X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Lannati_ Przyjaciółka

Wysłany: 23 stycznia 2024, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz mi odpisal, że gwnetycznie ok, ale ta pappa rzeczywiście nisko, mam brac ten acard 150 mg i wszystko wytłumaczy mi na wizycie...

Oczywiście przegrzebałam fora i aż mnie zmroziło czym może skutkować takie niskie pappa... A najgorsze jest to, że trzeba czekać i najwięcej wiadomo w 3 trymestrze

Mamma-mia lubi tę wiadomość

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:
    Lekarz mi odpisal, że gwnetycznie ok, ale ta pappa rzeczywiście nisko, mam brac ten acard 150 mg i wszystko wytłumaczy mi na wizycie...

Oczywiście przegrzebałam fora i aż mnie zmroziło czym może skutkować takie niskie pappa... A najgorsze jest to, że trzeba czekać i najwięcej wiadomo w 3 trymestrze
    A czym to skutkuje ? Tak z ciekawości pytam

Ja jak okazało się, muszę jechać jutro robić pappe bo mam badanie w piątek , a mój lekarz powiedział że pappa nie musi być, a dowiedziałam się że musi być i od razu mam ciśnienie .. na szczęście mogę lekarzowi dosłać wyniki

• Emzet92 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:

Dlatego bardzo dobrze, że zrobiłaś pappa I ryzyko preeklampsji wyszło. Wprowadzisz profilaktykę w postaci acardu i jest szansa, że powikłanie nie wystąpi. O ile pappa ma zła slawe (absolutnie się nie dziwię i też obawiam się wyniku), to warto ją wykonać właśnie z tego powodu. Trzymam kciuki za przepływy, sama urodziłam skrajnego hipotrofa i teraz obawiam się powtórki... choć u mnie było to prawdopodobnie powikłanie wynikające z ciąży mnogiej. Na pocieszenie powiem,że Ada jest super silaczka, jest zdrowa, a urodziła się w 1 centylu. Nie martw się na zapas ♥️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2024, 21:47

Mamma-mia, Lannati_ lubią tę wiadomość

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:

Preeklampsja często wychodzi jak jest ryzyko porodu przedwczesnego zwiększone, nie do końca rozumiem jak to działa, ale zauważyłam, że tak jest.
    A ile masz lat? I czy waga w normie? Bo to też ma wpływ na ten wynik.

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na biochemię idę w poniedziałek. Stres zawsze jest, ale trzeba zrobić 😌

Jak się czujecie?
    Ja od tego tygodnia mam stawianie się macicy niestety.

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Ja na biochemię idę w poniedziałek. Stres zawsze jest, ale trzeba zrobić 😌

Jak się czujecie?
    Ja od tego tygodnia mam stawianie się macicy niestety.
    Stawianie się macicy ? Co to znaczy ?

• Lannati_ Przyjaciółka

Wysłany: 23 stycznia 2024, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Preeklampsja często wychodzi jak jest ryzyko porodu przedwczesnego zwiększone, nie do końca rozumiem jak to działa, ale zauważyłam, że tak jest.
    A ile masz lat? I czy waga w normie? Bo to też ma wpływ na ten wynik.

Mam 31 lat, ważę 56 kg przy wzroście 160 cm...

• Lannati_ Przyjaciółka

Wysłany: 23 stycznia 2024, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    A czym to skutkuje ? Tak z ciekawości pytam

Ja jak okazało się, muszę jechać jutro robić pappe bo mam badanie w piątek , a mój lekarz powiedział że pappa nie musi być, a dowiedziałam się że musi być i od razu mam ciśnienie .. na szczęście mogę lekarzowi dosłać wyniki

Zwiększonym ryzykiem przedrzucawkowym... w 3 trymestrze częście katroluje się przepływy oraz nadciśnienie i białko w moczu

• Lannati_ Przyjaciółka

Wysłany: 23 stycznia 2024, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet92 wrote:
    Dlatego bardzo dobrze, że zrobiłaś pappa I ryzyko preeklampsji wyszło. Wprowadzisz profilaktykę w postaci acardu i jest szansa, że powikłanie nie wystąpi. O ile pappa ma zła slawe (absolutnie się nie dziwię i też obawiam się wyniku), to warto ją wykonać właśnie z tego powodu. Trzymam kciuki za przepływy, sama urodziłam skrajnego hipotrofa i teraz obawiam się powtórki... choć u mnie było to prawdopodobnie powikłanie wynikające z ciąży mnogiej. Na pocieszenie powikłanie,że Ada jest super silaczka, jest zdrowa, a urodziła się w 1 centylu. Nie martw się na zapas ♥️

Cieszę się ❤️ faktycznie o tej "przypadłości" dobrze dowiedzieć się przed 16 tyg... oczywiście stres z tym związany to inna para kaloszy.. ale mam jakieś wewnętrzne przerzucie, że tym razem u mnie wszystko dobrze się ułoży 😉

Emzet92, Betkaa, Asiasia1 lubią tę wiadomość

• Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emiliia wrote:
    A propo prenatalnych. Robicie usg plus biochemię? W sensie Pappa? Ja teraz z nudów sporo czytam i szczerze to boje się tej Pappy. Mam 34 lata, w czerwcu 35, wiec już z góry będę w tabelce z pośrednim ryzykiem 😬
    Ja właśnie robiłam i wszystko wyszło w porządku. Nawet byłam zaskoczona, bo też mam już 33 lata, a dodatkowo robiłam badanie w dużym stresie, a to podobno ma wpływ.

Asiasia1, Lolcia37 lubią tę wiadomość

🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C
  • Ewappp Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    To tylko aparat USG 😃 a mi chodziło o aparaturę do pomiaru wysokości bhcg i pappy.
    Np. diagnostyka robi takie badanie na kryptorze, ale trzeba to uwzględnić przy zakupie badania.

Ja dzisiaj dzwoniłam na infolinię diagnostyki i powiedzieli mi że nigdzie w swoich labach nie robią na Kryptorze tylko na Roche. Raczej powatpiewam w wiedze tej pani z infolinii 😅Ale lekarz od prenatalnych mi powiedział że oba urządzenia są ok i to bez różnicy

Mamma-mia lubi tę wiadomość

Wysłany: 23 stycznia 2024, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata91 wrote:
    Trzymam kciuki za wszystkie wizytujące 🫶🏻

Ja jestem po prenatalnych, wszystko w jak najlepszym porządku a tak się stresowałam… no i będziemy mieli drugą dziewczynkę więc córka przeszczęśliwa, że wymarzona siostrzyczka 😋

Dzisiaj 12+1 i cesarka najprawdopodobniej będzie w skończonym 38 więc pani doktor obstawia, że lipcowa dziewczyna (starsza córka jest z 22.07) 🤣
    Płeć już pewna? I gratuluję wyniku. :)

🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

Wysłany: 23 stycznia 2024, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewappp wrote:
    Ja dzisiaj dzwoniłam na infolinię diagnostyki i powiedzieli mi że nigdzie w swoich labach nie robią na Kryptorze tylko na Roche. Raczej powatpiewam w wiedze tej pani z infolinii 😅Ale lekarz od prenatalnych mi powiedział że oba urządzenia są ok i to bez różnicy
    Ja miałam badania na kryptorze. Jeśli jest taka opcja to chyba mogę powiedzieć, że polecam skoro u mnie wyszło wszystko ok mimo nienajniższego wieku.

A czy wy znacie już płeć swoich dzieci? Liczycie, że coś się jeszcze odmieni? Ja mam zapowiedzianego chłopca, ale nie ukrywam, że liczę, że zmieni się w dziewczynkę. 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2024, 22:17

🍒 fertistim, cynk
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata91 wrote:
    Trzymam kciuki za wszystkie wizytujące 🫶🏻

Ja jestem po prenatalnych, wszystko w jak najlepszym porządku a tak się stresowałam… no i będziemy mieli drugą dziewczynkę więc córka przeszczęśliwa, że wymarzona siostrzyczka 😋

Dzisiaj 12+1 i cesarka najprawdopodobniej będzie w skończonym 38 więc pani doktor obstawia, że lipcowa dziewczyna (starsza córka jest z 22.07) 🤣
    Bardzo się cieszę, że wszystko u ciebie wyszło dobrze! Chciałam podpytać jak to się stało, że mogłaś już wstepnie ustalić kiedy cc i że w ogóle będziesz rodzić przez cc ?

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    Ur. 15.07.2024 Staszek 👦❤️
    age.png
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata91 wrote:
    pierwszy poród miałam nagłe cc w 42 tyg (brak postępu porodu po 3 wywoływania oksy i niewspółmierność porodowa) i teraz okazało się już na pierwszej wizycie, że mam za cienką bliznę i zbyt duże ryzyko podczas pn więc pani doktor już mi zapowiedziała cesarkę
    Aaa przepraszam, teraz doczytałam dalsza część :) zignoruj wcześniejsze pytania :)

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    age.png
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Ja miałam badania na kryptorze. Jeśli jest taka opcja to chyba mogę powiedzieć, że polecam skoro u mnie wyszło wszystko ok mimo nienajniższego wieku.

A czy wy znacie już płeć swoich dzieci? Liczycie, że coś się jeszcze odmieni? Ja mam zapowiedzianego chłopca, ale nie ukrywam, że liczę, że zmieni się w dziewczynkę. 😅
    Ja niestety nie poznałam płci i jakkolwiek by to nie zabrzmiało to bardzo się rozczarowałam. Wiadomo, że to tylko prawdopodobieństwo i nie było pewności czy będzie coś widać, ale chciałam już wiedzieć jak mam się do niej/niego zwracać i ogólnie w jakiej formie mówić. Bo narazie to takie „bezosobowe” :( Noo ale od początku przeczuwam chłopca 🫣😅

Małgosiagosia lubi tę wiadomość

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    age.png
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:

Kochana, przekopałam się przez zalęgłe strony i bardzo współczuję Ci stresu. Mimo wszystko jestem przekonana, że wszystko będzie dobrze i okaże się tak jak z tym telefonem, że tylko Cię niepotrzebnie nastraszyli. A jak się czujesz tak poza tym ?

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Stawianie się macicy ? Co to znaczy ?
    Napinanie się, takie skurcze. Mówi się "stawianie się", bo macica wtedy twardnieje

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Napinanie się, takie skurcze. Mówi się "stawianie się", bo macica wtedy twardnieje
    Ahh ok , wiem o co chodzi 😊 czyli odpoczynek ?

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane , miałam teraz wieczorem delikatne brązowe plamienie na bieliźnie, na papierze tak troszkę takiego jasnego odcienia różu . Biorę progesteron 1 tab dziennie , myślicie że to coś poważnego ? Nie wiem co mam robić, martwię się potwornie bo to 11+1 tc 😩może się dziś trochę przemęczyłam ? Lub z nerwów ? Nie wiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2024, 23:12

‹‹ 102 103 104 105 106 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ