X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Salea Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża2023 wrote:
    A czy któraś z Was miała przypadek że powtórzyła krzywą cukrową? Bo była na granicy albo coś? Lekarka mi powiedziała że jak chce to mogę powtórzyć ale dopiero po 2 tygodniach
    Ja powtarzałam bo miałam wątpliwości czy zachowałam odpowiednie godziny ostatniego posiłku. Mówią niby 8-12 godzin ale dobrze być 14 godzin bez jedzenia. Ja byłam 8 lub niecałe 8 za pierwszym razem nie wiedząc jaki to może mieć wpływ na badanie, dodatkowo jadlam owoce na noc (najgorzej) 😅. Powtórka wyszła dobrze. Zaleciła ją ginekolog po wywiadzie o moim "przygotowaniu" do badania.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2023, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salea wrote:
    Ja powtarzałam bo miałam wątpliwości czy zachowałam odpowiednie godziny ostatniego posiłku. Mówią niby 8-12 godzin ale dobrze być 14 godzin bez jedzenia. Ja byłam 8 lub niecałe 8 za pierwszym razem nie wiedząc jaki to może mieć wpływ na badanie, dodatkowo jadlam owoce na noc (najgorzej) 😅. Powtórka wyszła dobrze. Zaleciła ją ginekolog po wywiadzie o moim "przygotowaniu" do badania.

W którym tygodniu robiłaś pierwsze badanie, i kiedy powtórkowe po jakim czasie ?
    Niestety też mam wątpliwość czy nie miałam wpływ na wynik trochę nawet kolacją nie lekkostrawną i podpijalam na wieczór napoje...

• Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2023, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga ja brałam z naturell metylokobalamine a teraz diabetolog kazała mi kupić w kroplach avitale też metylo . Dziś ma mi przyjść bo stacjonarnie nigdzie nie było i ma mi napisać jaką dawkę brać.
    Co do pomiarów cukru jasno mam określone . Wstaje rano od razu na czczo mierzę . Później godzinę po każdym posiłku zaczynając od pierwszego kęsa .

• Aliya Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2023, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża2023 wrote:
    Czy miała któraś na granicy krzywą cukrową i lekarz nie stwierdził cukrzycy ciążowej, ewentualnie czy któraś tutaj ma stwierdzają, jeśli tak to jakie miałyście wartości?
    Nie daje mi to spokoju że jeden lekarz mi mówi że jest ok, a drugi że trzeba wprowadzić dietę i zgłosić się do poradni patologii ciąży ehh..

Jakie miałaś wyniki?
    U mnie po godzinie wyszło 184 mg/dl przy normie do 180, mam stwierdzoną cukrzycę. Dostałam glukometr i mierzę cukry 4 razy dziennie i póki co nie ma przekroczeń, ale pilnuje diety.

04/22 26tc 👼
    07/23 38tc 🌈
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2023, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliya wrote:
    Jakie miałaś wyniki?
    U mnie po godzinie wyszło 184 mg/dl przy normie do 180, mam stwierdzoną cukrzycę. Dostałam glukometr i mierzę cukry 4 razy dziennie i póki co nie ma przekroczeń, ale pilnuje diety.

Na czczo 80
    Po 1h 135
    Po 2h 146
    Jeden lekarz twierdzi że jest w porządku bo jest w normie, a drugi twierdzi że jest za wysokie i chce żebym powtórzyła badanie, ale boje się czy znowu taka dawka cukru nie szkodzi dziecku w krótkim czasie

• Arga Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zauważyłam, że też mi cierpnie dłoń po nocy. Ja lubię je jakoś zawinąć pod siebie więc może to przez to 😅
    Najgorsze jest to, że coś mi nerw uciska i nie mam czucia w stopie 🙈

age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża2023 wrote:
    Na czczo 80
    Po 1h 135
    Po 2h 146
    Jeden lekarz twierdzi że jest w porządku bo jest w normie, a drugi twierdzi że jest za wysokie i chce żebym powtórzyła badanie, ale boje się czy znowu taka dawka cukru nie szkodzi dziecku w krótkim czasie

Cukier po 2h od posiłki powinien być niższy niż 1h po posiłki, więc tu bez względu na wartości coś jest nie tak. Może spróbuj przez kilka dni sama mierzyć glukometrem, a ewentualny test obciążenia glukozą zrób za 2 tygodnie.

Megi93 lubi tę wiadomość

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2023, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Cukier po 2h od posiłki powinien być niższy niż 1h po posiłki, więc tu bez względu na wartości coś jest nie tak. Może spróbuj przez kilka dni sama mierzyć glukometrem, a ewentualny test obciążenia glukozą zrób za 2 tygodnie.

Tak też myślę zrobić, tylko pytanie czy można powtórzyć w tak krótkim czasie? Czy to nie jest dla dzidziusia niebezpieczne?

• Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2023, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak byście chciały to na morele.net będzie zniżka 25% na produkty neno na dzień mamy 🙂

• Vilka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam po 2h nieco wyższy wynik niż po 1h. Ale wciąż w normie. Lekarz mówi że jest ok. Po prostu organizm zareagował szybkim wyrzutem insuliny, dlatego po 1h było niżej niż po 2h.

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    23.04 prenatalne III trym.
    preg.png
  • Maura Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2023, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evellka93 wrote:
    Dziewczyny jak byście chciały to na morele.net będzie zniżka 25% na produkty neno na dzień mamy 🙂
    Potwierdzam:) ja już mam w domu zamówienie z tej promocji:) właśnie dotarło!
    @Ciąża2023, co do glukometru, jeśli nie masz w domu, to zapytaj w aptece/sklepie medycznym, pewnie mają jakieś od firm w ramach promocji, więc prawdopodobnie otrzymasz to w ramach akcji promocyjnej, a nie mogą ich sprzedawać. Ktoś ze znajomych dostał w ten sposób, a później i tak zasilasz daną markę, bo igły i paski musisz kupić dedykowane pod konkretny model. Może się przyda ta informacja.

age.png
  • Maura Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2023, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz jest wysyp różnych akcji promocyjnych na artykuły dla mam i dzieci, na allegro na pampersy widziałam, że przy zakupie danej marki i ilości można odebrać kupon, który pomniejszy wartość koszyka.

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2023, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Ja też miałam po 2h nieco wyższy wynik niż po 1h. Ale wciąż w normie. Lekarz mówi że jest ok. Po prostu organizm zareagował szybkim wyrzutem insuliny, dlatego po 1h było niżej niż po 2h.

A na jakim poziomie to miałaś?

• Mamitka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Wam powiem co mi moja diabetolog powiedziała o cukrach że ponoć właśnie teraz do 34tc będziemy mieć huśtawkę jeśli chodzi o wyniki I faktycznie tak jest. Mnie na początku szlak trafiał bo mimo insuliny (doszłam już do 21jednostek) jednego dnia mam na czczo 74 a następnego 96 a norma jest do 90 w ciąży. Juz naprawdę wyluzowałam bo robie co mogę, jestem na diecie, nie jem słodkiego już nawet Chleb sama piekę o niskim IG i nie zamierzam zawału dostać przez ten cukier 🤣 ale tak jak mówię na początku miałam mega sters jak mi tylko ciut przekroczyło.
    Ja mówię że jeszcze 2 miesiące i mam nadzieję że to dziadostwo nie zostanie że mną na zawsze tylko faktycznie z dnia na dzień odstawie insulinę i wróci wszytko do normy🙏

age.png
    18.07.2023 - córeczka Maja 👶
  • Mamitka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze moja obserwacja i rada jak macie na czczo wysoki cukier to musicie zjeść coś tuz przed położeniem się spać. Najlepiej 1 kromkę chleba o niskim IG (np. z serem żółtym lub samym masłem) i wtedy rano jest lepszy cukier bo poprostu jak jest za długa przerwa w nie jedzeniu to cukier rośnie. Ja mam sprawdzone że jak zjem przed spaniem to 8 do 9h przez noc mam ok aż do posiłku. A jak macie po posiłkach wysoki np. po śniadaniu to zjedzcie mniej o 1 kromkę niż zwykle i będzie cukier niższy.
    Ja jem praktycznie od początku ciąży co 3h ale faktycznie małe porcje typu jogurt z owocem (1szt bo to też cukier😅), 1 kromka na śniadanie i ogólnie mniejsze porcje ale często. I przed położeniem się spać obowiązkowo ta 1 kromka. I chyba nawet na mnie to super działa bo mam nadal -2.5kg aż boję się co mi powie ginekolog we wtorek. Już ostatnio się pytał ile przytyłam i że już powinnam😅🙈

Evellka93 lubi tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2023, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamitka wrote:
    Ja Wam powiem co mi moja diabetolog powiedziała o cukrach że ponoć właśnie teraz do 34tc będziemy mieć huśtawkę jeśli chodzi o wyniki I faktycznie tak jest. Mnie na początku szlak trafiał bo mimo insuliny (doszłam już do 21jednostek) jednego dnia mam na czczo 74 a następnego 96 a norma jest do 90 w ciąży. Juz naprawdę wyluzowałam bo robie co mogę, jestem na diecie, nie jem słodkiego już nawet Chleb sama piekę o niskim IG i nie zamierzam zawału dostać przez ten cukier 🤣 ale tak jak mówię na początku miałam mega sters jak mi tylko ciut przekroczyło.
    Ja mówię że jeszcze 2 miesiące i mam nadzieję że to dziadostwo nie zostanie że mną na zawsze tylko faktycznie z dnia na dzień odstawie insulinę i wróci wszytko do normy🙏

To bardzo miałaś podwyższone wyniki skoro dostałas insulinę?

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2023, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak stoicie z wagą? U mnie dopiero +7kg :)
    Trochę przez ostatni stres, też wizytę w szpitalu stanęłam w miejscu.

• Mamitka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża2023 wrote:
    To bardzo miałaś podwyższone wyniki skoro dostałas insulinę?
    Insulinę dostałam już koło )hmmm nie pamiętam ale) 14tc przy wyniku 90 na czczo. Mój ginekolog i endokrynolog stwierdzili ze to juz jest za wysoko bo niby norma.jest do 90 ale powinno być niżej niż na granicy. Teraz widzę że faktycznie dobrze że biorę bo zaczynałam od 4 jednostek a teraz mam 21 jednostek żeby utrzymać cukier na niższym poziomie.

Ciąża2023 lubi tę wiadomość

age.png
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2023, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża2023 wrote:
    Jak stoicie z wagą? U mnie dopiero +7kg :)
    Trochę przez ostatni stres, też wizytę w szpitalu stanęłam w miejscu.
    Ja narazie +0 kg zastanawiam się kiedy ruszy 🤔

Mamitka lubi tę wiadomość

• Mamitka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evellka93 wrote:
    Ja narazie +0 kg zastanawiam się kiedy ruszy 🤔
    Dobrze wiedzieć że nie jestem sama😅
    Mnie te moje -2,5kg trochę stresuje 😅 bo wydaje mi się że już powinnam mieć na +a nie na -
    Ale dzidzia rośnie więc mam nadzieję że jest wszystko ok

age.png
‹‹ 207 208 209 210 211 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ