Sierpniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyCzy miała któraś na granicy krzywą cukrową i lekarz nie stwierdził cukrzycy ciążowej, ewentualnie czy któraś tutaj ma stwierdzają, jeśli tak to jakie miałyście wartości?
Nie daje mi to spokoju że jeden lekarz mi mówi że jest ok, a drugi że trzeba wprowadzić dietę i zgłosić się do poradni patologii ciąży ehh.. -
Ciąża2023 wrote:Czy miała któraś na granicy krzywą cukrową i lekarz nie stwierdził cukrzycy ciążowej, ewentualnie czy któraś tutaj ma stwierdzają, jeśli tak to jakie miałyście wartości?
Nie daje mi to spokoju że jeden lekarz mi mówi że jest ok, a drugi że trzeba wprowadzić dietę i zgłosić się do poradni patologii ciąży ehh..
Lekarze bardzo różnie podchodzą do tematu przekroczeń. Mi jeden przy przekroczeniach na czczo do 93 kazał włączyć insulinę na noc, a drugi trzyma się standardów sprzed lat i cukry poranne do 100 uznaje za normę. To chyba Ty musisz zdecydować, do których zaleceń będziesz się stosować. Ja zdecydowałam się na lekarza, który uznaje obecne normy czyli na czczo max 89, 1h po posiłku max 140, 2h po posiłku 120, wszystko powyżej jest cukrzycą ciążową.
Mamitka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyada.d wrote:Lekarze bardzo różnie podchodzą do tematu przekroczeń. Mi jeden przy przekroczeniach na czczo do 93 kazał włączyć insulinę na noc, a drugi trzyma się standardów sprzed lat i cukry poranne do 100 uznaje za normę. To chyba Ty musisz zdecydować, do których zaleceń będziesz się stosować. Ja zdecydowałam się na lekarza, który uznaje obecne normy czyli na czczo max 89, 1h po posiłku max 140, 2h po posiłku 120, wszystko powyżej jest cukrzycą ciążową.
-
Ciąża2023 wrote:I jakie masz zalecenia w związku z tym?
Na początku próbowałam zbic cukry samą dietą, ale dalej miałam przekroczenia na czczo 93-94, więc została mi włączona insulina na noc. I przy 14j udało się ustabilizować cukry. -
nick nieaktualnyada.d wrote:Na początku próbowałam zbic cukry samą dietą, ale dalej miałam przekroczenia na czczo 93-94, więc została mi włączona insulina na noc. I przy 14j udało się ustabilizować cukry.
A robiłaś może powtórkowe badanie?
Zastanawiam się bo chętnie bym zrobiła ponownie ale nie wiem czy można zrobić drugi raz w tak krótkim czasie -
Ciąża2023 wrote:A robiłaś może powtórkowe badanie?
Zastanawiam się bo chętnie bym zrobiła ponownie ale nie wiem czy można zrobić drugi raz w tak krótkim czasie
Nie, nie robiłam. Mierze cukier 4 x dziennie glukometrem. A Ty kontrolujesz cukry?
-
nick nieaktualnyada.d wrote:Nie, nie robiłam. Mierze cukier 4 x dziennie glukometrem. A Ty kontrolujesz cukry?
Co grozi nam na tym etapie przy ewentualnej cukrzycy ciężowej? -
Vilka wrote:Od kilku dni ruchy odczuwam delikatniej i zdecydowanie niżej. I jakby przepona mi się odblokowała, nie czuje duszności, to możliwe że dzidzia zmieniła pozycję i sobie niżej jest ?
-
Ciąża2023 wrote:Czy miała któraś na granicy krzywą cukrową i lekarz nie stwierdził cukrzycy ciążowej, ewentualnie czy któraś tutaj ma stwierdzają, jeśli tak to jakie miałyście wartości?
Nie daje mi to spokoju że jeden lekarz mi mówi że jest ok, a drugi że trzeba wprowadzić dietę i zgłosić się do poradni patologii ciąży ehh.. -
Ja po wizycie, Pola waży 1430g, więc zapowiada się raczej drobinka, nie jak siostra. Wszystkie parametry Małej ok, tętno 142 bpm, przepływy ok, samo serduszko sprawdzał 20 minut, a mózg kolejne 10 min, ale też ok 🙈
Niestety dalej mamy położenie miednicowe, wielka szkoda, martwię się tym ☹️ Skoro tym razem mam mieć nieduże dziecko, liczyłam na poród SN, a jak tak dalej pojdzie, to bedzie druga cesarka ☹️ Mam sporo wód (afi 16-17), ale bobo nie chce sie przekręcić, echhhwelonka, Arga, Ciąża2023, Marrud88, Usiasia lubią tę wiadomość
-
Ciąża2023 wrote:Dziś dopiero zrobiłam badanie krzywej, i dlatego mam wątpliwość za którym lekarzem stanąć...
Co grozi nam na tym etapie przy ewentualnej cukrzycy ciężowej?
Cukrzyca ciążowa prowadzi między innymi do wcześniejszego starzenia łożyska. Ja od dwóch lekarzy słyszałam, że zdecydowania dla dziecka bezpieczniejsza jest insulina niż za wysokie cukry.
-
Mellow wrote:Ja po wizycie, Pola waży 1430g, więc zapowiada się raczej drobinka, nie jak siostra. Wszystkie parametry Małej ok, tętno 142 bpm, przepływy ok, samo serduszko sprawdzał 20 minut, a mózg kolejne 10 min, ale też ok 🙈
Niestety dalej mamy położenie miednicowe, wielka szkoda, martwię się tym ☹️ Skoro tym razem mam mieć nieduże dziecko, liczyłam na poród SN, a jak tak dalej pojdzie, to bedzie druga cesarka ☹️ Mam sporo wód (afi 16-17), ale bobo nie chce sie przekręcić, echhh
Mellow, nie przejmuj się, mała ma jeszcze sporo czasu żeby się przekręcić. Staś od 2 tygodni jest w pozycji główkowej, ale też nie jest powiedziane, że to się nie zmieni.
Mellow lubi tę wiadomość
-
Mellow wrote:Ja po wizycie, Pola waży 1430g, więc zapowiada się raczej drobinka, nie jak siostra. Wszystkie parametry Małej ok, tętno 142 bpm, przepływy ok, samo serduszko sprawdzał 20 minut, a mózg kolejne 10 min, ale też ok 🙈
Niestety dalej mamy położenie miednicowe, wielka szkoda, martwię się tym ☹️ Skoro tym razem mam mieć nieduże dziecko, liczyłam na poród SN, a jak tak dalej pojdzie, to bedzie druga cesarka ☹️ Mam sporo wód (afi 16-17), ale bobo nie chce sie przekręcić, echhh
-
ada.d wrote:Lekarze bardzo różnie podchodzą do tematu przekroczeń. Mi jeden przy przekroczeniach na czczo do 93 kazał włączyć insulinę na noc, a drugi trzyma się standardów sprzed lat i cukry poranne do 100 uznaje za normę. To chyba Ty musisz zdecydować, do których zaleceń będziesz się stosować. Ja zdecydowałam się na lekarza, który uznaje obecne normy czyli na czczo max 89, 1h po posiłku max 140, 2h po posiłku 120, wszystko powyżej jest cukrzycą ciążową.
-
Usiasia wrote:Miałam identycznie mniej więcej na tym etapie co Ty. Wydawało mi się nawet, że brzuch się zmniejszył i obniżył, ale wszystko jest OK. Pytałam położnej, mówiła że tak przy zmianie pozycji się dzieje. Jakiś czas po tym nagle poczułam ruchy bardzo wysoko, na wysokości żeber:)
Kurcze, mam to samo, dzisiaj brzuch mam naprawdę mniejszy. A kopniaki na dole i aż mnie kłuje i nie jest to przyjemne. Z jednej strony łatwiej mi się oddycha, ale kopniaczki wyżej były fajniejszeUsiasia lubi tę wiadomość
-
Evellka93 wrote:Już się bałam , że czegoś nie zgłosiłam 🤦♀️ A u nas jest oczywiście nowy księgowy i nic nie wie . Ale pewnie by się upomnieli jakby coś było nie tak . Mam dziś jakiś ciężki dzień . Byłam rano zbadać to D3 i B12 i oczywiście biorąc b12 spadło mi poniżej normy nie wiem jakim cudem . D3 mam 33 ale to tez mało . W nocy mało spałam bo jak się przebudziłam miałam milion myśli odnośnie tego czego jeszcze nie kupiłam, badań , porodu 🤯🤯🤯 dziś chyba wieczorem pójdę na spacer może będę lepiej spała …
-
nick nieaktualny
-
Ciąża2023 wrote:A czy któraś z Was miała przypadek że powtórzyła krzywą cukrową? Bo była na granicy albo coś? Lekarka mi powiedziała że jak chce to mogę powtórzyć ale dopiero po 2 tygodniach
Ale co to znaczy na granicy? Albo masz cukrzuce ciążowa albo nie.
Zacznij mierzyć cukru na czczo i po posiłkach glukometrem i sama zobaczysz czy są przekroczenia.