X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • eweljina Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2023, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy po wizycie, wszystko dobrze, mały 2145g :) iii główka na dole! Niech tak zostanie ;p

Mamitka, Salea, Megi93, ada.d, adukow, Marrud88, Arga lubią tę wiadomość

E
    age.png
  • Farfalla Przyjaciółka

Wysłany: 22 czerwca 2023, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy są tu dziewczyny, które są już po co najmniej jednym przebytym cc i teraz też na pewno tą drogą poród się odbędzie? Mnie po pierwszym cc zrobiła się tzw. nisza, a sama blizna w najcieńszym miejscu ma zaledwie 1 mm, więc ryzyko jej rozejścia się i wszelkich tragicznych konsekwencji jest duże. Od 3 tygodni żyję w mega stresie, bo chodzę z tykającą bombą 🥺 U mnie poród SN w ogóle nie wchodzi w grę w związku z defektem blizny, ale druga cesarka też mnie mega przeraża. Na tym etapie w ogóle nie potrafię się cieszyć, że urodzi mi się córeczka, bo najzwyczajniej w świecie bardzo się boję tego co przede mną.

zasada lubi tę wiadomość

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farfalla, mnie niestety czeka drugie CC jeśli mała się nie przekręciła i wciaż jest ułożona pośladkowo (a czuję mocno kopniaki w dole brzucha, więc obstawiam że nie). Załamuje mnie to, bo bardzo chciałam urodzić naturalnie. Mój lekarz nic nie mówił nigdy na temat blizny, więc chyba jest z nia wszystko OK

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Megi93 Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2023, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrud88 wrote:
    Hej Dziewczyny, ile par tych siateczkowych majtek bierzecie?

Ja spakowałam 6 par w dwóch rozmiarach i nie wiem czy ten mniejszy rozmiar nie będzie za mały więc najwyżej tuż przed porodem dokupię ze dwie pary większych

Marrud88 lubi tę wiadomość

age.png
  • Salea Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrud88 wrote:
    Hej Dziewczyny, ile par tych siateczkowych majtek bierzecie?
    Te majty można na szybko przeprać w rękach i wysychają w sekundę, biorę pięć par bo akurat tak były spakowane.

• eweljina Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2023, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na poprzedniej wizycie lekarz sugerował, że w razie gdyby bobo się nie obrócił mogę w szpitalu mieć wykonany obrót przez brzuch. Nie zagłębiałam się w temat, licząc jednak na zmianę położenia na główkowe, ale taki obrót manualny wydaje się bolesny 🙈 któraś z Was miała może?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2023, 13:42

E
    age.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    I my po wizycie, Staś waży 2130g
    Od przyszłego tygodnia mamy już KTG.
    Szyjka cały czas zamknięta, poród 22.07.

Ja biorę butelkę Dafi, ale u mnie w szpitalu są baniaki z wodą do picia, a po za tym Warszawska kranówka nie jest taka zła 😆
    Gdybym miała zabrać ze sobą wodę butelkowaną to chyba musiałabym zakupić całą paletę, bo tyle tego idzie 😂
    Ada to Twój synuś chyba wagowo normalnie, ja byłam na wizycie tydzień temu i wychodziła waga 2300. Nie wiem czy dobrze pamiętam że pisałaś kiedyś, że może być u niego niska waga przez chemię.

Ja będę brała wodę butelkowaną, na codzień w domu używamy filtra. Ja w ciąży na wszelki wypadek pije wodę przegotowaną dlatego do szpitala jeszcze planuję butelki.

Mimi - dla mnie ta niepewność jest okropna. Chciałabym się nastawić na poród SN lub CC. Zdaje sobie sprawę że zawsze sytuacja może się zmienić w ostatniej chwili ale jednak kobieta wie wcześniej jak się przygotować a tu nie wiadomo nawet jak pakować torbę. W przypadku porodu naturalnego chciałam kupić też ten żel do porodu i teraz nie wiem czy go kupować czy nie... Ja mam nadzieję że dotrwam do terminu bo szpital mam zaplanowany na 20.07 a kilka dni wcześniej ma mja do nas przyjechać goście żeby jeszcze pokorzystać trochę z bezdzietności.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2023, 13:53

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia wrote:
    Ada to Twój synuś chyba wagowo normalnie, ja byłam na wizycie tydzień temu i wychodziła waga 2300. Nie wiem czy dobrze pamiętam że pisałaś kiedyś, że może być u niego niska waga przez chemię.

Ja będę brała wodę butelkowaną, na codzień w domu używamy filtra. Ja w ciąży na wszelki wypadek pije wodę przegotowaną dlatego do szpitala jeszcze planuję butelki.

Mimi - dla mnie ta niepewność jest okropna. Chciałabym się nastawić na poród SN lub CC. Zdaje sobie sprawę że zawsze sytuacja może się zmienić w ostatniej chwili ale jednak kobieta wie wcześniej jak się przygotować a tu nie wiadomo nawet jak pakować torbę. W przypadku porodu naturalnego chciałam kupić też ten żel do porodu i teraz nie wiem czy go kupować czy nie... Ja mam nadzieję że dotrwam do terminu bo szpital mam zaplanowany na 20.07 a kilka dni wcześniej ma mja do nas przyjechać goście żeby jeszcze pokorzystać trochę z bezdzietności.

Tak, póki co bardzo ładnie rośnie, zobaczymy jak na końcówce. Dziś też lekarz powiedział, że ten przyrost w ostatnich tygodniach może (ale nie musi) być mniejszy. Nie wiadomo do końca jak wydolne jest moje łożysko po ten całej chemii.

Jaki żel nasz na myśli?

Usiasia lubi tę wiadomość

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Marrud88 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farfalla wrote:
    Czy są tu dziewczyny, które są już po co najmniej jednym przebytym cc i teraz też na pewno tą drogą poród się odbędzie? Mnie po pierwszym cc zrobiła się tzw. nisza, a sama blizna w najcieńszym miejscu ma zaledwie 1 mm, więc ryzyko jej rozejścia się i wszelkich tragicznych konsekwencji jest duże. Od 3 tygodni żyję w mega stresie, bo chodzę z tykającą bombą 🥺 U mnie poród SN w ogóle nie wchodzi w grę w związku z defektem blizny, ale druga cesarka też mnie mega przeraża. Na tym etapie w ogóle nie potrafię się cieszyć, że urodzi mi się córeczka, bo najzwyczajniej w świecie bardzo się boję tego co przede mną.
    Ja jestem po jednym cc z powodu braku postępu. Blizna minitorwana na bieżąco. Obie opcje porodu mnie stresują na tę chwilę, nie wiem co wybrać.

preg.png
  • adukow Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ładna ta zawieszka z imieniem! Podlinkujesz sklep? ☺️
    My wizyta o 16:00! Dam znać 😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2023, 14:08

age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę cztery pary majtek wielorazowych do szpitala. Miałam paczuszkę S/M od koleżanki, ale dobrze że przymierzałam, bo się w nie nie mieszcze i musiałam zamówić L/XL :D Mam już na plusie 15kg, ale czuję się bardzo dobrze. Przed ciążą byłam bardzo aktywna sportowo (moje hobby) i mam nadzieję, że po porodzie szybko do tego wrócę i zrzucę te kilogramy.

Wizytę mam za tydzień i jestem ciekawa co tam słychać u malutkiej. Ogólnie jest spokojna, nie dokazuje bardzo, w nocy śpię spokojnie, choć budzę się na siku co 2-3h. Oby to był znak że po porodzie mała też będzie taka grzeczna :D

Walizka już spakowana, wszystko gotowe, choć cały lipiec jeszcze przede mną. :)
    Ale zawsze wszystko robię wcześniej, żeby nie budzić się z ręką w nocniku, nie tylko teraz w ciąży. Jestem spokojniejsza :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2023, 14:22

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    23.04 prenatalne III trym.
    preg.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eweljina wrote:
    U mnie na poprzedniej wizycie lekarz sugerował, że w razie gdyby bobo się nie obrócił mogę w szpitalu mieć wykonany obrót przez brzuch. Nie zagłębiałam się w temat, licząc jednak na zmianę położenia na główkowe, ale taki obrót manualny wydaje się bolesny 🙈 któraś z Was miała może?

Rozmawiałam o tym ze swoim lekarzem, u pierworódek ponoć można sie w to bawic, ale jak juz jest kolejna ciąża i poprzednio było CC, to ponoć żaden rozsadny lekarz sie nie podejmie.

W Poznaniu na Polnej są lekarze co potrafia przyjmowac porod naturalny przy ułożeniu dziecka pośladkowym, ale ja nie mam zamiaru ryzykowac - nie chce myslec, jak bym wtedy była popękana i czy kiedykolwiek jeszcze uprawiałabym seksz gdyby dziecko wyszło ze mnie nogami i dupką zamiast głową 😬

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2023, 14:57

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    Ile paczek podkładów poporodowych zabieracie do szpitala?
    Czy do torby na porodówkę pakujecie ręcznik?
    Wiadomo, że do szpitala zabieram dwa ręczniki, ale czy przyda się jeszcze dodatkowy na salę porodową?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2023, 15:09

Usiasia lubi tę wiadomość

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Dziewczyny,
    Wiadomo, że do szpitala zabieram dwa ręczniki, ale czy przyda się jeszcze dodatkowy na salę porodową?
    Ja mam 2 paczki podkładów i obie pewnie zabiorę. Nie mam jeszcze spakowanej torby więc zastanawiam jak ja to wszystko pomieszczę. Tyle że ja zawsze wolę mieć wszystkiego więcej, żeby nie zabrakło. Ręczniki wezmę 1duży i jeden mały+z mikrofibry, one prawie wogole miejsca nie zajmują a w razie gdyby był potrzebny dodatkowy to będzie można skorzystać. Na porodówkę myślę że taki malutki może się przydać jak będzie np. gorąco to żeby go zmoczyć trochę i się schłodzić.

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Dziewczyny,

Ja biorę dwie paczki night i jedna zwykłych podkładów. Pierwsza ciąża i nie mam pojęcia ile będzie potrzebnych. A na porodówkę rzeczywiście można wziąć jakoś ręcznik szybkoschnący, może się przydać do zimnych okładów, choć też czytałam że wystarczy pielucha tetrowa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2023, 16:07

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    23.04 prenatalne III trym.
    preg.png
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2023, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym ręcznikiem to dobry pomysł bo nawet wziąć prysznic czy są porody w wodzie itp może się przydać . Dzięki 😎

• Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2023, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podkładów mam dwie paczki w walizce i zapakuje mężowi do auta na pewno paczkę . Mam tez podpaski takie większe 2 paczki . Majtek mam w sumie 4 sztuki .

• Arga Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farfalla wrote:
    Ja już miałam dwie cesarki i teraz będzie trzecia. Blizna u mnie jest w porządku więc ja chcę czekać do 39 tygodnia jeśli się da.
    A na kiedy chcą ci zrobić cc? Powiem, że po drugiej cc doszłam do siebie o wiele szybciej i było lepiej no od razu wiedziałam, że mam się wyprostować i chodzić, chodzić i jeszcze raz chodzić 😅 ale wydaje mi się, że na mnie to wszystko goi się jak na psie 🤣 szwy mi wyszły na drugi dzień same a rana nic się nie rozeszła.

Farfalla lubi tę wiadomość

age.png
  • Farfalla Przyjaciółka

Wysłany: 22 czerwca 2023, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    Ja już miałam dwie cesarki i teraz będzie trzecia. Blizna u mnie jest w porządku więc ja chcę czekać do 39 tygodnia jeśli się da.
    A na kiedy chcą ci zrobić cc? Powiem, że po drugiej cc doszłam do siebie o wiele szybciej i było lepiej no od razu wiedziałam, że mam się wyprostować i chodzić, chodzić i jeszcze raz chodzić 😅 ale wydaje mi się, że na mnie to wszystko goi się jak na psie 🤣 szwy mi wyszły na drugi dzień same a rana nic się nie rozeszła.

Na razie próbujemy dotrwać do 34 tc. Jeśli w ocenie lekarza zagrożenie będzie niewielkie i sytuacja się nie pogorszy, spróbujemy poczekać do 36-37 tc, ale możliwe, że to oczekiwanie będzie się już odbywać w szpitalu.

age.png
  • Farfalla Przyjaciółka

Wysłany: 22 czerwca 2023, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrud88 wrote:
    Ja jestem po jednym cc z powodu braku postępu. Blizna minitorwana na bieżąco. Obie opcje porodu mnie stresują na tę chwilę, nie wiem co wybrać.

A Twój lekarz prowadzący ku czemu bardziej się skłania? Czy pozostawia tę decyzję Tobie? Wiadomo, że to indywidualna kwestia, ale, o dziwo, niektóre dziewczyny lepiej wspominają drugą cesarkę niż pierwszą. Moja szwagierka w ubiegłym roku urodziła SN po pierwszej cc i też była bardzo zadowolona, choć lekarz namawiał ją na drugie cięcie.

age.png
‹‹ 249 250 251 252 253 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ