X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2020, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka☺️ wrote:
    hej :-)
    Cxy wy na bierząco kontrolujecie swoje ciśnienie ? cały czas mialam niskie poniżej 110/80 a od kilku dni mam w okolicach 130-140/ 80-95, puls tez wysoki bo od 85 do 110. Nawet jak leżę. Zastanawiam się w razie czego to na pogotowie się jedzie dopeiro jak sie utrzymuje dłużej powyzej 140 ?
    Zauważyłyście u siebie takie skoki ciśnienia teraz już na późniejszym etapie ciązy czy to mój organizm coś szaleje ? :-/
    140/90 to już nadciśnienie. Powinnaś skonsultować to ze swoim lekarzem , dostaniesz leki na zbicie.

Nadzieja777, Mamuśka☺️, aniołkowa_mama, tym_janek lubią tę wiadomość

• aniołkowa_mama Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry ☕
    w końcu mam czas się odezwać ;) ale o nadrobieniu nawet nie marzę, a mam pewnie ze 40 stron 🙈

byłyśmy na krótkim urlopie a wczoraj zaczęliśmy malowanie także w domu burdel aż strach.
    dziś wizyta ale niestety bez usg :(
    za to w poniedziałek zaczęłam szkołę rodzenia :) i już jestem pewna że ani na poród rodzinny ani na odwiedziny nie mam co liczyć

Moje Aniołki 4tc i 13tc
    Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
    MTHFR_1298A-C w układzie homozygotycznym
    PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym
    10.2018- zaczynamy z naprotechnologią
    05.2019- laparoskopia+histeroskopia
    09.2019- nietolerancje: m.in. mleko, jajka, pszenica, kukurydza
    28.11.2019- bHCG- 422,1 <3
  • Madzko Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny!

Nad morzem dzisiaj piękny słoneczny dzień wiec jeszcze troszkę pokorzystamy.
    Wczoraj po obiedzie odpoczywaliśmy z mężem w pokoju i się zapytał o czym tak myśle bo widzi że wzrok mam skupiony.
    No to mówię, że w sumie o tym porodzie bo się boje i... wpadłam w płacz.
    Tak płakałam, że aż się zanosilam, on nie wiedział co się dzieje, próbował mnie uspokoić a ja nagle sobie zdałam sprawę z tego że serio tak się boje porodu że masakra... nie ważne czy SN czy CC. Nie mogę o tym myśleć bo mnie to przeraża.
    Nigdy nie leżałam w szpitalu i nie wiem jak to ogarnąć 😳

oar89n739mpxwn5r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2020, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzko wrote:
    Dzień dobry dziewczyny!

Wczoraj po obiedzie odpoczywaliśmy z mężem w pokoju i się zapytał o czym tak myśle bo widzi że wzrok mam skupiony.
    Tak płakałam, że aż się zanosilam, on nie wiedział co się dzieje, próbował mnie uspokoić a ja nagle sobie zdałam sprawę z tego że serio tak się boje porodu że masakra... nie ważne czy SN czy CC. Nie mogę o tym myśleć bo mnie to przeraża.
    Kochana ja mam to samo. Wczoraj też się mnie mąż pytał czemu od kilku dni jestem taka smutna i też się poryczalam bo się boję tego porodu, a do teho ogólnie czuje się kiepsko. A wyglądam jeszcze gorzej..
    Boję się że będę tam sama bo mężów nie wpuszczają. I od razu mam wizję że coś się stanie i wiecej męża nie zobaczę. Wiem że to takie głupie myślenie ale też nie umiem tego opanować.
    Już pomijam strach z samego pobytu w szpitalu 😞

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2020, 08:50

• AsIuLa2020 Ekspertka

Wysłany: 17 czerwca 2020, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już po wizycie ;)
    Z małą wszystko dobrze, waży już 1905g.
    Ułożenie miednicowego więc na tą chwilę cesarka.
    Do kiedy dał Wam czas lekarz, aby się odwróciło? Kiedy ewentualne skierowania na CC dostaniecie?

Mamuśka☺️, Madzko, Mała_Gwiazdka, Kindoll, ticia9, i_ka, pati_zuzia83, m@rzenie, Mirabelka02, Evli, Kagu3, Bela, MartitaS, MomOfBoys, Asasa, aniołkowa_mama, Loczek:), tym_janek lubią tę wiadomość

f2w39n73bboy892q.png
  • cela1518 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja dziś wizytuje o 13.30 jakoś w miarę spokojna jestem. Nie mogę się doczekać aż wkoncu zobaczę małego bo dwa miesiące już go nie widzialam i ciekawa jestem ile waży.

Madzko, m@rzenie, Kagu3, Bela, MartitaS, Loczek:), Kropka4 lubią tę wiadomość

f2wlupjypf2pzqjw.png
  • Madzko Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najchętniej to bym chciala żeby mnie uśpili i obudzili jak mała będzie na świecie... 😢😢😢

Przeraża mnie że jesli CC to tam w moim szpitalu jest zakaz odwiedzin i kangurowania też nie ma.
    Mąż mnie posiesza że przecież będzie tam moja ciocia ale mnie to w ogóle nie napawa jakimś optymizmem i nadzieją!

Wczoraj jak widział co się ze mną dzieje to obiecał że będzie cały czas jesli tylko pozwolą (przypomnę że wcześniej powiedział że będzie czekał za drzwiami i jak go będę potrzebować to przyjdzie ale docelowo nie chce być przy porodzie, więc go ruszyło).

Mamuśki które już rodziły: macie jakieś sposoby żeby mniej emocjonalnie podejść do tego tematu?

oar89n739mpxwn5r.png
  • Madzko Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsIuLa2020 wrote:
    Ja też już po wizycie ;)
    Z małą wszystko dobrze, waży już 1905g.
    Ułożenie miednicowego więc na tą chwilę cesarka.
    Do kiedy dał Wam czas lekarz, aby się odwróciło? Kiedy ewentualne skierowania na CC dostaniecie?

Mi mówiła że do 34 ma czas żeby się obrócić, na wizycie tydzień temu już główką w dół 👍

oar89n739mpxwn5r.png
  • Zozo Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzko wrote:
    Najchętniej to bym chciala żeby mnie uśpili i obudzili jak mała będzie na świecie... 😢😢😢

Przeraża mnie że jesli CC to tam w moim szpitalu jest zakaz odwiedzin i kangurowania też nie ma.
    Mąż mnie posiesza że przecież będzie tam moja ciocia ale mnie to w ogóle nie napawa jakimś optymizmem i nadzieją!

Wczoraj jak widział co się ze mną dzieje to obiecał że będzie cały czas jesli tylko pozwolą (przypomnę że wcześniej powiedział że będzie czekał za drzwiami i jak go będę potrzebować to przyjdzie ale docelowo nie chce być przy porodzie, więc go ruszyło).

Mamuśki które już rodziły: macie jakieś sposoby żeby mniej emocjonalnie podejść do tego tematu?

Ja już rodziłam a mam takiego samego stracha co ty :/ o niczym nie mysle tylko o porodzie az mnie w brzuchu kreci na sama mysl :( u nas wrocily porody rodzinne ale musisz miec zrobiony test na wirusa, ktory jest wazny tylko 5 dni i wez tu traf .. pozniej 2 h po porodzie i do domu - zakaz odwiedzin dalej obowiązuje . Szkoda ze nie moze mąż byc ze mna od rana do nocy tego wlasnie mi potrzeba.

👧 Córka 26. 08.2011
    Starania od 09.2017
    1 cykl na clo grudzień 2018
    01.19 cb
    12.05.19 [*] 8tc
    2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
    👶🏻 Synek 02. 08.2020
  • Madzko Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobitki którym już się przepiła woda, mówię głównie o słodkich mamusiach bo nasze napoje są baaaaaaardzo ograniczone 😅
    Odkryłam wczoraj rano w Biedronce, jest jeszcze smak mango mięta i jest to zaje.ista alternatywa dla wody 😁
    Mąż się zdziwił że nagle potrafię wypić dwie litrowe butelki a wcześniej pol litra męczyłam 😂
    e5da1326f08e.jpg
    760619a90d01.jpg

Nie wiem jak to działa że te liście puszczają smak w zimnej wodzie, ale skład jest naturalny wiec wnikać nie będę i na zdrowie!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2020, 10:09

Kindoll, Iskierka87 lubią tę wiadomość

oar89n739mpxwn5r.png
  • Mildred Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka☺️ wrote:
    hej :-)
    Cxy wy na bierząco kontrolujecie swoje ciśnienie ? cały czas mialam niskie poniżej 110/80 a od kilku dni mam w okolicach 130-140/ 80-95, puls tez wysoki bo od 85 do 110. Nawet jak leżę. Zastanawiam się w razie czego to na pogotowie się jedzie dopeiro jak sie utrzymuje dłużej powyzej 140 ?
    Zauważyłyście u siebie takie skoki ciśnienia teraz już na późniejszym etapie ciązy czy to mój organizm coś szaleje ? :-/

Hej ja mam początki nadciśnienia. Mierze ciśnienie 3 razy dziennie i zapisuje, czasami mam powyżej 140 ale bardzo rzadko, biorę dopegyt pół tabletki rano i wieczorem jak ciśnienie wzrośnie to biorę po całej. Ważne jest aby mierzyć ciśnienie regularnie i zapisywać. Do szpitala zgłosilam się jak ciśnienie mi utrzymywało się przez 3 dni powyżej 140, najlepiej napisz do swojego gina.

9ewns65gkf9ocqq6.png
  • i_ka Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie termoforki z pestek wiśni? Polecacie jakieś, bo widzę, ze jest duży rozstrzał cenowy. Można je podgrzewać w piekarniku czy tylko w mikrofali?
    Aaa dzis zaczynam 34 tc 🤗

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2020, 10:47

Bela, Kropka4 lubią tę wiadomość

f2w39n73dgdg4l6w.png

klz99vvj720njnd5.png

20.01.2022 mamy ❤️
    27.12.2021 FET❄️
    Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
    —————————-————
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    —————————————-
    Zostały ❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • Mousie89 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzko wrote:
    Dzień dobry dziewczyny!

Kochana, ja to jakoś nie myślę o porodzie (póki co!), ale przeraża mnie czas po nim. Boję się, że po porodzie będę wykończona fizycznie i psychicznie a tu jeszcze taki mały człowiek do ogarnięcia a znikąd pomocy, bo odwiedzin nie ma. To moje pierwsze dziecko, więc i doświadczenia w obsłudze nie mam żadnego 😥 Ja się zwyczajnie boję, że nie będę wiedziała co mam robić 🙈🙈😥

Madzko lubi tę wiadomość

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • Zozo Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i_ka wrote:
    Dziewczyny macie termoforki z pestek wiśni? Polecacie jakieś, bo widzę, ze jest duży rozstrzał cenowy. Można je podgrzewać w piekarniku czy tylko w mikrofali?
    Aaa dzis zaczynam 34 tc 🤗

Ja widzialam w necie to mozna bylo w piekarniku tez :) tez jestem ciekawa opinii, bo jakis czas temu zwróciłam na nie uwage

👧 Córka 26. 08.2011
    Starania od 09.2017
    1 cykl na clo grudzień 2018
    01.19 cb
    12.05.19 [*] 8tc
    2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
    👶🏻 Synek 02. 08.2020
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie szczerze mówiąc w kwestii porodu najbardziej stresuje nagłą cesarka. Bo nie dość, że to cesarka (chciałabym tego uniknąć jak tylko się da), to jeszcze nerwy, że coś się dzieje z dzieckiem. I bardziej się martwię o siebie w takiej sytuacji po porodzie, bo myślę, że mogłoby mnie to obciążyć psychicznie.

Kiedyś, gdy byłam młodsza to bardziej bałam się porodu, ale o dziwo kiedy juz byłam w pierwszej ciąży ten strach gdzieś uleciał. Sama byłam zaskoczona swoim podejściem, ale stwierdziłam, że nie mam się co bać nieznanego, bo nie wiem jak to będzie wyglądać u mnie. Starałam się otaczać dobrymi historiami porodowymi i dzięki koleżance, która rodziła rok wcześniej i poszło jej bardzo sprawnie, byłam nastawiona pozytywnie. Myślałam też, że skoro kobiety rodzą i decydują się nawet na kolejne dzieci to chyba da się ten poród jakoś przejść i ja też dam radę. Taki też mam charakter, lubię sobie udowadniać i przekraczać swoje granice.

Dziewczyny każda łapie gorszą chwilę, ale dacie radę! To tak naprawdę tylko moment. Owszem może trwać kilkanaście godzin, może być różnie, ale trzeba się nastawić dobrze. Ten ból ma sens, czy to ból SN czy po CC, to ból, dzięki któremu jest na świecie nasze dziecko :)

A brak partnerów przy porodzie czy podczas odwiedzin... z tą obecnością przy porodzie i ich przydatnością to może być różnie. Czasami my bardzo chcemy, a okazuje się, że lepiej byłoby bez nich, lepiej się wtedy skupiamy na sobie. Z odwiedzinami gorzej, bo zawsze to lepiej zostawić maleństwo z tatą, żeby się wykąpać (ja mialam duży problem, żeby spuścić dziecko z oka), ale to tylko 2-3 dni. Ja odliczałam godziny do wypisu, trzeba zagryzc zęby i wytrwać. Szkoda stresu na coś, na co nie mamy teraz wpływu.

Też przed pierwszym porodem nie leżałam w szpitalu. A nie, raz leżałam jak byłam w podstawówce, ale było to tak dawno, że wyparłam to z pamięci. W szpitalu, w którym rodziłam, pół roku wcześniej zmarli moi rodzice. Nienawidzę tego miejsca z całego serca. Przejeżdzanie obok niego naprawdę sprawia mi ból. Ale to też miejsce, w którym jest dobry oddział noworodkowy i lekarze z sukcesami w leczeniu trudnych przypadków. Więc znowu trzeba zagryzc zęby.

Damy radę :)

Bela, Madzko lubią tę wiadomość

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • Bela Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry 🌞
    Zaczynam 31tc🍭💓😍
    Powodzenia na wizytach ✊ kciukasy!
    Ika - ja się zarejstrowałem w bebiclub i w bebiprogram i taki termoforem ma mi przyjść. Dostałam na meila że coś wysłali, zobaczymy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2020, 12:08

Kagu3, Madzko lubią tę wiadomość

w57vpc0zoagnyrk6.png
    Nasze szczęście Oliwia💝🧸
    14.04.-21tc 382g❤️
    12.05.- 25tc 840g💘
    3.06.- 28 tc 1300g💝
    16.06.-30tc 1703g💞
    30.06- 32tc 2250g💖
  • Bela Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka4 wrote:
    Ale ładnie zapozowała, super pamiątka 😍 i spora dziewczynka, mój synek starszy ale Twoja córcia go prawie wyprzedza z wagą, ładnie rośnie dziewczyna 🙂

Właśnie widziałam, że niewiele jej brakuje do twojego synka. A jest o tydzień z kawałkiem młodsza. Nie wiem co tak podskoczyła przez te dwa tygodnie. Wychodzi na 31tc. Zobaczymy za 2 tyg. Trochę się obawiam że będzie duża dziewczyna🙂

w57vpc0zoagnyrk6.png
    Nasze szczęście Oliwia💝🧸
    14.04.-21tc 382g❤️
    12.05.- 25tc 840g💘
    3.06.- 28 tc 1300g💝
    16.06.-30tc 1703g💞
    30.06- 32tc 2250g💖
  • AgaAgnieszka1989 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie hormony szaleją Otworzyłam pierwszy album starszaka, zdjecia z usg, bransoletki ze szpitala, az sie w oku łezka kreci. Nie mam pojecia kiedy to zleciało!! Nawet jak niemowlak nie wygladal, taki maly stary, dlugie ciemne włosy i gabaryty.
    Czasem sie boje ze jak Franek bedzie maly to strach bedzie na poczatku, z Kacprem bylo odrazu co w ręce wziąć.
    Porodu troszke sie boje, przy sn boje sie partych bo za pierwszym razem nie doszlam do tego etapu, przy cc pamietam bol po i tego sie boje. No i najgorszy scenariusz ze znow tyle godzin na porodwce spedze a na koniec i tak cc się skonczy. Ale mimo to nie moge sie doczekac porodu, tak bardzo juz bym chciala miec malego przy sobie. Starszak tez nie moze sie doczekac,codziennie rano daje buziaka w hrzuch i pyta kiedy w koncu Franka będzie

Bela lubi tę wiadomość

m3sxqqmz9ufod68y.png
  • AgaAgnieszka1989 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bela wrote:
    Dzień dobry 🌞
    Zaczynam 31tc🍭💓😍
    Powodzenia na wizytach ✊ kciukasy!
    Ika - ja się zarejstrowałem w bebicklu i w bebiprogram i taki termoforem ma mi przyjść. Dostałam na meila że coś wysłali, zobaczymy.

W miare równo nam ciaza idzie, moze spotkamy się gdzieś na porodwce :)
    Zdecydowałaś sie gdzie chcesz rodzi?

m3sxqqmz9ufod68y.png
  • polin Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzko wrote:
    Kobitki którym już się przepiła woda, mówię głównie o słodkich mamusiach bo nasze napoje są baaaaaaardzo ograniczone 😅
    Odkryłam wczoraj rano w Biedronce, jest jeszcze smak mango mięta i jest to zaje.ista alternatywa dla wody 😁
    Mąż się zdziwił że nagle potrafię wypić dwie litrowe butelki a wcześniej pol litra męczyłam 😂
    e5da1326f08e.jpg
    760619a90d01.jpg

Nie wiem jak to działa że te liście puszczają smak w zimnej wodzie, ale skład jest naturalny wiec wnikać nie będę i na zdrowie!

ogólnie skład fajny ale nie dla kobiet w ciąży. Hibiskusa w ciąży powinno się unikać może wywołać przedwczesny poród, a tu jest na 2 miejscu w składzie więc wysoko.

Ogólnie w wielu herbatach owocowych hibiskus jest stosowany jako wypełniacz, bo jest tani więc trzeba na to zwracać uwagę.

Asasa lubi tę wiadomość

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
‹‹ 972 973 974 975 976 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ