Sierpniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Usiasia wrote:Ja też biorę Sorbifer Durules i w nim już jest witamina C (kwas askorbinowy). Więc może nic lekarz nie mówił bo nie ma konieczności.
Welonka Tobie korygowali wiek ciąży czy zostaje 20+6? Ciekawi mnie różnica w wadze bo u mnie ocenili na 20+5 na połówkowych a waga 370g (podobno w normie).
Co do zębów też właśnie wczoraj zaczął mnie boleć ząb, mimo że wszystkie miałam poleczone na bieżąco. Zauważyłam w nim mała dziurkę i właśnie też odwlekam bo boję się że będzie konieczne znieczulenie. Zobaczę jak sytuacja będzie się rozwijać. Może to tylko jednorazowy ból.
Nie mam korygowanego wieku ciąży, u mnie od początku wymiary dziecka zgadzaly sie z wiekiem ciazy ,sa niewielkiej różnice 2-3dni . 370g to prawidlowa waga na ten tydzien ,ostatnio sprawdzalam usg z pierwszej ciazy i corka w pozniejszym tygodniu wazyla nie cale 400 g. Wazne zeby dziecko przybierało ,kazde maleństwo bedzie innaczej ważyć
-
nick nieaktualnyCiąża2023 wrote:A miałaś robione prześwietlenie czy ci odrazu rozwiercali? Czy dawali Ci znieczulenie?
Umówiłam się prywatnie na poniedziałek, niestety nawet prywatnie ciężko z szybszym terminem.
Musiałam tylko poczekać do 2 trymestru na zdjęcie. W 1 nie chcieli zrobić. Oczywiście, że znieczulenie dostałam, inaczej kanałowego nie zrobią 😅. Jest bezpieczne w ciąży, serio nie wiem skąd to myślenie że nie można w ciąży znieczuleniaWiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2023, 14:09
zasada lubi tę wiadomość
-
welonka wrote:Arga mi tez kazdy mowil zobaczysz najgorsze 3 miesiące, a ja pierwsze miesiace wspominam bajkowo chodzilam wyspana w domu wszytsko zrobione , sytyacja zmienila si3 calkowicie jak corka miala 5 miesiecy , chodzilam czasem jak wrak .
-
nick nieaktualnyMimi__ wrote:Musiałam tylko poczekać do 2 trymestru na zdjęcie. W 1 nie chcieli zrobić. Oczywiście, że znieczulenie dostałam, inaczej kanałowego nie zrobią 😅. Jest bezpieczne w ciąży, serio nie wiem skąd to myślenie że nie można w ciąży znieczulenia
No to widzisz, a tutaj co gabinet to jedni mówią co innego, że nawet prześwietlenia zrobić nie mogą chyba że moja lekarka im wypisze kwita xD -
My już po połówkowych. Wg USG 19+5 (wg OM 18+6), wszystko jest w porządku. Kamień z serca Widziałam buźkę i mam fotki mojej córeczki, jakie to wspaniałe ❤️ No powiem wam że dzisiaj to się rozczulam po badaniu...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2023, 15:28
Arga, Megi93, Marrud88 lubią tę wiadomość
-
Zapytałam lekarza wykonującego badanie połówkowe (bo jest bardzo miły i można z nim pogadać) o tą moją anemię (hemoglobina spada z miesiąca na miesiąc mimo brania feroplexu), to mówi że w ciąży anemia raczej jest poniżej 10, mówił że mam się nie martwić, że dziecku to nie szkodzi, bo dzidzia bierze wszystko, co najlepsze, że mam jeść więcej wołowiny, jajek. Zaś moja prowadząca ciążę twierdzi inaczej, mówiła mi że mam anemię przy wyniku 11,5 w grudniu, w marcu to w ogóle kazała powtorzyć morfologię już po 2 tyg. (czego nie zrobiłam, bo byłam chora), aż się boję co ona powie w poniedziałek na wizycie jak zobaczy, że znowu mi spadło do 10,3. Już przy wyniku ponad 11 mi mówiła o zastrzykach z żelazem. Nie podoba mi się to. Jeden lekarz mnie uspokaja, drugi sprawia, że się martwię. I kogo mam słuchać? Pewnie najlepiej siebie samej- nie czuję się anemicznie, czuję się bardzo dobrze...
Co ciekawe hemoglobina spada, a żelazo wzrosło w ciągu miesiąca z 51 do 60 (norma od 50).Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2023, 16:10
-
Vilka wrote:Zapytałam lekarza wykonującego badanie połówkowe (bo jest bardzo miły i można z nim pogadać) o tą moją anemię (hemoglobina spada z miesiąca na miesiąc mimo brania feroplexu), to mówi że w ciąży anemia raczej jest poniżej 10, mówił że mam się nie martwić, że dziecku to nie szkodzi, bo dzidzia bierze wszystko, co najlepsze, że mam jeść więcej wołowiny, jajek. Zaś moja prowadząca ciążę twierdzi inaczej, mówiła mi że mam anemię przy wyniku 11,5 w grudniu, w marcu to w ogóle kazała powtorzyć morfologię już po 2 tyg. (czego nie zrobiłam, bo byłam chora), aż się boję co ona powie w poniedziałek na wizycie jak zobaczy, że znowu mi spadło do 10,3. Już przy wyniku ponad 11 mi mówiła o zastrzykach z żelazem. Nie podoba mi się to. Jeden lekarz mnie uspokaja, drugi sprawia, że się martwię. I kogo mam słuchać? Pewnie najlepiej siebie samej- nie czuję się anemicznie, czuję się bardzo dobrze...
Vilka lubi tę wiadomość
-
Ja mam hemoglobinę około 12. Poprzedni około 10 dostałam zalecenie suplementacji żelaza i jakoś nie poszło poniżej 10. Teraz widzę, że leci sobie po mału w dół. W witaminach mam w składzie trochę żelaza ale możliwe, że jednak też będzie mi potrzebny lek w ostatnim trymestrze. A tak to mięso, wątróbka, kaszanka do pietruszka podnosi żelazo.
Vilka lubi tę wiadomość
-
Cześć, jestem tu nowa. Czy któraś z Was robiła test Panorama w Gyncentrum? Czekam na wynik i nie wiem ile to może jeszcze potrwać. Mam nadzieję, ze krócej niż 2 tygodnie:( Ryzyka wyszły mi dobre, (zd1:1200) dopóki nie sprawdziłam ze błędnie wpisali zapłodnienie invitro, poprosiłam o zmianę na naturalne, ryzyko ze weszło na 1:820 tj. pośrednie. Zrobiłam panoramę dla większego spokoju. Ale patrząc na tą sytuacje mam wrażenie że test Pappa to wróżenie z fusów. Jak in vitro to nie ma ryzyka jak naturalnie to jest. Aż głowa mnie boli… pozostałe wyniki z krwi wyszły bardzo dobrze. Usg tez. Dajcie znac czy któraś z Was czekała na panoramę i ile…
-
Natalana wrote:Cześć, jestem tu nowa. Czy któraś z Was robiła test Panorama w Gyncentrum? Czekam na wynik i nie wiem ile to może jeszcze potrwać. Mam nadzieję, ze krócej niż 2 tygodnie:( Ryzyka wyszły mi dobre, (zd1:1200) dopóki nie sprawdziłam ze błędnie wpisali zapłodnienie invitro, poprosiłam o zmianę na naturalne, ryzyko ze weszło na 1:820 tj. pośrednie. Zrobiłam panoramę dla większego spokoju. Ale patrząc na tą sytuacje mam wrażenie że test Pappa to wróżenie z fusów. Jak in vitro to nie ma ryzyka jak naturalnie to jest. Aż głowa mnie boli… pozostałe wyniki z krwi wyszły bardzo dobrze. Usg tez. Dajcie znac czy któraś z Was czekała na panoramę i ile…
-
Nadszedł ten dzień gdy w końcu odstawiam duphaston. Zawsze to jeden lek mniej 😁
adukow, Arga lubią tę wiadomość
-
adukow wrote:haha, oj tak co prawda, to prawda! super, zawsze będzie można wyjść na jakiś spacerek z bobasami :d a zdecydowałaś już, w którym szpitalu rodzisz?
-
Hejka,
My lecimy na połówkowe 😊 mam nadzieję, że Staś ładnie się dziś pokaże.
I kupiliśmy rano wózek! Dali nam taki rabat, że wanienka stokke XL razem ze stelarzem i wkładką dla noworodka wyszła gratis.Chantell88, Vilka, Arga, Marrud88, adukow lubią tę wiadomość
-
adukow wrote:haha, oj tak co prawda, to prawda! super, zawsze będzie można wyjść na jakiś spacerek z bobasami :d a zdecydowałaś już, w którym szpitalu rodzisz?
Poszerzam grono Poznanianek😊
Mellow.. syna rodziłam w Św.Rodziny ogólnie bylam zadowolona,pomijając drobne szczegóły.
Uważaj jak się na porodówce spotkamy bo teraz raczej też tam planuje 😆Agak, adukow lubią tę wiadomość
10.2013-synek👶🩵
07.2023-synek👶💙
01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔 -
My już po badaniu, wszystko jest w porządku 😊 Staś waży 340g. Zdjęcia nie mamy, bo wtulil się w mamę i nie chciał pokazać 😂
14 kwietnia idziemy jeszcze na echo serca.Farfalla, Vilka, Arga, Chantell88, Marrud88, Megi93, Arjada lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, jakie zażywanie witaminy dla ciężarnych w 2 trymestrze? Ja mam za wysokie żelazo więc musze unikać tego pierwiastka w suplementach. Ale z tego co wiem obecnie w ogóle nie poleca się przyjmowania żelaza w ciąży bez wyraźnych niedoborów.