X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2023, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Hemoglobina znowu mi wzrosła z 11,7 do 12,3 :D Ale się cieszę. Jeszcze niedawno zanim zaczęłam stosować sorbifer było 10,3...

Mocz też wyszedł idealnie oprócz jednej rzeczy, mianowicie ketony 15mg/dl. Czytam, że to nic takiego, ale może któraś z was ma doświadczenie w tym temacie? Może być związane z cukrzyca, ale u mnie krzywa była ok. Podobno może się tak zrobić po wysiłku, a wczoraj miałam ciężki dzień, składaliśmy komodę i się namęczyłam.

No to faktycznie ładnie, mi teraz spadło do 11 i też mam brać żelazo. Ile razy dziennie bierzesz Sorbifer ? Bo lekarz mi powiedział że jedna dziennie to mało i powinno się brać dwie

• Arga Autorytet

Wysłany: 17 maja 2023, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Hemoglobina znowu mi wzrosła z 11,7 do 12,3 :D Ale się cieszę. Jeszcze niedawno zanim zaczęłam stosować sorbifer było 10,3...

Mocz też wyszedł idealnie oprócz jednej rzeczy, mianowicie ketony 15mg/dl. Czytam, że to nic takiego, ale może któraś z was ma doświadczenie w tym temacie? Może być związane z cukrzyca, ale u mnie krzywa była ok. Podobno może się tak zrobić po wysiłku, a wczoraj miałam ciężki dzień, składaliśmy komodę i się namęczyłam.

Ja mam ciągle taki wynik ketonów, nie przejmuję się tym w ogóle. Po prostu nie jem w nocy i tak wychodzi. Zjesz więcej węglowodanów i wróci do normy. Ja się np. budzę już głodna ale nie chce mi się nic jeść bo mnie odrzuca i tak pewnie wchodzę i wychodzę z ketozy a w ciąży łatwiej w nią wpaść bo ogólnie jest fizjologicznym stanem.

age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 17 maja 2023, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża2023 wrote:
    No to faktycznie ładnie, mi teraz spadło do 11 i też mam brać żelazo. Ile razy dziennie bierzesz Sorbifer ? Bo lekarz mi powiedział że jedna dziennie to mało i powinno się brać dwie

Biorę dwa razy dziennie, ale gin mi mówiła w zgodzie z hematologiem, że od najbliższej wizyty po dobrym wzroście zejdziemy do jednej tabletki.

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    23.04 prenatalne III trym.
    preg.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 17 maja 2023, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj mialam wizyte maly rosnie ma juz 1483g bedzie wysoki jak corka bo nogi ma juz na 30tc2d . Ale w ciagu ostanivh dwóch tygodni zaleczy pojawić sie skurcze nie czeste i nie codziennie do tego zaczal bardzoej twardniec mi brzuch . Dzisiaj dostalam luteine dopochwowo zeby nie doszlo do skracania szyjki bo macica jest bardzo twarda i za tydzien mam miec kontrol .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2023, 11:26

ada.d, Arga lubią tę wiadomość

age.png
  • Mamitka Autorytet

Wysłany: 17 maja 2023, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Mamitka, a będziecie dokupować materac do tego Lionelo Sven? Jeśli tak, to jaki?
    Tak już kupiłam w IKEA DRÖMMANDE jakiś z kieszeniami lateksowo kokosowymi, cholera mam cały czas zagwózdkę czy dobry. Serio temat materacy mnie zmiażdżył. Ten jest twardy a ponoć lepszy twardszy niż miększy 🙈

age.png
    18.07.2023 - córeczka Maja 👶
  • Maura Ekspertka

Wysłany: 17 maja 2023, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:

Też miałam ostatnio ketony, więcej niż u Ciebie, a lekarz nic nie mówił, myślę, że to było spowodowane regularnym brakiem apetytu przed ostatnimi badaniami, teraz wrócił apetyt, więc zobaczymy, czy faktycznie miało związek:)

age.png
  • Mamitka Autorytet

Wysłany: 17 maja 2023, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż wczoraj spanikował po tym jak mu moja pracownica powiedziała że właśnie jej sąsiadka urodziła w 30tc😅 śmieje się bo nie mogłam się doprosić o wyciągnięcie walizki a dziś wstaje i walizka stoi na środku pokoju🤣 spanikował wczoraj że jeszcze nie jestem spakowana😅 dziś jak zadzwoniłam do niego i miał zajęte bo z kimś gadał to w sekundę oddzwonił bo myślał że już rodzę 🤣🤣🤣🤣 oj czuje że będzie ciekawie. U Was też już Panowie panikuje czy tylko mojemu się włączyło?

Vilka, Arga, adukow lubią tę wiadomość

age.png
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 17 maja 2023, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekam właśnie na telewizytę z diabetologiem . Miało być 11.30 a do tej pory nie dzwoni . Ciekawe co wymyśli 🤔

• ada.d Autorytet

Wysłany: 17 maja 2023, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam dziś od rana co chwilę takie lekkie, upierdliwe skurcze. Panikować czy nie?
    Wczoraj byłam u lekarza, wszystko ok, szyja się trochę wydłużyła, jest prawie 2,6, twarda i zamkniętam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2023, 11:57

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 17 maja 2023, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamitka wrote:
    Mój mąż wczoraj spanikował po tym jak mu moja pracownica powiedziała że właśnie jej sąsiadka urodziła w 30tc😅 śmieje się bo nie mogłam się doprosić o wyciągnięcie walizki a dziś wstaje i walizka stoi na środku pokoju🤣 spanikował wczoraj że jeszcze nie jestem spakowana😅 dziś jak zadzwoniłam do niego i miał zajęte bo z kimś gadał to w sekundę oddzwonił bo myślał że już rodzę 🤣🤣🤣🤣 oj czuje że będzie ciekawie. U Was też już Panowie panikuje czy tylko mojemu się włączyło?

Mój sobie żartuje, że mała mogłaby się już urodzić, bo przynajmniej łatwiej wyjdzie i ja więcej nie przytyje 😂😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2023, 12:19

Mamitka lubi tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 17 maja 2023, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    A ja mam dziś od rana co chwilę takie lekkie, upierdliwe skurcze. Panikować czy nie?
    Wczoraj byłam u lekarza, wszystko ok, szyja się trochę wydłużyła, jest prawie 2,6, twarda i zamkniętam.

Może to skurcze Braxtona?

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 17 maja 2023, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój jest przekonany, że mamy masę czasu, uważa, że niepotrzebnie juz wszystko kupuję 😄 Vilka, jakby mi chłop wyliczał ile przytyłam już w ciąży, to marny byłby jego los 😛
    U nas jutro trzecie prenatalne, mam nadzieję, że będzie wszystko spoczko, ale trochę stresik jest

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Arga Autorytet

Wysłany: 17 maja 2023, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamitka wrote:
    Mój nie panikuje. Sądzę, że liczy, że tak jak poprzednio dostanę termin i tyle

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 17 maja 2023, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:

Obserwuj mozesz wziac np nospe ,albo zwiekszyc magnez. Ja czulam skurcze nie codziennie ale co jakis czas a brzuch mialam praktycznie caly jak skala ciagnal az w dol. I dzisiaj na badaniu byla macica za twarda

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 17 maja 2023, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Mój jest przekonany, że mamy masę czasu, uważa, że niepotrzebnie juz wszystko kupuję 😄 Vilka, jakby mi chłop wyliczał ile przytyłam już w ciąży, to marny byłby jego los 😛
    U nas jutro trzecie prenatalne, mam nadzieję, że będzie wszystko spoczko, ale trochę stresik jest
    moj maz podobnie ma ,uwaza ze jescze dużo czasu mamy . Ja mam wrazenie ze czasem zopomina o tym ze jesyem w ciazy .

age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 17 maja 2023, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:

Na szczęście my oboje mamy podobne poczucie humoru i podchodzimy do tego na wesoło :D
    A jeśli chodzi o podejście co do zakupów, to mój tak samo, mamy jeszcze tyyyyyyle czasu. Guzik prawda :) dzięki mnie już prawie wszystko mamy :D Zastanawiam się tylko, kiedy spakować te legendarna torbę do szpitala.

Mamitka lubi tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Mamitka Autorytet

Wysłany: 17 maja 2023, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Na szczęście my oboje mamy podobne poczucie humoru i podchodzimy do tego na wesoło :D
    A jeśli chodzi o podejście co do zakupów, to mój tak samo, mamy jeszcze tyyyyyyle czasu. Guzik prawda :) dzięki mnie już prawie wszystko mamy :D Zastanawiam się tylko, kiedy spakować te legendarna torbę do szpitala.
    No ja chyba muszę już bo mi żyć nie da tak sie zestresował😅 właśnie przyszly mi koszule do szpitala. Ile bierzecie szt. na stronie szpitala mam że 2 i tego się trzymam.

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 17 maja 2023, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę z 6 przynajmniej, jak poprzednio rodziłam latem to było niemiłosiernie goraco, przystawiając dziecko pociłam się bardzo i miałam ochotę ciągle się myć i przebierać, żeby nie czuć się nieświeżo. Mąż mi codziennie zabieral te koszule do prania i dowoził.

Teraz biorę typowo porodowe 1-2, a resztę cienkich śliskich wiskozowych z Esotiq i wyłącznie na ramiączkach

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 17 maja 2023, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po poradzie , która trwała ponad godzinę . Ale jestem zadowolona . Wszystkie leki łącznie z clexane przepisała mi doktor na zniżkę ! Stwierdziła , że lekarze się boją . Mam trzymać dietę , mierzyć cukier 1h po każdym posiłku , sprawdzać ketony w moczu . Wypisała mi paski do tego . Zmniejszyła mi jeszcze glucophage . Mam zbadać znów poziom D3 , b12 , magnez , potas . Wysłała przykładowy jadłospis dla cukrzyków . Mega miła , wszystkiego wysłuchała , odpowiedziała na każde pytanie . Ulżyło mi ze bez insuliny .

Arga, Vilka, Mamitka lubią tę wiadomość

• Arga Autorytet

Wysłany: 17 maja 2023, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evellka93 wrote:
    Ja już po poradzie , która trwała ponad godzinę . Ale jestem zadowolona . Wszystkie leki łącznie z clexane przepisała mi doktor na zniżkę ! Stwierdziła , że lekarze się boją . Mam trzymać dietę , mierzyć cukier 1h po każdym posiłku , sprawdzać ketony w moczu . Wypisała mi paski do tego . Zmniejszyła mi jeszcze glucophage . Mam zbadać znów poziom D3 , b12 , magnez , potas . Wysłała przykładowy jadłospis dla cukrzyków . Mega miła , wszystkiego wysłuchała , odpowiedziała na każde pytanie . Ulżyło mi ze bez insuliny .
    To super lekarz.

age.png
‹‹ 202 203 204 205 206 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ