Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olusiaa wrote:
    Ja wczoraj bylam na USG kuleczka moja ma 4,6 cm wszystko już widać rączki, nóżki taki duży dzidziuś już 😅 Prenatalne mam w następny piątek może będę już płeć znała 😅 Według USG dzidziuś większy o 3 dni, czy w 11 tygodniu miałyście USG robione przez brzuch? Bo u mnie niestety bardzo słabo jeszcze było widać, aż lekarz powiedział, ze dziwne bo szczupła jestem powinno być ładnie widać. I możecie mi przypomnieć jak wstawić zdjęcie, nie mogę znaleźć w poprzednich wiadomościach 😅
    Wej sobie na zapodaj.net i tam wczytujesz link później kopiujesz i wklejasz tutaj 😘
    Cudownie że dzidziolek ta śmiga ze wzrostem ! Rozczulający widok prawda ? Takie maleństwo 5cm prawie a już ma rączki nóżki 🥹

• Emzet92 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:
    Mi z Pappy krwi wyszło ryzyko preeklampsji, więc tak, ale wiem, że jest jeszcze dodatkowe badanie, które można zrobić, ja go nie zrobiłam, ale i tak z PAPPy wyszło, więc nie wiem czym ono się różni...
    To dodatkowe badanie to jest PLGF. Wykonuje się go najczęściej jeśli w poprzedniej ciazy była hipotrofia. On wskazuje na ryzyko zmian miażdżycowych w naczyniach i zawałów w łożysku. Pomocniczy test do pappy, trochę bardziej zaawansowany. Mi przy bliźniaczkach pappa wyszła ok. Niskie ryzyka. A jednak miałam zaburzenia wzrastania płodu u jednej z dziewczyn, od 32tc słabe przepływy. W histopacie łożyska po cc wyszły właśnie liczne zawaly, choć niby lekarze twierdzą, że wynikało to z ucisku w ciazy mnogiej i plgf wtedy wyszedłby okej... nie pytajcie 🤣🤣 czasami lepiej nie wszystko rozumieć. Od tego mamy lekarzy😁 trzymam mocno kciuki za dzisiejsze prenatalne!

@Lannati_ ja też czuje te motylki od 3 dni... czy to już możliwe? A może jelita kopią? 🤣🤣 wolę myśleć, że to dzidzia😁😁 pamiętam jak w nocy po cc czułam takie "kopniaki" w brzuchu, że się zastanawiałam czy nie zapomnieli mi wyjąć jednego dziecka 🤣🤣 nie wiem gdzie byly moje jelita upchane, ale jak schodziły na swoje miejsce to normalnie jak ruchy dziecka 😁😁😁

Lannati_ lubi tę wiadomość

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olusiaa wrote:
    Ja wczoraj bylam na USG kuleczka moja ma 4,6 cm wszystko już widać rączki, nóżki taki duży dzidziuś już 😅 Prenatalne mam w następny piątek może będę już płeć znała 😅 Według USG dzidziuś większy o 3 dni, czy w 11 tygodniu miałyście USG robione przez brzuch? Bo u mnie niestety bardzo słabo jeszcze było widać, aż lekarz powiedział, ze dziwne bo szczupła jestem powinno być ładnie widać. I możecie mi przypomnieć jak wstawić zdjęcie, nie mogę znaleźć w poprzednich wiadomościach 😅
    https://pl.imgbb.com/

po wgraniu zdjęcia wybierz “BBcode full”
    Dobrze, że tak ładnie rośnie ☺️

Doczytałam resztę wiadomości i widzę, że Evvee27 podała inny sposób, to masz do wyboru ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 10:18

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • Olusiaa Znajoma

Wysłany: 24 stycznia, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://zapodaj.net/plik-uZrHQUV94i
    Nie wiem czy dobrze 😅 Takie emocje przed USG nie można spać, a po badaniu jak do domu wróciłam to płakałam jak głupia ze szczęścia. Ten cały proces zajścia w ciążę, ciąży, czy porodu jest tak niesamowity ❤️ Może rozpozna któraś jaka płeć się kryje? 😅

Lannati_, Emzet92, Asiasia1, Jagoda2023, Ewczixx, Małgosiagosia lubią tę wiadomość

• Lannati_ Przyjaciółka

Wysłany: 24 stycznia, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet92 wrote:
    To dodatkowe badanie to jest PLGF. Wykonuje się go najczęściej jeśli w poprzedniej ciazy była hipotrofia. On wskazuje na ryzyko zmian miażdżycowych w naczyniach i zawałów w łożysku. Pomocniczy test do pappy, trochę bardziej zaawansowany. Mi przy bliźniaczkach pappa wyszła ok. Niskie ryzyka. A jednak miałam zaburzenia wzrastania płodu u jednej z dziewczyn, od 32tc słabe przepływy. W histopacie łożyska po cc wyszły właśnie liczne zawaly, choć niby lekarze twierdzą, że wynikało to z ucisku w ciazy mnogiej i plgf wtedy wyszedłby okej... nie pytajcie 🤣🤣 czasami lepiej nie wszystko rozumieć. Od tego mamy lekarzy😁 trzymam mocno kciuki za dzisiejsze prenatalne!

@Lannati_ ja też czuje te motylki od 3 dni... czy to już możliwe? A może jelita kopią? 🤣🤣 wolę myśleć, że to dzidzia😁😁 pamiętam jak w nocy po cc czułam takie "kopniaki" w brzuchu, że się zastanawiałam czy nie zapomnieli mi wyjąć jednego dziecka 🤣🤣 nie wiem gdzie byly moje jelita upchane, ale jak schodziły na swoje miejsce to normalnie jak ruchy dziecka 😁😁😁

Tak się uśmiałam jak przeczytałam o tym, że się zastanawiałaś czy nie zapomnieli jednego dziecka wyjąć 🤣🤣🤣
    Kurde nigdy w taki sposób jelita nie bulgotały więc myślę, że to może dzidzia 😁 to takie mega delikatne uczucie, a u mnie 13+2, więc no bardzo wcześnie... ☺️

• Lannati_ Przyjaciółka

Wysłany: 24 stycznia, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olusiaa wrote:
    Nie wiem czy dobrze 😅 Takie emocje przed USG nie można spać, a po badaniu jak do domu wróciłam to płakałam jak głupia ze szczęścia. Ten cały proces zajścia w ciążę, ciąży, czy porodu jest tak niesamowity ❤️ Może rozpozna któraś jaka płeć się kryje? 😅

Piękna dzidzia ❤️ jeśli chodzi o płeć tonie pomogę, a masz jakieś przeczucia? 😊 dla mnie ten stan ciąży to istny rollecoster emocjonalny 🥹

Olusiaa lubi tę wiadomość

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olusiaa wrote:
    Jaki śliczny dzidziuś 🥰 jest taka adrenalinka przed usg prawda ? Hahaha tak delikatnie można to nazwać
    Nie widać dobrze czy chłopiec czy dziewczynka ale obstawiam baby girl 😄

Olusiaa lubi tę wiadomość

• Emzet92 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:
    Tak się uśmiałam jak przeczytałam o tym, że się zastanawiałaś czy nie zapomnieli jednego dziecka wyjąć 🤣🤣🤣
    Kurde nigdy w taki sposób jelita nie bulgotały więc myślę, że to może dzidzia 😁 to takie mega delikatne uczucie, a u mnie 13+2, więc no bardzo wcześnie... ☺️
    U mnie podobnie wg. OM 13+0, ale dzidzia ok 4-6 dni większa 😁 mamy ruchliwe bobaski 😂

Lannati_ lubi tę wiadomość

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Emiliia Ekspertka

Wysłany: 24 stycznia, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Narazie poczekam aż się skontaktuje z lekarzem, plamienia brak więc mam spokojne serce narazie 🥰

Ojejku wiem co czujesz każda z nas wie więc Cię rozumiemy doskonale , ale pamiętaj jedno - wierzymy że będzie pięknie i tego tylko się trzymaj, staraj się nie myśleć 😚

Jeśli to brązowe plamienie to spokojnie. Stara krew. Może gdzieś coś zalegało i się oczyszcza. W mojej krwiakowej drodze miewałam różne barwy i beż jest najbezpieczniejszym odcieniem.

Użyłam dziś detektora. Znalazłam serducho, jakoś mi lżej, bo wiadomo, póki ruchów nie ma, niepokój jest :)

age.png
  • Emiliia Ekspertka

Wysłany: 24 stycznia, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Napinanie się, takie skurcze. Mówi się "stawianie się", bo macica wtedy twardnieje

Cholercia, już? Ja do tej pory nie wiem czy miałam napinanie, czy dziecko się „wypychało”… twarda górka robiła mi się po jednej stronie, nigdy nie był to cały brzuch. Jak to się objawia u Ciebie?

age.png
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie. Wszystko jest w porzadku, bobas ma 3,3 cm wiec wedlug usg 10+2, a wedlug OM 10. Slyszalam tez dzis pierwszy raz serduszko 🥹
    IMG-1945.jpg

Czy moze dziewczyny, ktore sie znaja na tym sa w stanie stwierdzic jaka plec moze sie tu kryc? 🙈

Betkaa, Asiasia1, Nietypowa30, Ewczixx, Mamma-mia, Małgosiagosia, Lannati_, Cerva, Olusiaa lubią tę wiadomość

11.12 ⏸️
    03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5)
  • Jagoda2023 Przyjaciółka

Wysłany: 24 stycznia, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Progesteron mam doustnie jeśli o to chodzi , właśnie nic takiego nie robiłam by śluzówkę uszkodzić kurczę ..
    jutro rano przedzwonię do ginekologa , w piątek mam prenatalne może poczekam do piątku ? Nie wiem co zrobić
    Coraz bardziej zaczynam wątpić w mojego super lekarza ..

Załóż wkładkę higieniczna i obserwuj, jeśli będą plamienia to na izbę przyjęć jedz. Ja miałam ostatnio plamienia jasnoróżowe i doktor powiedziała że należy jechać na izbę w takich sytuacjach.

• Kitana Przyjaciółka

Wysłany: 24 stycznia, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra, ja już po. USG trwało prawie godzinę, bo bąbel nie do końca chciał współpracować 🫣 Wszystko jest ok - główka, kręgosłup, rączki, nóżki, narządy, tętno, przepływy itd itd ❤️ Po wyniki z krwi muszę jechać 31go, ale luz - Straż Miejska też zaprasza mnie do siebie w odwiedki 🤦‍♀️ Wpadłam pod poradnię lekko spóźniona i taka byłam tym wszystkim zaaferowana i zestresowana, że zaparkowałam na zakazie zatrzymywania 😌🤣

A! "Płeć prawdopodobnie męska"! 😱 Nie wierzyłam, że to u mnie możliwe 😅 No i lękam się nieco, bo nie wiem, jak się obsługuje męskie osobniki 🙈 Poinformowałam męża, że ja mu tego syna urodzę, a on będzie go musiał wychować na mężczyznę😅

Powietrze ze mnie już trochę zeszło 🙃

Emzet92, Asiasia1, Ewczixx, Mamma-mia, Małgosiagosia, Lannati_, Olusiaa, Ewappp, Kinia197 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Kitana Przyjaciółka

Wysłany: 24 stycznia, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha! Człowiek ponad 71 mm i termin porodu wg tego USG 28.07. (o 5 dni wcześniej, niż dotąd myślałam) 😅

Mamma-mia lubi tę wiadomość

preg.png
  • Kitana Przyjaciółka

Wysłany: 24 stycznia, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emiliia wrote:
    Cholercia, już? Ja do tej pory nie wiem czy miałam napinanie, czy dziecko się „wypychało”… twarda górka robiła mi się po jednej stronie, nigdy nie był to cały brzuch. Jak to się objawia u Ciebie?

Takie wypychanie to raczej ruchy malucha 😉 Stawianie macicy, to twardnienie całej macicy. Ja miałam wtedy wrażenie, jakby kamieniał mi cały brzuch. Ale pojawiło się to u mnie już dużo później.

preg.png
  • Kitana Przyjaciółka

Wysłany: 24 stycznia, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda_o wrote:
    Kurcze, ja właśnie dzisiaj szykuje się na prenatalne i od 5:30 nie śpię, bo ciągle się zastanawiam, czy będzie wiadomo czy chłopiec czy dziewczynka 😄 więc ja totalnie rozumiem, też wolałabym już określić zwracanie się do tego człowieczka. Choć u mnie jakoś poszło, że już zwracamy się męskim imieniem, więc nie wiem jak się przestawimy, jak będzie inaczej 😅

I jak badanie, i jak? 😊

magda_o lubi tę wiadomość

preg.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda2023 wrote:
    Załóż wkładkę higieniczna i obserwuj, jeśli będą plamienia to na izbę przyjęć jedz. Ja miałam ostatnio plamienia jasnoróżowe i doktor powiedziała że należy jechać na izbę w takich sytuacjach.
    Nie założyłam dziś wkładki ale miałam jasną bieliznę tj biała i nic nie było na szczęście, zobaczymy wieczorem teraz

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emiliia wrote:
    Jeśli to brązowe plamienie to spokojnie. Stara krew. Może gdzieś coś zalegało i się oczyszcza. W mojej krwiakowej drodze miewałam różne barwy i beż jest najbezpieczniejszym odcieniem.

Użyłam dziś detektora. Znalazłam serducho, jakoś mi lżej, bo wiadomo, póki ruchów nie ma, niepokój jest :)
    Może mam gdzieś teraz termin miesiączki i podobno że tak może być, nie obiecuję bo dziś już czysto póki co 😊

I jak ten detektor ? 🥹

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitana wrote:
    No dobra, ja już po. USG trwało prawie godzinę, bo bąbel nie do końca chciał współpracować 🫣 Wszystko jest ok - główka, kręgosłup, rączki, nóżki, narządy, tętno, przepływy itd itd ❤️ Po wyniki z krwi muszę jechać 31go, ale luz - Straż Miejska też zaprasza mnie do siebie w odwiedki 🤦‍♀️ Wpadłam pod poradnię lekko spóźniona i taka byłam tym wszystkim zaaferowana i zestresowana, że zaparkowałam na zakazie zatrzymywania 😌🤣

A! "Płeć prawdopodobnie męska"! 😱 Nie wierzyłam, że to u mnie możliwe 😅 No i lękam się nieco, bo nie wiem, jak się obsługuje męskie osobniki 🙈 Poinformowałam męża, że ja mu tego syna urodzę, a on będzie go musiał wychować na mężczyznę😅

Powietrze ze mnie już trochę zeszło 🙃
    Ooo widzisz! Pięknie ! Niepotrzebny stres nic dobrego nie wniósł 😘 szczęśliwa ? 🥹🥹

Ja się dowiedziałam dziś że u mnie w klinice nagrywają całe badanie na pendrive 🥰🥰🥰🥰

• Kitana Przyjaciółka

Wysłany: 24 stycznia, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Ooo widzisz! Pięknie ! Niepotrzebny stres nic dobrego nie wniósł 😘 szczęśliwa ? 🥹🥹

Ja się dowiedziałam dziś że u mnie w klinice nagrywają całe badanie na pendrive 🥰🥰🥰🥰

O jaa, czad 🤩
    Ja dostałam tylko foty, ale co tam - przez całą godzinę mogłam gapić się na mojego bąbla 🥰

Cieszę się, że już po i że wszystko ok. Ulga ogromna. Co do płci, skołowana jeszcze lekko jestem 😅

Czyli jak tam - na razie mamy 2 przypuszczalnych mężczyzn i 4 kobietki - dobrze liczę? 😉

preg.png
‹‹ 104 105 106 107 108 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ