Sierpniowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Evvee27 wrote:To masz jakieś przeciwwskazania do pn ? Z ciekawości pytam bo u mnie lekarz mówi że mam wąską miednicę i może być problem i sugeruje cesarkę ale no pierwszy poród miałam naturalny , on sam w szoku był i mówił że jeśli maluszek będzie oscylował też w granicach 3kg to będziemy próbować naturalnie
pierwszy poród miałam nagłe cc w 42 tyg (brak postępu porodu po 3 wywoływania oksy i niewspółmierność porodowa) i teraz okazało się już na pierwszej wizycie, że mam za cienką bliznę i zbyt duże ryzyko podczas pn więc pani doktor już mi zapowiedziała cesarkę -
Agata91 wrote:pierwszy poród miałam nagłe cc w 42 tyg (brak postępu porodu po 3 wywoływania oksy i niewspółmierność porodowa) i teraz okazało się już na pierwszej wizycie, że mam za cienką bliznę i zbyt duże ryzyko podczas pn więc pani doktor już mi zapowiedziała cesarkę
-
Lannati_ wrote:Na usg było wszystko idealnie...
Hej. Przepraszam, że się wtrącam, ale podczytuję czasem Wasz wątek i trzymam za każdą mocno kciuki. Co do pappy to mi wyszło wysokie ryzyko trisomii 21, wszystko zaburzyła biochemia, oczywiście przepłakałam chyba 2 tygodnie, finalnie zdecydowaliśmy się na nifty pro. W niftach wyszły niskie ryzyka. Kolejne usg są jak najbardziej ok. Po rozmowie z lekarzem kolejny raz nie zdecydowałabym się na pappe, jedynie co to powinno się zrobić ryzyko preeklampsji i wzrostu płodu(mozna osobno). Czytając wiele wątków z przypadkiem takim jak mój stwierdzam, że pappa powoduje więcej strachu niż pożytku i w 99% dzieci są zdrowe. Szczególnie jeśli usg wychodzi ok! Glowa do góry ❤️Lannati_, Betkaa, Emiliia, Małgosiagosia lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny nastraszyli mnie, ale chyba nie potrzebnie...
Opis: na podstawie przeprowadzonego badania nie stwierdzono podwyższonego ryzyka wystąpienia trisomii 21, 18, 13. Zalecono konsultacje z lekarzem prowadzącym celem rozważenia włączenia kwasu acetylosalicylowego (150 mg na noc ze względu na niska wartość PAPPA ) - profilaktyka preeklampsji.
Wolne B-hCG wyszło 30,93 IU/I
PAPPA 0,714 IU/ILolcia37, Asiasia1, Betkaa, Cerva, Sunnysunsun, Nietypowa30, Małgosiagosia lubią tę wiadomość
-
Lannati_ wrote:Właśnie dzwonili do mnie z kliniki coś nie tak wyszło z pappa, mam zgłosić się po wyniki i skonsultować je z moim lekarzem prowadzącym, aż mi żołądek do gardła podszedł
Gin mi mówił, że jak się robi w labie, który ma zwykle to wychodzą kwiatki z wynikami... -
Lannati_ wrote:Dziewczyny nastraszyli mnie, ale chyba nie potrzebnie...
Opis: na podstawie przeprowadzonego badania nie stwierdzono podwyższonego ryzyka wystąpienia trisomii 21, 18, 13. Zalecono konsultacje z lekarzem prowadzącym celem rozważenia włączenia kwasu acetylosalicylowego (150 mg na noc ze względu na niska wartość PAPPA ) - profilaktyka preeklampsji.
PAPPA 0,714 IU/I
Z jakiego powodu? Masz w wywiadzie jakieś poronienia itd.? -
PAPPA 0,714 IU/I
No tak najlepiej z lekarzem ustalić , dla mnie wynik wygląda ok.
Ja to nic z tej pappy nie rozumiem , wszędzie jest, napisane że to statystyka a i tak takie badanie jest robione.
Ja mam za tydzień we wtorek , bardzo się boję , ale ja mam 37 lat , to wiadomo już z racji wieku ryzyko większe. W czwartek mam usg w luxmed i też już się boję.04.2020 synek 💙
08.2024 córeczka 🩷 -
PAPPA 0,714 IU/Iklaudiaaa lubi tę wiadomość
-
PAPPA 0,714 IU/I
Nie jest źle! Lekarz będzie Cię monitorować, zdecyduje czy włączyć dodatkowe leki i będzie dobrze 💪 ufff!
@Agata92, gratuluję córeczki 💗👣🥳Lannati_ lubi tę wiadomość
👫33 lata
🐕2019
👶12.2022 💙
👶08.2024 💙 -
Evvee27 wrote:To masz jakieś przeciwwskazania do pn ? Z ciekawości pytam bo u mnie lekarz mówi że mam wąską miednicę i może być problem i sugeruje cesarkę ale no pierwszy poród miałam naturalny , on sam w szoku był i mówił że jeśli maluszek będzie oscylował też w granicach 3kg to będziemy próbować naturalnie
A pappa to statystyka, ale tak samo USG też opiera się na pewnych statystykach - inaczej nie dałoby się obliczyć wieku ciąży wg USG, wymiarów głowy itd. wg pomiarów. dlatego badania interpretuje się w połączeniu razem, a nie osobno. A w razie wątpliwości w biochemii zalecane jest wykonanie badania inwazyjnego -
Agata91 wrote:pierwszy poród miałam nagłe cc w 42 tyg (brak postępu porodu po 3 wywoływania oksy i niewspółmierność porodowa) i teraz okazało się już na pierwszej wizycie, że mam za cienką bliznę i zbyt duże ryzyko podczas pn więc pani doktor już mi zapowiedziała cesarkę
Agata91 lubi tę wiadomość
-
Mamma-mia wrote:Jak jej nie mierzył (a wątpię, bo nie mają takiego sprzętu w gabinetach), to takie twierdzenie jest bardzo na oko 🙈 Kazda kobieta w Polsce jest mierzona w szpitalu przed porodem - miednicomierzem mierzą kilka wymiarów i spisują je.
A pappa to statystyka, ale tak samo USG też opiera się na pewnych statystykach - inaczej nie dałoby się obliczyć wieku ciąży wg USG, wymiarów głowy itd. wg pomiarów. dlatego badania interpretuje się w połączeniu razem, a nie osobno. A w razie wątpliwości w biochemii zalecane jest wykonanie badania inwazyjnego
No właśnie tak się zdziwiłam troszkę że tak stwierdza na oko ale wiadomo jak to lekarzowi, ufa się mu 😁 -
Mamma-mia wrote:Czyli wyszło Ci ryzyko porodu przedwczesnego.
Z jakiego powodu? Masz w wywiadzie jakieś poronienia itd.?
Mam za sobą 1 porobienie w 8 tyg... robiłam wtedy badania i wyszła mi mutacja genu MTHFR i PAI-1 w tej ciąży mam wdrożony i acard (tylko 75 mg) i zastrzyki z heparyny do 16 tyg...
Wysłałam te wyniki do mojej lekarki i czekam co mi odpisze.. -
Mamma-mia wrote:A robiłaś biochemię na aparaturze przeznaczonej do badań prenatalnych, np. Kryptor?
Gin mi mówił, że jak się robi w labie, który ma zwykle to wychodzą kwiatki z wynikami...
Hmm dobre pytanie na badniu jest napisane, że aparat ultrasonograficzny samsung hera W9 -
Evvee27 wrote:Skarbie , papa to statystyki tylko .. naprawdę nie stresuj Się , dlatego mój lekarz mi odradził pappe czy nifty, powiedział że jest usg będzie jakieś wątpliwe to wtedy tak ale tak to żebym sobie tym głowy nawet nie zadręczała . Wierzę że u Ciebie skoro było na USG ok to z pewnością jest ok ! Ile masz lat jeśli mogę zapytać ?
Ja mam w piątek prenatalne o 18 .. żołądek boli mnie na samą myśl tak więc wiem co czujecie i każda z nas czuje lub będzie czuła , ale się wspieramy bo po to tu jesteśmy ! 🥰
Mam 31 lat 😉 -
Lannati_ wrote:Mam nadzieje, bo tyle się dziś stresu najadłam... 🙄
Ale jestem dobrej myśli ☺️
Usg było super, więc tylko dobre myśli !! Ja w poprzedniej ciąży robiłam tylko usg, żadnej pappy i żyłam spokojnie, bo wynik był dobry. Nie martw się, tym bardziej, ze trisomie wykluczone 💪🏼 -
Lannati_ wrote:Mam za sobą 1 porobienie w 8 tyg... robiłam wtedy badania i wyszła mi mutacja genu MTHFR i PAI-1 w tej ciąży mam wdrożony i acard (tylko 75 mg) i zastrzyki z heparyny do 16 tyg...
Wysłałam te wyniki do mojej lekarki i czekam co mi odpisze..
W sumie acard 75 to malutka dawka jak nań ciążę, więc myślę, że i tak zwiększenie do 150 jest wskazane. Ja też biorę 150 właśnie -
Lannati_ wrote:Hmm dobre pytanie na badniu jest napisane, że aparat ultrasonograficzny samsung hera W9
Np. diagnostyka robi takie badanie na kryptorze, ale trzeba to uwzględnić przy zakupie badania.