X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 06:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od kilku dni jak się rano budzę to mam zdretwiale palce u rąk, a dzisiaj to nawet czucia nie miałam na opuszkach, dopiero dałam rękę w dół i krew doszła. Obiło mi się o uszy, że to normalny objaw pod koniec ciąży, ale na pewno spytam gin w poniedziałek. A wy takie coś doświadczylyscie?

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    23.04 prenatalne III trym.
    preg.png
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2023, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Od kilku dni jak się rano budzę to mam zdretwiale palce u rąk, a dzisiaj to nawet czucia nie miałam na opuszkach, dopiero dałam rękę w dół i krew doszła. Obiło mi się o uszy, że to normalny objaw pod koniec ciąży, ale na pewno spytam gin w poniedziałek. A wy takie coś doświadczylyscie?
    Ja prawie codziennie tak mam rano . Czasem nie czuje całej ręki w nocy , ale nie tak jak przed ciąża , ze się na niej położyłam . Wtedy puszczam rękę w ół za łóżko i przechodzi . Lekarz mówił , ze tak może być .

• Keglemegle Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2023, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Ja tego akurat nie mam ale tez czytałam ze to bardzo typowe w ciąży. Myśle ze nie masz czym się stresować. Jak bardzo będzie ci to dokuczalo to można kupić taka opaskę na rękę, która zapobiega zgięciu ręki i wspomaga krążenie. Ja kiedyś w tym spałam jak miałam podejrzenie cieśni nadgarstka i nie polecam 😂 wyspać się nie idzie ale jak by trzeba było to można korzystać.

U mnie znów problemy z oddychaniem :( od początku ciąży mam zawalony, zakrwawiony i obrzęknięty nos. Ale teraz to już jest koszmar. Budzę się w nocy bo nie mogę oddychać, płuczę nos a i tak niewiele to daje :( i w ogóle ciężko mi oddychać, taka rzecz jak jednoczesne chodzenie, jedzenie, rozmawianie i oddychanie jest już ponad moje siły. Tez zapytam o to bo trochę się martwię. Praktycznie noc w noc się budzę z tak zapchanym nosem ze nie mogę złapać oddechu :(

preg.png
    ...

2021 - rozpoczęcie starań

2022.03 - IUI ❌
    2022.04 - IUI ✅
    beta 4 tydzień: 110
    beta po kolejnych 4 dniach: 88
    ciąża biochem.

08.2022 - punkcja, 12 komórek pobranych.
    6 zapłodnionych -> ❄️❄️❄️
    6 zamrożonych

08.2022 - transfer ❄️
    Test ciążowy - ❌

10.2022 - druga punkcja (z COVID), 5 pobranych
    4 zapłodnione -> ❄️
    10.2022 - transfer ❄️
    Test ciążowy - ❌

11.2022 - trzecia punkcja, 8 pobranych
    6 zapłodnionych -> ❄️
    11.2022 - transfer ❄️

24.11 - betaHCG -> 103
    28.11 - betaHCG -> 780
    19.12 - pierwsze USG -> jest serduszko :)

👩🏻
    40 lat
    👨🏼
    39 lat (kiepskie parametry nasienia)
  • Keglemegle Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2023, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia wrote:
    Odnośnie Panów, to mój bardzo ma na wszystko czas 😅 wczesniej mówił że zabierze się za pracę domowe w maju. Minęła już połowa miesiąca a tu nadal nic nie tknięte.
    Ja muszę jeszcze ogarnąć okulistę, nagle się lekarzowi przypomniało że powinnam to zrobić bo mam wadę wzroku i nie wiadomo jak z porodem.
    Dzisiaj dużo się nachodziłam i czuje się jakby mięśnie na wysokości żeber mi się naciągnęły. Stopy też bolą jakbym cały dzień na szpilkach biegała...
    Z listy niestety też sporo jeszcze do kupienia mi zostało, głównie apteczne i wyposażenie do łóżeczka itp.

Daj znać jak będzie wyglądało Twoje badanie u okulisty. Jak tutaj już robiłam ale ja nie ufam niemieckim lekarzom

Często jest tutaj podejście „jak nie umrzesz to będziesz żył” a remedium na wszyatko jest picie rumianku 🤷🏻‍♀️ mam spora wadę wzroku, mi tylko zbadali jaka dokładnie waga, pyknęli jakby sprężonym powietrzem w źrenice, obejrzał oczy i powiedział ze nie ma przeciwwskazań a idea ze przy wadzie wzroku są wskazania do cesarki pochodzi z lat 90. 🤔

My tez mamy mało i kącik małego nie jest gotowy. Dzisiaj powiedziałam mężowi ze sama zacznę to robić jak się wkurzę. Do tego jeszcze jakaś drobnica w mieszkaniu do skończenia kuchni, kilka szuflad do skręcenia i się tak się zbiera.
    Dzisiaj jedziemy do Boboland w Szczecinie oglądać wózki, zobaczymy co będzie. Bylam u siebie w De w jednym sklepie to polecili mi w sumie jeden model, ważący ponad 16 kg. Ja mam 160 cm i jestem drobna, jak ja miałabym dać sobie z tym radę to nir wiem 🤷🏻‍♀️ No ale tutaj tak jest.

preg.png
    ...

2022.03 - IUI ❌
    2022.04 - IUI ✅
    ciąża biochem.

6 zamrożonych

08.2022 - transfer ❄️
    Test ciążowy - ❌

4 zapłodnione -> ❄️
    10.2022 - transfer ❄️
    Test ciążowy - ❌

6 zapłodnionych -> ❄️
    11.2022 - transfer ❄️

24.11 - betaHCG -> 103
    28.11 - betaHCG -> 780

👩🏻
    40 lat
    👨🏼
  • Megi93 Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2023, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak narazie nie mam problemu z drętwieniem ale mam za to problem z zapchanym nosem i też budzę się kilka razy w nocy, nie pamietam kiedy przespałam całą noc bez wstawania

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wadę -2,5 w obu oczach, nie przyszło mi do głowy, że to może rzutować na typ porodu😶 Moj gin chyba nawet o tym nie wie, bo nosze soczewki tylko i wylacznie. Myslicie, ze to wazne? To nie jest mala wada, ale duza tez nie.

Jestem od 9:30 w Ikei, ale sie rewelacyjnie tak wczesnie robi zakupy!

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • welonka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co moj lekarz mowil to sama wada +/- nie sa przeciwskazaniem do porodu naturanlnego . Mam -2.5i moge rodzic naturanie . Po ciazy i porodzie naturalnym jak ktso ma - to polecam za jakis czas sprawdzic wzrok bo mi wada poglebila sie ale juz w ciazy i teraz tez czuje ze bedzie to samo . Gdyby te podstawowe wady plus i minus byly wskazaniem do cc to bylo by bardzo duzo cesarskich ciec bo teraz bardzo duzo osob nosi okularki.

age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Ja mam wadę -2,5 w obu oczach, nie przyszło mi do głowy, że to może rzutować na typ porodu😶 Moj gin chyba nawet o tym nie wie, bo nosze soczewki tylko i wylacznie. Myslicie, ze to wazne? To nie jest mala wada, ale duza tez nie.

Jestem od 9:30 w Ikei, ale sie rewelacyjnie tak wczesnie robi zakupy!

A mnie już mój lekarz pytał ostatnio o wadę wzroku, ja akurat nie mam, ale wiem, że przy dużej wadzie, laserowej korekcie wzroku, operacjach siatkowi jest konieczna wizyta u okulisty i zaświadczenie o braku przeciwskazań do porodu SN.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2023, 10:30

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Marrud88 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dretwieją, sztywnieją palce w nocy. Dr mówi że to ucisk na kręgosłup. Zauważam, że jest lepiej jak wieczorem rozmasuje nadgarstki i dłonie i śpię z rogalem. Rano jest tak, że nie mogę ścisnąć dłoni w pięść.
    Dziewczyny skąd zamawialiście kocyk/otulacz bambusowy? Kocyk bawełniany mam z ikea ale jeszcze coś by mi przydało na początek.

preg.png
  • Keglemegle Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2023, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, sama wada jako taka nie jest wskazaniem, mi tylko mówiono ze im wada większa tym większe ryzyko odklejenia siatkówki oka
    Ja mam -6,5 dlatego badałam oczy pod tym katem.

preg.png
    ...

2022.03 - IUI ❌
    2022.04 - IUI ✅
    ciąża biochem.

6 zamrożonych

08.2022 - transfer ❄️
    Test ciążowy - ❌

4 zapłodnione -> ❄️
    10.2022 - transfer ❄️
    Test ciążowy - ❌

6 zapłodnionych -> ❄️
    11.2022 - transfer ❄️

24.11 - betaHCG -> 103
    28.11 - betaHCG -> 780

👩🏻
    40 lat
    👨🏼
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrud88 wrote:
    Dziewczyny skąd zamawialiście kocyk/otulacz bambusowy? Kocyk bawełniany mam z ikea ale jeszcze coś by mi przydało na początek.

Ja kupiłam ten https://allegro.pl/oferta/pielucha-bambusowa-otulacz-kocyk-bambusowy-120x120-13425360668 i parę innych rzeczy u tego sprzedawcy i jestem zadowolona.

Marrud88 lubi tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    23.04 prenatalne III trym.
    preg.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja otulacze kupiłam z Lepre, nie są tanie, ale jakoś rewelacyjna, a kocyki z bimbla.pl

Marrud88 lubi tę wiadomość

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z oczami to trzeba zbadać ciśnienie i jak jest dobre to nie ma wskazania do cc a jak złe to już można brać To pod uwagę nie zależnie od wady wzroku. Jednak poród sn to duży wysiłek i jeśli ciśnienie w oczach jest duże to może się źle skończyć. W pierwszej ciąży badałam bo byłam pewna, że będzie poród naturalny. Też mi oczy poszły po każdej ciąży ale chyba bardziej w astygmatyzmem niż większą wadę, mam - 2,5 i - 2,25 i astygmatyzm.

age.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi drętwieją dłonie od pewnego czasu, jak już mogę zginąć palce rano to do tego jeszcze bolą mnie kostki w nich. Na wszelki wypadek wszystko z rąk już dawno zdjęłam, został tylko zegarek i bransoletka, to bez problemu można rozpiąć w razie czego.

U mnie z wadą wzroku jest ten problem, że nie ma teraz jak sprawdzić czy jest to wada wzroku, czy ucisk na nerw wzrokowy spowodowany guzem przysadki. Nikt nie zrobi mi teraz rezonansu, szczególnie że przysadkę robi się z kontrastem. Poprzedni miałam robiony prawie 5 lat temu więc jest mało wiarygodny. I tak przerzucają się lekarze odpowiedzialnością, gim kazał do neurologa, neurolog zostawia decyzje położnikowi, bo on się nie zna. Kabaret 🙈 A ja na 2 miesiące przed porodem nadal nie wiem na co się przygotowywać.

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2023, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj byłam na obciążenie glukozy i mam wyniki takie
    Na czczo - 4,56 ( norma <5,90 )
    Po 1h - 7,68 ( norma <11,10)
    Po 2h - 8,12 ( norma <7,80 )

Wychodzi na to że po 2h mam za wysoki wynik, co myślicie? Jak wy miałyście?

• Arga Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia wrote:
    Też mi drętwieją dłonie od pewnego czasu, jak już mogę zginąć palce rano to do tego jeszcze bolą mnie kostki w nich. Na wszelki wypadek wszystko z rąk już dawno zdjęłam, został tylko zegarek i bransoletka, to bez problemu można rozpiąć w razie czego.

U mnie z wadą wzroku jest ten problem, że nie ma teraz jak sprawdzić czy jest to wada wzroku, czy ucisk na nerw wzrokowy spowodowany guzem przysadki. Nikt nie zrobi mi teraz rezonansu, szczególnie że przysadkę robi się z kontrastem. Poprzedni miałam robiony prawie 5 lat temu więc jest mało wiarygodny. I tak przerzucają się lekarze odpowiedzialnością, gim kazał do neurologa, neurolog zostawia decyzje położnikowi, bo on się nie zna. Kabaret 🙈 A ja na 2 miesiące przed porodem nadal nie wiem na co się przygotowywać.
    Ja dwa tygodnie przed terminem się dowiedziałam, że jednak cc przez tego guza przysadki bo nikt nie chciał wtedy ryzykować. A po półtora roku się dowiedziałam, że tak naprawdę to nie było wskazanie i kto miły to zrobił 🙈 ale drugie cc już chciakam bo jednak nie było aż tak straszne a w sumie dobrze wyszło bo w tym 38 tygodniu syn już był obwiązany pępowiną więc wątpię, żeby się rozwiązał przez dwa tygodnie. Urodziły się cały w wybroczynach więc nie wiem co by było jakbym próbowała naturalnie 🙈 a po cc da się dojść do siebie. Całe szczęście jako tako mnie nie uszkodzili i znieczuleniu też dobrze zrobili a już anestezjolog był zmęczony bo chyba było z 7 cc planowanych i nagłych a ja na samym końcu 😅

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża2023 wrote:
    Dzisiaj byłam na obciążenie glukozy i mam wyniki takie
    Na czczo - 4,56 ( norma <5,90 )
    Po 1h - 7,68 ( norma <11,10)
    Po 2h - 8,12 ( norma <7,80 )

Wychodzi na to że po 2h mam za wysoki wynik, co myślicie? Jak wy miałyście?

Normy w ciąży są chyba inne. Znalazłam, że to ostatnie powinno być mniejsze niż 8.5 więc powinno być w normie.

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ciążowej sieczki mózgowej ciąg dalszy - przyjechałam do wydziału komunikacji przerejestrować auto na siebie po skończeniu leasingu, a pan do mnie, że gdzie mam tablice - ja, że no na aucie. A pan do mnie, że fizycznie trzeba je im dać 😄 I w 7-mym miesiącu ciąży posiłkujac się filmikami na YT i pilnikiem do paznokci demontowałam pod budynkiem starostwa powiatowego tablice z przodu i z tyłu 😄 Udało się, nic nie połamałam 🤣

Vilka lubi tę wiadomość

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A otulacz mam tym razem z Poofi, o ten
    https://babyhit.pl/product-pol-60541-Poofi-Faro-Otulacz-Bambusowy-85x85-Malinowy.html?curr=PLN&country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad=1

Usiasia lubi tę wiadomość

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Mamitka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamawiam już takie drobiazgi jak szczotka do włosów, nożyczki do paznokci, płyń do mycia butelek +szczotki itp. jest tego masa. I już od 40 min czekam na lini aż mnie w ZUS połączą z konsultantem,zaraz oszaleje.

age.png
    18.07.2023 - córeczka Maja 👶
‹‹ 204 205 206 207 208 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ