Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Lannati_ Przyjaciółka

Wysłany: 23 stycznia, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz mi odpisal, że gwnetycznie ok, ale ta pappa rzeczywiście nisko, mam brac ten acard 150 mg i wszystko wytłumaczy mi na wizycie...

Oczywiście przegrzebałam fora i aż mnie zmroziło czym może skutkować takie niskie pappa... A najgorsze jest to, że trzeba czekać i najwięcej wiadomo w 3 trymestrze

Mamma-mia lubi tę wiadomość

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:
    Lekarz mi odpisal, że gwnetycznie ok, ale ta pappa rzeczywiście nisko, mam brac ten acard 150 mg i wszystko wytłumaczy mi na wizycie...

Oczywiście przegrzebałam fora i aż mnie zmroziło czym może skutkować takie niskie pappa... A najgorsze jest to, że trzeba czekać i najwięcej wiadomo w 3 trymestrze
    A czym to skutkuje ? Tak z ciekawości pytam

Ja jak okazało się, muszę jechać jutro robić pappe bo mam badanie w piątek , a mój lekarz powiedział że pappa nie musi być, a dowiedziałam się że musi być i od razu mam ciśnienie .. na szczęście mogę lekarzowi dosłać wyniki

• Emzet92 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:

Dlatego bardzo dobrze, że zrobiłaś pappa I ryzyko preeklampsji wyszło. Wprowadzisz profilaktykę w postaci acardu i jest szansa, że powikłanie nie wystąpi. O ile pappa ma zła slawe (absolutnie się nie dziwię i też obawiam się wyniku), to warto ją wykonać właśnie z tego powodu. Trzymam kciuki za przepływy, sama urodziłam skrajnego hipotrofa i teraz obawiam się powtórki... choć u mnie było to prawdopodobnie powikłanie wynikające z ciąży mnogiej. Na pocieszenie powiem,że Ada jest super silaczka, jest zdrowa, a urodziła się w 1 centylu. Nie martw się na zapas ♥️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia, 21:47

Mamma-mia, Lannati_ lubią tę wiadomość

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:

Preeklampsja często wychodzi jak jest ryzyko porodu przedwczesnego zwiększone, nie do końca rozumiem jak to działa, ale zauważyłam, że tak jest.
    A ile masz lat? I czy waga w normie? Bo to też ma wpływ na ten wynik.

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na biochemię idę w poniedziałek. Stres zawsze jest, ale trzeba zrobić 😌

Jak się czujecie?
    Ja od tego tygodnia mam stawianie się macicy niestety.

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Ja na biochemię idę w poniedziałek. Stres zawsze jest, ale trzeba zrobić 😌

Jak się czujecie?
    Ja od tego tygodnia mam stawianie się macicy niestety.
    Stawianie się macicy ? Co to znaczy ?

• Lannati_ Przyjaciółka

Wysłany: 23 stycznia, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Preeklampsja często wychodzi jak jest ryzyko porodu przedwczesnego zwiększone, nie do końca rozumiem jak to działa, ale zauważyłam, że tak jest.
    A ile masz lat? I czy waga w normie? Bo to też ma wpływ na ten wynik.

Mam 31 lat, ważę 56 kg przy wzroście 160 cm...

• Lannati_ Przyjaciółka

Wysłany: 23 stycznia, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    A czym to skutkuje ? Tak z ciekawości pytam

Ja jak okazało się, muszę jechać jutro robić pappe bo mam badanie w piątek , a mój lekarz powiedział że pappa nie musi być, a dowiedziałam się że musi być i od razu mam ciśnienie .. na szczęście mogę lekarzowi dosłać wyniki

Zwiększonym ryzykiem przedrzucawkowym... w 3 trymestrze częście katroluje się przepływy oraz nadciśnienie i białko w moczu

• Lannati_ Przyjaciółka

Wysłany: 23 stycznia, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet92 wrote:
    Dlatego bardzo dobrze, że zrobiłaś pappa I ryzyko preeklampsji wyszło. Wprowadzisz profilaktykę w postaci acardu i jest szansa, że powikłanie nie wystąpi. O ile pappa ma zła slawe (absolutnie się nie dziwię i też obawiam się wyniku), to warto ją wykonać właśnie z tego powodu. Trzymam kciuki za przepływy, sama urodziłam skrajnego hipotrofa i teraz obawiam się powtórki... choć u mnie było to prawdopodobnie powikłanie wynikające z ciąży mnogiej. Na pocieszenie powikłanie,że Ada jest super silaczka, jest zdrowa, a urodziła się w 1 centylu. Nie martw się na zapas ♥️

Cieszę się ❤️ faktycznie o tej "przypadłości" dobrze dowiedzieć się przed 16 tyg... oczywiście stres z tym związany to inna para kaloszy.. ale mam jakieś wewnętrzne przerzucie, że tym razem u mnie wszystko dobrze się ułoży 😉

Emzet92, Betkaa, Asiasia1 lubią tę wiadomość

• Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emiliia wrote:
    A propo prenatalnych. Robicie usg plus biochemię? W sensie Pappa? Ja teraz z nudów sporo czytam i szczerze to boje się tej Pappy. Mam 34 lata, w czerwcu 35, wiec już z góry będę w tabelce z pośrednim ryzykiem 😬
    Ja właśnie robiłam i wszystko wyszło w porządku. Nawet byłam zaskoczona, bo też mam już 33 lata, a dodatkowo robiłam badanie w dużym stresie, a to podobno ma wpływ.

Asiasia1, Lolcia37 lubią tę wiadomość

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

age.png
  • Ewappp Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    To tylko aparat USG 😃 a mi chodziło o aparaturę do pomiaru wysokości bhcg i pappy.
    Np. diagnostyka robi takie badanie na kryptorze, ale trzeba to uwzględnić przy zakupie badania.

Ja dzisiaj dzwoniłam na infolinię diagnostyki i powiedzieli mi że nigdzie w swoich labach nie robią na Kryptorze tylko na Roche. Raczej powatpiewam w wiedze tej pani z infolinii 😅Ale lekarz od prenatalnych mi powiedział że oba urządzenia są ok i to bez różnicy

Mamma-mia lubi tę wiadomość

Wysłany: 23 stycznia, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata91 wrote:
    Trzymam kciuki za wszystkie wizytujące 🫶🏻

Ja jestem po prenatalnych, wszystko w jak najlepszym porządku a tak się stresowałam… no i będziemy mieli drugą dziewczynkę więc córka przeszczęśliwa, że wymarzona siostrzyczka 😋

Dzisiaj 12+1 i cesarka najprawdopodobniej będzie w skończonym 38 więc pani doktor obstawia, że lipcowa dziewczyna (starsza córka jest z 22.07) 🤣
    Płeć już pewna? I gratuluję wyniku. :)

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

age.png

Wysłany: 23 stycznia, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewappp wrote:
    Ja dzisiaj dzwoniłam na infolinię diagnostyki i powiedzieli mi że nigdzie w swoich labach nie robią na Kryptorze tylko na Roche. Raczej powatpiewam w wiedze tej pani z infolinii 😅Ale lekarz od prenatalnych mi powiedział że oba urządzenia są ok i to bez różnicy
    Ja miałam badania na kryptorze. Jeśli jest taka opcja to chyba mogę powiedzieć, że polecam skoro u mnie wyszło wszystko ok mimo nienajniższego wieku.

A czy wy znacie już płeć swoich dzieci? Liczycie, że coś się jeszcze odmieni? Ja mam zapowiedzianego chłopca, ale nie ukrywam, że liczę, że zmieni się w dziewczynkę. 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia, 22:17

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk

age.png
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata91 wrote:
    Trzymam kciuki za wszystkie wizytujące 🫶🏻

Ja jestem po prenatalnych, wszystko w jak najlepszym porządku a tak się stresowałam… no i będziemy mieli drugą dziewczynkę więc córka przeszczęśliwa, że wymarzona siostrzyczka 😋

Dzisiaj 12+1 i cesarka najprawdopodobniej będzie w skończonym 38 więc pani doktor obstawia, że lipcowa dziewczyna (starsza córka jest z 22.07) 🤣
    Bardzo się cieszę, że wszystko u ciebie wyszło dobrze! Chciałam podpytać jak to się stało, że mogłaś już wstepnie ustalić kiedy cc i że w ogóle będziesz rodzić przez cc ?

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    Ur. 15.07.2024 Staszek 👦❤️
    age.png
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata91 wrote:
    pierwszy poród miałam nagłe cc w 42 tyg (brak postępu porodu po 3 wywoływania oksy i niewspółmierność porodowa) i teraz okazało się już na pierwszej wizycie, że mam za cienką bliznę i zbyt duże ryzyko podczas pn więc pani doktor już mi zapowiedziała cesarkę
    Aaa przepraszam, teraz doczytałam dalsza część :) zignoruj wcześniejsze pytania :)

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    age.png
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Ja miałam badania na kryptorze. Jeśli jest taka opcja to chyba mogę powiedzieć, że polecam skoro u mnie wyszło wszystko ok mimo nienajniższego wieku.

A czy wy znacie już płeć swoich dzieci? Liczycie, że coś się jeszcze odmieni? Ja mam zapowiedzianego chłopca, ale nie ukrywam, że liczę, że zmieni się w dziewczynkę. 😅
    Ja niestety nie poznałam płci i jakkolwiek by to nie zabrzmiało to bardzo się rozczarowałam. Wiadomo, że to tylko prawdopodobieństwo i nie było pewności czy będzie coś widać, ale chciałam już wiedzieć jak mam się do niej/niego zwracać i ogólnie w jakiej formie mówić. Bo narazie to takie „bezosobowe” :( Noo ale od początku przeczuwam chłopca 🫣😅

Małgosiagosia lubi tę wiadomość

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    age.png
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:

Kochana, przekopałam się przez zalęgłe strony i bardzo współczuję Ci stresu. Mimo wszystko jestem przekonana, że wszystko będzie dobrze i okaże się tak jak z tym telefonem, że tylko Cię niepotrzebnie nastraszyli. A jak się czujesz tak poza tym ?

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Stawianie się macicy ? Co to znaczy ?
    Napinanie się, takie skurcze. Mówi się "stawianie się", bo macica wtedy twardnieje

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Napinanie się, takie skurcze. Mówi się "stawianie się", bo macica wtedy twardnieje
    Ahh ok , wiem o co chodzi 😊 czyli odpoczynek ?

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane , miałam teraz wieczorem delikatne brązowe plamienie na bieliźnie, na papierze tak troszkę takiego jasnego odcienia różu . Biorę progesteron 1 tab dziennie , myślicie że to coś poważnego ? Nie wiem co mam robić, martwię się potwornie bo to 11+1 tc 😩może się dziś trochę przemęczyłam ? Lub z nerwów ? Nie wiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia, 23:12

‹‹ 102 103 104 105 106 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ