X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Szyharku Ekspertka

Wysłany: 15 maja 2023, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Nadrobiłam chyba 15 stron, ale u mnie ostatnio taki czas, że czasami nie wiem jak się nazywam ;) w niedzielę mam komunię starszaka i robię w domu na 25 osób, ostatnio codziennie tego żaluje, bo mimo, że mieszkamy 2 lata to odgruzowujemy dom łącznie z malowaniem ścian 😅 do Bożego Narodzenia nie biorę się za generalne porządki.
    A co do Waszych postów to jeszcze dorzucam:
    Ada - strasznie się cieszę, mało się tu udzielam, ale kierowałam też za Ciebie modlitwy do nieba, mam nadzieję, że już teraz będzie tylko dobrze ! Zdrówka!

Któraś z dziewczyn pytała o amotaks - ja brałam w 16 tygodniu przy grypie, 3 lekarzy mówiło, że to jeden z bezpieczniejszych antybiotyków w ciąży ;)

Co do wyprawki - u mnie Zuzia będzie numerem trzy, już w ogóle nie mam ciśnienia na nowe, drogie rzeczy, skupiam się po prostu na innych rzeczach, zwłaszcza że mamy jeszcze kredyt hipoteczny, który niestety pochłania połowę naszego budżetu i nie jest lekko więc pokochałam lumpki, vinted i olx ;) nowe kupiłam tylko łóżeczko i wanienkę oraz rzeczy kosmetyczne, ubranek dostałam po rodzinie już tyle, że mogę rodzić trojaczki i nie prać przez miesiąc, wózek przyjechał z olx- bebetto holand, zapowiada się okej ;) a laktstory, kolektory i inne cudawianki mimo 2 ciąż nigdy mi się nie przydały, więc teraz nie kupuje nic 😀 wyjdzie w praniu.

Za to jestem teraz w teamie anemiczek, dostałam feroplex bo po terdyferonie żelazo poleciało z 12 na 10... reszta wyników też średnio, więc lekarz trochę mnie strofuje, ale obiecuje, że po komunii biorę się porządnie za dietę i odpoczywanie ;) póki co Zuzia waży około 1kg, a ja mam 8kg na plusie ;)
    Rozpisałam się, trzymajcie się ciepło ;)

ada.d, Marrud88 lubią tę wiadomość

-Dwójka dzieci na pokładzie (9 i 6)
    -listopadowe poronienie samoistne 5tc
    -4.12 - 2 kreski 🥰
    -6. 12 - beta 149, progesteron 24,9
    17.12 - beta 12226
    19.12 - zarodek i serduszko (6t+2d)
    7.01 - 2 cm malucha, serce bije, wszystko gra ;)
    4.02 - 6,5 cm, usg w porządku, prawdopodobnie dziewczynka ;)
  • Salea Autorytet

Wysłany: 15 maja 2023, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    A widziałaś może tego Baliosa na żywo w jasnej, beżowej wersji? Bardzo się uparłam na beżowy wózek i on mi sie też podoba, tylko boję się plam na takim jasnym 😬
    Nie widziałam na żywo, my wzięliśmy kolor sky blue. Też mi się podobają wózki w beżu, ale bałam się szczególnie spacerówki w tak jasnych odcieniach.

• ada.d Autorytet

Wysłany: 15 maja 2023, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy słyszałyście o poduszce do karmienia lactusia? Wcześniej planowałam kupić poofi, ale im więc czytam o tej pierwszej tym bardziej się ku niej skłaniam.

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Marrud88 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2023, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam poofi ale czy to jakaś rewelacja to się okaże...

ada.d lubi tę wiadomość

preg.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 15 maja 2023, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada, nie słyszałam, ale nie wydaje mi się to wygodnym rozwiązaniem, zwłaszcza jak bobas potem urośnie większy. Przy poduszce fasolce masz miejsce, żeby sobie podeprzeć drugą rękę, czytać książkę itd.

Ja poprzednio miałam Motherhood i kochałam ją bardzo, teraz z ciekawosci kupiłam Poofi, zobaczę jak się nada i czy nie wrocę jednak pokornie do Motherhood 😉

ada.d lubi tę wiadomość

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Agak Koleżanka

Wysłany: 15 maja 2023, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj po badaniu 29 tydzień, synek waży 1300 gram i rozwija się prawidłowo. Dotychczas był nieśmiały a dziś na moment pokazał buzkę, ma cudny nosek i usteczka ❤️ jestem bardzo szczęśliwa.

Mamitka, Vilka, Marrud88, Evellka93, ada.d, Megi93 lubią tę wiadomość

preg.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 16 maja 2023, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ile butelek do karmienia i mleka modyfikowanego powinnam zabrać do szpitala? Czy płyn do mycia butelek, szczotkę też powinnam spakować? Kiedy planujecie pakować walizkę?

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 16 maja 2023, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdź czy szpital nie zapewnia mm, mój poprzedni, gdzie rodziłam, zapewniał. Ja polecam kupić te małe buteleczki z różnym mm, bo nie każde dziecku podpasuje. Pamiętam, że z myciem / sterylizacją butelki faktycznie był problem, chodziłam do pielęgniarek przelewać ją wrzątkiem, ale się czepiały pindy 😒 One chyba uważały, że przez 3 dni w sierpniu nie ma potrzeby wyparzać butelki, absurd. Teraz chyba zabiorę do szpitala ten wyparzacz / podgrzewacz z Lovi, żeby się nikogo nie prosić

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
  • adukow Autorytet

Wysłany: 16 maja 2023, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Torbę do wózka miałyście w zestawie czy macie jakąś do polecenia? :) nie mogę się na żadną zdecydować.

age.png
  • welonka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Dziewczyny, ile butelek do karmienia i mleka modyfikowanego powinnam zabrać do szpitala? Czy płyn do mycia butelek, szczotkę też powinnam spakować? Kiedy planujecie pakować walizkę?
    u nas w szpitalu dawaly mleko bebilon w swoich buteleczkach malutkich . Rowniez dostalam butelkę w szpitalu jak potrzebowalam odciagnac mleko z jednej piersi bo Corka nie chciala z niej jesc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2023, 09:15

age.png
  • Mellow Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walizkę chciałabym spakować po 32 tc, ale nie sądzę, że się wyrobię 🤪 Pewnie jak pokoik skończymy, wypiorę i posegreguję ciuszki itd. to wtedy dopiero spakuję.

Mamy ostatnio kociokwik w przedszkolu z Misią, dziś występy na scenie - tańce ludowe, w piątek występ baletowy, w międzyczasie trzeba oddać prace konkursowe Bezpieczny Przedszkolak, a na czwartek przyniesc akcesoria plażowe, bo mają zajęcia z bezpieczeństwa na plaży 🙈🙈
    Cenię inicjatywy, ale oni przesadzają, ja bym musiała nic innego nie robić, tylko przygotowywac całe dnie dziecko do przedszkola. A ona ma 3,5 roku dopiero kurde 🤪

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 16 maja 2023, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adukow wrote:
    Torbę do wózka miałyście w zestawie czy macie jakąś do polecenia? :) nie mogę się na żadną zdecydować.
    La Millou oczywiście, ewentualnie Lanila (trochę taniej, a też ładne wzory :))

Aa, i Beztroska jesli potrzebujesz gładkiej torby, byłam mega zadowolona ze swojej czarnej, nawet do roboty ją nosiłam😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2023, 09:07

adukow lubi tę wiadomość

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Arga Autorytet

Wysłany: 16 maja 2023, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas położne dawały jakieś mleko ale nie wiem co. Nie widziałam żadnej matki ze swoim. Po prostu chodziły co jakiś czas do pokoju i prosiły lub te przychodziły i się pytały czy ktoś chce.
    Torbę zabajac życie będę pakować dzień przed przyjęciem 🙈😅 tzn będzie jakoś przygotowana wcześniej ale na sto procent będę dokładać i myśleć około 38 tygodnia 🙈
    Ja bym chciała jakiś plecak bo wiem, że bez tego toż ja sama zakupów sobie nie wniosę na drugie piętro po cc z dwójką starszakom i małą w łupine 🙈😅

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2023, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Walizkę chciałabym spakować po 32 tc, ale nie sądzę, że się wyrobię 🤪 Pewnie jak pokoik skończymy, wypiorę i posegreguję ciuszki itd. to wtedy dopiero spakuję.

Mamy ostatnio kociokwik w przedszkolu z Misią, dziś występy na scenie - tańce ludowe, w piątek występ baletowy, w międzyczasie trzeba oddać prace konkursowe Bezpieczny Przedszkolak, a na czwartek przyniesc akcesoria plażowe, bo mają zajęcia z bezpieczeństwa na plaży 🙈🙈
    Cenię inicjatywy, ale oni przesadzają, ja bym musiała nic innego nie robić, tylko przygotowywac całe dnie dziecko do przedszkola. A ona ma 3,5 roku dopiero kurde 🤪
    u nas duzo Panie organizuja przynosza od siebie rzeczy i malo kiedy musimy cos przynieść od siebie chyba najczęściej to jakis stroj albo swoje przybory chigienivzne jak byly potrzbene do zajec. U nas grupa 3-4latki w ciagu roku maja jedna wycieczke bez rodzicow dla mnie spoko,bo kolezanka opowiadla ze u nich 3-4latki maja duzo wycieczek i to dalekie ale wymagaja zeby z kazdym dzieckiem jechal rodzic i trzeba placic za dziecko i za siebie nawet na sale zabaw rodzic musi jechac ,ciesze sie ze u nas tak nie ma bo przeciez wolnego by mi nie starvzylo w robocie zeby jezdzic tak z dzieckiem .

age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 16 maja 2023, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja nie chce żeby w szpitalu podawali mleko, które mają na stanie.
    Bardzo dużo czytałam na temat mm od kiedy dowiedziałam się, że nie będę mogła karmić piersią. Mam wybrane mleko dla małego i chciałabym, żeby od początku podawano mu właśnie te. Zakładając oczywiście, że nie będzie żadnych nietolerancji i problemów z brzuszkiem.

Jeśli chodzi o torbę do wózka to ja kupiłam z Lanila. Wybrałam też do kompletu śpiworek na zimę, wkładkę do spacerówki i rękawiczki zimowe, to dostaniemy w ramach prezentu od znajomych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2023, 09:29

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 16 maja 2023, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    u nas duzo Panie organizuja przynosza od siebie rzeczy i malo kiedy musimy cos przynieść od siebie chyba najczęściej to jakis stroj albo swoje przybory chigienivzne jak byly potrzbene do zajec. U nas grupa 3-4latki w ciagu roku maja jedna wycieczke bez rodzicow dla mnie spoko,bo kolezanka opowiadla ze u nich 3-4latki maja duzo wycieczek i to dalekie ale wymagaja zeby z kazdym dzieckiem jechal rodzic i trzeba placic za dziecko i za siebie nawet na sale zabaw rodzic musi jechac ,ciesze sie ze u nas tak nie ma bo przeciez wolnego by mi nie starvzylo w robocie zeby jezdzic tak z dzieckiem .

Moja ma przynajmniej 1 wycieczkę w miesiącu 😮 Tak w promieniu 20-30 km od Poznania, dzieci jeżdżą same (w sensie bez rodziców) autokarem. Moja kocha te wycieczki, tylko fakt, jest to co miesiąc dodatkowe 40-50 zł. Za balet też płacimy osobno, za basen i wychodzi 1500 zl miesięcznie. A ktoś mi potem mówi, że się rodzice wzbogacają na 500+ (800+) 😂

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 16 maja 2023, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogole dostalam zaproszenie do przedszkola, żeby opowiedzieć o zawodzie prawnika, nie mam pojęcia jak to zrobic, żeby nie zanudzić 3-4 latkow 😆 Mysle, ze dzieci bardziej będą zainteresowane dzidzia w brzuchu niz togą i kodeksami 😆

adukow, Arga lubią tę wiadomość

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
  • welonka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2023, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    A w ogole dostalam zaproszenie do przedszkola, żeby opowiedzieć o zawodzie prawnika, nie mam pojęcia jak to zrobic, żeby nie zanudzić 3-4 latkow 😆 Mysle, ze dzieci bardziej będą zainteresowane dzidzia w brzuchu niz togą i kodeksami 😆
    tez tak uwazam ze bardziej bedzie ich interesowac skad ta dzidzia w brzuchu wziela sie :) a tak mysle ze moze ich interesować jeszcze stroj prawnika. U nas nie ma na tyle Pan zeby jezdizc na czeste wycieczki z dziecmi a rodzice większość pracuje ,czesto maja rozne warsztaty w przedszkolu. U nas jest od 6 lat darmowy basen dla dzieci . U nas corka chodzi na zajrcia montessori chcialam ja zapisac na tance bo lubi tanczyc i czuje bardzo rytm ale ona nie chciala nawet nie chciala isc zobaczyc jak takie zajecia wygladaja wiec odpuścilam. Teraz mowi ze na przyszly rok chce zebym ja zapisala na robotyke albo gimnastyke.

To tak ktos mowi 500 plus sie wzbogaca u nas na leki stale dla corki plus specjalne kremy idzie 200zl jak dojdzie choroba to juz jest po 500+ a gdzie inne wydatki, teraz musze ja umowic przed urodzinami do areologa to koljne 250 zl bo na nfz czeka sie ponad pol roku a ostani taki specjalisty wlasnie zrezygnowal z pracy na nfz .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2023, 10:03

age.png
  • adukow Autorytet

Wysłany: 16 maja 2023, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    La Millou oczywiście, ewentualnie Lanila (trochę taniej, a też ładne wzory :))

Aa, i Beztroska jesli potrzebujesz gładkiej torby, byłam mega zadowolona ze swojej czarnej, nawet do roboty ją nosiłam😄

Wielkie dzięki ❤️ u Beztroskiej tę kokardę da się odpiąć jak coś?

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 16 maja 2023, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Moja ma przynajmniej 1 wycieczkę w miesiącu 😮 Tak w promieniu 20-30 km od Poznania, dzieci jeżdżą same (w sensie bez rodziców) autokarem. Moja kocha te wycieczki, tylko fakt, jest to co miesiąc dodatkowe 40-50 zł. Za balet też płacimy osobno, za basen i wychodzi 1500 zl miesięcznie. A ktoś mi potem mówi, że się rodzice wzbogacają na 500+ (800+) 😂
    Moi chodzą do montessori i muszę dużo dołożyć do tych pincset plus więc mnie już szlak trafia jak czytam, że tylko patologia bierze zasiłki i wszystkie przepija, eh. Partner płaci duże podatki i ten cały ZUS bo jest na własnej działalności teraz i to jakaś masakra jest. Dlatego jak podniosą do 800+ to akurat czesne zapłacę i będę musiała jeszcze dołożyć na jedzenie itp. A starsza chce już na dodatkowe rzeczy chodzić więc jakoś nie czuję tych luksusów o które tak mnie posądzają ci co dzieci nie mają 😅 i nawet jak potrójnie dostanę to pincset to raczej na nic nie starczy aby tylko siedzieć i nie pracować. Zastanawiam się niby jak to można tak mieć jak czytam 🤔

age.png
‹‹ 200 201 202 203 204 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ