Sierpniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
ada.d wrote:A ja mam pytanie o koszulę poporodową. Ile sztuk zabieracie do szpitala?
ja biorę 4 koszule, z polecenia Mellow kupiłam z DrNap i faktycznie świetna jakośćMellow lubi tę wiadomość
-
adukow wrote:Dziewczyny, odnośnie takiej maty aktywizującej, edukacyjnej dla niemowląt - to po paru miesiącach, tak? Polecacie jakąś? Być może ma ktoś sprawdzoną Teraz widzę, że są jeszcze takie drewniane stojaki, pałąki z zawieszkami jakieś plusy/minusy?
własnie z tymi matami to trzeba ostrożnie tak słyszałam, jak jest za dużo kolorów, grajek, czy migoczących elementów to dziecko może czuć sie przebodżcowane. faktycznie dużo jest teraz takich z drewnianymi pałąkami, w stonowanych kolorach itp. myślę ze jak dziecko ma miesiąc to można już próbować z nim takich atrakcjiadukow lubi tę wiadomość
-
Arjada wrote:Te bezdotykowe termometry to jest dramat... przerobiliśmy ich chyba z 5 i żaden nie jest miarodajny. Teraz kupiliśmy z microlife bo miałam elektroniczny owulacyjny i się mega sprawdzał, liczę że ten też będzie w miare. Szkoda mi wydawać 2/3 stówy na termometr który i tak wiem że nie jest dokładny. Kosza na pieluchy nie używałam ostatnio i teraz też nie kupiłam. Za to zastanawiam się nad pieluchami wielorazowymi np. Bambusowymi. Macie jakieś doswiadczenia? Nawet tak do pieluchowania tylko w domu bo i tak obstawiam za wygodna jestem😅 dziś rozłożyliśmy wózek, ogarnęliśmy pranie. W nocy się pakowałam bo dostałam skurczy ale po prysznicu przeszły. Zastanawiam się nad przyspieszeniem wizyty bo mam dopiero na 4 lipca, a troche mnie niepokoją te skurcze. Chyba że bh się tak nasiliły, a mnie zmniejszył się próg bólu po pierwszym porodzie. Nawet na zwykłe miesiączki 😮💨
a w którym tygodniu jesteś? jak po prysznicu przeszły to pewnie były tylko przepowiadające
-
Usiasia wrote:Czy wasze brzuchy też są takie twarde? Mój coraz twardszy i momentami robi się kwadratowy, ale mam uczucie ciągłego napięcia skóry na nim...
Ja też mam taki napięty brzuch, a jak mała się wypnina to też się robi kwadratowy, albo stożek na wysokości pępka, cuda się dzieją🙈 -
ja też mam bardzo twardy brzuch, skóra wokół pępka to aż jestem zdziwiona że tam rozstępów nie mam.. i mam wrażenie jakby lekko opadł już?
-
Mam też co pewien czas takie bóle miesiączkowe. Za cholere nie wiem co jest skurczami a co nie 🤦♀️ Tak jak Arjada pisze ze miała skurcze, ja nawet nie wiem czy je mam czy nie. Mam wrażenie, że w pierwszej ciąży trochę to jest tak, jakby facetowi tłumaczyć ból miesiączkowy. Każdy mówi "jak poczujesz skurcze, czyli co tak właściwie 🙃
Nie wiem czy te twardnienia brzucha to skurcze, czy nie. Podejrzewam że jak już akcja porodowa się rozkręci to wtedy dopiero ogarnę że o to chodziło.
Te kształty brzucha to tak jak Maura piszesz, dziwaczne strasznie są. Zastanawiam się czy ujrze kiedyś przez skórę stopę, albo jakąś część ciała, którą będę mogła określić. Na razie tylko kopniaki pod żebro dostaję. -
Niestety z doświadczenia wiem że skurcze które się wyciszają wcale nie muszą być przepowiadającymi dlatego mam cykora. Usiasia nie przejmuj się, ja w pierwszej ciąży też nie wiedziałam do końca co się dzieję. Łącznie z tym że przy porodzie na ktg wielce się akcja wyciszyła, a ja miałam skurcze krzyżowe które się aż tak nie przebijały na ktg za to mnie łamało od środka i nie wiedziałam co się dzieje. Skończyłam 34 tydzień, do tego w miare przestałam mieć zaparcia. Brzuch się trochę obniżył, całkiem sporo kremowego śluzu więc obstawiam że czop powoli odchodzi. Ból miednicy, a momentami przeszywający ból spojenia. No i młody niby aktywny ale już nie tak intensywnie. Owszem boleśnie dla moich żeber ale mam wrażenie że jest bardziej leniwy jak było jeszcze kilka dni temu. Nie licze w ogóle na to że dochodzę do terminu dlatego obserwuje się uważnie, bo każdy tydzień na wage złota.
-
Rany dziewczyny, ale mi się jazda z hormonami zaczęła 🙈 od trzech dni taka płaczka się, ze mnie zrobiła, że szkoda gadać. Zawsze byłam bardzo wrażliwa, ale teraz rozczula mnie wszytsko, nawet jakaś głupia reklama w TV.
W nocy nie mogłam spać i myślałam sobie o tym jak to będzie jak pierwszy raz zobaczę Stasia i przepłakałam chyba z godzinę.
Rano rozmawiałam z mężem o tym jak nas będzie odbierał że szpitala i tak samo...
Czy to minie? 😂 -
ada.d wrote:Rany dziewczyny, ale mi się jazda z hormonami zaczęła 🙈 od trzech dni taka płaczka się, ze mnie zrobiła, że szkoda gadać. Zawsze byłam bardzo wrażliwa, ale teraz rozczula mnie wszytsko, nawet jakaś głupia reklama w TV.
W nocy nie mogłam spać i myślałam sobie o tym jak to będzie jak pierwszy raz zobaczę Stasia i przepłakałam chyba z godzinę.
Rano rozmawiałam z mężem o tym jak nas będzie odbierał że szpitala i tak samo...
Czy to minie? 😂
-
nick nieaktualny
-
Mi tak samo hormony szaleją, wczoraj z mężem zrobiliśmy sobie mini sesyjkę na plaży i jak przeglądałam zdjęcia jeszcze w trakcie, to spacer zakończył się płaczem, byłam tak poruszona co się dzieje.
Marrud, ja miałam podobnie na zakończeniu klas 8, przyszłam tylko pooglądać poloneza, akademię i zobaczyć jak się pozmieniali odkad mnie nie ma, mega się powstrzymywalam, żeby się nie rozpłakać🙈Marrud88 lubi tę wiadomość
-
Jaką bierzecie torbę do szpitala?
Myślałam że zapakuje się do kabinówki ale niestety mam kabinówkę +2 kabinówkę i torbę na ramię 🤣 zastanawiam się czy nie głupio do 1 dużej się zapakować? Czy wogole będzie gdzie to trzymać taką duzą walizkę? -
Mamitka wrote:Jaką bierzecie torbę do szpitala?
Myślałam że zapakuje się do kabinówki ale niestety mam kabinówkę +2 kabinówkę i torbę na ramię 🤣 zastanawiam się czy nie głupio do 1 dużej się zapakować? Czy wogole będzie gdzie to trzymać taką duzą walizkę?Mamitka lubi tę wiadomość
-
Mamitka, ja się spakowałam do średniej walizki, dla mnie jest taka akurat. I na pewno zmieści się pod łóżkiem w szpitalu.
Ja kilka razy na dzień mam skurcze przepowiadające, wiem, że to normalne ale i tak trochę mnie to stresuje. W ogóle nie dociera to do mnie, że już tak mało czasu zostało 🙈
Wszystkie macie już wybrane imiona i jesteście ich w 100% pewne? My mamy kilka typów ale żadnego ostatecznie jeszcze nie wybraliśmy. Chyba skończy się tak, że wybierzemy jak zobaczymy MalutkąMamitka lubi tę wiadomość
04/22 26tc 👼
07/23 38tc 🌈 -
adukow wrote:Ja się zastanawiam, bo dostałam taki termometr:
https://medonetmarket.pl/elektroniczny-termometr-bezdotykowy-visiofocus-06400-tecnimed-nm
A niby te do ucha są dokładniejsze 🤷🏻♀️ No i teraz czy zostawić czy wymienić 🤔
Visiofocus uchodzi za najlepszy termometr na rynku, tylko ma wkurzającą kalibrację. To jest w sumie plus, bo on najpierw sprawdza warunki w otoczeniu zanim zacznie mierzyć, dzięki temu pomiar jest bardzo wiarygodny - niemniej gdy zależy Ci na szybkim wyniku, a musisz czekać 2-3 min aż się skalibruje, to masz ochote go wywalic w kosmos 😆
My go używamy od 4 lat na zmianę z delfinkiem z Microlife
https://www.doz.pl/apteka/p164274-Microlife_NC_400_termometr_bezkontaktowy_1_szt.?adv=g&gclid=Cj0KCQjw7uSkBhDGARIsAMCZNJuNtjygPy4HmrTE9AeDiiF-JZwu6mP0VJ-OpWKJule7u_Nbegt7w7gaArnLEALw_wcB
Dousznych nigdy nie stosowałam, bo w uchu czy odbycie temperatura wychodzi z zasady inna (wyższa) i trzeba potem coś odejmowac itd. Tak nam mowil nasz pediatra
adukow lubi tę wiadomość
-
Torbe wezcie laski zdecydowanie jedna duza niz kilka małych, bo bedziecie bardzo irytowac personel 😉
Co do wzruszeń, ja ogolnie mało sie wzruszam, mam raczej meski typ osobowosci, a w ciąży ryczę sporo. Głównie powodem jest Stary - że nie mial dla mnie czasu, że się źle spojrzał, że nie zrobił mi masażyku (ergo - nie zalezy mu na mnie itd. 😆). W pierwszej tez tak miałam i mineło po porodzie😉
Mamitka, Megi93 lubią tę wiadomość