Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Agata91 Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2024, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    To masz jakieś przeciwwskazania do pn ? Z ciekawości pytam bo u mnie lekarz mówi że mam wąską miednicę i może być problem i sugeruje cesarkę ale no pierwszy poród miałam naturalny , on sam w szoku był i mówił że jeśli maluszek będzie oscylował też w granicach 3kg to będziemy próbować naturalnie

pierwszy poród miałam nagłe cc w 42 tyg (brak postępu porodu po 3 wywoływania oksy i niewspółmierność porodowa) i teraz okazało się już na pierwszej wizycie, że mam za cienką bliznę i zbyt duże ryzyko podczas pn więc pani doktor już mi zapowiedziała cesarkę

preg.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata91 wrote:
    pierwszy poród miałam nagłe cc w 42 tyg (brak postępu porodu po 3 wywoływania oksy i niewspółmierność porodowa) i teraz okazało się już na pierwszej wizycie, że mam za cienką bliznę i zbyt duże ryzyko podczas pn więc pani doktor już mi zapowiedziała cesarkę
    Rozumiem, a długo dochodziłaś do siebie po cc ?

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:
    Na usg było wszystko idealnie...

Hej. Przepraszam, że się wtrącam, ale podczytuję czasem Wasz wątek i trzymam za każdą mocno kciuki. Co do pappy to mi wyszło wysokie ryzyko trisomii 21, wszystko zaburzyła biochemia, oczywiście przepłakałam chyba 2 tygodnie, finalnie zdecydowaliśmy się na nifty pro. W niftach wyszły niskie ryzyka. Kolejne usg są jak najbardziej ok. Po rozmowie z lekarzem kolejny raz nie zdecydowałabym się na pappe, jedynie co to powinno się zrobić ryzyko preeklampsji i wzrostu płodu(mozna osobno). Czytając wiele wątków z przypadkiem takim jak mój stwierdzam, że pappa powoduje więcej strachu niż pożytku i w 99% dzieci są zdrowe. Szczególnie jeśli usg wychodzi ok! Glowa do góry ❤️

Lannati_, Betkaa, Emiliia, Małgosiagosia lubią tę wiadomość

age.png
  • Lannati_ Przyjaciółka

Wysłany: 23 stycznia 2024, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nastraszyli mnie, ale chyba nie potrzebnie...

Opis: na podstawie przeprowadzonego badania nie stwierdzono podwyższonego ryzyka wystąpienia trisomii 21, 18, 13. Zalecono konsultacje z lekarzem prowadzącym celem rozważenia włączenia kwasu acetylosalicylowego (150 mg na noc ze względu na niska wartość PAPPA ) - profilaktyka preeklampsji.

Wolne B-hCG wyszło 30,93 IU/I
    PAPPA 0,714 IU/I

Lolcia37, Asiasia1, Betkaa, Cerva, Sunnysunsun, Nietypowa30, Małgosiagosia lubią tę wiadomość

• Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:
    Właśnie dzwonili do mnie z kliniki coś nie tak wyszło z pappa, mam zgłosić się po wyniki i skonsultować je z moim lekarzem prowadzącym, aż mi żołądek do gardła podszedł
    A robiłaś biochemię na aparaturze przeznaczonej do badań prenatalnych, np. Kryptor?
    Gin mi mówił, że jak się robi w labie, który ma zwykle to wychodzą kwiatki z wynikami...

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:

Opis: na podstawie przeprowadzonego badania nie stwierdzono podwyższonego ryzyka wystąpienia trisomii 21, 18, 13. Zalecono konsultacje z lekarzem prowadzącym celem rozważenia włączenia kwasu acetylosalicylowego (150 mg na noc ze względu na niska wartość PAPPA ) - profilaktyka preeklampsji.

PAPPA 0,714 IU/I
    Czyli wyszło Ci ryzyko porodu przedwczesnego.
    Z jakiego powodu? Masz w wywiadzie jakieś poronienia itd.?

age.png
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:

PAPPA 0,714 IU/I

No tak najlepiej z lekarzem ustalić , dla mnie wynik wygląda ok.

Ja to nic z tej pappy nie rozumiem , wszędzie jest, napisane że to statystyka a i tak takie badanie jest robione.
    Ja mam za tydzień we wtorek , bardzo się boję , ale ja mam 37 lat , to wiadomo już z racji wieku ryzyko większe. W czwartek mam usg w luxmed i też już się boję.

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
    04.2026 czekamy na córeczkę 🩷

preg.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:

PAPPA 0,714 IU/I
    Spokojnie kochana , skonsultuj z lekarzem , ale wygląda okej 😙

klaudiaaa lubi tę wiadomość

• Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:

PAPPA 0,714 IU/I

Nie jest źle! Lekarz będzie Cię monitorować, zdecyduje czy włączyć dodatkowe leki i będzie dobrze 💪 ufff!

@Agata92, gratuluję córeczki 💗👣🥳

Lannati_ lubi tę wiadomość

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    To masz jakieś przeciwwskazania do pn ? Z ciekawości pytam bo u mnie lekarz mówi że mam wąską miednicę i może być problem i sugeruje cesarkę ale no pierwszy poród miałam naturalny , on sam w szoku był i mówił że jeśli maluszek będzie oscylował też w granicach 3kg to będziemy próbować naturalnie
    Jak jej nie mierzył (a wątpię, bo nie mają takiego sprzętu w gabinetach), to takie twierdzenie jest bardzo na oko 🙈 Kazda kobieta w Polsce jest mierzona w szpitalu przed porodem - miednicomierzem :) mierzą kilka wymiarów i spisują je.
    A pappa to statystyka, ale tak samo USG też opiera się na pewnych statystykach - inaczej nie dałoby się obliczyć wieku ciąży wg USG, wymiarów głowy itd. wg pomiarów. :) dlatego badania interpretuje się w połączeniu razem, a nie osobno. A w razie wątpliwości w biochemii zalecane jest wykonanie badania inwazyjnego

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata91 wrote:
    Ojj to faktycznie :( jak jest ponizej 2mm to zostaje tylko CC. Ale najważniejsze, żeby z mamą i maluchem było wszystko dobrze :)

Agata91 lubi tę wiadomość

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Jak jej nie mierzył (a wątpię, bo nie mają takiego sprzętu w gabinetach), to takie twierdzenie jest bardzo na oko 🙈 Kazda kobieta w Polsce jest mierzona w szpitalu przed porodem - miednicomierzem :) mierzą kilka wymiarów i spisują je.
    A pappa to statystyka, ale tak samo USG też opiera się na pewnych statystykach - inaczej nie dałoby się obliczyć wieku ciąży wg USG, wymiarów głowy itd. wg pomiarów. :) dlatego badania interpretuje się w połączeniu razem, a nie osobno. A w razie wątpliwości w biochemii zalecane jest wykonanie badania inwazyjnego

No właśnie tak się zdziwiłam troszkę że tak stwierdza na oko ale wiadomo jak to lekarzowi, ufa się mu 😁

• Lannati_ Przyjaciółka

Wysłany: 23 stycznia 2024, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Czyli wyszło Ci ryzyko porodu przedwczesnego.
    Z jakiego powodu? Masz w wywiadzie jakieś poronienia itd.?

Mam za sobą 1 porobienie w 8 tyg... robiłam wtedy badania i wyszła mi mutacja genu MTHFR i PAI-1 w tej ciąży mam wdrożony i acard (tylko 75 mg) i zastrzyki z heparyny do 16 tyg...

Wysłałam te wyniki do mojej lekarki i czekam co mi odpisze..

• Lannati_ Przyjaciółka

Wysłany: 23 stycznia 2024, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    A robiłaś biochemię na aparaturze przeznaczonej do badań prenatalnych, np. Kryptor?
    Gin mi mówił, że jak się robi w labie, który ma zwykle to wychodzą kwiatki z wynikami...

Hmm dobre pytanie na badniu jest napisane, że aparat ultrasonograficzny samsung hera W9

• Lannati_ Przyjaciółka

Wysłany: 23 stycznia 2024, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiasia1 wrote:
    Nie jest źle! Lekarz będzie Cię monitorować, zdecyduje czy włączyć dodatkowe leki i będzie dobrze 💪 ufff!

@Agata92, gratuluję córeczki 💗👣🥳

Mam nadzieje, bo tyle się dziś stresu najadłam... 🙄
    Ale jestem dobrej myśli ☺️

• Lannati_ Przyjaciółka

Wysłany: 23 stycznia 2024, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Skarbie , papa to statystyki tylko .. naprawdę nie stresuj Się , dlatego mój lekarz mi odradził pappe czy nifty, powiedział że jest usg będzie jakieś wątpliwe to wtedy tak ale tak to żebym sobie tym głowy nawet nie zadręczała . Wierzę że u Ciebie skoro było na USG ok to z pewnością jest ok ! Ile masz lat jeśli mogę zapytać ?

Ja mam w piątek prenatalne o 18 .. żołądek boli mnie na samą myśl tak więc wiem co czujecie i każda z nas czuje lub będzie czuła , ale się wspieramy bo po to tu jesteśmy ! 🥰

Mam 31 lat 😉

• Cerva Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @lannati uff... To dobrze. ♥️ Jesteś pod opieką lekarza także będzie ok :*

Lannati_ lubi tę wiadomość

33 🙋🏼‍♀️

👶🏼 2024

01.2026 💔 poronienie zatrzymane
  • Emiliia Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2024, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:
    Mam nadzieje, bo tyle się dziś stresu najadłam... 🙄
    Ale jestem dobrej myśli ☺️

Usg było super, więc tylko dobre myśli !! Ja w poprzedniej ciąży robiłam tylko usg, żadnej pappy i żyłam spokojnie, bo wynik był dobry. Nie martw się, tym bardziej, ze trisomie wykluczone 💪🏼

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:
    Mam za sobą 1 porobienie w 8 tyg... robiłam wtedy badania i wyszła mi mutacja genu MTHFR i PAI-1 w tej ciąży mam wdrożony i acard (tylko 75 mg) i zastrzyki z heparyny do 16 tyg...

Wysłałam te wyniki do mojej lekarki i czekam co mi odpisze..
    To zapewne też miało wpływ na ocenę.
    W sumie acard 75 to malutka dawka jak nań ciążę, więc myślę, że i tak zwiększenie do 150 jest wskazane. Ja też biorę 150 właśnie

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:
    Hmm dobre pytanie na badniu jest napisane, że aparat ultrasonograficzny samsung hera W9
    To tylko aparat USG 😃 a mi chodziło o aparaturę do pomiaru wysokości bhcg i pappy.
    Np. diagnostyka robi takie badanie na kryptorze, ale trzeba to uwzględnić przy zakupie badania.

age.png
‹‹ 101 102 103 104 105 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Rana po cc – jak o nią dbać na każdym etapie jej gojenia?

Rana po cesarskim cięciu to nie tylko ślad na skórze, lecz także miejsce, które przez wiele tygodni wymaga uważnej pielęgnacji. Od pierwszych dni po operacji aż do momentu, gdy blizna blednie i mięknie, zmienia się zarówno jej wygląd, jak i potrzeby. Sprawdź, co jest typowym etapem gojenia, jak dbać o ranę w domu, czego unikać, a także kiedy zmiany w okolicy blizny wymagają konsultacji z lekarzem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ