X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 21 marca 2023, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salea wrote:
    Widzę, że lovi expert jest na jedną pierś, czy myślisz że warto mieć na dwie? Podobno laktacja uruchamia się jednocześnie też w drugiej piersi kiedy odciągamy mleko, czy np kolektor pokarmu by wystarczył na drugą?
    Mnie w zupełności wystarczał taki na jedną, bo jak miałam nawał to często dziecko jedną się najadało i jak bym drugiej nie odciągnęła, to bym chyba umarła. Na tyle lat karmienia jakoś nigdy nie mialam potrzebh odciagac z dwoch naraz, może przy kpi to ma wiekszy sens, przy zwykłym kp raczej nie

Salea lubi tę wiadomość

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 22 marca 2023, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam od rana na morfologię :) a o 13:30 połówkowe. Już nie mogę się doczekać. Coraz częściej czuję kopniaczki, np dzisiaj z rana mnie malutka powitała na dzień dobry :) Mimo że mam łożysko na przedniej ścianie to takie leciutkie puknięcia czuję. :)

Salea, zasada lubią tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    23.04 prenatalne III trym.
    preg.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 22 marca 2023, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam już wyniki. Znowu spadła mi hemoglobina. Miałam kolejno 11,5, potem 11,1, w lutym 10,9 teraz 10,3. Mimo zwiększonej dawki feroplexu. Tragedia. Chyba muszę zmienić lek na inny ..

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    23.04 prenatalne III trym.
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2023, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was była u stomatologa na kontroli i ewentualnie wykonywała prześwietlenie zęba??

• Mellow Autorytet

Wysłany: 22 marca 2023, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każde rtg w ciazy jest niezalecane, z drugiej strony dawka promieniowania przy zdjeciu punktowym zęba jest na tyle mała, że zbytnio bym się tym nie przejmowala - poslugiwanie sie telefonem czy innymi elektrosprzetami na co dzien jest o wiele bardziej szkodliwe 😉

Nie wiem czy w ciąży ktos Ci wykona bardziej skomplikowane zabiegi stomatologiczne typu leczenie kanałowe (bo po to zazwyczaj robi się rtg) 🤔 Ja na kontroli byłam, wszystkie zęby mam zdrowe, tylko mam isc na zdjęcie kamienia i to odwlekam, bo mnie to zawsze bardzo boli 😭

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 22 marca 2023, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Mam już wyniki. Znowu spadła mi hemoglobina. Miałam kolejno 11,5, potem 11,1, w lutym 10,9 teraz 10,3. Mimo zwiększonej dawki feroplexu. Tragedia. Chyba muszę zmienić lek na inny ..
    Vilka, u mnie Feroplex działa, odzywiam sie ostatnio fatalnie, a ok. poziomu 11 ta hemoglobina sie trzyma. Może to kwestia wchlanialnosci, a nie leku. Ja bym poszla w strone dobrego probiotyku

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2023, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Każde rtg w ciazy jest niezalecane, z drugiej strony dawka promieniowania przy zdjeciu punktowym zęba jest na tyle mała, że zbytnio bym się tym nie przejmowala - poslugiwanie sie telefonem czy innymi elektrosprzetami na co dzien jest o wiele bardziej szkodliwe 😉

Nie wiem czy w ciąży ktos Ci wykona bardziej skomplikowane zabiegi stomatologiczne typu leczenie kanałowe (bo po to zazwyczaj robi się rtg) 🤔 Ja na kontroli byłam, wszystkie zęby mam zdrowe, tylko mam isc na zdjęcie kamienia i to odwlekam, bo mnie to zawsze bardzo boli 😭

Ja właśnie chętnie bym nigdzie nie szła, ale pobolewa mnie jeden ząb i obawiam się jakiegoś zapalenia które zaniecham poza tym nie komfortowe jest to że cały czas go czuję. :/ A z drugiej strony chyba wolałabym ocenić czy jest stan zapalny poprzez prześwietlenie niż przechodzenie bólu poprzez wiercenie..

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2023, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:

Jak miałam anemię przed ciążą to ginekolog mi zapisał Sorbifer Durules na receptę który też można stosować w ciąży i hemoglobina mi bardzo ładnie urosła i to sporo. Kwestia była przyswajania, więc zawsze musiałam przepić Witaminą C

Mamitka lubi tę wiadomość

• Mamitka Autorytet

Wysłany: 22 marca 2023, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:

Mi moja dentystka nie ściągnęła kamienia ponieważ powiedziała że w ciąży absolutnie nie wolno bo do tego musi użyć ultradźwięków a to jest przeciwskazaniem w ciąży gdyż działa niekorzystnie na słuch dziecka. Dopytaj jeszcze swojego stomatologa. Mi zrobiła poprostu piaskowanie i spokojnie u mnie wystarczyło ale ja też chodzę regularnie co 6 miesięcy do dentysty. Teraz w ciąży co 3 miesiące.

age.png
    18.07.2023 - córeczka Maja 👶
  • Mamitka Autorytet

Wysłany: 22 marca 2023, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża2023 wrote:
    Jak miałam anemię przed ciążą to ginekolog mi zapisał Sorbifer Durules na receptę który też można stosować w ciąży i hemoglobina mi bardzo ładnie urosła i to sporo. Kwestia była przyswajania, więc zawsze musiałam przepić Witaminą C
    O też to właśnie dostałam na receptę ale nic mi nie mówił o witaminie C. A czym dokładnie przepijałaś?

age.png
    18.07.2023 - córeczka Maja 👶
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2023, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamitka wrote:
    O też to właśnie dostałam na receptę ale nic mi nie mówił o witaminie C. A czym dokładnie przepijałaś?

Kupowałam witaminę C z kapsułkach i ja rozpuszczalam z wodą, ewentualnie sok pomarańczowy 100%

Mamitka lubi tę wiadomość

• welonka Autorytet

Wysłany: 22 marca 2023, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po połówkowych chlopak rosnie ma juz 421g, dzisiaj mialam na granicy cisnienie ale od rana czulam ze boli mnie glowa i mialam kołatania serca. Szyjka dluga, łożysko pierwszego stopnia(w pierwszej ciazy mialam juz drugiego). Sa w sercu ogisnka hiperechogeniczne ale to czesto wystepuje u dzieci w trakcie ciazy. Ogolnie serduszko wyglada dobrze.

Mamitka, Arga, Vilka, ada.d, Marrud88 lubią tę wiadomość

age.png
  • adukow Autorytet

Wysłany: 22 marca 2023, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Adukow, Ty jesteś z Poznania?

Tak Mellow, Ty też? :)

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2023, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża2023 wrote:
    Ja właśnie chętnie bym nigdzie nie szła, ale pobolewa mnie jeden ząb i obawiam się jakiegoś zapalenia które zaniecham poza tym nie komfortowe jest to że cały czas go czuję. :/ A z drugiej strony chyba wolałabym ocenić czy jest stan zapalny poprzez prześwietlenie niż przechodzenie bólu poprzez wiercenie..

Ja jestem w trakcie leczenia kanałowego, przecież nie będę chodziła z chorym zębem pół roku. Idź koniecznie bo każde zapalenie jest gorsze niż leczenie, bez przesady. Ząb się sam nie wyleczy a będzie tylko gorzej.

Marrud88 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2023, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi__ wrote:
    Ja jestem w trakcie leczenia kanałowego, przecież nie będę chodziła z chorym zębem pół roku. Idź koniecznie bo każde zapalenie jest gorsze niż leczenie, bez przesady. Ząb się sam nie wyleczy a będzie tylko gorzej.

A miałaś robione prześwietlenie czy ci odrazu rozwiercali? Czy dawali Ci znieczulenie?
    Umówiłam się prywatnie na poniedziałek, niestety nawet prywatnie ciężko z szybszym terminem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2023, 11:50

• Mellow Autorytet

Wysłany: 22 marca 2023, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adukow wrote:
    Tak Mellow, Ty też? :)
    Taaaak 🙂 Choć ostatnio slyszalam, ze Poznań ma nową nazwę - Rozkopane 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2023, 12:06

adukow lubi tę wiadomość

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Arga Autorytet

Wysłany: 22 marca 2023, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Połówkowe będę mieć 11 kwietnia wieczorem. Akurat wyrobię się jeszcze w 22 tygodniu 😅 i tym razem partner będzie więc pójdziemy razem 😊

age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 22 marca 2023, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    My jutro wybieramy się na połówkowe, mam nadzieję że synuś ładnie się pokaże, bo ostatnio nie chciał współpracować.

Chyba włączyło mi się "wicie gniazda " i uskuteczniam wielki porządki. Dziś wzięłam się za kosmetyki 🙈 nawet nie myślałam, że tyle tego mam. Kolejna będzie szafa z ubraniami...

Wczoraj ogarnęła mnie jakaś panika, że tak niewiele rzeczy mam dla małego, pokoik pusty, wybraliśmy tylko farby i mamy naklejki. Ubranek trochę mam, śpiworek, kilka pieluszek, ale zero produktów do pielegnacji. Przeraża mnie ile tego wszytskieg jest do kupienia. Od kwietnia muszę się porządnie zabrać za wyprawkę.

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2023, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamitka wrote:
    Ja też biorę Sorbifer Durules i w nim już jest witamina C (kwas askorbinowy). Więc może nic lekarz nie mówił bo nie ma konieczności.

Welonka Tobie korygowali wiek ciąży czy zostaje 20+6? Ciekawi mnie różnica w wadze bo u mnie ocenili na 20+5 na połówkowych a waga 370g (podobno w normie).

Co do zębów też właśnie wczoraj zaczął mnie boleć ząb, mimo że wszystkie miałam poleczone na bieżąco. Zauważyłam w nim mała dziurkę i właśnie też odwlekam bo boję się że będzie konieczne znieczulenie. Zobaczę jak sytuacja będzie się rozwijać. Może to tylko jednorazowy ból.

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Arga Autorytet

Wysłany: 22 marca 2023, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Hej dziewczyny,
    My jutro wybieramy się na połówkowe, mam nadzieję że synuś ładnie się pokaże, bo ostatnio nie chciał współpracować.

Chyba włączyło mi się "wicie gniazda " i uskuteczniam wielki porządki. Dziś wzięłam się za kosmetyki 🙈 nawet nie myślałam, że tyle tego mam. Kolejna będzie szafa z ubraniami...

Wczoraj ogarnęła mnie jakaś panika, że tak niewiele rzeczy mam dla małego, pokoik pusty, wybraliśmy tylko farby i mamy naklejki. Ubranek trochę mam, śpiworek, kilka pieluszek, ale zero produktów do pielegnacji. Przeraża mnie ile tego wszytskieg jest do kupienia. Od kwietnia muszę się porządnie zabrać za wyprawkę.
    Będziesz na bieżąco do kupować rzeczy bo zawsze tak jest 😅 najważniejsze to przetrwać trzy miesiące 😉

age.png
‹‹ 149 150 151 152 153 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ