Sierpniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Od kilku dni jak się rano budzę to mam zdretwiale palce u rąk, a dzisiaj to nawet czucia nie miałam na opuszkach, dopiero dałam rękę w dół i krew doszła. Obiło mi się o uszy, że to normalny objaw pod koniec ciąży, ale na pewno spytam gin w poniedziałek. A wy takie coś doświadczylyscie?
-
Vilka wrote:Od kilku dni jak się rano budzę to mam zdretwiale palce u rąk, a dzisiaj to nawet czucia nie miałam na opuszkach, dopiero dałam rękę w dół i krew doszła. Obiło mi się o uszy, że to normalny objaw pod koniec ciąży, ale na pewno spytam gin w poniedziałek. A wy takie coś doświadczylyscie?
-
Vilka wrote:Od kilku dni jak się rano budzę to mam zdretwiale palce u rąk, a dzisiaj to nawet czucia nie miałam na opuszkach, dopiero dałam rękę w dół i krew doszła. Obiło mi się o uszy, że to normalny objaw pod koniec ciąży, ale na pewno spytam gin w poniedziałek. A wy takie coś doświadczylyscie?
U mnie znów problemy z oddychaniem od początku ciąży mam zawalony, zakrwawiony i obrzęknięty nos. Ale teraz to już jest koszmar. Budzę się w nocy bo nie mogę oddychać, płuczę nos a i tak niewiele to daje i w ogóle ciężko mi oddychać, taka rzecz jak jednoczesne chodzenie, jedzenie, rozmawianie i oddychanie jest już ponad moje siły. Tez zapytam o to bo trochę się martwię. Praktycznie noc w noc się budzę z tak zapchanym nosem ze nie mogę złapać oddechu
...
2021 - rozpoczęcie starań
2022.03 - IUI ❌
2022.04 - IUI ✅
beta 4 tydzień: 110
beta po kolejnych 4 dniach: 88
ciąża biochem.
08.2022 - punkcja, 12 komórek pobranych.
6 zapłodnionych -> ❄️❄️❄️
6 zamrożonych
08.2022 - transfer ❄️
Test ciążowy - ❌
10.2022 - druga punkcja (z COVID), 5 pobranych
4 zapłodnione -> ❄️
10.2022 - transfer ❄️
Test ciążowy - ❌
11.2022 - trzecia punkcja, 8 pobranych
6 zapłodnionych -> ❄️
11.2022 - transfer ❄️
24.11 - betaHCG -> 103
28.11 - betaHCG -> 780
19.12 - pierwsze USG -> jest serduszko
👩🏻
40 lat
👨🏼
39 lat (kiepskie parametry nasienia) -
Usiasia wrote:Odnośnie Panów, to mój bardzo ma na wszystko czas 😅 wczesniej mówił że zabierze się za pracę domowe w maju. Minęła już połowa miesiąca a tu nadal nic nie tknięte.
Ja muszę jeszcze ogarnąć okulistę, nagle się lekarzowi przypomniało że powinnam to zrobić bo mam wadę wzroku i nie wiadomo jak z porodem.
Dzisiaj dużo się nachodziłam i czuje się jakby mięśnie na wysokości żeber mi się naciągnęły. Stopy też bolą jakbym cały dzień na szpilkach biegała...
Z listy niestety też sporo jeszcze do kupienia mi zostało, głównie apteczne i wyposażenie do łóżeczka itp.
Daj znać jak będzie wyglądało Twoje badanie u okulisty. Jak tutaj już robiłam ale ja nie ufam niemieckim lekarzom
Często jest tutaj podejście „jak nie umrzesz to będziesz żył” a remedium na wszyatko jest picie rumianku 🤷🏻♀️ mam spora wadę wzroku, mi tylko zbadali jaka dokładnie waga, pyknęli jakby sprężonym powietrzem w źrenice, obejrzał oczy i powiedział ze nie ma przeciwwskazań a idea ze przy wadzie wzroku są wskazania do cesarki pochodzi z lat 90. 🤔
My tez mamy mało i kącik małego nie jest gotowy. Dzisiaj powiedziałam mężowi ze sama zacznę to robić jak się wkurzę. Do tego jeszcze jakaś drobnica w mieszkaniu do skończenia kuchni, kilka szuflad do skręcenia i się tak się zbiera.
Dzisiaj jedziemy do Boboland w Szczecinie oglądać wózki, zobaczymy co będzie. Bylam u siebie w De w jednym sklepie to polecili mi w sumie jeden model, ważący ponad 16 kg. Ja mam 160 cm i jestem drobna, jak ja miałabym dać sobie z tym radę to nir wiem 🤷🏻♀️ No ale tutaj tak jest.
...
2022.03 - IUI ❌
2022.04 - IUI ✅
ciąża biochem.
6 zamrożonych
08.2022 - transfer ❄️
Test ciążowy - ❌
4 zapłodnione -> ❄️
10.2022 - transfer ❄️
Test ciążowy - ❌
6 zapłodnionych -> ❄️
11.2022 - transfer ❄️
24.11 - betaHCG -> 103
28.11 - betaHCG -> 780
👩🏻
40 lat
👨🏼
Ja mam wadę -2,5 w obu oczach, nie przyszło mi do głowy, że to może rzutować na typ porodu😶 Moj gin chyba nawet o tym nie wie, bo nosze soczewki tylko i wylacznie. Myslicie, ze to wazne? To nie jest mala wada, ale duza tez nie.
Jestem od 9:30 w Ikei, ale sie rewelacyjnie tak wczesnie robi zakupy! -
Z tego co moj lekarz mowil to sama wada +/- nie sa przeciwskazaniem do porodu naturanlnego . Mam -2.5i moge rodzic naturanie . Po ciazy i porodzie naturalnym jak ktso ma - to polecam za jakis czas sprawdzic wzrok bo mi wada poglebila sie ale juz w ciazy i teraz tez czuje ze bedzie to samo . Gdyby te podstawowe wady plus i minus byly wskazaniem do cc to bylo by bardzo duzo cesarskich ciec bo teraz bardzo duzo osob nosi okularki.
-
Mellow wrote:Ja mam wadę -2,5 w obu oczach, nie przyszło mi do głowy, że to może rzutować na typ porodu😶 Moj gin chyba nawet o tym nie wie, bo nosze soczewki tylko i wylacznie. Myslicie, ze to wazne? To nie jest mala wada, ale duza tez nie.
Jestem od 9:30 w Ikei, ale sie rewelacyjnie tak wczesnie robi zakupy!
A mnie już mój lekarz pytał ostatnio o wadę wzroku, ja akurat nie mam, ale wiem, że przy dużej wadzie, laserowej korekcie wzroku, operacjach siatkowi jest konieczna wizyta u okulisty i zaświadczenie o braku przeciwskazań do porodu SN.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2023, 10:30
-
Mi dretwieją, sztywnieją palce w nocy. Dr mówi że to ucisk na kręgosłup. Zauważam, że jest lepiej jak wieczorem rozmasuje nadgarstki i dłonie i śpię z rogalem. Rano jest tak, że nie mogę ścisnąć dłoni w pięść.
Dziewczyny skąd zamawialiście kocyk/otulacz bambusowy? Kocyk bawełniany mam z ikea ale jeszcze coś by mi przydało na początek. -
Tak, sama wada jako taka nie jest wskazaniem, mi tylko mówiono ze im wada większa tym większe ryzyko odklejenia siatkówki oka
Ja mam -6,5 dlatego badałam oczy pod tym katem.
...
2022.03 - IUI ❌
2022.04 - IUI ✅
ciąża biochem.
6 zamrożonych
08.2022 - transfer ❄️
Test ciążowy - ❌
4 zapłodnione -> ❄️
10.2022 - transfer ❄️
Test ciążowy - ❌
6 zapłodnionych -> ❄️
11.2022 - transfer ❄️
24.11 - betaHCG -> 103
28.11 - betaHCG -> 780
👩🏻
40 lat
👨🏼
Marrud88 wrote:Dziewczyny skąd zamawialiście kocyk/otulacz bambusowy? Kocyk bawełniany mam z ikea ale jeszcze coś by mi przydało na początek.
Ja kupiłam ten https://allegro.pl/oferta/pielucha-bambusowa-otulacz-kocyk-bambusowy-120x120-13425360668 i parę innych rzeczy u tego sprzedawcy i jestem zadowolona.Marrud88 lubi tę wiadomość
-
Z oczami to trzeba zbadać ciśnienie i jak jest dobre to nie ma wskazania do cc a jak złe to już można brać To pod uwagę nie zależnie od wady wzroku. Jednak poród sn to duży wysiłek i jeśli ciśnienie w oczach jest duże to może się źle skończyć. W pierwszej ciąży badałam bo byłam pewna, że będzie poród naturalny. Też mi oczy poszły po każdej ciąży ale chyba bardziej w astygmatyzmem niż większą wadę, mam - 2,5 i - 2,25 i astygmatyzm.
-
Też mi drętwieją dłonie od pewnego czasu, jak już mogę zginąć palce rano to do tego jeszcze bolą mnie kostki w nich. Na wszelki wypadek wszystko z rąk już dawno zdjęłam, został tylko zegarek i bransoletka, to bez problemu można rozpiąć w razie czego.
U mnie z wadą wzroku jest ten problem, że nie ma teraz jak sprawdzić czy jest to wada wzroku, czy ucisk na nerw wzrokowy spowodowany guzem przysadki. Nikt nie zrobi mi teraz rezonansu, szczególnie że przysadkę robi się z kontrastem. Poprzedni miałam robiony prawie 5 lat temu więc jest mało wiarygodny. I tak przerzucają się lekarze odpowiedzialnością, gim kazał do neurologa, neurolog zostawia decyzje położnikowi, bo on się nie zna. Kabaret 🙈 A ja na 2 miesiące przed porodem nadal nie wiem na co się przygotowywać.
-
nick nieaktualny
-
Usiasia wrote:Też mi drętwieją dłonie od pewnego czasu, jak już mogę zginąć palce rano to do tego jeszcze bolą mnie kostki w nich. Na wszelki wypadek wszystko z rąk już dawno zdjęłam, został tylko zegarek i bransoletka, to bez problemu można rozpiąć w razie czego.
U mnie z wadą wzroku jest ten problem, że nie ma teraz jak sprawdzić czy jest to wada wzroku, czy ucisk na nerw wzrokowy spowodowany guzem przysadki. Nikt nie zrobi mi teraz rezonansu, szczególnie że przysadkę robi się z kontrastem. Poprzedni miałam robiony prawie 5 lat temu więc jest mało wiarygodny. I tak przerzucają się lekarze odpowiedzialnością, gim kazał do neurologa, neurolog zostawia decyzje położnikowi, bo on się nie zna. Kabaret 🙈 A ja na 2 miesiące przed porodem nadal nie wiem na co się przygotowywać. -
Ciąża2023 wrote:Dzisiaj byłam na obciążenie glukozy i mam wyniki takie
Na czczo - 4,56 ( norma <5,90 )
Po 1h - 7,68 ( norma <11,10)
Po 2h - 8,12 ( norma <7,80 )
Wychodzi na to że po 2h mam za wysoki wynik, co myślicie? Jak wy miałyście?
Normy w ciąży są chyba inne. Znalazłam, że to ostatnie powinno być mniejsze niż 8.5 więc powinno być w normie. -
U mnie ciążowej sieczki mózgowej ciąg dalszy - przyjechałam do wydziału komunikacji przerejestrować auto na siebie po skończeniu leasingu, a pan do mnie, że gdzie mam tablice - ja, że no na aucie. A pan do mnie, że fizycznie trzeba je im dać 😄 I w 7-mym miesiącu ciąży posiłkujac się filmikami na YT i pilnikiem do paznokci demontowałam pod budynkiem starostwa powiatowego tablice z przodu i z tyłu 😄 Udało się, nic nie połamałam 🤣
Vilka lubi tę wiadomość
-
A otulacz mam tym razem z Poofi, o ten
https://babyhit.pl/product-pol-60541-Poofi-Faro-Otulacz-Bambusowy-85x85-Malinowy.html?curr=PLN&country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad=1Usiasia lubi tę wiadomość