo akurat wypadał mi wyjazd i nie chciałam czekać długo do wizyty, wiec wdrożyłam dietę i mierzylam cukry a do diabetologa poszłam dopiero po jakiś 2 tyg jak wróciłam.

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 17 maja 2020, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W moim odczuciu to jest generalnie porażka naszego systemu edukacji. Że w liceum uczy się nas jak rozmnażają się grzyby, a o ludzkim porodzie zasadniczo ani słowa. O cyklu może 20 min, przy czym pięknie utrwala się błędną wiedzę, że trwa on 28 dni - może, ale nie musi. Wiemy kiedy, kto i z kim walczył w XIII w. a nie mamy pojęcia gdzie jest śledziona i do czego służy.
    Wiemy jakie mamy rzeki w Polsce, ale nie mamy pojęcia jak rozliczać PIT-y. Długi wywód mógłby z tego wyjść, ale do sedna...

Generalnie zanim ktokolwiek podejmie jakąkolwiek finalną decyzję dotyczącą czegokolwiek, czy to uczestnictwa w porodzie, czy decyzji na operację, czy wyjazdu na Kubę, powinien mieć możliwość łatwego dostępu do wiedzy i informacji w danym temacie. Czy się z nią zapozna czy nie to już prywatny wybór danej osoby i też nikogo do tego zmuszać nie wolno. Tak jak któraś z Was pisała - woli nie uczestniczyć w szkole rodzenia i nie wiedzieć. I to jest ok.

Ja generalnie jestem ogromną fanką wolności wyboru, w każdym aspekcie życia. I dopóki nie robimy innym krzywdy (czy to dosłownej czy bardziej metaforycznej) to powinniśmy móc robić co chcemy. Jak gdzieś komuś krzywda miałaby się zadziać (np. rodzącej co zostaje bez pożądanego wsparcia) to jest to pole do dyskusji i kompromisu. I warto też umieć rozróżniać granice od preferencji. Można się bać zarówno porodu sn jak i cc, jest to normalne i ewolucyjne. Ale co innego jest się bać i preferować jedno rozwiązanie od drugiego, a co innego być sparaliżowanym strachem i szukać pomocy psychiatrycznej i rozwiązania które będzie najmniej złe w tej trudnej sytuacji. I ja osobiście poznałam podczas praktyk studenckich Panią, która dopuściła się próby samobójczej, bo zaszła przypadkowo w ciążę i nie była w stanie żyć z myślą, że musi to dziecko urodzić, bo tak paraliżował ją strach przed porodem, nawet drogą cc. Uratowali ją, a dziecka już nie. Straciła macicę i była z tego powodu najszczęśliwsza na świecie, bo dzięki temu zyskała pewność, że już nigdy nie będzie musiała rodzić.
    Może nasze podejście do prawy się różnią nie dlatego, że co do zasady mamy odmienne gdzieś zdanie, tylko po prostu może myślimy o innej skali problemu :)

megson91, aniołkowa_mama, agniecha2101 lubią tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • megson91 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwariowały mi totalnie cukry po podaniu tych sterydów na rozwój płucek u małej 🥺 217 godzinę po kolacji 🥺 najwyższy wynik jaki widziałam u siebie wcześniej to 150 🥺🥺🥺

06.2021 👼🏻 5 tc
    08.2021 👼🏻 4 tc

8 cykl stymulowany
    18.11 3-7 dc lametta 2x1 - 2x Gonadopeptyl Daily + 1x Ovitrelle 🍀
    10 dpo betaHCG 8,8 mlU/ml 🍀progesteron 21,90 ng/ml 🍀
    12 dpo betaHCG 37,0 mlU/ml 🍀 progesteron 30,30 ng/ml 🍀
    16 dpo betaHCG 434,3 mlU/ml 🍀 progesteron 33,30 ng/ml 🍀
    30.12 💜

29.11 Histeroskopia diagnostyczna w znieczuleniu ogólnym + biopsja endometrium + HSG
    Macica i endometrium ok, jajowody drożne, niewielkie przekrwienie w okolicy ujścia lewego jajowodu, z którego został pobrany wycinek na badanie histopatologiczne.

Kierunek immunologia❔
    PCOS i IO 🍬🍭
    MTHFR hetero A1298C

85999jcgiykcutbf.png

3jvztv73cc90cbvy.png
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megson91 wrote:
    Zwariowały mi totalnie cukry po podaniu tych sterydów na rozwój płucek u małej 🥺 217 godzinę po kolacji 🥺 najwyższy wynik jaki widziałam u siebie wcześniej to 150 🥺🥺🥺

Leki sterydowe mają ogromny wpływ na gospodarkę cukrową organizmu. Więc to "szaleństwo" jest normalne. Jesteś w szpitalu, będą tego pilnować, więc spokojnie. Z czasem się wyrówna wszystko :)

megson91, Niki345 lubią tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Loczek:) Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2020, 05:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megson trzymam kciuki za Was☺️

Swoją drogą myślałam że już skończyły mi się dziwne sny.. śniło mi się że urodziłam, jeszcze w szpitalu malutka była przy mnie i nie chciała mojego mleka, w ogóle mnie nie chciała😞 samej buźki nie pamiętam ale miałam odczucie, że była już duża i kumata i kazała mi iść po butelkę, żeby ktoś inny ją nakarmił.

Wiem że to tylko sen ale wyć mi sie chce.. co jeśli naprawdę tak będzie i nie będę dobra mamą? Nachodzą mnie wątpliwości czy podołam, czy zapewnie jej wszystko co najlepsze, czy nie powie mi kiedyś że wolalaby mieć inną - lepsza matkę..

Też macie podobne obawy?

Miłego dnia wszystkim ☺️

0d1yhqvke2vztk4w.png
  • Mała_Gwiazdka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 06:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flara wrote:
    A do diabetologa planujesz na NFZ chodzić czy prywatnie? Bo jak prywatnie, to nie musisz czekać na wizytę u gina tylko się umawiasz.
    Ja w pierwszej ciąży glukometr kupiłam sama, bo akurat wypadał mi wyjazd i nie chciałam czekać długo do wizyty, wiec wdrożyłam dietę i mierzylam cukry a do diabetologa poszłam dopiero po jakiś 2 tyg jak wróciłam.
    Ja cala ciążę prowadzę prywatnie. Mogę się pewnie umówić do diabeletologa przez enel med ale to i tak nie przez najbliższe 2 tygodnie, bo mąż wyjechał i nie mam jak iść 🙄

A jaki glukometr polecacie?

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • Mała_Gwiazdka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja teraz z wyprawki nie mam nic, w ogóle się nie mogę za to zabrać. Jedyne co kupuje to ubranka, ale w sumie wrzucam wszystko do pudła w pralni i też nie wiem ile czego mam. Muszę dzisiaj zrobić przegląd i zacząć ogarniać ten temat.

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • aniołkowa_mama Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry ☕

zaczynamy 30 tc 😱
    12e620604429.jpg

AgaAgnieszka1989, darkestfear, MartitaS, Niki345, ticia9, Malutka_94, Madzko, Kindoll, Nadzieja777, Kagu3, AgaG88, Kropka4, m@rzenie, tym_janek, agniecha2101 lubią tę wiadomość

Moje Aniołki 4tc i 13tc
    Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
    MTHFR_1298A-C w układzie homozygotycznym
    PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym
    10.2018- zaczynamy z naprotechnologią
    05.2019- laparoskopia+histeroskopia
    09.2019- nietolerancje: m.in. mleko, jajka, pszenica, kukurydza
    28.11.2019- bHCG- 422,1 <3
  • Flara Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio zaczęłam robić listę z ubrankami żeby wiedzieć ile mam czego i co dokupić, ale córka tak skutecznie mi pomagała że ostatecznie wszystko mi się pomyliło, muszę zacząć od nowa :(

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2020, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, czy ktoras z Was meczy sie albo meczyla kiedys w ciazy z dusznosciami/astma? Czy takie lekkie delikatne uczucie dusznosci moze byc niebezpieczne w ciazy? Gin kazala mi brac doraznie ventolin, od paru dni musze brac dwa razy dziennie po jednym wziewie zeby czuc sie calkowicie normalnie, ale boje sie brac na dluzsza mete 🤷🏼‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2020, 07:31

• Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megson dobrze że pojechałaś, trzymam kciuki za Was :)

megson91 lubi tę wiadomość

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
  • Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaAgnieszka1989 wrote:

Haha, moja też to powiedziała 😅 a później jak miałam taki mega kryzys, stałam przy drabince, łzy mi ciekły i miałam już dosyć to powiedziała że mamy 7-8 cm, bo taki kryzys często jest na tym etapie. I faktycznie było wtedy 7 😀

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
  • madziab Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka_94 wrote:
    Haha, moja też to powiedziała 😅 a później jak miałam taki mega kryzys, stałam przy drabince, łzy mi ciekły i miałam już dosyć to powiedziała że mamy 7-8 cm, bo taki kryzys często jest na tym etapie. I faktycznie było wtedy 7 😀
    U mnie też było podobnie, jak powiedzialam że ja już dłużej nie wytrzymam, nie urodze tego dziecka i niech mi robią cesarkę to polozna stwierdziła że już niedługo bo na pewno jest 7 cm. I tak było. 😁
    Znają się babeczki na rzeczy

2nn3dqk3eicvxk7g.png
    25.03 - 320 g
    29.04 - 700 g
    27.05 - 1153 g
    24.06 - 1880 g
    15.07 - 2480 g
    ex2bx1hpv1qm80ol.png
  • Madzko Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała_Gwiazdka wrote:
    Ja cala ciążę prowadzę prywatnie. Mogę się pewnie umówić do diabeletologa przez enel med ale to i tak nie przez najbliższe 2 tygodnie, bo mąż wyjechał i nie mam jak iść 🙄

A jaki glukometr polecacie?

Mała Gwiazdka ja jak się okazało ze mam złe wyniki krzywej cukrowej to zadzwoniłam do mojej Gin (Chodze prywatnie) bo wizytę miałam dopiero za 3 tyg. Powiedziała że mam się zgłosić do diabetologa.
    Zadzwoniłam do przychodni NFZ w której jestem zarejestrowana, powiedziałam że jestem w ciąży, mam złe wyniki krzywej i że chce na wizytę do ogólnego lekarza.
    Na drugi dzień rano miałam telewizyte bo to kwarantanna była, Pani doktor spisała wszystkie wyniki, pytała czy mam glukometr czy ma wypisać i przepisała mi e receptę na paski do glukometru i skierowanie do diabetologa.

Jak się powie że jest się w ciąży to nawet NFZ raz dwa ogarnia temat. Tydzień później miałam diabetologa tez z NFZ ;)

oar89n739mpxwn5r.png
  • Madzko Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po co masz płacić za glukometr skoro Ci się należy. U diabetologa dostałam cały zestaw ;)

oar89n739mpxwn5r.png
  • AgaAgnieszka1989 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tak przy 7-8 tez mialam kryzys Ale na tym się skończyło bo zaraz na cc mnie zabrali

m3sxqqmz9ufod68y.png
  • Anieszka Koleżanka

Wysłany: 18 maja 2020, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 🙂 Bardzo miło mi tu gościć po prawie 2 letniej przerwie 😁 w końcu mam trochę więcej czasu dla siebie i pozwolę sobie tutaj wpadać. Spodziewamy się drugiego dziecka. Pierworodny urodził się 1 czerwca 2018. Teraz mam termin na 3 sierpnia. Witam się z Wami czule i pozdrawiam ciepło w ten pogodny dzień

AgaAgnieszka1989, Malutka_94, MartitaS, ticia9, Lidia87, Kropka4, Madzko, m@rzenie, aniołkowa_mama, Nadzieja777, tym_janek, agniecha2101 lubią tę wiadomość

3jgx9jcgtt7eg3o7.png
    mhsvpx9icpew9rk3.png
‹‹ 783 784 785 786 787 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ