Sierpniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Marrud88 wrote:A poród jak przebiegł? Dość szybki był?
Teraz w srode mam wozyte zobaczymy co tam sie dzieje . Bo w tamtym tygodniu odstawilam luteine dopochwowo .Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2023, 18:19
Marrud88 lubi tę wiadomość
-
Welonka, mój lekarz właśnie mówił o luteinie na ostatniej wizycie ale w końcu zapomnieliśmy sprawdzić czy jest twarda na tyle macica żeby ją wprowadzić. Kolejną wizytę mam za niecałe 2 tygodnie i to już będzie prawdopodobnie przedostatnia 😵💫
Im bliżej porodu tym gorzej u mnie psychicznie, mam dziwne sny, boję się porodu, boje się że sobie nie poradzę pozniej... Ciężko mi z tym bo raczej nie mam problemu z samodzielnością. Na początku też było mi wszystko jedno jaki porod czy SN czy cc, a teraz im bardziej prawdopodobne jest CC, tym bardziej chciałabym porod naturalny. Choćby że względu na to że nie będę wtedy sama (u nas przy cc partner nie może być obecny). -
Usiasia wrote:Welonka, mój lekarz właśnie mówił o luteinie na ostatniej wizycie ale w końcu zapomnieliśmy sprawdzić czy jest twarda na tyle macica żeby ją wprowadzić. Kolejną wizytę mam za niecałe 2 tygodnie i to już będzie prawdopodobnie przedostatnia 😵💫
Im bliżej porodu tym gorzej u mnie psychicznie, mam dziwne sny, boję się porodu, boje się że sobie nie poradzę pozniej... Ciężko mi z tym bo raczej nie mam problemu z samodzielnością. Na początku też było mi wszystko jedno jaki porod czy SN czy cc, a teraz im bardziej prawdopodobne jest CC, tym bardziej chciałabym porod naturalny. Choćby że względu na to że nie będę wtedy sama (u nas przy cc partner nie może być obecny).Marrud88, Usiasia lubią tę wiadomość
-
Marrud88 wrote:Dziewczyny a jak Wasze szyjki po ostatnich wizytach? U mnie 3 cm i ujscie zewnętrzne drożne na opuszkę palca. W pierwszej ciazy na tym etapie miałam wszystko pozamykane na 4 spusty
Wiem tylko ze dłuuuuga i zamknięta, za 2 tyg mam wizytę to mi chyba powie co I jakMarrud88 lubi tę wiadomość
10.2013-synek👶🩵
07.2023-synek👶💙
01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔 -
Usia mysle ze towarzyszą Ci myśli jak kazdej przyszłej mamie a w szczególności gdy mama zostaniesz puerwszy raz. Ja jak wraclam z corka do domu to płakałam w samochodzie i pytalam sie meza co teraz bedzie i jak my damy rade a w domu o razu wszytsko przychodziło naturanie bez paniki . Teraz tez mam mysli jak to bedzie czy fam rade ogarnac wszystko sama jak maz wroci do pracy. Zobaczysz wszytsko bedzie dobrze:)
Usiasia, Marrud88 lubią tę wiadomość
-
Arga wrote:Co prawda partner nie jest obecny ale czeka na dziecko i kanguruje kiedy ciebie zszywają i powiem szczerze, że to fajne doświadczenie dla faceta. Później już może być z tobą w tej sali po operacyjnej około godziny lub dwóch a po 12 godzinach stawiają cię do pionu. Da się przeżyć i później to już nie ma takiego znaczenia, że przez te 15 minut do pół godziny byłaś sama.
Jeszcze jakieś mdłości mnie dzisiaj męczą. Ciągle mam trochę zwolnić, a kończy się na długich spacerach bo pogoda dopisuje 🤦♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2023, 22:23
-
U mnie szyjka 4,7 cm, szczelnie zamknięta. W pierwszej ciąży było tak samo aż do 42 tc (sic!) 🙈, mimo że zupełnie się nie oszczędzałam. Po prostu jestem typem, który spokojnie 10, a nie 9 miesięcy mógłby chodzić w ciąży, a potem kończy się cesarką ehhh.
Polećcie coś dobrego do obejrzenia na Netflixie albo HBO Max. Skończyliśmy Sukcesję i to było tak dobre, że nie wiem czym zapełnić tę pustkę, żeby nie spaść 10 poziomów niżej 🥲
-
Mellow wrote:U mnie szyjka 4,7 cm, szczelnie zamknięta. W pierwszej ciąży było tak samo aż do 42 tc (sic!) 🙈, mimo że zupełnie się nie oszczędzałam. Po prostu jestem typem, który spokojnie 10, a nie 9 miesięcy mógłby chodzić w ciąży, a potem kończy się cesarką ehhh.
Polećcie coś dobrego do obejrzenia na Netflixie albo HBO Max. Skończyliśmy Sukcesję i to było tak dobre, że nie wiem czym zapełnić tę pustkę, żeby nie spaść 10 poziomów niżej 🥲
-
Czy Wy też tak macie? Mam kupiona naprawdę większość i niby to wiem, ale ciągle mi się coś przypomina, a to prześcieradła, a to waciki, te niekończące się kompletowanie mnie stresuje haha
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2023, 12:20
-
eweljina wrote:Czy Wy też tak macie? Mam kupiona naprawdę większość i niby to wiem, ale ciągle mi się coś przypomina, a to prześcieradła, a to waciki, te niekończące się kompletowanie mnie stresuje haha
Ja tak miałam, bardzo się sterowała, że o czymś zapomnę, czegoś zabraknie, ale już odpuściłam. Mieszkamy tak blisko różnych sklepów w tym Świat Dziecka i Smyk. W razie czego mąż podjedzie i kupi co trzeba. -
eweljina wrote:Czy Wy też tak macie? Mam kupiona naprawdę większość i niby to wiem, ale ciągle mi się coś przypomina, a to prześcieradła, a to waciki, te niekończące się kompletowanie mnie stresuje haha
I też przypomniało mi się właśnie że nie mam jeszcze do wózka prześcieradeł. Zastanawiam się też nad wkładem takim co osłania boki wózka tylko z nim chyba nie można zapiąć tej klapki. No i otulacz do fotelika, niby nie problem ale ze względu na porę roku chyba jakiś cienki by się przydał 🙈
Torba już powinna być niby spakowana a ja koszule oglądam (wszystkie mi się podobają).Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2023, 13:25
-
Usiasia, dziś spotkałam w piekarni babeczkę z wózkiem Venicci Tinum - taki ciemnoszary stelaż plus tapicrka pudrowy róż i kurczę spodobał mi się. Bardzo ta mama go zachwalała. Faktycznie taki lekki i zwrotny na żywo? To była ta wersja chyba
https://akpolbaby.pl/wozki-gleboko-spacerowe/31960-venicci-tinum-upline-wozek-gleboko-spacerowy-misty-rose-2020000045427.html?gad=1&gclid=Cj0KCQjwj_ajBhCqARIsAA37s0zdwZJVWQo6qanwb8n4pWiRlo99qA2knwyrxOTvpc5j97TkVo5MN3QaAs1JEALw_wcB
Chyba go podjadę obejrzeć jeszcze raz - skreślilam go wcześniej za złote elementy stelaża rzucające się w oczy, ale w szarości wydaje się naprawdę spoko, no i ma dużo ładniejsze kolory tapicerek niż Cybex oraz kosztuje połowę Priama 😀 -
My już na finiszu kompletowania wyprawki, ale ciągle nie wiem co jest must have jeśli chodzi o zakupy w aptece. Nie chcę kupować rzeczy, które może się przydadza, tylko takie które na pewno będą potrzebne. Proszę o pomoc doswiadczone mamy
-
Mellow ten wozek jest śliczny, ja nie jestem zapewne dobrym testerem bo to moje pierwsze dziecko, ale sprawdzałam i sterowność moim zdaniem ok. W porównaniu z innymi wózkami bardzo lekki, nie pamiętam dokładnie ale coś około 12kg, ale tu akurat priam był chyba podobny wagowo.
Mi też bardzo odpowiada w nim sposób składania jedną ręką, można składać go ze spacerówką zamontowaną w obie strony i można złożony wozek postawić, ale to już zależy co komu potrzebne. Spoko też są te torby w zestawie+śpiworek na wyposażeniu.
Oczywiście jak już kupiłam to zrobili promkę i np. w Bobo wózkach teraz jest 600zł tańszy (kosztuje 3.999) -
Mellow wrote:Usiasia, dziś spotkałam w piekarni babeczkę z wózkiem Venicci Tinum - taki ciemnoszary stelaż plus tapicrka pudrowy róż i kurczę spodobał mi się. Bardzo ta mama go zachwalała. Faktycznie taki lekki i zwrotny na żywo? To była ta wersja chyba
https://akpolbaby.pl/wozki-gleboko-spacerowe/31960-venicci-tinum-upline-wozek-gleboko-spacerowy-misty-rose-2020000045427.html?gad=1&gclid=Cj0KCQjwj_ajBhCqARIsAA37s0zdwZJVWQo6qanwb8n4pWiRlo99qA2knwyrxOTvpc5j97TkVo5MN3QaAs1JEALw_wcB
Chyba go podjadę obejrzeć jeszcze raz - skreślilam go wcześniej za złote elementy stelaża rzucające się w oczy, ale w szarości wydaje się naprawdę spoko, no i ma dużo ładniejsze kolory tapicerek niż Cybex oraz kosztuje połowę Priama 😀
Ja kupiłam ten model wózka, zakochałam się w jego lekkości, zwrotności i takiej elegancji niestety cena boli...trochę szkoda mi było tyle wydać na wózek, ale przy pierwszym dziecku człowiek też taki podekscytowany i sobie tłumaczy że trzeba sobie sprawiać przyjemności w końcu będę wiele miesięcy patrzyć na ten wózek, intensywnie użytkować no to niech mi się podoba
Usiasia lubi tę wiadomość
-
Vilka wrote:My już na finiszu kompletowania wyprawki, ale ciągle nie wiem co jest must have jeśli chodzi o zakupy w aptece. Nie chcę kupować rzeczy, które może się przydadza, tylko takie które na pewno będą potrzebne. Proszę o pomoc doswiadczone mamy
Ja jestem trochę do tyłu bo nie mam nic prócz wózka i ogromnej ilości ubranek...trochę mnie to przeraża, dlatego nastepne 2 tygodnie intensywnie muszę wszystko nadrobić. -
Dziewczyny mam takie dwa pytania do Was:
1. Laktator na dwie piersi, czy ktoś ma może Medele Maxi Swing Flexi, albo Tufi Spectre 9? te dwa modele wydają mi się sensowne, ale też każdy ma jakiś minus. Czy może polecacie coś innego od siebie, z doświadczenia po starszym dziecku?
2. Łóżeczko dostawne, czy naprawde warto dopłacać do Chicco? Kinderkrafty są znacznie tańsze..czy ktoś z doświdczenia może powiedzieć, czy ten bok łóżeczka fajnie jak jest opuszczany jedną ręką, czy takie odpinane na zamki błyskawiczne też ok i nie ma dużej różnicy w użytkowaniu? może ten jeden bok jest cały czas opuszczony i nie ma to znaczenia jakim mechanizmem się go opuszcza?
3. Czy któraś z Was cierpi w ciąży na takie paskudztwo jak zespół niespokojnych nóg? mnie to odbiera chęci do życia dosłownie czasami, szczególnie wieczorami to jest istny dramat, bezsenne noce itp może któraś z Was ma jakiś sposób na łagodzenie tej przypadłości, prócz suplementacji żelazem? -
nick nieaktualnyMagdalenkaa wrote:Dziewczyny mam takie dwa pytania do Was:
1. Laktator na dwie piersi, czy ktoś ma może Medele Maxi Swing Flexi, albo Tufi Spectre 9? te dwa modele wydają mi się sensowne, ale też każdy ma jakiś minus. Czy może polecacie coś innego od siebie, z doświadczenia po starszym dziecku?
2. Łóżeczko dostawne, czy naprawde warto dopłacać do Chicco? Kinderkrafty są znacznie tańsze..czy ktoś z doświdczenia może powiedzieć, czy ten bok łóżeczka fajnie jak jest opuszczany jedną ręką, czy takie odpinane na zamki błyskawiczne też ok i nie ma dużej różnicy w użytkowaniu? może ten jeden bok jest cały czas opuszczony i nie ma to znaczenia jakim mechanizmem się go opuszcza?
3. Czy któraś z Was cierpi w ciąży na takie paskudztwo jak zespół niespokojnych nóg? mnie to odbiera chęci do życia dosłownie czasami, szczególnie wieczorami to jest istny dramat, bezsenne noce itp może któraś z Was ma jakiś sposób na łagodzenie tej przypadłości, prócz suplementacji żelazem?
Ja miałam Kinder Kraft dla córki i będzie teraz dla synka. Polecam, sama kupiłam z drugiej ręki jak nowy bo mi szkoda kasy na markę. Bok odpinany na zamek jest ok, nie miałam z nim żadnych problemów, na noc dostawka była przy łóżku, w dzień zapinałam bok i mogłam sobie po domu z nią chodzić i postawić np w kuchni. Więc wg mnie jest ok na pierwsze pół roku
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2023, 15:23
-
Mimi dziekuję, a jak odpinałaś zamek w nocy tego boku to dzidziuś się nie budził od tego dżwięku? Ja nie wiem może za bardzo tak wszystko chcę analizować...
-
Ja mam dostawke chico kupilam z drugiej reki byl w takiej samej cenie jak kinder kraft. Nie mam porównania z innym jak ja rozłożyliśmy wydaje sie spoko zobaczymy jak bedzie sorawdzac sie. Wczoraj po praniu zakaladam cale te obicie na stelaż i materac ile przy tym poszlo brzydkich slow ,umęczyłam sie jakbymm cala chate sprzątala.
Odebralam wlasnie wyniki jestem w szoku jak fatalny wyszedl mi ,mocz lekocyty grubo poza norma ,jakies agregaty wbc do tego eurocyty i bialko w moczu na granicy. W srode mam wizyte wiec jutro zrobie jescze raz mocz ogolny i posiew
. Hemoglobina po żelazie nic sie nie podniosła