X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Aly078 Koleżanka

Wysłany: 7 października 2023, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adukow wrote:
    Wpadną dwa kupony w aplikacji na następny dzień od wprowadzenia :) Promocja obejmuje wszystkie sklepy stacjonarne sieci Lidl w Polsce oraz trwa od 2.10.2023 r. do 31.10.2023

Lidl odpisał na emaila, że pula kuponów została wyczerpana. Nie poważna ta promocja. Typowe wyłudzenie danych. Rejestracja w 3 dzień trwania i już po promocji.

• welonka Autorytet

Wysłany: 7 października 2023, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka tak codzinie a szczegolnie po nocy albo jak uleje to kicha .

Od 6miesiaca zwieksza sie ,ja przy corce do roku podawlam 400j co drugi dzien i i teraz przy drugim tez mamy zalecenie nie wziekszac dawki .

Kurcze mam wrazenie ze moja laktacja zmaga ku koncowi, mimo ze ten smok wisi na cycach co troche i przybiera to coaraz czesciej zlosci sie ejdzac jakby nie najdal sie

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 7 października 2023, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zaczynam się zastanawiać czy Poli nie idą zęby, bo od kilku dni chwytanie przez nią piersi mnie boli, a wczesniej nic takiego nie miało miejsca😬

A z pozytywów to moje dziecię doszło wreszcie do etapu dłuższego zainteresowania zabawkami❤️ Dzisiaj tak się wkręcila w stukanie łapkami w łuk Tiny Love, że dałam radę zrobić kruche ciasto i posprzątac po tym kuchnię 😀

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Megi93 Ekspertka

Wysłany: 8 października 2023, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Vilka tak codzinie a szczegolnie po nocy albo jak uleje to kicha .

Od 6miesiaca zwieksza sie ,ja przy corce do roku podawlam 400j co drugi dzien i i teraz przy drugim tez mamy zalecenie nie wziekszac dawki .

Kurcze mam wrazenie ze moja laktacja zmaga ku koncowi, mimo ze ten smok wisi na cycach co troche i przybiera to coaraz czesciej zlosci sie ejdzac jakby nie najdal sie

U mnie wieczorami malutka złości się przy piersi. Wczoraj rozmroziłam odciągnięte przy nawale mleko, to wypiła i była spokojna. Planuje kupić puszkę mm i w razie takich sytuacji podawać wieczorem, może Ty tez spróbuj takiego rozwiązania :)

Moja kicha kilka razy dziennie

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 8 października 2023, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi93 wrote:
    U mnie wieczorami malutka złości się przy piersi. Wczoraj rozmroziłam odciągnięte przy nawale mleko, to wypiła i była spokojna. Planuje kupić puszkę mm i w razie takich sytuacji podawać wieczorem, może Ty tez spróbuj takiego rozwiązania :)

Moja kicha kilka razy dziennie
    Wlasnie wczoraj zrobilam to samo ,tylko dalam melko modyfikowane wypil 120 ml o 20.30 o 21 poszedl spac i spal do 1.30 to spal okolo1.5 h dluzej niz po piersi . On tygodbiowo przybiera prawie 200g wiec chyba powinien starczac mu moj pokarm . Wyciagnelam felmikart i bede oic raz dziennie zobaczymy czy cos pomoze,nie chcialabym juz konczyc kp. Corke karmilam 1.5 roku a sam pokarm w piersiach utrzymywal sie do kolejnej ciazy czyli 5 lat .

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 8 października 2023, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są kryzysy laktacyjne, dzieci wtedy się preżą, złoszczą i częściej wiszą. Jak macie siły to przetrwacie i będzie z górki. Ja zamierzam w tym tygodniu zacząć odciągać mleko i zobaczyć właśnie czy na wieczór by wypiła bo mnie irytuje to jej prężnie i narzekanie. Ale po poprzednich dzieciach wiem, że już zaraz będzie stabilizacja a po tem z każdym skokiem próba podkręcenia laktacji. Z każdą nową umiejętnością dziecka jest trudniej je skupić na tym aby jadło bo się rozprasza więc ja pruboje dać pierś a jak nie łapie to zabieram, trochę lulam, kładę i jak znowu sobie przypomni, że jest głodna to dają i wtedy je 😅 nie jest łatwo w tę skoki 🤣

Mellow, Marrud88 lubią tę wiadomość

age.png
  • Salea Autorytet

Wysłany: 8 października 2023, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak zrobiłam że podaliśmy jednego wieczoru butelkę bo własnie miałam wrazenie, że młody jeszcze jest glodny a w piersiach już zero, a potem żałowałam bo długo jakby brakowało w codziennym karmieniu tej jednej butelki. Teraz jak nie będzie naprawdę kryzysowo to nie podam mm, bo potem produkcja może się zmniejszyc i już zawsze będzie niedojedzony. Także trzeba uważać żeby sobie tej laktacji nie zepsuć.

Vilka, Marrud88 lubią tę wiadomość

• Szyharku Ekspertka

Wysłany: 8 października 2023, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z kolei od 3 tygodnia życia zuzki podaję co wieczór butelkę mm. I mamy już w miarę unormowane to karmienie. Po kąpieli dostaje 120 ml (to jest koło 19), a potem dojada po 21 ode mnie i na kolejne karmienie wstaje między 2 a 4, a potem między 5-7, czyli tak jakby w nocy mam jedną pobudkę na karmienie, bo po tym drugim to już zazwyczaj zaczynamy dzień 😅 jak było bez butelki to w nocy tych pobudek było... dużo 😀 a poza tym jest to dla mnie wygodne, bo ostatnie karmienie mam koło 17 a potem dopiero po 21, więc w tym czasie mogę wyjść i tata wszystko ogarnie 😀 ile dzieci, tyle historii, nie kończącą się opowieść 🤣 dodam tylko, że tą jedną butelkę na noc dawałam całej mojej trójce, a karmienie ostatecznie kończyłam ja, po prostu wtedy kiedy musialam lub chciałam, nie brakowało mi pokarmu przez tą jedną butelkę, choć w pierwszych dniach organizm musiał przywyknąć.

-Dwójka dzieci na pokładzie (9 i 6)
    -listopadowe poronienie samoistne 5tc
    -4.12 - 2 kreski 🥰
    -6. 12 - beta 149, progesteron 24,9
    17.12 - beta 12226
    19.12 - zarodek i serduszko (6t+2d)
    7.01 - 2 cm malucha, serce bije, wszystko gra ;)
    4.02 - 6,5 cm, usg w porządku, prawdopodobnie dziewczynka ;)
  • welonka Autorytet

Wysłany: 8 października 2023, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agra tak wiem ze sa te kryzysy laktacyjne ,ale po takim szarpaniu sie na piersi ciagkym marudzeniu jak sprawdzam to moge odciaganc jedynie 10 ml . Nie podaje mleka modyfijowanego wczoraj dostal raz i tyle ,przybywa na wadze mimo ze ulewa jak smok wiec cos musi byc tego melka.

Wczoraj starsza narobila mi strachu byla ze mba wievzorem w brico oddalila sie ode mnie i zgubila sie szukalam ja po calym sklepie ,panie ze mna szukaly jej, znalazla sie na dworze przed sklepem ,szukala mnie w samochodzie . Bylo przed 20 ciemno padal deszcz , nikt z doroslych nie zaragowal na placzace samotne dziecko na parkingu .

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 8 października 2023, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja mam dziewczyny odwrotny problem, nadal hiperlaktacja i zalewanie dziecka mlekiem 🫣 Zwłaszcza jedną piers mam taką, że jak nie karmi 5-6h, to sie robi wielka jak arbuz i aż kipi pokarmem. Pole przystawiam duzo czesciej niz powinnam, ona tak naprawdę w ogole nie ma okazji zgłodnieć. Wciąż mamy po 3-4 kupy dziennie, jak ona tyle zjada 😄

Welonka, straszna historia, biedna mała🥺 Moja po takiej przygodzie to by chyba u psychologa wylądowała, ona wpada w panike jak ja pod Lidlem idę po bilet do parkomatu i mnie nie ma dłużej niż minutę😅 A znieczulica ludzka koszmar 😬

Mamitka lubi tę wiadomość

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Salea Autorytet

Wysłany: 8 października 2023, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szyharku wrote:
    Ja z kolei od 3 tygodnia życia zuzki podaję co wieczór butelkę mm. I mamy już w miarę unormowane to karmienie. Po kąpieli dostaje 120 ml (to jest koło 19), a potem dojada po 21 ode mnie i na kolejne karmienie wstaje między 2 a 4, a potem między 5-7, czyli tak jakby w nocy mam jedną pobudkę na karmienie, bo po tym drugim to już zazwyczaj zaczynamy dzień 😅 jak było bez butelki to w nocy tych pobudek było... dużo 😀 a poza tym jest to dla mnie wygodne, bo ostatnie karmienie mam koło 17 a potem dopiero po 21, więc w tym czasie mogę wyjść i tata wszystko ogarnie 😀 ile dzieci, tyle historii, nie kończącą się opowieść 🤣 dodam tylko, że tą jedną butelkę na noc dawałam całej mojej trójce, a karmienie ostatecznie kończyłam ja, po prostu wtedy kiedy musialam lub chciałam, nie brakowało mi pokarmu przez tą jedną butelkę, choć w pierwszych dniach organizm musiał przywyknąć.
    Widzisz, dobrze wiedzieć. Myślałam o takim rozwiązaniu ale przestraszyłam się tych wszystkich opowieści, że po butelce dziecię może nie chcieć piersi. Podałam ten raz czy dwa razy, bo Antek wydawał się głodny i wkurzony, i pewnie tak było skoro wsunąl po karmieniu piersią jeszcze 80ml mm. Ale to właśnie chyba był moment skoku rozwojowego i ta laktacja troche się rozregulowała i cycki zwariowały, bo po mm jednak dłużej był najedzony. Ale po twoim poście już nie będę sobie wyrzucała, gdyby kiedyś zdarzyło się, że na tą jedną butlę dziennie trzeba było się przerzucić :-)

• Mamitka Autorytet

Wysłany: 8 października 2023, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja od wczoraj zaczęła chwytać zabawki do ręki i przyciąga do buzi i gryzie. Muszę podjechać kupić jakieś gryzaki na te jej ząbki bo nie byłam przygotowana tak wczesne ząbkowanie🙄
    We wtorek mamy szczepienie na meningokoki i rota i znów stres 😟 ostatnie szczepienie było bardzo ok ale po tym nie wiadomo jak będzie.

age.png
    18.07.2023 - córeczka Maja 👶
  • adukow Autorytet

Wysłany: 9 października 2023, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamitka wrote:
    Maja od wczoraj zaczęła chwytać zabawki do ręki i przyciąga do buzi i gryzie. Muszę podjechać kupić jakieś gryzaki na te jej ząbki bo nie byłam przygotowana tak wczesne ząbkowanie🙄
    We wtorek mamy szczepienie na meningokoki i rota i znów stres 😟 ostatnie szczepienie było bardzo ok ale po tym nie wiadomo jak będzie.

Oo, Dianka też chwyta! 😊 My właśnie się szykujemy na szczepienie i zrodziło mi się pytanie: ciepły otulacz do fotelika na ten okres jesienno zimowy. Macie coś do polecenia?

age.png
  • Maura Ekspertka

Wysłany: 9 października 2023, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    To ja mam dziewczyny odwrotny problem, nadal hiperlaktacja i zalewanie dziecka mlekiem 🫣 Zwłaszcza jedną piers mam taką, że jak nie karmi 5-6h, to sie robi wielka jak arbuz i aż kipi pokarmem. Pole przystawiam duzo czesciej niz powinnam, ona tak naprawdę w ogole nie ma okazji zgłodnieć. Wciąż mamy po 3-4 kupy dziennie, jak ona tyle zjada 😄

Welonka, straszna historia, biedna mała🥺 Moja po takiej przygodzie to by chyba u psychologa wylądowała, ona wpada w panike jak ja pod Lidlem idę po bilet do parkomatu i mnie nie ma dłużej niż minutę😅 A znieczulica ludzka koszmar 😬
    Mellow, ja mam ciągle to samo. Odciagam laktatorem bardzo często po kilka minut, zwłaszcza z jednej piersi, która też po dłuższym czasie robi się jak kamień. Nie wiem jak Ty, ale ja sobie nie do końca z tym radzę. Wkurza mnie to, że mała przez ten wypływ mleka się krztusi, kilka razy w trakcie karmienia musimy odbijać, a nie zawsze to się udaje 🙄 najspokojniej je na śpiocha.

age.png
  • Mamitka Autorytet

Wysłany: 9 października 2023, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adukow wrote:
    Oo, Dianka też chwyta! 😊 My właśnie się szykujemy na szczepienie i zrodziło mi się pytanie: ciepły otulacz do fotelika na ten okres jesienno zimowy. Macie coś do polecenia?
    U nas pojawił się katarek i nie wiem czy ją jutro zaszczepią :(
    Właśnie się rozglądam za jakimś póki co kocykiem przykrywam.

age.png
    18.07.2023 - córeczka Maja 👶
  • Maura Ekspertka

Wysłany: 9 października 2023, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adukow wrote:
    Mamy taki otulacz, nam się sprawdza :)
    https://www.dobreliski.pl/pl/p/Otulacz-do-fotelika-Botanic-pudrowy-roz-0-8m-Pink-no-More/13537

age.png
  • eweljina Ekspertka

Wysłany: 9 października 2023, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam dziś okres 🫣

E
    age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 9 października 2023, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiaj powialo chlodem ,dobrze ze maz rano zawozil corke do przedszkola nie musialam skrobac szyb :d planujemy wyjsc zaraz na dwor i wlasnie zastanawiam sie jak tego malego smyka ubrac.

Z jednej strony wam zazdrosze takiej ilosci melka a zdrugiej wiem ze nie jest to przyjemne budzic sie zalanym mlekiem albo jak przy karmieniu leca takie ilosci mleka z drugiej piersi .m
    Mam wrazenie ze od kilku dni nic nie robie tylko ciagle usypaim Antka bo spi po 15 ninut budzi sie i ciagle marudny bo jest spiacy .

age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 9 października 2023, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przeczytajcie o wieczornych przyczynach niespokojnego karmienia. Mi to wiele wyjaśniło.

https://www.hafija.pl/2021/01/wieczorny-brak-pokarmu.html?fbclid=IwAR307QkWM_4HzGNzVcenwLSXfbThNzcI1g-vaneKI8mrKoXz9LzIei2kiHI

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2023, 11:41

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 9 października 2023, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecicw dobry krem do buzi dla dziecka na zimno .

age.png
‹‹ 381 382 383 384 385 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ