Sierpniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Vilka wrote:Wg ostatniej miesiączki zaczynam dziś 7 tydzień. I od wczoraj zaczęłam odczuwać mdłości. Bez wymiotów. Mam kilka razy dziennie napady głodu, a po chwili nawet nie mogę patrzeć na jedzenie. Od kawy odrzuciło totalnie (próbowałam dziś wypić, po prostu mi nie smakowała w ogóle). Tak się cieszyłam, że może mnie mdłości ominą, ale z tego co czytałam na różnych forach i kobiet mdłości przychodziły najczęściej właśnie w 7-8 tygodniu. A jak u was?
Mnie w pierwszej ciąży męczyły koszmarne, całodobowe mdłości. Nie mogłam nawet na wodę patrzeć. Schudłam do 43 kg. Pierwszy trymestr wspominam wiec fatalnie, choć lekarze pocieszali, ze im gorzej czuje się ja, tym lepiej czuje się mały pasożyt w mojej macicy 🙃 W tej ciąży mdłości dokuczały mi na razie tylko przez jeden dzień, ale za to jestem totalnie pozbawiona energii i mam mega budyń ciążowy. Jestem rozkojarzona, roztrzepana, zapominam o najprostszych czynnościach. Muszę się wziąć w garść, bo pracuje 😊 Poza tym dziś okazało się, ze ciąża jest młodsza i to dopiero 4t3d, wiec jeszcze wszystko przede mną. -
Vilka wrote:Wg ostatniej miesiączki zaczynam dziś 7 tydzień. I od wczoraj zaczęłam odczuwać mdłości. Bez wymiotów. Mam kilka razy dziennie napady głodu, a po chwili nawet nie mogę patrzeć na jedzenie. Od kawy odrzuciło totalnie (próbowałam dziś wypić, po prostu mi nie smakowała w ogóle). Tak się cieszyłam, że może mnie mdłości ominą, ale z tego co czytałam na różnych forach i kobiet mdłości przychodziły najczęściej właśnie w 7-8 tygodniu. A jak u was?
-
U mnie leci 7 tydzień, mdłości brak póki co. W pierwszej ciąży miałam tylko rano lekkie mulenie w żołądku po przebudzeniu,ale zanim wstałam z łóżka miałam już zawsze naszykowany np.wafel ryżowy i jadłam w łóżku i po chwili już było dobrze
Za to od dwóch dni jestem wyssana z energi od godziny 14-15. Staram się położyć codziennie po pracy około 16-17 na chociaż pół godziny
2017 - 👶
05/2022 - poronienie zatrzymane 6tc
01/2023 - poronienie zatrzymane 10tc
Kariotyp mój ✅
Kariotyp męża ✅
Estriadol,prolaktyna,progesteron,
FSH ✅
DHEA-S04 ✅
Witd.D- 46,6 ✅
Zespół antyfosfolipidowy ❎
ANA 4 dodatnie, miano 1:320
On:
Morfologia 4% za to nadrabiają ilością,żywotnością i ruchliwością (wszystkie te parametry dużo ponad normę 💪)
Fragmentacja DNA plemnika : 11% 👌
24.07 ⏸️ -
Ja od tygodnia mam mdlosci , a od paru dni juz caly dzien mam. Nie moge nic jesc ani pic , jestem glodna ale nie moge wcisnac nic do buzi nawet sluchej bulki . Zeby myje po kazdym posilku . Do tego jak napine sie wody zwyklej bo zmuszam sie co troche do paru lyczkow to smakuje mi jak jakis marcepan mam nadzieje ze jak na następnej wizycie zmiejszymy dawke dupka bedzie lepiej
Marrud88 lubi tę wiadomość
-
Ja dostałam dziś lek przeciwwirusowy Ebilfumin, zdaniem lekarza nieleczona grypa w ciąży to dużo większe ryzyko dla płodu niż ten lek. Złapał się za głowę na pomysł leczenia ciężarnych z grypy tylko apapem 🤷♀️ Córcia i mąż też dostali. Mam nadzieję, że nam pomoże 🙏
Marrud88, welonka lubią tę wiadomość
-
No to mam podobnie do was. Napady głodu mieszane z mdłościami i odrzuceniem od jedzenia. Wczoraj na przykład naszła mnie ochota na sałatkę gyros, wyjęłam ja z lodówki i za 15 min schowałam z powrotem, bo poczułam że nie przełknę ani trochę. Ale ssanie w żołądku czuję kilkanaście razy dziennie. Teraz mam ogromną ochotę na hotdoga, ale przecież faceta nie będę gonić jak w filmach po nocach po ogórki i nutelle do sklepu 😁😁
Siasia, Marrud88 lubią tę wiadomość
-
Vilka wrote:Wiecie co mnie trochę przeraża? Że będziemy chodzić z wielkimi brzuchami latem... może macie jakieś doświadczenia i jednak nie jest tak źle? Jakie są plusy i minusy ostatnich miesięcy ciąży latem?
Rodziłam pierwszą córkę w sierpniu i obiecałam sobie, że nigdy więcej, a wyszło jak wyszło 🤪 Chodzenie w upały w wysokiej ciąży było ciężkie, byłam turbo spuchnięta i umęczona. Teraz na szczęście mam już klimę w domu, więc liczę, że przetrwam to lepiej. -
Hej dziewczyny, jak dziś samopoczucie?
-
Hej u mnie ogolnie dzisiaj lepiej mam nadzieje ze bedzie tak caly dzien bo musze dzisiaj juz troche porobic ,chociaz rano wylądowałam nad kibelkiem:( mi najlpeij wchodza chipsy ostre czy paprykowe bo zbijaja okropny smak z buzi tak samo smakowlay mi w pierwszej ciazy.
Mam pytanie do mam ktore maja dzieci , kiedy najlepiej powiedziec dzieciom ze beda miec rodzenstwo? My myslimy poczekac az bedzie zakragal soe brzuch -
Ja powiem starszakom chyba po badaniach w 13 tygodniu wtedy ryzyko poronienia już naprawdę maleje.
Arga lubi tę wiadomość
-Dwójka dzieci na pokładzie (9 i 6)
-listopadowe poronienie samoistne 5tc
-4.12 - 2 kreski 🥰
-6. 12 - beta 149, progesteron 24,9
17.12 - beta 12226
19.12 - zarodek i serduszko (6t+2d)
7.01 - 2 cm malucha, serce bije, wszystko gra
4.02 - 6,5 cm, usg w porządku, prawdopodobnie dziewczynka -
Dzien Dobry:)
Ja juz po wizycie,wszystko ok..
Wiek ciąży odpowiada OM,maluch mierzy juz 2,33cm i Pani doktor dała posłuchać serduszka.. cudowne uczucie.
Mam zlecone sporo badań i umówiłam się na 19.01 na prenatalne,kolejna wizyta za 2 tygodnie.
Co do samopoczucia to u mnie noc fatalna.. strasznie mnie bola zatoki.
Mt młodemu powiemy chyba po prenatalnych czyli za miesiąc będzie to 13 tydzien.
Lecę robic barszczykVilka, Arga, welonka, Marrud88 lubią tę wiadomość
10.2013-synek👶🩵
07.2023-synek👶💙
01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔