Sierpniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Arga jak nie dzisiaj to moze uda sie zeby przyjela Cie przed swietami . Co do prywatnych wizyt my ostatnio do alerologa prywtanie czekalismy pol roku .
Ada ja bym powirdziala rodzicom Twoim i meza jaka jest sytuacja i poprosila zeby zachowali to dla siebie . My tak zeszlym roku mielsimy siostra z rodzina nie przyjechala na wigilie bo byli na kwaratanie a my spedzilismy z moimi rodzicami wigilie i pierwszy dzien swiat w drugi dzien swiat rano wstalismy w 3 chorzy potem wyszlo ze to covid ,cale szczescie rodzice nie zarazili sie . -
welonka wrote:Arga trzymam kciuki:*
Dziewczyny ja tez prosze o kciuki o to zeby to nie byl koniec,wizyte mam dzosiaj o 15.20
Ja już po wizycie, mamy 2cm człowieka z widocznym bijącym sercem, kolejna wizyta w styczniu i można ustawiać termin na prenatalne. Kamień z serca ale wiem że to dopiero początek zmartwień.Arga, Aliya, Farfalla lubią tę wiadomość
-
A jak to jest z tymi prenatalnymi? Jeśli to moja pierwsza ciąża, bez obciążeń genetycznych w rodzinie, to nie ma potrzeby ich robić ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2023, 20:59
Usiasia lubi tę wiadomość
-
Vilka wrote:A jak to jest z tymi prenatalnymi? Jeśli to moja pierwsza ciąża, mam 32 lata, bez obciążeń genetycznych w rodzinie, to nie ma potrzeby ich robić ?
Nie ma konieczności, nikt cię nie zmusi, ale mój lekarz twierdzi że według niego nie ma kobiety, która nie powinna robić prenatalnych - on zaleca wszystkim. Możesz zrobić samo USG genetyczne u lekarza z certyfikatem FMF, które oceni budowę dziecka i jeśli coś byłoby nie tak - wtedy dalsza diagnostyka, a jeśli wszystko będzie w porządku to na tym koniec. Ewentualnie test podwójny czyli USG + pappa + beta hcg. To już powie więcej nie tylko o samym dziecku, ale też stanie łożyska - a gdyby coś było nie tak, możliwe jest wczesne wdrozenie profilaktyki powikłań. Nikt się oczywiście na to nie chce nastawiać, ale lepiej wiedzieć i się przygotowac w razie czego. Tylko test podwójny nie jest refundowany przez NFZ jeśli nie ma wskazań typu wiek, więc trzeba się z tym liczyć że to zwykle większy koszt niż standardowa wizyta, w zależności od miasta.Aliya lubi tę wiadomość
-
Usiasia wrote:Trzymam kciuki za dobre wieści.
Ja już po wizycie, mamy 2cm człowieka z widocznym bijącym sercem, kolejna wizyta w styczniu i można ustawiać termin na prenatalne. Kamień z serca ale wiem że to dopiero początek zmartwień.04/22 26tc 👼
07/23 38tc 🌈 -
Od kilku dni nie mam w ogóle ochoty na kawę, podczas gdy do tej pory ją po prostu uwielbiałam. I rzeczywiście od paru dni nie piję. A jak jest u was?
-
Vilka wrote:A jak to jest z tymi prenatalnymi? Jeśli to moja pierwsza ciąża, mam 32 lata, bez obciążeń genetycznych w rodzinie, to nie ma potrzeby ich robić ?
-
Vilka wrote:Od kilku dni nie mam w ogóle ochoty na kawę, podczas gdy do tej pory ją po prostu uwielbiałam. I rzeczywiście od paru dni nie piję. A jak jest u was?
Ja piję na razie tyle co piłam czyli dwie dziennie
2017 - 👶
05/2022 - poronienie zatrzymane 6tc
01/2023 - poronienie zatrzymane 10tc
Kariotyp mój ✅
Kariotyp męża ✅
Estriadol,prolaktyna,progesteron,
FSH ✅
DHEA-S04 ✅
Witd.D- 46,6 ✅
Zespół antyfosfolipidowy ❎
ANA 4 dodatnie, miano 1:320
On:
Morfologia 4% za to nadrabiają ilością,żywotnością i ruchliwością (wszystkie te parametry dużo ponad normę 💪)
Fragmentacja DNA plemnika : 11% 👌
24.07 ⏸️ -
U mnie grypa. Nagle gorączka 39°, osłabienie takie, że nawet mruganie mnie męczy i kaszel, wielki kaszel. Jestem przerażona, nie mam pomysłu jak zbijać tę gorączkę w ciąży, gdy nic nie wolno brać😐 Bardzo boję się też o córcię, ma niecałe 3,5 roku i pewnie lada chwila podchwyci ode mnie to dziadostwo 😭
Czy grypa w I trymestrze nie jest groźna dla płodu? Jakie to może dać powikłania?☹️ -
Mellow wrote:U mnie grypa. Nagle gorączka 39°, osłabienie takie, że nawet mruganie mnie męczy i kaszel, wielki kaszel. Jestem przerażona, nie mam pomysłu jak zbijać tę gorączkę w ciąży, gdy nic nie wolno brać😐 Bardzo boję się też o córcię, ma niecałe 3,5 roku i pewnie lada chwila podchwyci ode mnie to dziadostwo 😭
Czy grypa w I trymestrze nie jest groźna dla płodu? Jakie to może dać powikłania?☹️
Z tego co czytałam, bo właśnie mam za sobą przeziębienie, to katar czy kaszel nie są niebezpieczne dla płodu, ale gorączka już tak. Dlatego najlepiej zbij ja paracetamolem, który jest całkowicie bezpieczny w ciąży. -
Mellow wrote:U mnie grypa. Nagle gorączka 39°, osłabienie takie, że nawet mruganie mnie męczy i kaszel, wielki kaszel. Jestem przerażona, nie mam pomysłu jak zbijać tę gorączkę w ciąży, gdy nic nie wolno brać😐 Bardzo boję się też o córcię, ma niecałe 3,5 roku i pewnie lada chwila podchwyci ode mnie to dziadostwo 😭
Czy grypa w I trymestrze nie jest groźna dla płodu? Jakie to może dać powikłania?☹️
Apap jest bezpieczny, możesz też czosnek, syrop z cebuli,miód malina itp.
-
Dziewczyny cuda cuda sie zdarzaja dzisiaj byl żywy zarodek , serduszka jeszcze nie bylo ,ale lekarz mowi ze jest dobrze na ten moment . Pokazuje 7t6d. Jest roznica jednego dnia miedzy usg a miesiaczka . Dziewczyny u lekarza smialam sie sama do siebie
Vilka, Arga, ada.d, Usiasia lubią tę wiadomość
-
Czy grypa w I trymestrze nie jest groźna dla płodu? Jakie to może dać powikłania?☹️ -
Cześć wszystkim 🙂 u mnie dwie kreseczki pojawiły się 14.12 w 12 dpo, dwa dni później ciemne krechy na teście 🙂 po 10 miesiącach starań i jednej ciąży biochemicznej. Beta wczoraj 254.4 - chyba wygląda to nieźle. Wizyta u lekarza 28.12 o 13.30 - trzymajcie proszę kciuki żeby było dobrze
ada.d, M_arcysia, Arga lubią tę wiadomość