X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • AgaAgnieszka1989 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bela w Pabianicach butelka nie potrzebna do szpitala maja swoje mleko o ile pamietam paru firm https://aptekadziecka.pl/product-pol-7135-Bebiko-1-mleko-modyfikowane-w-plynie-gotowe-do-spozycia-RTF-90ml.html
    Cos tego typu smoczki do butelek oddzielnie pakowane itp

Bela lubi tę wiadomość

m3sxqqmz9ufod68y.png
  • ticia9 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darkestfear wrote:
    Ja mam jutro o 9 wizyte i nerwy mnie zjadaja, dziewczyny Wam robia pomiary na kazdym usg? Ja ostatnie pomiary mialam na polowkowym, miesiac temu mialam wizyte z usg, ale tylko widzialam małą ssajaca kciuka i sluchalysmy bicia serduszka, ale ani wagi mi nie podala ani nic 😢 jakos denerwuje sie, chcialabym zeby wszystko wyszlo ok..

U mnie też tylko na tych głównych usg robi pomiary. Z córką też tylko 4 razy w ciągu całej ciąży znałam jej wagę 😉

mhsvpx9i7vzd02b9.png
    klz98rib7t5zryeb.png
  • polin Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj po raz pierwszy złapało mnie niedocukrzenie. Przynajmniej tak podejrzewam. Po pracy pojechaliśmy kupić dla młodej buty. Najpierw zaczęło mi szumieć w uszach, słabo widziałam, później nie byłam w stanie się wysłowić siedziałam w samochodzie i czułam się jakbym przechodziła wylew jakiś. Zdrętwiało mi pół twarzy i palce z prawej ręki. Zanim doszłam do tego ze to niedocukrzenie byłam gotowa jechać do szpitala a to wiązali by się z dłuższa wycieczką bo nasz zmienili na zakaźny i nikogo nie przyjmują. Na szybko zjadłam muszelekę i rogala i było trochę lepiej. Po powrocie do domu tylko sprawdziłam papierkami czy to nie wody uciekają i poszłam spać. Teraz cukier 154 ja głodna ale na tak wysoki cukier nic nie zjem. Głowa boli młoda tłucze po brzuchu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2020, 21:28

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
  • Bela Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaAgnieszka1989 wrote:
    Bela w Pabianicach butelka nie potrzebna do szpitala maja swoje mleko o ile pamietam paru firm https://aptekadziecka.pl/product-pol-7135-Bebiko-1-mleko-modyfikowane-w-plynie-gotowe-do-spozycia-RTF-90ml.html
    Cos tego typu smoczki do butelek oddzielnie pakowane itp

O nie wiedziałam czyli mleka też nie kupować? Na stronie PCM nie ma żadnych informacji na bierząco. Ale obostrzenia w tym Salve wymyślili chyba dlatego by zniechęcić rodzące do przychodzenia z mężem/ partnerem.
    A widziałaś to:
    https://salve.pl/porody/przed-porodem/telefoniczna-kwalifikacja-do-porodu/

w57vpc0zoagnyrk6.png
    Nasze szczęście Oliwia💝🧸
    14.04.-21tc 382g❤️
    12.05.- 25tc 840g💘
    3.06.- 28 tc 1300g💝
    16.06.-30tc 1703g💞
    30.06- 32tc 2250g💖
  • AgaAgnieszka1989 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bela wrote:
    O nie wiedziałam czyli mleka też nie kupować? Na stronie PCM nie ma żadnych informacji na bierząco. Ale obostrzenia w tym Salve wymyślili chyba dlatego by zniechęcić rodzące do przychodzenia z mężem/ partnerem.
    A widziałaś to:
    https://salve.pl/porody/przed-porodem/telefoniczna-kwalifikacja-do-porodu/

Mleka do szpitala nie musisz. Ja akurat duzo czasu spędziłam w szpitalu bo tydzien przed porodem i po porodzie tydzien na patologi ciazy jeszcze z malym lezalam.
    Pieluchy, chusteczki, ubranka dla dziecka kocyk, smoczek, krem do pupy (choc o ile dobrze pamiętam w szpitalu dawali tez), pieluchy tetrowe (np jak waza zeby swoje na wage położyc do ulewania itp) dla dziecka chyba więcej nie trzeba. A i chusteczkibi pampersy podpisac trzeba.

Widzialam ale znajoma dzwonila i normalnie juz ja umowili na wizute kwalifikacyjna, byla w maju. Ja albo zadzwonię w piatek albo w poniedziałek to dam Ci znać co powiedza ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2020, 21:45

Bela lubi tę wiadomość

m3sxqqmz9ufod68y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2020, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bela
    KĄPIEL WE WRZĄTKU.
    To najpopularniejsza i najtańsza metoda sterylizacji. Butelkę i smoczek trzeba wygotować za każdym razem, gdy szykujesz dziecku jedzenie. Włóż do garnka butelkę, smoczek, nakrętkę i miarkę do mieszanki. Zalej wodą, przykryj, doprowadź do wrzenia i gotuj 3–5 minut. Do tak przygotowanej butelki odmierz miarką potrzebną porcje mieszanki i dalej postępuj zgodnie z instrukcja. Gdy dziecko zje, od razu opłucz butelkę – najpierw w zimnej, a następnie w ciepłej wodzie.

Bela lubi tę wiadomość

• to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bela wrote:
    A takie nie plastikowe butelki jak się sterylizuje w garnku z gorąco woda czy jak to się robi ??? Sorry za głupie pytanie ale nie wiem. Obiło mi się o uszy o jakiś woreczkach do sterylizacji ale czy butelkę też można tam wsadzić ? 🤔
    Jestem chyba straszna, ale ja zamierzam wygotować tylko przed pierwszym użyciem, a później będę tylko przelewać wrzątkiem i powiedzmy raz na tydzień wygotowywać - ale to się okaże. :P

megson - ja chce kupić Fisher Price z projektorem gwiazdek :) Polecały ją dziewczyny :)

AgaAgnieszka1989, Iskierka87, Bela, Loczek:), megson91 lubią tę wiadomość

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • polin Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz karuzelki nie kupuję. Ostatnio wydałam sporo a wcale nam się nie sprawdziła. Za to cały czas używamy śpiewającego misia, którego młoda dostała na chrzciny i dla maleństwa chyba takiego samego kupimy. Teraz mamy rytuał że najpierw czytamy my później są śpiewanki a na koniec młoda zasypia przy misiu. Często jak się przebudzi w nocy to tylko słyszę ze włącza misia i nas nie wola. Oczywiście dalej zdążają się takie noce gdzie miś nie pomoże ale to już bardzo rzadko😀

marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2020, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To_tylko_ja nie jesteś straszna no chyba że razem ze mną bo ja też mam taki plan 🙃

Moja karuzela też jest z projektorem ostatnio sprawdzałam jak ładnie to wygląda no i te kolory wyraźne mają te motylki i kwiatki ale wiadomo co kto lubi 🙂

to_tylko_ja lubi tę wiadomość

• polin Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka87 wrote:
    To_tylko_ja nie jesteś straszna no chyba że razem ze mną bo ja też mam taki plan 🙃

Moja karuzela też jest z projektorem ostatnio sprawdzałam jak ładnie to wygląda no i te kolory wyraźne mają te motylki i kwiatki ale wiadomo co kto lubi 🙂

Też tak robiliśmy ale my mm podawaliśmy dopiero od 10 miesiąca więc nie wiem czy jakbyśmy teraz mieli podawać szybciej to nie kupowałabym sterylizatory.

marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
  • Namyria Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziab - data porodu cc sierpniowa nie czerwcowa?:)

Szkoda, że każdy szpital wymaga czego innego u siebie a na liście mojego jest taka "szczątkowa" informacja co każą zabrać. Ale wydaje mi się za krótka i nie ma właśnie opisu jak co popakować - czy opisać itp.?

Nie pisze nic o butelce... :( Chyba zabiorę wszystko i pojadę jak na wyprowadzkę na stałe :D

Ja dziś wygotowywałam wszystkie elementy laktatora. Właśnie tak jak dziewczyny piszą - gotowałam w garnku :) Początkiem lipca wygotuje butelkę, smoczki itp. Teraz wydaje mi się za wczas. Torbę dla dziecka i już moją porodową planuje zacząć pakować za tydzień. Na razie mam taką moją ale na patologie ciąży.

Butelkę filtrującą mam z Dafy - tą najmniejszą. Do tego zapakowałam pasztet, biszkopty, 7 Days x 2 - to tak w razie kryzysu głodu:D

Dziś dostałam paczkę z HubiWord. Ale ten dwupak otulaczy odsyłam. Jednak wolę bambus lub flanele a nie mulslinę.

41205f7d9db5.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2020, 22:38

IGGRp2.png

31 lat - Bocian Katowice

⏱13.06.18 - Pierwsza wizyta w Klinice
    1️⃣
    03.08.18 - Transfer dwóch zarodków - cb ❌
    02.11.18 -❄️Crio - cb ❌
    2️⃣
    2019.12.05 - Crio - 3dniowego 💮

13dpt - beta 909!

🍼14.08.2020 - Poród przez cc

02.07.2022 - powrót po rodzeństwo - transfer ❄️(4d) cb ❌

Na zimowisku: ❄️(3d)

Przygotowania do ostatniego criotransferu
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2020, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bardziej myślałam o grupie tajnej na FB. Na maju robimy tak, żeby się nie zgubić - jedna osoba wrzuca zdjęcie dnia i pod nim piszemy różne komentarze. Jeśli ktoś chce komuś odpowiedzieć to odpowiada itd :) zdjęcia dnia to albo jakieś z neta obrazki albo zdjęcia dzieciaków, które w danym dniu się urodziły, mają urodziny itd.
    Jak rodzi się młodsze rodzeństwo naszych majowych dzieci, to też dajemy na zdjęcie dnia :) fajna sprawa.
    Tam się nie boje wrzucić zdjęć córki, jest nas ponad 30 zaufanych osób.
    Grupy nikt nie może znaleźć, nikt że znajomych nie widzi

Ale to jak chcecie, tu i tak będę pisać jak do tej pory, tylko mniej mam czasu żeby wszystkie strony przeczytać a na FB na szybko wszystko wyraźnie widać :p
    No i by musiał ktoś to ogarnąć na początku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2020, 22:42

Bela, Kropka4, megson91, aniołkowa_mama, mommy, ticia9, agniecha2101 lubią tę wiadomość

• Madzko Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a co myślicie o sterylizatorach do mikrofalówki?
    Generalnie z moich spostrzeżeń to pojemnik z sitkiem, wlewa się wodę i na pare minut do mikroweli.
    Widziałam na olx dużo po 20-30zl, w sumie pieniądz mały, ale czy któraś z was stosowała?

oar89n739mpxwn5r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2020, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polin wrote:
    Też tak robiliśmy ale my mm podawaliśmy dopiero od 10 miesiąca więc nie wiem czy jakbyśmy teraz mieli podawać szybciej to nie kupowałabym sterylizatory.

Ja mam nadzieję że jak najdłużej bd karmić piersią ale nie wykluczone że może się to nie udać bo różnie to bywa i muszę się przygotować na każdą sytuację. Sterylizator działa na tej samej zasadzie więc dla mnie bez sensu wydana kasa ale to jak kto woli i jak komu wygodniej. Każdy kupuje na własne potrzeby itp. ja na początku też myślałam że bd ho kupować bo był na mojej liście ale uznałam że tak samo jak przewijak będą mi te rzeczy po prostu zbędne 🙂

• Mała_Gwiazdka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polin wrote:
    Dzisiaj po raz pierwszy złapało mnie niedocukrzenie. Przynajmniej tak podejrzewam. Po pracy pojechaliśmy kupić dla młodej buty. Najpierw zaczęło mi szumieć w uszach, słabo widziałam, później nie byłam w stanie się wysłowić siedziałam w samochodzie i czułam się jakbym przechodziła wylew jakiś. Zdrętwiało mi pół twarzy i palce z prawej ręki. Zanim doszłam do tego ze to niedocukrzenie byłam gotowa jechać do szpitala a to wiązali by się z dłuższa wycieczką bo nasz zmienili na zakaźny i nikogo nie przyjmują. Na szybko zjadłam muszelekę i rogala i było trochę lepiej. Po powrocie do domu tylko sprawdziłam papierkami czy to nie wody uciekają i poszłam spać. Teraz cukier 154 ja głodna ale na tak wysoki cukier nic nie zjem. Głowa boli młoda tłucze po brzuchu.
    Ja tak miałam po obiedzie dzisiaj. Moim zdaniem jak jesteś głodna powinnaś zjeść. Ja po obiedzie poszłam na drzemkę, wstałam głodna. W sumie ponad 3.5h bez jedzenia. Zmierzyłam cukier 135, więc też mówię nie jem. Po pół godzinie 143, ale to już były 4h bez jedzenia więc zjadłam jogurt z musli i pół godziny po zjedzeniu jogurtu 115. Więc wydaje mi się że to z głodu rośnie

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • polin Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba nie bo przed chwilą zmierzyłam i cukier 103.

marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
  • MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to_tylko_ja wrote:
    Jestem chyba straszna, ale ja zamierzam wygotować tylko przed pierwszym użyciem, a później będę tylko przelewać wrzątkiem i powiedzmy raz na tydzień wygotowywać - ale to się okaże. :P

megson - ja chce kupić Fisher Price z projektorem gwiazdek :) Polecały ją dziewczyny :)
    To ja jestem gorsza, bo przy drugim synu w zasadzie tylko myłam płynem (i to zwykłym do naczyń). A raz na jakiś czas przelewałam wrzątkiem. Brak mi było czasu przy dwójce maluchów. Przy starszaku na początku używałam pojemnika do sterylizacji z zestawu laktatora, później też tylko myłam. Starszego karmiłam butlą jakoś od drugiego miesiąca życia, a młodszego chyba od trzeciego (już nie pamiętam dokładnie). Nie podołałam psychicznie niestety z kp, stres zrobił swoje.

Wy tu naprawdę dużo piszecie, trzeba czytać i pisać na bieżąco żeby się połapać 😅

Odniosę się jeszcze do tematu ile czasu potrzeba na przyjazd do szpitala na poród. U mnie przy starszaku odeszły wody (zaczęły odchodzić, bo odchodziły jakieś dwie czy trzy godziny) ok 16 jednego dnia, a urodziłam drugiego o 4.35,wiec trochę to trwało 😅 po odejściu wód nie trzeba lecieć do szpitala na złamanie karku jeśli nie ma skurczów. Wystarczy spokojne tempo 😄 Ja skurczów wcale nie miałam i musieli mi w szpitalu podać oksytocynę, żeby ruszyła jakaś akcja. Każdy przypadek inny.

Flara lubi tę wiadomość

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • Niki86 Koleżanka

Wysłany: 8 czerwca 2020, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może mi którąś polecić podkłady poporodowe które nie są gigantyczne? Ja w ogóle nie używam podpasek,po pierwszym porodzie było dla mnie tragedia ,że muszę je nosić.No nienawidzę tego uczucia. Podkłady które miałam były grube i wielkie nie używałam ich,tylko zmieniłam od razu po powrocie ze szpitala na zwykłe podpaski. Ale może są właśnie jakieś takie dosyć cienkie i krótkie? Podpowiecie coś?

5djyflw11ba2jkjl.png
  • MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polin wrote:
    Teraz karuzelki nie kupuję. Ostatnio wydałam sporo a wcale nam się nie sprawdziła. Za to cały czas używamy śpiewającego misia, którego młoda dostała na chrzciny i dla maleństwa chyba takiego samego kupimy. Teraz mamy rytuał że najpierw czytamy my później są śpiewanki a na koniec młoda zasypia przy misiu. Często jak się przebudzi w nocy to tylko słyszę ze włącza misia i nas nie wola. Oczywiście dalej zdążają się takie noce gdzie miś nie pomoże ale to już bardzo rzadko😀
    U nas też karuzelka się nie przyjęła (ani u starszego ani u młodszego). Ale dostaliśmy w prezencie, więc była bo była. Uruchomiona kilkanaście razy może. A mamy Fisher Price z trzema miśkami w pastelowych kolorach (dziewczyny tu wrzucały foto jakiś czas temu) z projektorem gwiazdek.

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • Bela Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka87 wrote:
    Bela
    KĄPIEL WE WRZĄTKU.
    To najpopularniejsza i najtańsza metoda sterylizacji. Butelkę i smoczek trzeba wygotować za każdym razem, gdy szykujesz dziecku jedzenie. Włóż do garnka butelkę, smoczek, nakrętkę i miarkę do mieszanki. Zalej wodą, przykryj, doprowadź do wrzenia i gotuj 3–5 minut. Do tak przygotowanej butelki odmierz miarką potrzebną porcje mieszanki i dalej postępuj zgodnie z instrukcja. Gdy dziecko zje, od razu opłucz butelkę – najpierw w zimnej, a następnie w ciepłej wodzie.

Dzięki za szczegółowy opis:) , odpowiedz „jak krowie na rowie” ale tego potrzebowałam☺️

Iskierka87 lubi tę wiadomość

w57vpc0zoagnyrk6.png
    Nasze szczęście Oliwia💝🧸
    14.04.-21tc 382g❤️
    12.05.- 25tc 840g💘
    3.06.- 28 tc 1300g💝
    16.06.-30tc 1703g💞
    30.06- 32tc 2250g💖
‹‹ 920 921 922 923 924 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ