X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2023, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy miała któraś na granicy krzywą cukrową i lekarz nie stwierdził cukrzycy ciążowej, ewentualnie czy któraś tutaj ma stwierdzają, jeśli tak to jakie miałyście wartości?
    Nie daje mi to spokoju że jeden lekarz mi mówi że jest ok, a drugi że trzeba wprowadzić dietę i zgłosić się do poradni patologii ciąży ehh..

• ada.d Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża2023 wrote:
    Czy miała któraś na granicy krzywą cukrową i lekarz nie stwierdził cukrzycy ciążowej, ewentualnie czy któraś tutaj ma stwierdzają, jeśli tak to jakie miałyście wartości?
    Nie daje mi to spokoju że jeden lekarz mi mówi że jest ok, a drugi że trzeba wprowadzić dietę i zgłosić się do poradni patologii ciąży ehh..

Lekarze bardzo różnie podchodzą do tematu przekroczeń. Mi jeden przy przekroczeniach na czczo do 93 kazał włączyć insulinę na noc, a drugi trzyma się standardów sprzed lat i cukry poranne do 100 uznaje za normę. To chyba Ty musisz zdecydować, do których zaleceń będziesz się stosować. Ja zdecydowałam się na lekarza, który uznaje obecne normy czyli na czczo max 89, 1h po posiłku max 140, 2h po posiłku 120, wszystko powyżej jest cukrzycą ciążową.

Mamitka lubi tę wiadomość

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2023, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Lekarze bardzo różnie podchodzą do tematu przekroczeń. Mi jeden przy przekroczeniach na czczo do 93 kazał włączyć insulinę na noc, a drugi trzyma się standardów sprzed lat i cukry poranne do 100 uznaje za normę. To chyba Ty musisz zdecydować, do których zaleceń będziesz się stosować. Ja zdecydowałam się na lekarza, który uznaje obecne normy czyli na czczo max 89, 1h po posiłku max 140, 2h po posiłku 120, wszystko powyżej jest cukrzycą ciążową.
    I jakie masz zalecenia w związku z tym?

• ada.d Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża2023 wrote:
    I jakie masz zalecenia w związku z tym?

Na początku próbowałam zbic cukry samą dietą, ale dalej miałam przekroczenia na czczo 93-94, więc została mi włączona insulina na noc. I przy 14j udało się ustabilizować cukry.

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2023, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Na początku próbowałam zbic cukry samą dietą, ale dalej miałam przekroczenia na czczo 93-94, więc została mi włączona insulina na noc. I przy 14j udało się ustabilizować cukry.

A robiłaś może powtórkowe badanie?
    Zastanawiam się bo chętnie bym zrobiła ponownie ale nie wiem czy można zrobić drugi raz w tak krótkim czasie

• ada.d Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża2023 wrote:
    A robiłaś może powtórkowe badanie?
    Zastanawiam się bo chętnie bym zrobiła ponownie ale nie wiem czy można zrobić drugi raz w tak krótkim czasie

Nie, nie robiłam. Mierze cukier 4 x dziennie glukometrem. A Ty kontrolujesz cukry?

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2023, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Nie, nie robiłam. Mierze cukier 4 x dziennie glukometrem. A Ty kontrolujesz cukry?
    Dziś dopiero zrobiłam badanie krzywej, i dlatego mam wątpliwość za którym lekarzem stanąć...
    Co grozi nam na tym etapie przy ewentualnej cukrzycy ciężowej?

• Usiasia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Od kilku dni ruchy odczuwam delikatniej i zdecydowanie niżej. I jakby przepona mi się odblokowała, nie czuje duszności, to możliwe że dzidzia zmieniła pozycję i sobie niżej jest ?
    Miałam identycznie mniej więcej na tym etapie co Ty. Wydawało mi się nawet, że brzuch się zmniejszył i obniżył, ale wszystko jest OK. Pytałam położnej, mówiła że tak przy zmianie pozycji się dzieje. Jakiś czas po tym nagle poczułam ruchy bardzo wysoko, na wysokości żeber:)

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża2023 wrote:
    Ja miałam 167 po 1h i 145 po 2h więc nie dużo poniżej normy. Nie stwierdził u mnie lekarz cukrzycy ciążowej i nie dostałam leków. Krzywą robiłam na początku kwietnia a teraz na majowej wizycie dostałam zakaz na słodkie, bo za dużo przytyłam 🙈

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie, Pola waży 1430g, więc zapowiada się raczej drobinka, nie jak siostra. Wszystkie parametry Małej ok, tętno 142 bpm, przepływy ok, samo serduszko sprawdzał 20 minut, a mózg kolejne 10 min, ale też ok 🙈
    Niestety dalej mamy położenie miednicowe, wielka szkoda, martwię się tym ☹️ Skoro tym razem mam mieć nieduże dziecko, liczyłam na poród SN, a jak tak dalej pojdzie, to bedzie druga cesarka ☹️ Mam sporo wód (afi 16-17), ale bobo nie chce sie przekręcić, echhh

welonka, Arga, Ciąża2023, Marrud88, Usiasia lubią tę wiadomość

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża2023 wrote:
    Dziś dopiero zrobiłam badanie krzywej, i dlatego mam wątpliwość za którym lekarzem stanąć...
    Co grozi nam na tym etapie przy ewentualnej cukrzycy ciężowej?

Cukrzyca ciążowa prowadzi między innymi do wcześniejszego starzenia łożyska. Ja od dwóch lekarzy słyszałam, że zdecydowania dla dziecka bezpieczniejsza jest insulina niż za wysokie cukry.

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2023, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża2023 wrote:
    Ja miałam na czczo 80, po godzinie 201 , po dwóch 148 i stwierdzona cukrzyca . Zostałam skierowana do diabetologa i już po konsultacji mam zmienione dawki leków plus dieta , pomiary cukru po każdym posiłku . Ale na metforminie na czczo nie miałam nigdy więcej niż 90 cukier .

• ada.d Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Ja po wizycie, Pola waży 1430g, więc zapowiada się raczej drobinka, nie jak siostra. Wszystkie parametry Małej ok, tętno 142 bpm, przepływy ok, samo serduszko sprawdzał 20 minut, a mózg kolejne 10 min, ale też ok 🙈
    Niestety dalej mamy położenie miednicowe, wielka szkoda, martwię się tym ☹️ Skoro tym razem mam mieć nieduże dziecko, liczyłam na poród SN, a jak tak dalej pojdzie, to bedzie druga cesarka ☹️ Mam sporo wód (afi 16-17), ale bobo nie chce sie przekręcić, echhh

Mellow, nie przejmuj się, mała ma jeszcze sporo czasu żeby się przekręcić. Staś od 2 tygodni jest w pozycji główkowej, ale też nie jest powiedziane, że to się nie zmieni.

Mellow lubi tę wiadomość

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Ma jeszcze czas na obrót, u mnie tez mlody ustawiony miednicowo jest dlugi bo kosc udowa ma na 30tc2d ma 1483g i noj3lekarz mowi ze jescze spokonie moze sie przekręcić, wiec licze na to ze zlituję sie i zmieni pozycję.

age.png
  • Mamitka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Dokładnie tak jak piszesz. Normy są takie jak opisałaś obniżone ponoć od paru lat. Mi przy cukrze na czczo 90 wprowadzili insulinę, po posiłkach mam bardzo dobre więc tylko ten poranny pomiar miałam na granicy normy.

age.png
    18.07.2023 - córeczka Maja 👶
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2023, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia wrote:
    Miałam identycznie mniej więcej na tym etapie co Ty. Wydawało mi się nawet, że brzuch się zmniejszył i obniżył, ale wszystko jest OK. Pytałam położnej, mówiła że tak przy zmianie pozycji się dzieje. Jakiś czas po tym nagle poczułam ruchy bardzo wysoko, na wysokości żeber:)

Kurcze, mam to samo, dzisiaj brzuch mam naprawdę mniejszy. A kopniaki na dole i aż mnie kłuje i nie jest to przyjemne. Z jednej strony łatwiej mi się oddycha, ale kopniaczki wyżej były fajniejsze :D

Usiasia lubi tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    23.04 prenatalne III trym.
    preg.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evellka93 wrote:
    Już się bałam , że czegoś nie zgłosiłam 🤦‍♀️ A u nas jest oczywiście nowy księgowy i nic nie wie . Ale pewnie by się upomnieli jakby coś było nie tak . Mam dziś jakiś ciężki dzień . Byłam rano zbadać to D3 i B12 i oczywiście biorąc b12 spadło mi poniżej normy nie wiem jakim cudem . D3 mam 33 ale to tez mało . W nocy mało spałam bo jak się przebudziłam miałam milion myśli odnośnie tego czego jeszcze nie kupiłam, badań , porodu 🤯🤯🤯 dziś chyba wieczorem pójdę na spacer może będę lepiej spała …
    A jakie bierzesz te b12? Ja przy cyjanokobaltaminie miałam powyżej normy a przy metylowanych mam dobre wyniki.

age.png
  • Edyta1 Koleżanka

Wysłany: 19 maja 2023, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do tych co mierzą cukier glukometrem. Jak mierzycie cukier na czczo? Zaraz po wstaniu czy trochę później?

welonka lubi tę wiadomość

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2023, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś z Was miała przypadek że powtórzyła krzywą cukrową? Bo była na granicy albo coś? Lekarka mi powiedziała że jak chce to mogę powtórzyć ale dopiero po 2 tygodniach

• ada.d Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża2023 wrote:
    A czy któraś z Was miała przypadek że powtórzyła krzywą cukrową? Bo była na granicy albo coś? Lekarka mi powiedziała że jak chce to mogę powtórzyć ale dopiero po 2 tygodniach

Ale co to znaczy na granicy? Albo masz cukrzuce ciążowa albo nie.
    Zacznij mierzyć cukru na czczo i po posiłkach glukometrem i sama zobaczysz czy są przekroczenia.

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
‹‹ 206 207 208 209 210 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ