X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Domi_ Przyjaciółka

Wysłany: 18 czerwca 2020, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka☺️ wrote:
    A co Wasi lekarze mówią na temat owinięcia pępowina? Czy podczas usg informują was o tym? Oststnio pytałam o to moja dr na wizycie ale stwierdziła że nawet o tym nie mówią bo po co stresowac a to nie jest powód do cesarki... Nie wiem co myśleć czytam na innych forach/stronach i dzieczyny piszą że jak się okazało że było owinete pępowiną to od razu było wskazanie do cc..
    Boję się tego bardzo. Zwłaszcza że od 2 tyg czuje słabo te ruchy fakt czuje je przez cały dzień ale co jakoś czas po 1czy 2x, wicej czuje koło 21. Dawniej naliczyłam 10 po posiłku a teraz nie ma tych 10 w ciągu godziny.
    Po usg 3 trymestru lekrz mówił że wszytsko ok, wczoraj polozna sprawdzała tętno i też mówiła że ok. Więc nie wiem czy mała jest po prostu leniwa czy powinnam się martwić..?

Moj gin to stwierdzil, ze ruchy na tym etapie sa powazna sprawa i jak slabo czuje to powinnam jechac do szpitala. Tam mieliby mnie zatrzymac na kilka dni na ktg.

Rozumiem idee, ale widze problem w dostrzezeniu ile to jest malo ruchow. Sa dni kiedy Bobek wierci sie jak wariat a w inne jest spokojnieiszy. Poza tym ma coraz mniej miejsca i czesto zamiast kopac tak jakby sie przesuwa.

m3sx9jcg41kgolnu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2020, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka wszystkim 🙂

Cześć Domi 🙂

Dajecie jak szalone z resztą jak zwykle 😁 nie idzie nadgonić. Ja dopiero wstaje kawę robić.

Co do walizki to stoi w pokoju pusta i czeka na spakowanie a ja nadal nie do końca wiem co tam włożyć 🙃 mam listę itp ale chyba bardziej to się ociągam no i nie mam nadal zakupów aptecznych zrobionych...

Od poniedziałku w Lidlu będą fajne kiecki a dla maluszków ciuszki ☺️

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2020, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Domi ☺ mam zamiar nazwać córkę Dominika więc bardzo podoba mi się twój nick 😉

Mamuśka,mi nic lekarz nie mówi o pępowinie,ale mój mąż przeżył dzieki CC, bo właśnie miał pępowine zawinięta wokół szyi. Myślałam ,że w tym trzecim trymestrze nie będę się tak stresować, ale słyszałam że bywa ryzyko odklejenia łożyska, infekcji wewnątrzmacicznej oraz wspomnianego owinięcia pępowina i pewnie są też inne przypadki komplikacji na tym etapie ciąży więc pewnie będę stresować się do samego końca.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2020, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta35 wrote:
    Cześć Domi ☺ mam zamiar nazwać córkę Dominika więc bardzo podoba mi się twój nick 😉

Mamuśka,mi nic lekarz nie mówi o pępowinie,ale mój mąż przeżył dzieki CC, bo właśnie miał pępowine zawinięta wokół szyi. Myślałam ,że w tym trzecim trymestrze nie będę się tak stresować, ale słyszałam że bywa ryzyko odklejenia łożyska, infekcji wewnątrzmacicznej oraz wspomnianego owinięcia pępowina i pewnie są też inne przypadki komplikacji na tym etapie ciąży więc pewnie będę stresować się do samego końca.
    Ja to samo. Ja też byłam owineta dodatkowo mojej mamie wypadła pępowina... Ledwo mnie odratowali. Boję się tego żeby i mnie to nie spotkało 😞 chyba się przejdę na dodatkowe usg do lux medu bo mam tam pakiet. Co prawda nie korzystam tam z ginekologa ale pójdę tylko żeby mi sprawdził czy jest ok. Martwia mnie te słabe Ruchy.
    ehh człowiek to się cała ciążę martwi:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2020, 09:25

• madu Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2020, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Domi!
    Ruchy liczymy chyba od zakończonego 30 tygodnia coś mi się tak kojarzy, ale faktycznie jak tych ruchów jest mniej to warto to skonsultować.
    Co do niestraszenia pacjentek. Moja gin też mi nic nigdy nie mowi oprócz "jest ok" ale w poprzedniej ciąży janjuz faktycznie nie było ok, to powiedziała 32 tc "albo Pani leży albo panią położę w szpitalu i tam już na pewno Pani będzie leżeć" takze myske ze jak naprawde cos się lekarzowi podobać nie będzie to zakomunikuje to w odpowiedni sposób. Myślę że jak co miesiąc na wizycie dowiadywalabym się jaki mam rozmiar szyjki to pewnie szukalabym, czytalabym pewnie niepotrzebnie stresowała.
    Co do pępowiny, ona jest otoczona taka galaretowata substancja i raczej istnieje małe prawdopodobieństwo że dzieci sobie zrobi nią krzywdę w brzuchu. przy porodzie faktycznie to osobiście może być groźne ale to już podczas porodu wszystko jest monitorowane. podczas mojego porodu, synowi nagle zaczęło spadać tętno i dosłownie po 10 minutach był już na świecie także jak nparwde coś się dzieje to lekarze wiedzą co robić a i położne na bieżąco monitoruja sytuacje.

Pytanie mam taz: ma którąś z Was tetry z pepco? mam kilka ale jeszcze ich nie pralam idę za niedługo dokupić kilka rzeczy i zastanawiam się czy brać je jeszcze czy po praniu się mocno kurczą i zmieniają w szmatę?

21.10.2015 Leon <3
  • pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 18 czerwca 2020, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lezac ostatnio w szpitalu brak odwiedzin nie przeszkadzal, ale wiem, ze przy pierwszym dziecku nie czulabym sie tak komfortowo z ta sytuacja😊 no ale,ze my tu nie mamy rodziny to I tak tylko maz jest jedynym moim odwiedzajacym🤷‍♀️ tylko ze jesli wszystko jest ok to do domu wychodzi sie tego samego dnia, mi to akurat odpowiada bardzo. Jak trzeba zostac w szpitalu to nawet na sali kilkuosobowej(lezalam w dwoch szpitalach I byly to sale czterosobowe) kazda mogla zaslonic kotara sie I nikt Cie nie widzial I kolo kazdego lozka jest fotel dla gosci, przy kazdym lozku aly TV i ogolnie sporo miejsca, wiec mi odwiedziny u dziewczyn z pokoju nie przeszkadzaly w ogole😊 kazda sala ma tez lazienke, wiec to tez jakis plus. Mozna oczywiscie miec pojedynczy pokoj, ale to juz trzeba zaplacic. Mi przy pierwsxym porodzie, nie wiem jak ale taki sie dostal wlasnie😂 https://www.facebook.com/109474004020141/posts/146520136982194/ tak to wyglada w moim szpitalu.

Dzis o 14.10 mam usg i konsultacje z lekarzem, pierwszy raz od dlugiego dlugiego czasu czuje sie spokojna😊 choc podswiadomie chyba mam obawy, bo snilo mi sie, ze maly prawie nie urosl i musial juz sie urodzic, pewnie ta obawa nie opusci mnie do konca, albo do jakiegos bezpieczniejszego terminu🤷‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2020, 09:44

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
  • AgaAgnieszka1989 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2020, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi nawet nie powiedzieli przy porodzie ze mały byl pepowina oeiniety 2 razy na cc mnie zabrali z braku postepu porody, maly byl za duzy i.wogole w kanal rodny nie schodzil, dopiero w ksiazeczce sama o pepowinie wyczytalam
    Moim zdaniem powinni informować

Matko mi sie dzisiaj snilo ze wody mi odeszly, dawno tak szybko z łóżka sie nie zerwałam 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2020, 09:50

m3sxqqmz9ufod68y.png
  • AgaAgnieszka1989 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2020, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madu wrote:
    Cześć Domi!
    Ruchy liczymy chyba od zakończonego 30 tygodnia coś mi się tak kojarzy, ale faktycznie jak tych ruchów jest mniej to warto to skonsultować.
    Co do niestraszenia pacjentek. Moja gin też mi nic nigdy nie mowi oprócz "jest ok" ale w poprzedniej ciąży janjuz faktycznie nie było ok, to powiedziała 32 tc "albo Pani leży albo panią położę w szpitalu i tam już na pewno Pani będzie leżeć" takze myske ze jak naprawde cos się lekarzowi podobać nie będzie to zakomunikuje to w odpowiedni sposób. Myślę że jak co miesiąc na wizycie dowiadywalabym się jaki mam rozmiar szyjki to pewnie szukalabym, czytalabym pewnie niepotrzebnie stresowała.
    Co do pępowiny, ona jest otoczona taka galaretowata substancja i raczej istnieje małe prawdopodobieństwo że dzieci sobie zrobi nią krzywdę w brzuchu. przy porodzie faktycznie to osobiście może być groźne ale to już podczas porodu wszystko jest monitorowane. podczas mojego porodu, synowi nagle zaczęło spadać tętno i dosłownie po 10 minutach był już na świecie także jak nparwde coś się dzieje to lekarze wiedzą co robić a i położne na bieżąco monitoruja sytuacje.

Pytanie mam taz: ma którąś z Was tetry z pepco? mam kilka ale jeszcze ich nie pralam idę za niedługo dokupić kilka rzeczy i zastanawiam się czy brać je jeszcze czy po praniu się mocno kurczą i zmieniają w szmatę?

Ja w pepco skusilam sie na 2 pak kolorowych Sa strszne sztywne, pranie nie pimoglo, nie wiem jak z białymi

madu lubi tę wiadomość

m3sxqqmz9ufod68y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2020, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madu nie wiem jak tetry ale mam dwie flanelowe pieluszki z pepco i odradzam ich zakup. Niestety po wypraniu wyglądają jakbym je już używała kiedyś, są strasznie zmechacone i mają zagniecenia nie do rozprasowania. Bardzo kiepska jakość a kupiłam je z racji na kolor i wzór bo chciałam dwie kolorowe jednak jak już to kupię gdzie indziej. Podobnie jest z ręcznikiem kąpielowym. Jeden kupiony w pepco drugi w Lidlu i tu też widać który lepszy

madu lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2020, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie zakupy w Pepco to loteria, czasami zdarza się coś fajnego,ale niestety sprawdza się często zasada jaka cena taka jakość. Mam kilka rzeczy które są prawie do wyrzucenia i kilka fajnych i zgadzam się że Lidl ma chyba lepszą jakość.

Co do ruchów to mam różnie, wczoraj wieczorem była tak nadpobudliwa, że aż zaczęłam się martwić czy coś jej się tam nie dzieje.a dzień wcześniej jakieś smyranie w pachwinie i delikatne puknięcia. Na moją działają najlepiej słodycze, po 5 minutach kładę się na bok i spokojnie wyliczę 10 ruchów.

Czy któraś z was odczuwa ból w okolicach pępka? Chyba rozchodzą mi się mięśnie, kłuje i szczypie tak jakby pod skórą. Jak leżę jest ok,ale jak chociaż 5 minut pochodzę to rwie jak cholera

• Domi_ Przyjaciółka

Wysłany: 18 czerwca 2020, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje wszystkim za mile powitanie :)

Pieluchy tetrowe polecam z rossmanna 3 sztuki za 25 zl. Sa dosc male, 60x60. Jednak dosc grube i raczej sie nie kurcza. Pralam je kilka raz (chcialam sprobowac pieluchowania wielorazowego a do tego trzeba sryliard razy wyprac tetre, aby nabrala chlonnosci)

m3sx9jcg41kgolnu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2020, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za to odczuwam pobolewanie w pachwinie z lewej strony i trochę się boję bo z lewej strony miałam mięsniaka wycinanego, martwię się czy blizna mi się nie rozchodzi. Dobrze że jutro już wizyta to zapytam doktorka czy wszystko ok

• Madzko Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2020, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o te odwiedziny to jedynie męża mi będzie brakowało. A bardziej niż brakowało to będzie mi go szkoda, no bo nie mógł byc na żadnym usg a bardzo chciał, jak będzie cc to nie będzie mógł kangurowac a kolega mu naopowiadał jakie to niesamowite uczucie... niby nie jest sentymentalny a tu w ciąży jednak instynkt się odezwał 😊
    Zgadzam się z Wami że te pielgrzymki mogą być niekomfortowe. Btw. Nie za bardzo rozumie co te rodziny mają na myśli przychodząc do ledwo żyjącej po porodzie mamy? Że niby tydzień później jak poznają nowego członka rodziny to będzie za późno? 😂
    Przy moim charakterze nie miałabym oporów odmówić wizyty ciotek babć i innych kuzynów, i tak samo zwróciłabym uwagę współlokatorce gdyby była nazbyt towarzyska 🙂

Ale to wszystko tylko teoria, za niedługo się okaże na ile prawdziwa 😂😂

Nadzieja777, Iskierka87 lubią tę wiadomość

oar89n739mpxwn5r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2020, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzko zgadzam się z Tobą. Mój mąż tak samo biedulek. Tak bardzo chciał być ze mną na każdej wizycie i moc oglądać swoją córkę a tymczasem nawet ja jej nie widzę 😒 i jeszcze w moim szpitalu wykryli koronę i to teraz. Chyba bd musiała pomyśleć nad porodem w Wojewódzkim szpitalu tylko co z prowadzącym 🤷‍♀️

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2020, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka87 wrote:
    A jak u Was z goleniem? Wgl golicie pusie do ginekologa? 😅 Mężowie Wam pomagają czy na wyczucie golicie jak to jest u was bo ja chce ogolić się przed wizytą ale już nic nie widzę więc bd musiała pomoc sobie lusterkiem 🙈
    U mnie lusterko i trymer elektryczny ,żeby sobie krzywdy nie zrobić 😅

Iskierka87 lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Bela Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2020, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze na łóżku się wyleguje. Jak pójdę spać późno to odsypiam do 10-11 nie tak jak Kagu:)

Ostatnio na wizycie zapytałam się lekarza o pępowinę czy nie jest owinięta. To stwierdził że jakby była i tak by mi nie powiedział, żebym w nocy mogła spać. Na tym etapie jeszcze może pare razy zmienić pozycje i nie potrzebnie mi to wiedzieć. W sumie ma racje bo pewnie bym się martwiła.

Powodzenia na wizytach👍🍀
    Witaj Domi👋

w57vpc0zoagnyrk6.png
    Nasze szczęście Oliwia💝🧸
    14.04.-21tc 382g❤️
    12.05.- 25tc 840g💘
    3.06.- 28 tc 1300g💝
    16.06.-30tc 1703g💞
    30.06- 32tc 2250g💖
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2020, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    U mnie lusterko i trymer elektryczny ,żeby sobie krzywdy nie zrobić 😅

Dziś wieczorem czeka mnie walka z 🦔 bo jutro rano wizyta 😄

Madzko, agniecha2101 lubią tę wiadomość

• polin Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2020, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda ma całe 1700 g. Łożysko poszło trochę do góry i a chwilę obecną nie kwalifikuje do cesarki. Młoda leży dalej miednicowo z tendencją do ułożenia poprzecznego. Ma jeszcze takie swobodne 2-3 tygodnie żeby się obrócić później będzie jej już ciężko. Pytałam się czy to prawda, że nawet w dniu porodu się obracają i mówiła że tak jak najbardziej są takie przypadki ale dość rzadko się zdarzają, a że młoda ma tendencję do ułożenia poprzecznego to daje jej tylko te 2-3 tygodnie później nikłe szanse.

Zobaczymy. Jak na razie młoda tłucze głową po wątrobie, jest bardzo aktywna i dlatego boli jak diabli -czasami zdarza mi się krzyknąć z bólu tak przyfasoli.

Bela, MomOfBoys, pati_zuzia83, Kropka4, ticia9, Madzko, MartitaS, Kindoll, Mirabelka02, m@rzenie, mommy, agniecha2101, tym_janek lubią tę wiadomość

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2020, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupilam na gemini pieluchy tetrowe weber lux 140g, czytalam, ze sa super wiec sprawdzimy, moze ktoras ma? :)

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2020, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka87 wrote:
    Darkestfear niby te tabletki antykoncepcyjne mini można jak się karmi ale poczytać muszę bo teraz to już sama nie wiem. U nas też gumki odpadają, może spirala? A plastry stosowałaś?
    Są tabletki anty jednoskładnikowe (tzw mini pigułka), które można brać karmiąc piersią. Ja brałam, ale niedługo, bo jakoś źle się po nich czułam i przeszliśmy na gumki, a chwilę później staraliśmy się już i tak o kolejne bobo ;-) Teraz sama się zastanawiam nad metodą antykoncepcji...🤔

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
‹‹ 979 980 981 982 983 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ