Sierpniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Mamitka wrote:Dziewczyny czy któraś z Was ma problem z cukrem. Mi się przydarzyła cukrzyca ciążowa i nie radzę sobie rano na czczo z tym cukrem😔 boję się że czeka mnie insulina.
Ja mam cukrzyce ciążowa, cukry po posiłkach wzorowe, ale na czczo w granicach 92-95.
Bardzo pilnuję diety, nie pozwalam sobie na żadne odstępstwa, ale niestety to nic nie daje.
We wtorek mam kolejna wizytę u diabetolog i pewnie zleci isnulinę na noc.
Rozmawiałam z nim o tym już na poprzedniej wizycie, powiedział, żeby nie bać się tej insuliny. Ona nie przenika do dziecka i jest o wiele bezpieczniejsza niż za wysokie cukry, który mogą powodować między innymi starzenie łożyska.
Kiedy masz wizytę u diabetologa? Trzymasz dietę? O której jesz ostatni posiłek, im mniejszą przerwa między ostatnim posiłkiem a śniadaniem tym lepiej. -
welonka wrote:Dziewczyny zazdro ze macie gdzies blisko kolo siebie las ,uwielbiam spacerowac w leseie. Ja mam za domem polna droge z jednej strony jest maly strumyk i rozne drzewa a z drugiej same sady .
Kurcze cos mi weszlo w prawe biodro/posladek boli okropnie przy schylaniu:( u mnie lewa strona w ciazy jest zawsze obciazona .
Mnie też coś zaczęło ciągnąć w prawym boku. Trenerka na zajęciach dla ciężarnych poleciła mi taki roller, wałek do masażu - mi pomaga! -
ada.d wrote:Ja mam cukrzyce ciążowa, cukry po posiłkach wzorowe, ale na czczo w granicach 92-95.
Bardzo pilnuję diety, nie pozwalam sobie na żadne odstępstwa, ale niestety to nic nie daje.
We wtorek mam kolejna wizytę u diabetolog i pewnie zleci isnulinę na noc.
Rozmawiałam z nim o tym już na poprzedniej wizycie, powiedział, żeby nie bać się tej insuliny. Ona nie przenika do dziecka i jest o wiele bezpieczniejsza niż za wysokie cukry, który mogą powodować między innymi starzenie łożyska.
Kiedy masz wizytę u diabetologa? Trzymasz dietę? O której jesz ostatni posiłek, im mniejszą przerwa między ostatnim posiłkiem a śniadaniem tym lepiej. -
Mamitka wrote:Idę jutro na 10:30 a na ostatniej byłam tydzień temu i niestety na czczo utrzymuje mi się 97 -98 a przez cały dzień mam idealny cukier. Też pilnuje diety ale nic to nie daje. Faktycznie im mniejsze przerwy tym lepiej ale musiałabym w nicy wstawać jeść żeby był cały czas cukier w normie. Pewnie jutro dostanę insulinę.
A sprawdzasz rano poziom krtonow w moczu?
Mi lekarza mówił, że niektóre ciężarne właśnie ze względu na ketony wstają w nocy na jedzenie.
Ja sama po sobie widzę, że im późniejsza kolacja tym niższy cukier rano.
Całe życie jadłam kolację najpóźniej o 19:30, teraz staram się jeść tuż przed spaniem, ale ciężko jest, do tego ostatniego posiłku muszę się bardzo zmuszać.
Daj koniecznie znać jak będziesz jutro po wizycie.
Mamitka lubi tę wiadomość
-
Tak sprawdzam poziom jetonów i jest ok. Dokładnie mam tak samo, muszę tuż przed położeniem się spać zjeść kolację mimo iż nie jestem głodna. Kurde dobija mnie to że cały dzień mam cukier ok wręcz idealny a rano na czczo wysoki.
Dam Ci jutro znać. -
A przy cukrzycy probowaktsvie wykluczyć węglowodany proste a właśnie więcej białka jeść? Śniadanie białkowe jest lepsze niż białe pieczywo. No i chyba mało a często trzeba jeść chociaż różnie o tym się już mówi.
A co jecie wieczorem lub co pijecie? Mi kiedyś na hipoglikemię radzili na noc zjeść serek wiejski zamiast kanapek i wegli prostych. -
Arga wrote:A przy cukrzycy probowaktsvie wykluczyć węglowodany proste a właśnie więcej białka jeść? Śniadanie białkowe jest lepsze niż białe pieczywo. No i chyba mało a często trzeba jeść chociaż różnie o tym się już mówi.
A co jecie wieczorem lub co pijecie? Mi kiedyś na hipoglikemię radzili na noc zjeść serek wiejski zamiast kanapek i wegli prostych.
Ja pieczywa praktycznie w ogóle nie jem, a jeśli już to żytnie. Żywie się głównie warzywami, jajkami, nabiałem, rybami i krewetkami. Mięsa nie jem.
Na noc zazwyczaj jem ser żółty z warzywami zawinięty w sałatę, albo jakaś sałatkę z pieczywem WASA.
Piję około 2 - 2,5l wody, do tego herbaty.
Na początku ciąży kupiliśmy wyciskarkę wolnoobrotową, ale poszła w odstawkę, bo soku z dodatkiem owoców też nie można.
No nie jest łatwo...
-
Co do cukru u mnie wychodzą dziwne wyniki, na poczatku cukier wyszedł na czczo zawyżony, potem w normie na czczo ale bardzo niski po 2 godz. Muszę powtórzyć badanie bo mimo pobrania trzech próbek dostałam tylko dwa wyniki. Ale do sedna, mi dietetyk mówił, że domowe glukometry zawyżają najczęsciej wyniki o ok. 10-15 proc. Sprawdziłam i zrobiłam badanie zaraz po pobraniu krwi w diagnostyce, wynik zawyżony o ponad 10 proc. Jeśli wychodzą wam wyniki na granicy to weźcie to pod uwagę. Ja sobie tą glukozę na czczo będę powtarzała do kazdego większego pakietu badań bo i tak najczęsciej jestem na czczo podczas pobierania krwi, żeby sprawdzać laboratoryjnie, bo to jednak daje większą pewność poprawności wyniku.
A do dziewczyn, które już wyladowały u diabetologa - niedługo już połowa ciąży, zobaczcie jak zleciało od poczatku, ta druga połowa też zleci. Niedługo będą swieże warzywa, będzie łatwiej jeść zdrowo a smacznie i utrzymać dobrą dietę. Dacie radę mamy! Po ciąży zapomnicie o tym, że było ciężkoMarrud88 lubi tę wiadomość
-
ada.d wrote:Byłam dziś na corocznym usg piersi, mam jakiegoś guza i skierowanie na biopsję.
Już odchodzę od zmysłów 😭😭😭
Ja nigdy w życiu nie miałam robionego USG piersi. Czy teraz jak jestem w 2 trymestrze to poprosić lekarza o skierowanie? Przez 10 lat brałam antykoncepcję a ostatnio obiło mi się o uszy, że nawet bez ciąży, ale biorąc antykoncepcję warto jest co roku wykonać to badanie.. -
Ja dzisiaj oddałam krew na sanco, jednak się zdecydowałam zrobić, takze mam nadzieje, ze w tym tygodniu bedzie juz wynik.
Salea, Usiasia lubią tę wiadomość
💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021
👱🏼♀️:36
Owulacje potwierdzone monitoringami
AMH- 2,6
MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
09.2021- sono Hsg (oba drożne)
12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )
🙋♂️:39
operacja żylaków 1st.
morfologia: 2% --> 12%, ruch i żywotność- ok
HBA, DFI- ok
1.08.2023 👶 -
ada.d wrote:Byłam dziś na corocznym usg piersi, mam jakiegoś guza i skierowanie na biopsję.
To może a nie musi być coś poważnego,bardzo mocno trzymam kciuki aby było dobrze😚
Kiedy będą wyniki,cos mówili?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2023, 12:02
10.2013-synek👶🩵
07.2023-synek👶💙
01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔 -
Spokojnie kochana. Moja mama miała podobną historię, też jakiś guz wyszedł, spanikowana całą, a się okazało potem że to jakaś pozostałość po gruczole mlecznym. Będzie dobrze. -
Ada, ale usg piersi w ciazy i podczas laktacji nie jest zbyt miarodajne, mój gin nawet mi nie kazał robić, bo powiedzial, ze nie ma juz teraz sensu. Bedzie na pewno wszystko ok 😗
Salea lubi tę wiadomość
-
Mellow wrote:Ada, ale usg piersi w ciazy i podczas laktacji nie jest zbyt miarodajne, mój gin nawet mi nie kazał robić, bo powiedzial, ze nie ma juz teraz sensu. Bedzie na pewno wszystko ok 😗
A moja ginekolog kazała mi zrobić USG wkrótce. No i idę 20 lutego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2023, 13:24
-
Dzięki dziewczynu za słowa otuchy ❤
Już się trochę uspokoiłam.
Ja robię usg zawsze w lutym, mój ginekolog też zaleca żeby robić badanie w ciąży.
Jestem wstępnie umówiona na biopsje na 23.02, ale czekam jeszcze na telefon od mojej ginekolog, może uda jej się przyspieszyć wizytę. Na wyniki czeka się chyba 10 dni.
Vilka lubi tę wiadomość