X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • zasada Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2023, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Od jakichś dwóch tygodni doskwiera mi ból i drętwienie dłoni, zwłaszcza z rana. Macie na to jakieś sposoby? I czy też wam takie coś dolega albo dolegało w poprzednich ciążach? Rozmawiałam z położna, mówiła o masażu dłoni piłeczka, ale to nie pomaga.

Mnie drętwieje prawe udo jak stoję bez ruchu przez 15 minut np, albo jeśli dużo pospaceruje. Miałam to samo w poprzedniej ciąży pod koniec. Dziecko uciska na nerw w kręgosłupie podobno, trzeba przetrwać. Uciążliwe bo jak ostatnio poszliśmy na spacer to pod koniec co kawałek musiałam usiąść na ławce (wystarczy minuta na siedząco i przechodzi, niestety coraz szybciej znów dokucza aż nie odpocznę).

age.png
  • Salea Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2023, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maura wrote:
    Vilka czasem czuje dretwienie dłoni, ale nie dokucza mi bardzo, nawet w ciagu dnia jak poleżę, nie tylko rano. Za to mam problem ze spaniem,kładąc się na boku prawym lub lewym mała po chwili daje o sobie znać, bardzo się wierci, mam wrażenie, że jej jest niewygodnie i kładę się wysoko na poduszkach w pozycji polsiedzacej, nie powiem, żebym się wysypiala jakoś szczególnie;) pobudka mniej więcej, co 2-3 godziny. Macie podobne odczucia?
    U nas też położenie się na boku aktywuje malucha i zaczyna się rozpychać, ale podobno ten lewy bok jest w porządku, lepszy niż na wznak. U mnie jak za długo poleżę na plecach, nawet na półsiedząco to oddech mi się spłyca a serce szybciej uderza, więc unikam tej pozycji. Lekarz uspokaja, że dziecku nic sie nie stanie, byle by nie leżeć centralnie na brzuchu :-) ja podkładam między uda poduchę ciążową i to troche pomaga przyjąć dobrą pozycję.

Maura lubi tę wiadomość

• welonka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2023, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maruma u mnie tak samo mlody robi sie aktywny ale i tak głównie spie na prawym i lewym boku. Za to od dwoch dni mam od nowa takie spanie ,poloze sie chwila i spie do rana a nawet jak wstane dalej chve mi sie spac.

Maura lubi tę wiadomość

age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2023, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salea wrote:
    U mnie jak za długo poleżę na plecach, nawet na półsiedząco to oddech mi się spłyca a serce szybciej uderza, więc unikam tej pozycji.

Mam dokładnie tak samo. Leżenie na plecach odpada. I dokuczliwe to jest, nie powiem, ale w ciągu dnia tylko, bo w sumie w nocy jak się budzę to czasami na plecach.

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta 295g🩷
    17.02 połówkowe 388g🩷
    04.03 wizyta 590g🩷
    25.03 wizyta 965g
    22.04 wizyta 1800g
    23.04 prenatalne 1600g🩷
    22.05 wizyta

preg.png
  • Mania30 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2023, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to ciekawe z tym drętwieniem. Mi właśnie zwłaszcza na siedząco cierpnie lewe udo ,chwilę pochodzę i już jest dobrze... ale nie pomyślałabym że to chodzi o nerw.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2023, 10:36

• Edyta1 Koleżanka

Wysłany: 3 czerwca 2023, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam drętwienie , kłucie i ból górnej części brzucha . Mój lekarz powiedział, że to przejdzie jak urodzę.

preg.png
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2023, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A macie krwawienie z nosa ? Tak mi dokucza z jednej dziurki co chwile przy schyleniu , dmuchaniu nosa , zawsze z jednego miejsca mi leci .
    Co do drętwienia to też ręce i noga lewa ta przy której czuje ciągniecie w pachwinie .

• ada.d Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2023, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evellka93 wrote:
    A macie krwawienie z nosa ? Tak mi dokucza z jednej dziurki co chwile przy schyleniu , dmuchaniu nosa , zawsze z jednego miejsca mi leci .
    Co do drętwienia to też ręce i noga lewa ta przy której czuje ciągniecie w pachwinie .

Ja mam takie krwawienie raz dwa razy dziennie od tygodnia, tylko z lewej dziurki. Bierzesz acard albo neoparin?

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2023, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi coś tam w nosie zalega ale to przez clexane i acard. W ciąży to też normalne, że wszystko jest bardziej ukrwione i leci krew z nosa i dziąsła krwawią.

age.png
  • Maura Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2023, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evellka93 wrote:
    Też mam krwawienie z nosa, ale nie codziennie i zwykle rano, później samo przechodzi, ale tylko podczas dmuchania nosa.

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2023, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obserwujcie drętwienia dłoni, bo to może być zespoł cieśni nadgarstka, w pierwszej ciązy mnie złapał i brrr, nie polecam. Teraz jest git na szczęście.

Byliśmy wczoraj na festynie rodzinnym w przedszkolu z okazji Dnia Dziecka, okazuje się, że mnóstwo rodziców ma drugiego mniejszego maluszka i pocieszali mnie, że nie jest źle, że zazdrość jest do opanowania, a więź między rodzeństwem, zwłaszcza tej samej płci, to coś fantastycznego. Liczę na to mocno 🥰

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2023, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biorę i acard i clexane . Ciagle coś mi siedzi w nosie i codziennie praktycznie krew mi leci . Ciekawe czy morfologia będzie Ok .

• Arga Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2023, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Obserwujcie drętwienia dłoni, bo to może być zespoł cieśni nadgarstka, w pierwszej ciązy mnie złapał i brrr, nie polecam. Teraz jest git na szczęście.

Byliśmy wczoraj na festynie rodzinnym w przedszkolu z okazji Dnia Dziecka, okazuje się, że mnóstwo rodziców ma drugiego mniejszego maluszka i pocieszali mnie, że nie jest źle, że zazdrość jest do opanowania, a więź między rodzeństwem, zwłaszcza tej samej płci, to coś fantastycznego. Liczę na to mocno 🥰
    Hihi hihi ktoś Ci głupot nagadał 😅
    Wszystko zależy od różnicy w wieku, temperamentu, danej sytuacji. Zazdrość jest straszna do opanowania a ty zawsze źle wybierzesz, bo któreś poczuje się zranione 🤣 może te więzi są ale później ale też później są inne problemy. A płeć nie ma znaczenia. Moi się lubią, syn jest wpatrzony w siostrę ale jak się kłócą toć jest masakra. Inne mamy co mają dwie córki mają podobnie. Awantury o pierduły, bo ona biegnie szybciej, bo ma więcej żelków itp 🙈 nie jest różowo 😅 a z wiekiem jest gorzej. Ale i tak warto się przemęczyć i męczyć dalej. Po prostu inny poziom wtajemniczenia się uruchamia.
    Moi mieli 2,5 roku różnicy a teraz będzie dużo większa i trochę się boję co to będzie za te półtora roku 🤣🙈

Marrud88 lubi tę wiadomość

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2023, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U naszych znajomych wiekszosc mowi ze najgorszy okres byl wtedy kiedy mlodsze mialo ok 2 lat. Niektórzy mowia ze starszemu dziecku mlodsze rodzeństwo bylo obojętne na poczatku a zainteresowanie pojawiło sie dopiero gdy dziecko bylo bardziej kontaktowe.

Arga moja corka ma 5 lat a siostry syn 2 lata jak sa razem i patrze na nich jak ladnie sie bawia a zaraz leci awantura za wantura o wszytsko nawet o to ze ja dotknął i ja to bolało ,mlody wszedl w okres to moje wiec jest wiecej awantur. A mimo wszytsko sa za soba bardzo . Jak patrze na ta relacje to wlasnie wydaje mi sie ze ten okres w rodzeństwwie bedzie najgorszy .

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2023, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, bunt dwulatka i trzylatka jest straszny. Syn długo nie mówił tylko gryzł bo się denerwował na siostrę i to akurat tak od półtora roku do trzech lat trwało 🤣 teraz też o pierduły się kłócą i obrażają. Chociaż w większości umieją się bawić to te momenty są dla mnie jak płachta na byka 😅

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2023, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie słyszałam, że 1,5-2 lata różnicy to jest koszmar, ale 4-5 to już bardzo spoko. Dowiem się w praktyce 😉

Wzięliśmy się dziś za mycie tarasu, mebli ogrodowych i elewacji, dałam radę zrobić tylko dół i nie żyję ze zmęczenia 🙈 Juz się do niczego nie nadaję na tym etapie ciąży 😑

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Marrud88 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2023, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak Wasze szyjki po ostatnich wizytach? U mnie 3 cm i ujscie zewnętrzne drożne na opuszkę palca. W pierwszej ciazy na tym etapie miałam wszystko pozamykane na 4 spusty :D

preg.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2023, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrud88 wrote:
    Dziewczyny a jak Wasze szyjki po ostatnich wizytach? U mnie 3 cm i ujscie zewnętrzne drożne na opuszkę palca. W pierwszej ciazy na tym etapie miałam wszystko pozamykane na 4 spusty :D
    u mnie ostatnio na wizycie szyjka byla skrocona ale nie wiem ile dokładnie miala ale zamknieta . W pisrwszej ciazy od konca 6 miesiaca miamam na opuszek,od 36 szyjka calkowicie zgładzona a corka urodzia sie 3 dni przed terminem. Tydzien przed porodem mialam rozwarcie 2.5cm .

age.png
  • Marrud88 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2023, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    u mnie ostatnio na wizycie szyjka byla skrocona ale nie wiem ile dokładnie miala ale zamknieta . W pisrwszej ciazy od konca 6 miesiaca miamam na opuszek,od 36 szyjka calkowicie zgładzona a corka urodzia sie 3 dni przed terminem. Tydzien przed porodem mialam rozwarcie 2.5cm .
    A poród jak przebiegł? Dość szybki był?

preg.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2023, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 3,5cm zamknięta

Marrud88 lubi tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta 295g🩷
    17.02 połówkowe 388g🩷
    04.03 wizyta 590g🩷
    25.03 wizyta 965g
    22.04 wizyta 1800g
    23.04 prenatalne 1600g🩷
    22.05 wizyta

preg.png
‹‹ 225 226 227 228 229 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ