Sierpniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Vilka wrote:Zapisałam się dzisiaj na prenatalne. 8 lutego. Z ciekawości... Ile płacicie za prenatalne ? U mnie pierwsze badanie 500, drugie i trzecie 350zl.
Vilka wrote:To jest z góry ustalone w jakich tygodniach powinny się odbyć
Pierwsze badanie 12-14tydzien ciazy, drugie 18-22, trzecie 30-32NataliaK lubi tę wiadomość
-
Mellow wrote:Jecie sushi w ciąży? Mam ostatnio mega ochotę, ale się schizuję, że nawet te pieczone są zwijane na tych samych deskach, co surowe i się boję listeriozy 🙈
To może z pieczoną rybą i dodatkowo w tempurze, bo wszystko i tak ląduje finalnie w gorącym oleju
-
Ja w pierwszej ciazy nie mialam pierwszych prenatalnych ani zadnych testow bo bylam w szpitalu a tam mieli kolo tylka. Pamietam jak w 15 tc poszlam do swojego gina i slysze z3 dziecko ma hiporegne jelita(moze nalykal sie krwi albo jest chore) do tego podejrzewal rozszczep podniebienia .
Dostalismy namiary na jakiegos specjaliste od usg z Lodzi i tam robilismy . Teraz robie u swojego gina a jak cos nie tak bedzie jedziemy tam .Angela1108 lubi tę wiadomość
-
Mellow wrote:Jecie sushi w ciąży? Mam ostatnio mega ochotę, ale się schizuję, że nawet te pieczone są zwijane na tych samych deskach, co surowe i się boję listeriozy 🙈04/22 26tc 👼
07/23 38tc 🌈 -
Mellow wrote:Jecie sushi w ciąży? Mam ostatnio mega ochotę, ale się schizuję, że nawet te pieczone są zwijane na tych samych deskach, co surowe i się boję listeriozy 🙈
Tak jak ada napisała chyba te w tempurze najbezpieczniejsze.
Ogólnie teraz boję się "miastowego" jedzenia, w domu już krzywo na mnie patrzą bo nawet każdy liść sałaty lodowej myję dokładnie. -
ada.d wrote:To może z pieczoną rybą i dodatkowo w tempurze, bo wszystko i tak ląduje finalnie w gorącym oleju
Wiem, tylko problem w tym, że oni to usmażone potem kroją nożem, ktorym kroili wcześniej rolke z surową rybą 🤔
Zastanawiam sie tez, czy mozna szynke parmeńską i sery pleśniowe -
Podobno pleśniowych i parmeńskiej nie można.
-
Kurczę, ja aż tak nigdy nie swirowałam z surowym 😅 jadłam po prostu specjalne sushi dla mam właśnie bez surowych ryb lub jakieś wege albo pieczone ryby. Idąc tym torem to powinnam nic w domu nie ruszać bo może ktoś źle coś umył 😅
Teraz to ja bardziej nam ochotę na ostre rzeczy ale przez mdłości jeszcze się nie odważę 🤣Mellow, adukow lubią tę wiadomość
-
Arga wrote:Kurczę, ja aż tak nigdy nie swirowałam z surowym 😅 jadłam po prostu specjalne sushi dla mam właśnie bez surowych ryb lub jakieś wege albo pieczone ryby. Idąc tym torem to powinnam nic w domu nie ruszać bo może ktoś źle coś umył 😅
Teraz to ja bardziej nam ochotę na ostre rzeczy ale przez mdłości jeszcze się nie odważę 🤣
Ja w pierwszej ciąży jadłam sushi, ale potem obejrzalam na yt filmik laski, która zachorowała na listeriozę podczas ciąży, przechodząc to jak zwykłe zatrucie i mnie zmroziło, jak chore urodziło się dziecko 😳
Właśnie na mdłości ostre rzeczy są ekstra, ja wczoraj jadłam zupę wołową orientalną z jalapeno i od razu mi przeszły wymioty 😀
Męczę się dziś strasznie w pracy, nie wiem jak mi wyjdzie plan pracy do maja, skoro już w styczniu jestem taka zdechła 🙈 -
Mellow wrote:Wiem, tylko problem w tym, że oni to usmażone potem kroją nożem, ktorym kroili wcześniej rolke z surową rybą 🤔
Zastanawiam sie tez, czy mozna szynke parmeńską i sery pleśniowe -
Sery plesniowe ,cameberty pycha ale mi teraz nie smakuja, raz spróbowałam kesa i myslalam ze wymiotuje. Chodzi za mna taki camebert w ciescie nalesnikowym z żurawiowa po obróbce juz mozna
Myslalam juz ,ze mdlosci i wymioty przeszly bo od paru dni wszystko jadlam i pilam herbate ,mdlilo mnie tylko po jedzeniu chwile a dzisiaj od rana jest masakra . -
welonka wrote:Myslalam juz ,ze mdlosci i wymioty przeszly bo od paru dni wszystko jadlam i pilam herbate ,mdlilo mnie tylko po jedzeniu chwile a dzisiaj od rana jest masakra .
Wczoraj jak mnie zaczęło mulić to na siłę zjadłam i o dziwo po tym było lepiej. -
Arga wrote:Moja morfologia jest w normie 😅 chyba pierwszy raz w życiu. Glukoza 85 czekam jeszcze na wynik tsh. Zapomniałam zrobić mocz i gdybam czy ginekolog będzie się czepiać ale wydaje mi się, że nic o tym mi nie mówił tylko na razie te trzy rzeczy 🤔
A badałaś hemoglobinę glikowaną? Moj gin to coś takiego każe w ciąży badać zamiast typowego cukru (glukozy) 🤔