X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bela wrote:
    No właśnie, nie wiem jak by było najlepiej i najwygodniej. Myślałam jeszcze tak: jedna torbę z rzeczami na poród dla mnie i dla małej i rzeczy do ogarnięcia się po porodzie bo chwile się jest na tej sali poporodowej ?
    A druga duża walizkę na kółkach już na resztę rzeczy.
    Nie wiem, czy to byłoby dobre rozwiązanie żeby to tak podzielić..🤔

Albo wszystko w jedna ??
    Ja tak zrobiłam przy pierwszej córce i teraz chyba też. Tyle że ja na sali porodowej (W takiej części do odpoczynku) lezalam dwie godziny i dopiero jak mnie zaprowadziły na salę na poloznictwie to mogłam się ogarnąć.

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • Natalka Koleżanka

Wysłany: 17 czerwca 2020, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja777, Flara, Kagu3 - dziewczyny, bardzo dziękuję za odpowiedź ❤️

Nadzieja777, Kagu3 lubią tę wiadomość

hchyyx8dmf7rp9le.png
  • Mała_Gwiazdka Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamiętajcie, że nie ma czegoś takiego jak dieta matki karmiącej przy kp i spokojnie możecie jeść wszystko :) ja jadłam i smażone i czekolady i nie trzeba jeść tylko sucharow :)

Polecam blog hafija, mi w pierwszej ciąży bardzo pomógł i bardzo mnie uświadomił w temacie kp

Mirabelka02, Nadzieja777, Mildred, Kagu3, tym_janek, Mamuśka☺️, agniecha2101 lubią tę wiadomość

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przystopujcie trochę z pisaniem, bo ja Was w życiu nie nadrobię 😅

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Flara Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała_Gwiazdka wrote:
    Pamiętajcie, że nie ma czegoś takiego jak dieta matki karmiącej przy kp i spokojnie możecie jeść wszystko :) ja jadłam i smażone i czekolady i nie trzeba jeść tylko sucharow :)

Polecam blog hafija, mi w pierwszej ciąży bardzo pomógł i bardzo mnie uświadomił w temacie kp

Ja pamietam jak najadłam się sosu czosnkowego na noc, takiego ze świeżym czosnkiem. O 2 w nocy zaczęłam karmić córkę, wzięła łyka i takim spojrzeniem mnie uraczyła że aż mi głupio było (takie w stylu Matka coś ty z tym mlekiem zrobiłaś) nie wiedziałam czy śmiać się czy płakać, bo bałam się że będzie głodować do rana, ale po namyśle zjadła :)

Ale to prawda że najczęściej można wszystko, oczywiście są skrajne wyjątki naprawdę silnych alergii ale to są wyjątki.
    Cześć produktów może powodować chwilową zmianę smaku mleka, właśnie jak ten czosnek, indyjskie jedzenie czy nasz żurek ale po pewnym czasie wszystko wraca do normy (a moje dziecko do tej pory lubi sos czosnkowy i indyjską kuchnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2020, 22:20

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała_Gwiazdka wrote:

To prawda też polecam Hafiję, dobrze ją przerobić jeszcze przed porodem, żeby być mocnym w temacie i przygotowanym :) Napisałam, że czekolada to alergen, bo dzieciaczki czasami mają przeróżne reakcje skórne i niekiedy może to być spowodowane alergenem, który zjadłyśmy. Moja córka np.jeszcze w szpitalu miała czerwony jeden policzek i okazało się, że dotykała nim szpitalnego becika i tak zareagowała na ich środek piorący. Jednak na to, co jadłam w taki sposób nie reagowała, dlatego wsuwałam czekoladowe wyroby i zagryzałam kanapkami z pomidorem, bo latem to moje główne wyżywienie :)

tym_janek lubi tę wiadomość

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • megson91 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kagu, jedno opakowanie tej herbatki na laktację wystarczy? 🤔

06.2021 👼🏻 5 tc
    08.2021 👼🏻 4 tc

8 cykl stymulowany
    18.11 3-7 dc lametta 2x1 - 2x Gonadopeptyl Daily + 1x Ovitrelle 🍀
    10 dpo betaHCG 8,8 mlU/ml 🍀progesteron 21,90 ng/ml 🍀
    12 dpo betaHCG 37,0 mlU/ml 🍀 progesteron 30,30 ng/ml 🍀
    16 dpo betaHCG 434,3 mlU/ml 🍀 progesteron 33,30 ng/ml 🍀
    30.12 💜

29.11 Histeroskopia diagnostyczna w znieczuleniu ogólnym + biopsja endometrium + HSG
    Macica i endometrium ok, jajowody drożne, niewielkie przekrwienie w okolicy ujścia lewego jajowodu, z którego został pobrany wycinek na badanie histopatologiczne.

Kierunek immunologia❔
    PCOS i IO 🍬🍭
    MTHFR hetero A1298C

85999jcgiykcutbf.png

3jvztv73cc90cbvy.png
  • MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w szpitalu też byłam głodna i mąż dowoził kanapeczki, owoce, przekąski (te które miałam w torbie jakoś szybko się skończyły 😅). Przez to, że mało spałam byłam głodna nawet w nocy.
    Teraz kupiłam kilka opakowań bioowsianek z Lidla w kubeczkach do zalania wodą. Ale będę musiała przesypać je do jakichś woreczków i wziąć po prostu jeden większy kubek, bo za dużo miejsca w torbie zajmą. I tak jak Kagu napisała przydadzą się wysokoenergetyczne przekąski na salę porodową, żeby mieć więcej siły na poród sn.

Starająca lubi tę wiadomość

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do karmienia piersią i diety matki w tym czasie, to ja byłam uzbrojona w wiedzę, czytałam mnóstwo artykułów, w tym blog Hafija, a i tak poległam, gdy mi syn ciągle ryczał. Głupiałam na maksa i ostatecznie uwierzyłam, że nie mogę jeść tego, tamtego, siamtego. Nawet mąż mnie pytał co jadłam, że mały płacze 🙄 Oj słabo wspominam te czasy.

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • Namyria Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nienawidzę być głodna - bardzo sie denerwuje jak nie mam dostępu do jedzenia 😄 Dodatkowo jedzeniem poprawiam sobie humor.

Dlatego zapakowalam już:
    2x duzy 7days
    1x pasztet w puszce
    1x biszkopty
    1x gorący kubek (wiem, że to dziadostwo ale awaryjnie)

I planuje dokupic to co tu piszecie plus jakieś kabanosy 😄

Chyba przepakuje ta torbe na dwie mniejsze... Ale jeszcze to przemysle bo ka wybieram się do szpitala już dzień wcześniej na cesarkę

IGGRp2.png

31 lat - Bocian Katowice

⏱13.06.18 - Pierwsza wizyta w Klinice
    1️⃣
    03.08.18 - Transfer dwóch zarodków - cb ❌
    02.11.18 -❄️Crio - cb ❌
    2️⃣
    2019.12.05 - Crio - 3dniowego 💮

13dpt - beta 909!

🍼14.08.2020 - Poród przez cc

02.07.2022 - powrót po rodzeństwo - transfer ❄️(4d) cb ❌

Na zimowisku: ❄️(3d)

Przygotowania do ostatniego criotransferu
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie to samo miałam napisać co mirabelka, też jestem tego świadoma, że nie ma czegoś takiego jak dieta matki karmiącej ale jednak rzeczywistość była inna. Czekolady, orzechów nie polecam, ja dostałam ochrzan od położnych, że to może uczulić i lepiej jednak w szpitalu nie próbować takich rzeczy bo Was mogą przetrzymać jak coś wyskoczy. Ja miałam wase do przegryzienia i jakieś batony musli, było to też dobre na wypróżnienie p porodzie. Teraz jeszcze planuje wziąć musy w tubkach.

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • i_ka Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namyria wrote:
    Ja nienawidzę być głodna - bardzo sie denerwuje jak nie mam dostępu do jedzenia 😄 Dodatkowo jedzeniem poprawiam sobie humor.

Dlatego zapakowalam już:
    2x duzy 7days
    1x pasztet w puszce
    1x biszkopty
    1x gorący kubek (wiem, że to dziadostwo ale awaryjnie)

I planuje dokupic to co tu piszecie plus jakieś kabanosy 😄

Chyba przepakuje ta torbe na dwie mniejsze... Ale jeszcze to przemysle bo ka wybieram się do szpitala już dzień wcześniej na cesarkę
    Ja tez mam już spakowane przekąski: knopersy, ciastka belvita, jakieś małe batoniki i ten 7 days tez mi się podoba, wiec dokupie.
    Jak byłam w szpitalu, w którym będę rodzic i miałam tam diete matki to mi w większości wszystko smakowało, były 3 posiłki + 2 przekąski, także sporo i zjadalam wszystko. Dopiero po 2 tygodniach zaczęło mi się nudzić i kupiłam swoje rzeczy do kanapek i majonez obowiązkowo :)

f2w39n73dgdg4l6w.png

klz99vvj720njnd5.png

20.01.2022 mamy ❤️
    27.12.2021 FET❄️
    Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
    —————————-————
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    —————————————-
    Zostały ❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2020, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megson91 wrote:
    Kagu, jedno opakowanie tej herbatki na laktację wystarczy? 🤔
    Wystarczy na początek, tam jest 10 saszetek chyba jakoś. Później używałam go tylko awaryjnie jak chciałam trochę pobudzić laktację i ściągnąć trochę mleczka na wyjście. To jest bardziej jak kawa mrożona w smaku 🙃

Agniecha, rzeczywiście ja też czasami nie nadążam.

Gratuluję udanych wizyt 😍

Ja jeszcze z rzeczy niestandardowych to kupiłam wodę termalna do szpitala, pamiętam, że się troszeczkę czułam zgrzana i spocona, i ona fajnie mnie chłodziła.
    Zapakuję też swoją enemę, bo mam zamiar zrobić w domu przed szpitalem już (nie umiem wypróżnić się w szpitalu jak jestem pacjentka 🙄)
    Butelkę z filtrem też mam roboczo w torbie.

Polećcie mi jeszcze jakieś naprawdę dobre i chłonne podpaski poporodowe. Mam canpol ale coś mi chodzi po głowie, że one rzeczywiście nie były za dobre. Nie krwawiłam zbyt mocno i myślę, czy może nie kupić po prostu podpasek 🤔 niby drugie dziecko, ale mam takie dylematy.

Majtki canpola za to są naprawdę ok 👍 no i do szpitala chyba wezmę staniki sportowe. Takie zwykłe z Pepco. Później chodziłam już w normalnych w domu.

Weźcie piszcie, jeśli macie jeszcze coś ważnego do torby porodowej/poporodowej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2020, 23:32

megson91 lubi tę wiadomość

• Starająca Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak. Szpitalne realia - kolacja o 16/17 śniadanie o 9. Również polecam owsianki, jakieś kisiele/musy w tubkach i wszelkie pieczywo chrupkie. Mi przy KP bardo chciało się pić. Na dzień to spokojnie 2 butelki 1,5l szły

Kagu3, Mirabelka02 lubią tę wiadomość

• Bela Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    6cba882b40e9.png

I tak jest co noc😅 która z was nie chodzi po pare razy w nocy siku?🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2020, 23:32

Kagu3, i_ka, to_tylko_ja, darkestfear, megson91, Evli, Madzko, tym_janek, AgaAgnieszka1989, Sisi86, Loczek:), MartitaS, m@rzenie lubią tę wiadomość

w57vpc0zoagnyrk6.png
    Nasze szczęście Oliwia💝🧸
    14.04.-21tc 382g❤️
    12.05.- 25tc 840g💘
    3.06.- 28 tc 1300g💝
    16.06.-30tc 1703g💞
    30.06- 32tc 2250g💖
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2020, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bela wrote:
    6cba882b40e9.png

I tak jest co noc😅 która z was nie chodzi po pare razy w nocy siku?🙂
    Ja ostatnio przespałam od północy do 5.30 ciągiem 🙃 rekord

Starająca, Ty już 35 tc ?? 😍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2020, 23:35

Madzko lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2020, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kagu,jesteśmy w takiej samej sytuacji. Siostra męża też rodzi w październiku i też dowiedzieliśmy się późno,po tesciach.Ja sporo ciuszkow kupiłam na vinted,bo często wyglądają jak nowe a są za grosze.

Ostatnie kilka dni mam gorsze i marze już o porodzie. 3 dni temu byłam na izbie przyjęć bo miałam plamienia, od wczoraj bardzo boli mnie brzuch w jednym miejscu tuż obok pępka ,chyba rozchodzą mi się mięśnie. Ciągle sobie tłumacze,że zostało już tylko kilka tygodni ale to nie pomaga,chce już wrócić do pełnej sprawności albo po prostu funkcjonować jak normalny człowiek.

Kagu3 lubi tę wiadomość

• Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2020, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do łagodzenia bólu porodowego to jest jeszcze jakiś żel ułatwiający poród, Natalis czy jakoś tak. Ja nie używałam tylko słyszałam, że jest 🙃

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • Bela Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2020, 00:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kagu3 wrote:
    Ja ostatnio przespałam od północy do 5.30 ciągiem 🙃 rekord
    O to nieźle Ci się udało:) Ja o 4-5 to wstaje już drugi raz🙂

Kagu3 lubi tę wiadomość

w57vpc0zoagnyrk6.png
    Nasze szczęście Oliwia💝🧸
    14.04.-21tc 382g❤️
    12.05.- 25tc 840g💘
    3.06.- 28 tc 1300g💝
    16.06.-30tc 1703g💞
    30.06- 32tc 2250g💖
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2020, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam nagranie, jak mała rusza całym brzuchem i się wypycha i reaguje na zaczepki 😍 mega 😍 jak to obejrzałam, to jakby obcy był w środku 😅

Ps ostatnio nie mogę spać po nocach i wstaję max 7.

Madzko, Bela lubią tę wiadomość

‹‹ 977 978 979 980 981 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ