X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża2023 wrote:
    Jak stoicie z wagą? U mnie dopiero +7kg :)
    Trochę przez ostatni stres, też wizytę w szpitalu stanęłam w miejscu.

To bardzo zdrowe przybranie, niepotrzebnie piszesz "dopiero". Takie +10 kg przez całą ciążę jest optymalne, a u Ciebie pewnie tyle finalnie wyjdzie 🙂 Właśnie +15-20 kg to jest za dużo

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2023, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamitka wrote:
    Dobrze wiedzieć że nie jestem sama😅
    Mnie te moje -2,5kg trochę stresuje 😅 bo wydaje mi się że już powinnam mieć na +a nie na -
    Ale dzidzia rośnie więc mam nadzieję że jest wszystko ok
    Ja już na każdej wizycie pytałam i lekarza i położną 😅 A ostatnio nawet diabetolog . Powiedziała , że jak dziecko rośnie odpowiednio do wieku ciąży to nasza waga nie ma znaczenia . Tym bardziej , że u mnie była nadwaga przed ciążą . A moj gin powiedział , że jak dla niego to mogę nic nie przytyć do końca ciąży .

Mamitka, ada.d lubią tę wiadomość

• ada.d Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamitka wrote:
    Dobrze wiedzieć że nie jestem sama😅
    Mnie te moje -2,5kg trochę stresuje 😅 bo wydaje mi się że już powinnam mieć na +a nie na -
    Ale dzidzia rośnie więc mam nadzieję że jest wszystko ok

Ja mam -5kg na wadz, ale u mnie sporo kg poleciało przez stes związany z diagnozą choroby i pewnie chemia też robi swoje, w okolicach 18 tygodnia miałam -9 na wadze, a startowałam z wagą 77kg. Do tego bardzo pilnuję diety w związku z cukrzycą, więc zakładam, że waga końcowa wyjdzie u mnie na 0.

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Salea Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża2023 wrote:
    W którym tygodniu robiłaś pierwsze badanie, i kiedy powtórkowe po jakim czasie ?
    Niestety też mam wątpliwość czy nie miałam wpływ na wynik trochę nawet kolacją nie lekkostrawną i podpijalam na wieczór napoje...
    Ja robiłam już trzecie badanie tak naprawdę, pierwsze na początku drugiego trymestru, bo glukoza na czczo wyszła mi trochę podwyższona i byłam zmuszona zrobić krzywą. Laboratorium jednak zrobiło błąd, i zamiast trzech wyników, na czczo, po godzinie i po dwóch wydało mi tylko wynik na czczo i po dwóch godzinach. To wtedy zagapiłam się i zjadłam późną przekąskę z owoców więc mimo że badanie było nieważne to miałam przynajmniej nauczkę żeby nie jesć późno dzień przed. Powtórkę robiłam jakieś trzy tygodnie po poprzednim badaniu i ostatnie badanie tydzień temu, bo w trzecim trym. jest obowiązkowe. I po wszystkich tych badaniach widzę, że dla mnie okres niejedzenia musi wynosić ok 13 godzin i glukoza wychodzi bardzo ładna.

• welonka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja chyba mam najwięcej na plusie bo 11 kg,startowalam z 51 i kazdy mowi ze nic sie zmienilam jedynie brzuszek mam

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam plus 2,5 kg i pewnie do tych 7-9 dobiję 🙈 oby szybko spadły po porodzie a po pół roku jakieś ćwiczenia wprowadzać będę i dietę bo ogólnie mam do zrzucenia około 20 kg 🙈

age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    Ja mam plus 2,5 kg i pewnie do tych 7-9 dobiję 🙈 oby szybko spadły po porodzie a po pół roku jakieś ćwiczenia wprowadzać będę i dietę bo ogólnie mam do zrzucenia około 20 kg 🙈

No ja przed ciąża też miałam kilka nadprogramowych kg 😑 będę chciała zrzucić trochę po porodzie, ale chwilowo nie zawracam sobie tym głowy.

Czy któraś z Was planuje wakacje w tym roku? Wczoraj z mężem rozmawialiśmy o tym, żeby jechać pod koniec września kamperem do Włoch, on pojedzie samochodem, ja bym doleciała z małym samolotem. Wiem, że ludzie jeżdżą z takimi maluchami, szwagier był z córką pierwszy raz jak ta miała 4 miesiące. Ale zastanawiam się czy Staś nie będzie jednak za mały.

Wiem, że po tej całej diagnozie, chemii bardzo nam się przyda taki wypad, tym bardziej, że ze względu ma moja szyjkę przepadł nam majowy wyjazd do Włoch.

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2023, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salea wrote:
    Ja robiłam już trzecie badanie tak naprawdę, pierwsze na początku drugiego trymestru, bo glukoza na czczo wyszła mi trochę podwyższona i byłam zmuszona zrobić krzywą. Laboratorium jednak zrobiło błąd, i zamiast trzech wyników, na czczo, po godzinie i po dwóch wydało mi tylko wynik na czczo i po dwóch godzinach. To wtedy zagapiłam się i zjadłam późną przekąskę z owoców więc mimo że badanie było nieważne to miałam przynajmniej nauczkę żeby nie jesć późno dzień przed. Powtórkę robiłam jakieś trzy tygodnie po poprzednim badaniu i ostatnie badanie tydzień temu, bo w trzecim trym. jest obowiązkowe. I po wszystkich tych badaniach widzę, że dla mnie okres niejedzenia musi wynosić ok 13 godzin i glukoza wychodzi bardzo ładna.

Oooo czyli tez miałaś robioną w odstępie dwóch tygodni, za każdym razem miałaś skierowanie czy szłam odpłatnie sama robić ? Bo diagnostyka mi powiedziała że jak nie będę mieć skierowania to będę musiała podpisać że robię krzywą na własną odpowiedzialność w ciąży.

• Usiasia Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Kurcze, mam to samo, dzisiaj brzuch mam naprawdę mniejszy. A kopniaki na dole i aż mnie kłuje i nie jest to przyjemne. Z jednej strony łatwiej mi się oddycha, ale kopniaczki wyżej były fajniejsze :D
    Ja miałam tak samo, po tym też jak była kolejna zmiana pozycji to też właśnie charakter tych ruchów się zmienił. Z kopniaków na bardziej takie płynne i orzypominające te słynne ruchy jelit 🙈 a krótko po tym (nieco ponad tydzień) zaczął przy ruchach falować brzuch.

Ja za tydzień mam badania 3 trymestru. Ciekawa jestem jak duże jest bobo ;)

Vilka lubi tę wiadomość

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2023, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby ktoś szukał przepisów fajnych przy cukrzycy to ja sporo inspiracji mam z insta cukrzyca_w_dwupaku . Są nawet lody i desery 😍

• Vilka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja startowałam z wagą 57, a obecnie mam 69.

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    23.04 prenatalne III trym.
    preg.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża2023 wrote:
    A na jakim poziomie to miałaś?

Na czczo 79,2
    Po 1h 86,4
    Po 2h 96,7

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Maura Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2023, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    To ja chyba mam najwięcej na plusie bo 11 kg,startowalam z 51 i kazdy mowi ze nic sie zmienilam jedynie brzuszek mam
    Ja mam podobnie, z 51 i aktualnie 60, ale waha mi się waga, bo mam epizody braku apetytu, a innym razem mogę jeść wszystko, słodycze zwłaszcza, mam tak od drugiego trymestru, jak już ustapily mdłości;)

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maura wrote:
    Ja mam podobnie, z 51 i aktualnie 60, ale waha mi się waga, bo mam epizody braku apetytu, a innym razem mogę jeść wszystko, słodycze zwłaszcza, mam tak od drugiego trymestru, jak już ustapily mdłości;)
    ja w ciazyc nie jem jakos wiecej jeszcze niedawna wymiotowalam,jakos poavztakiem ciazy raz przybralam prawie 4 kg w ciagu chyb 3 tygodni. W pierwszej przytylam 11-12kg. Jateraz mam 62.5 i ja z ta waga czuje dobrze podoba mi sie moje cialo i chcialabym zeby po porodzie drastycznie waga mi nie spadla. W pierwszej ciazy zaczynałam z 55 a po porodzie przed rojiem mialam 48 kg okropnie wygladlam

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maura wrote:
    ja w ciazyc nie jem jakos wiecej jeszcze niedawna wymiotowalam,jakos poavztakiem ciazy raz przybralam prawie 4 kg w ciagu chyb 3 tygodni. W pierwszej przytylam 11-12kg. Jateraz mam 62.5 i ja z ta waga czuje dobrze podoba mi sie moje cialo i chcialabym zeby po porodzie drastycznie waga mi nie spadla. W pierwszej ciazy zaczynałam z 55 a po porodzie przed rojiem mialam 48 kg okropnie wygladlam

age.png
  • Salea Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża2023 wrote:
    Oooo czyli tez miałaś robioną w odstępie dwóch tygodni, za każdym razem miałaś skierowanie czy szłam odpłatnie sama robić ? Bo diagnostyka mi powiedziała że jak nie będę mieć skierowania to będę musiała podpisać że robię krzywą na własną odpowiedzialność w ciąży.
    Dwa razy chyba robiłam odpłatnie bo nie chciało mi się jechać do punktu z którym ma podpisaną umowę pzu w którym mam pakiet opieki zdrowotnej. To też była diagnostyka i nigdy nie kazali mi nic takiego podpisać. Najlepiej poczekać te trzy tygodnie pomiędzy badaniami bo takie badanie to duże obciążenie dla organizmu. Przygotuj się dobrze, ja zrezygnowalam nawet z kawy i herbaty na dwa dni przed pobraniem bo to też podobno może mieć wpływ na wyniki.

• Mellow Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie przed krzywą jadłam i piłam normalnie, jakieś słodycze też, ostatni posiłek jadłam późno jak zwykle (21-22). Czy badanie będzie miarodajne, jak zmienimy dietę 2-3 dni przed, a po badaniu z powrotem wrócimy do normalnego jadłospisu?

Arga lubi tę wiadomość

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Megi93 Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2023, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam na wadze już +11 kg, zaczynałam od 74 a teraz 85 kg …..

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 20 maja 2023, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przed krzywą jadłam lody koło 17 a później o 20 kabanosy bo tak mi się chciało jeść 🙈🤣 całe szczęście na pobranie poszłam koło 9 to cukier miły już spadł i wyniki wyszły dobre.
    Ja to w ogóle jeden dzień jem słodkie a w drugi tylko ostre bym jadła. Nie mogę jeść chleba na wieczór bo budzi mnie zgaga. Ogólnie jadłabym same ostre rzeczy

age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2023, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jakiś zastój rośnięcia brzucha chyba, waga też stoi w miejscu od jakichś trzech tygodni, ale za to w zeszłym miesiącu przybrałam ponad 4 kg. To teraz chyba dobrze że po takim skoku się uspokoiło? Ruchy dzidzi dalej zdecydowanie nisko, codziennie kopniak w pęcherz to masakra jakaś. Mam nadzieję że niedługo zmieni pozycję.

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
‹‹ 208 209 210 211 212 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ