X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Tosiaa Przyjaciółka

Wysłany: 11 kwietnia 2024, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bettti03 wrote:
    Uzupełniłam:)

Dziewczyny, czy któraś jeszcze chciałaby listę wyprawkową, a nie wysłałam ? Przepraszam jeżeli kogoś przeoczyłam!

Ja bym poprosiła [email protected]

• natala Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2024, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny!

Jesteśmy po badaniach połówkowych, które zrobiliśmy w dwóch miejscach u dwóch lekarzy żeby mieć porównanie.

Waga małej około 400 g( 20+5), wszystko dobrze, zwłaszcza przepływy o które się martwiliśmy po pierwszych prenatalnych.

U pierwszego lekarza wyszło wszystko w porządku, wszystko w normach, nic niepokojącego.
    U drugiego lekarza podobnie, jedynie w niektórych momentach podświetliło się coś przy serduszku i lekarz powiedział, że może to być ARSA (błądząca prawa tętnica podobojczykowa) i powiedział żeby dla spokoju zrobić echo serduszka u dziecka.

Dodam że jesteśmy po SANCO, w którym wszystko wyszło w porządku pod kątem kariotypu.
    Czy miałyście styczność z ARSA?

👩29 lat
    ● Letrox 100/125

8 grudnia 2023 r. ⏸️❤️🤰

❤️ 22 sierpnia 2024 r.

preg.png
  • Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2024, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @natala, super, że wszystko ok, nie wiem co to ARSA ale mam nadzieję, że echo uspokoi i będzie ok ☺️

@Emzet92, na szczęście jeszcze nie ;p straszne paskudztwo!

@Bunkierka,
    1. Nie pomogę. Miałam dostawkę materiałowa Kinderkrafta, posłużyła 6 msc bo mały się podciągał. Wygodna sprawa na pierwsze miesiące, ale nie polecę bo trochę trzeszczała jak dziecko zaczęło być bardziej ruchliwe co nie pomagało w głębokim śnie. Z drewnianymi dostawkami nie mam porównania. Od razu potem miał łóżeczko 120 ze szczebelkami.
    2. Do dostawki dokupiłam nowy materac bo od producenta zazwyczaj są mega gówniane. Ten nasz był cienki jak z tektury. Ale firmy nie polecę, chyba że byś wybrała ten sam model dokładnie bo nie ma Bóg wie ile zamiennych materacy do dostawek. Trzeba pod model szukać bo dostawki różnych firm często różnią się kształtem i wymiarami.
    3. Ja miałam 2w1 i byłam zadowolona. Hmmm czy materiał ma filtr UV? Jaki jest koszyk pod wózkiem (zakupy, rzeczy później dla bejbi typu dodatkowy koc, zabawki- im więcej miejsca tym lepiej 🤣), czy łatwo się składa i ile miejsca w bagażniku zajmuje ( o ile byś jeździła autem, my musieliśmy wziąć to pod uwagę bo mamy mały bagażnik i nie każdy wózek się mieścił. W sklepie można spokojnie przetestować czy wejdzie).
    4. Najpierw miałam Chicco 2w1 przewijak i wanienkę. Stał w pokoju małego. Miał kółka ale przewożenie do łazienki było turbo niewygodne więc finalnie z miski przelewalismy wodę i opuszczaliśmy w pokoju do miski. Dla mnie na początek może ok bo przewijak fajnie, że wolnostojący ale co do mycia niewygodne i 2gi raz bym chyba nie kupiła. Choć przewijak wolnostojący mega sprawa dla pleców! Jak mały podrósł to kupiliśmy składana Stokke XL i ja kocham 😍co do kosmetyków nie pamiętam, serio. Jakoś tak na wyczucie to robiłam. Jak miał problem to dawałam olejek z pestek malin albo krochmal albo emolient, jak było ok nie a później już dawalam bo fajnie pachniał ;p Żadnych poduszek nie miałam. Owijalam w pieluszkę i na ręce trzymałam a drugaylam albo mąż.
    6. Fotelik dopasowujesz do samochodu. Nie każdy pasuje do każdej kanapy, a tak ISOFIX, waga (niektóre ważą 2 czy 3 kg inne mogą nawet 7 plus waga dziecka różnica robi się ogromna. Lepiej lżejszy. Plus koniecznie bezpieczeństwo. Chyba ADAC się to nazywało (ocena bezpieczeństwa).
    7. Ciężki wybór. Jak dziecko się całe obrobi lepiej guziki, a tak to szybciej zamek. Serio nie miałam ulubieńca chyba. I to i to ma plusy, później tylko zamek 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2024, 15:18

Paprota9418, enpe lubią tę wiadomość

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2024, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daje znac, ze wszyszlam ze szpitala! 😍 Wypuscili mnie, bo i tak jedyne co to dawali mi luteine dopochwowa i nospe, bo nic wiecej nie moga zrobic poki nie ma wynikow posiewu. Morfologia, mocz, jakies elektrolity wyniki ok. Wiec puscili mnie, dalej mam brac luteine, nospe, oszczedzac sie (moge chodzic ale nie za duzo) i w pon dzwonic do szpitala pytac czy sa wyniki posiewu pochwy. Jesli beda to przyjechac odebrac i z wynikami do mojego lekarza i on pewnie mnie jeszcze raz obejrzy i zdecyduje czy zakladamy pessar czy nie. Bo zeby moc zalozyc pessar to musi byc posiew negatywny. Takze nadal jestem w zawieszeniu, bo nie wiem co i jak, ale juz przynajmniej jestem w domu. Boze, jak bardzo sie ciesze chociaz z tego 😊

Emzet92, Bunkierka, Asiasia1, justinas, Lolcia37, Paprota9418, Asieek, Papapatka, enpe, Evvee27, Ewappp, Mamma-mia, Sunnysunsun, marti lubią tę wiadomość

11.12 ⏸️
    03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5)
  • Emzet92 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2024, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiasia1 wrote:
    @natala, super, że wszystko ok, nie wiem co to ARSA ale mam nadzieję, że echo uspokoi i będzie ok ☺️

@Emzet92, na szczęście jeszcze nie ;p straszne paskudztwo!

@Bunkierka,
    1. Nie pomogę. Miałam dostawkę materiałowa Kinderkrafta, posłużyła 6 msc bo mały się podciągał. Wygodna sprawa na pierwsze miesiące, ale nie polecę bo trochę trzeszczała jak dziecko zaczęło być bardziej ruchliwe co nie pomagało w głębokim śnie. Z drewnianymi dostawkami nie mam porównania. Od razu potem miał łóżeczko 120 ze szczebelkami.
    2. Do dostawki dokupiłam nowy materac bo od producenta zazwyczaj są mega gówniane. Ten nasz był cienki jak z tektury. Ale firmy nie polecę, chyba że byś wybrała ten sam model dokładnie bo nie ma Bóg wie ile zamiennych materacy do dostawek. Trzeba pod model szukać bo dostawki różnych firm często różnią się kształtem i wymiarami.
    3. Ja miałam 2w1 i byłam zadowolona. Hmmm czy materiał ma filtr UV? Jaki jest koszyk pod wózkiem (zakupy, rzeczy później dla bejbi typu dodatkowy koc, zabawki- im więcej miejsca tym lepiej 🤣), czy łatwo się składa i ile miejsca w bagażniku zajmuje ( o ile byś jeździła autem, my musieliśmy wziąć to pod uwagę bo mamy mały bagażnik i nie każdy wózek się mieścił. W sklepie można spokojnie przetestować czy wejdzie).
    4. Najpierw miałam Chicco 2w1 przewijak i wanienkę. Stał w pokoju małego. Miał kółka ale przewożenie do łazienki było turbo niewygodne więc finalnie z miski przelewalismy wodę i opuszczaliśmy w pokoju do miski. Dla mnie na początek może ok bo przewijak fajnie, że wolnostojący ale co do mycia niewygodne i 2gi raz bym chyba nie kupiła. Choć przewijak wolnostojący mega sprawa dla pleców! Jak mały podrósł to kupiliśmy składana Stokke XL i ja kocham 😍co do kosmetyków nie pamiętam, serio. Jakoś tak na wyczucie to robiłam. Jak miał problem to dawałam olejek z pestek malin albo krochmal albo emolient, jak było ok nie a później już dawalam bo fajnie pachniał ;p Żadnych poduszek nie miałam. Owijalam w pieluszkę i na ręce trzymałam a drugaylam albo mąż.
    6. Fotelik dopasowujesz do samochodu. Nie każdy pasuje do każdej kanapy, a tak ISOFIX, waga (niektóre ważą 2 czy 3 kg inne mogą nawet 7 plus waga dziecka różnica robi się ogromna. Lepiej lżejszy. Plus koniecznie bezpieczeństwo. Chyba ADAC się to nazywało (ocena bezpieczeństwa).
    7. Ciężki wybór. Jak dziecko się całe obrobi lepiej guziki, a tak to szybciej zamek. Serio nie miałam ulubieńca chyba. I to i to ma plusy, później tylko zamek 😁
    Ja tylko mogę dorzucić kosmetyki marki Hipp jako te które mi się sprawdziły do kąpieli codziennej. Nam je polecili na szkole rodzenia i rzeczywiście do tej pory je stosujemy, bo lubimy. Przy odparzeniach pod szyjką krochmal najlepiej się sprawdzał i zielony linomag. A do pielęgnacji po kąpieli używałam olejku ze słodkich migdałów. Moje córki nie miały problemów ze skórą. Gdy pojawiły się jakieś suche miejsca to zakładałam dermedic baby masło. Sama je używam zima do rąk 🤣

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Ewappp Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2024, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka wrote:
    Długo mnie tu nie było, ale wracam.
    U mnie mała w różnych porach daję o sobie znać. Jak dużo chodzę to pewnie śpi. Jak leżę na plecach to pojawiają mi się wypukłości 😅

Jak czytam Wasze historię jak znajomi, rodzina zareagowali i jak się zachowywali to doceniam swoich. My dopiero niedawno zaczęliśmy mówić. Ogólnie była radość i tylko 1 tekst typu "że po nas się tego nie spodziewali i gratulacje", ale to pewnie dlatego, że nikomu się nie tłumaczyliśmy, czy chcemy czy nie chcemy dzieci. Temat ja ucinałam, wysyp dzieci wśród znajomych był dawno. Także teraz już mają przedszkolaki. Więc można było uznać, że nie chcemy mieć 🤷 w każdym razie wracając do pytań 😅 mam kilka:

1. jakie łóżeczko Waszym zdaniem jest lepsze (chodzi mi o dostawke do łóżka) takie z drewna czy takie powiedzmy z materiału?
    Starałam się znaleźć jakieś porównanie, ale słabo mi poszło. Zastanawiam się co lepiej się sprawdzi. Biorę pod uwagę dostawkę do łóżka, bo chce mieć dziecko blisko, ale żeby spało osobno, a niestety na normalny rozmiar łóżka obok mojego brak miejsca, dlatego zostaję dostawka. I teraz pytanie z jakiego materiału będzie lepsze 🤔 czy to ma w ogóle jakieś znaczenie? Jeżeli nie ma to jaki model polecacie?

2. Czy do łóżeczka kupujecie osobno inny materac? Czytałam, że dziecko według fizjo powinno spać na takim twardszym materacu, aby się nie zapadać, spać na płasko, np. taki, że z jednej strony jest kokos. Jeżeli kupujecie to jakiej firmy polecacie?

3. A co do wózka. To kupuję się tzw. gondolę i spacerówkę za jednym razem? Czy lepiej najpierw kupić jedno, a dopiero za jakiś czas drugie? Nie mam pojęcia na jak długo starcza to pierwsze.
    I czy oprócz amortyzacji i wysokości rączki na co warto jeszcze zwrócić uwagę przy zakupie?

4. Temat wanienki macie też jakieś swoje typy? Czy warto dokupić takie poduszki na które kładzie się malucha? I jak chodzi o kosmetyki do kąpieli to jak długo myję się malucha w samej wodzie (o ile nie ma problemów ze skórą)?

5. Przy zakupie fotelika do samochodu, na co zwrócić uwagę? Co jest warte uwagi? Co się sprawdza?

6. Pajacyki lepsze na zamek, czy zatrzaski/guziki?

7. Planujecie kupić matę monitorująca czy dziecko oddycha? Jaka jest Wasza opinia?

Chwilowo to tyle dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Jestem świeżo po kupnie wózka i też miałam ten wspaniały pomysł żeby kupić najpierw samą gondolę a potem zainwestować w lepszą spacerówkę ale w sklepie mnie uświadomiono że nie ma takich wózków z samą gondolą 🤣 wszystkie są 2w1 więc my wybraliśmy ROAN IVI ze względu na jedną z lepszych na rynku amortyzacji i duże kółka. Przy wyborze wózka najlepiej się kierować potrzebami, my np. Mamy bardzo nierówne drogi spacerowe dookoła domu dlatego zależało nam najbardziej na tym zeby niwelować dobrze drgania i żeby kółka dały radę z kamieniami i dołkami. Tutaj uprzedzam że z wózkiem nie ma co zwlekać bo na te najbardziej chodliwe modele czeka się 2-3 miesiące, my na nasz będziemy czekać około 8 tygodni więc warto już się rozglądać :) warto jeszcze zwrócić uwagę na wielkość gondoli, niektóre wozki mają dosyć krótką albo wąską więc lepiej sobie porównać kilka modeli. I np jak planujecie często wózek przewozić no to żeby w miarę łatwo się składał, zarówno stelaż jak i gondola i żeby nie ważył jakoś dużo :)

Wanienkę najlepiej ze stojakiem, żeby nie cierpiał kręgosłup. Wyższe osoby powinny patrzeć na wysokość stojaka bo przy tych najbardziej podstawowych wysokim osobom i tak pęka kręgosłup. Poduszki to średni pomysł chyba bo to siedlisko bakterii. Położne odradzają takie wynalazki, no chyba że takie podkładki plastikowe. Ja na razie nie kupuje, zobaczę czy nie doznam traumy po pierwszej kąpieli, najwyżej dokupię :)

Czytałam w książce wydanej przez położną że nie powinno się stosować tych mat monitorujących oddech bo to pogarsza jakoś snu maluszka ale będę jeszcze zgłębiać temat.

Ubranka dla noworodka w rozmiarach 56/62 kupuję głównie na napy, a jeśli body to glownie kopertowe. Na większe rozmiary pewnie łatwiej na suwak, ale dla takich maluszków zaraz po urodzeniu lepiej chyba zapinane przez środek bo jak są pajace zapinane po skosie to trudno podobno się wyjmuje drugą nogę jak się zasika albo kupka wypłynie. Z tymi suwakami też jest często tak ze jak się w praniu zbiegnie ubranko to suwak się zaczyna falować i może ugniatać dziecko ale to pewnie zależy od jakości ubranek, na pewno w jakichś najtańszych sklepach typu sinsay/pepco te ubranka się tak kurczą. Ja kupiłam bardzo fajne pajace ze strony wyprawkowo - bardzo dobra jakość, nie skurczyły się w praniu bardzo, około 1cm z długości, pewnie do rozciągnięcia jak się założy albo uprasuje :) I ich największym plusem jest to że nie mają dużo napów i cena jest w miarę, w porównaniu np do Smyka czy H&m to akurat pajace są tam tańsze, a teraz jest dużo przecen :)

Ja łóżeczko rozważam z funkcją kołysania ale jeszcze się waham, muszę przerpowadzic wywiady z koleżankami na ten temat 😁

enpe lubi tę wiadomość

• Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2024, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet92 wrote:
    Tak, ja znowu czuję się fatalnie po 🤣. Siedzenie i wypicie ujdzie. No i u mnie problem z pobraniem przy 2 i 3 razie. Ostatnio 7 razy łącznie mi próbowali pobrać. Aaaaaaaaa
    Jejku, ten opis głowy wiercacej brzmi źle 😬😬😬
    Tak bo to jak taka śruba wiercąca , zwłaszcza że syn jak fiknął głową w dół to tak siedział pół ciąży.
    To ja miałam tylko tak, że za 3 razem się udało pobrać krew, 7 to chyba bym zemdlała albo uciekła 😱

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2024, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka wrote:
    U mnie mała w różnych porach daję o sobie znać. Jak dużo chodzę to pewnie śpi. Jak leżę na plecach to pojawiają mi się wypukłości 😅

Jak czytam Wasze historię jak znajomi, rodzina zareagowali i jak się zachowywali to doceniam swoich. My dopiero niedawno zaczęliśmy mówić. Ogólnie była radość i tylko 1 tekst typu "że po nas się tego nie spodziewali i gratulacje", ale to pewnie dlatego, że nikomu się nie tłumaczyliśmy, czy chcemy czy nie chcemy dzieci. Temat ja ucinałam, wysyp dzieci wśród znajomych był dawno. Także teraz już mają przedszkolaki. Więc można było uznać, że nie chcemy mieć 🤷 w każdym razie wracając do pytań 😅 mam kilka:

1. jakie łóżeczko Waszym zdaniem jest lepsze (chodzi mi o dostawke do łóżka) takie z drewna czy takie powiedzmy z materiału?
    Starałam się znaleźć jakieś porównanie, ale słabo mi poszło. Zastanawiam się co lepiej się sprawdzi. Biorę pod uwagę dostawkę do łóżka, bo chce mieć dziecko blisko, ale żeby spało osobno, a niestety na normalny rozmiar łóżka obok mojego brak miejsca, dlatego zostaję dostawka. I teraz pytanie z jakiego materiału będzie lepsze 🤔 czy to ma w ogóle jakieś znaczenie? Jeżeli nie ma to jaki model polecacie?

2. Czy do łóżeczka kupujecie osobno inny materac? Czytałam, że dziecko według fizjo powinno spać na takim twardszym materacu, aby się nie zapadać, spać na płasko, np. taki, że z jednej strony jest kokos. Jeżeli kupujecie to jakiej firmy polecacie?

3. A co do wózka. To kupuję się tzw. gondolę i spacerówkę za jednym razem? Czy lepiej najpierw kupić jedno, a dopiero za jakiś czas drugie? Nie mam pojęcia na jak długo starcza to pierwsze.
    I czy oprócz amortyzacji i wysokości rączki na co warto jeszcze zwrócić uwagę przy zakupie?

4. Temat wanienki macie też jakieś swoje typy? Czy warto dokupić takie poduszki na które kładzie się malucha? I jak chodzi o kosmetyki do kąpieli to jak długo myję się malucha w samej wodzie (o ile nie ma problemów ze skórą)?

5. Przy zakupie fotelika do samochodu, na co zwrócić uwagę? Co jest warte uwagi? Co się sprawdza?

7. Planujecie kupić matę monitorująca czy dziecko oddycha? Jaka jest Wasza opinia?

1 to nie pomogę bo nie używałam,
    2. Łóżeczka takie klasyczne to zazwyczaj nie posiadają materacy trzeba kupować oddzielnie , ja miałam piankowy , jak ja byłam w pierwszej ciąży to dużo było info, że w materacach z gryki legną się robaki , nie wiem czy to nadal aktualny temat,
    3. Ja miałam 2 w 1 i byłam zadowolona , moim zdaniem najważniejsze to dopasować wózek do swojego wzrostu oraz żeby miał koła dostosowane do nawierzchni po których będziesz się poruszać,
    4. Wanienkę miałam ze stelażem , ręką podtrzymywałam główkę , bez żadnych dodatkowych mat, poduszek, używałam kosmetyków Emolium dermocare emulsja do kąpieli i emulsji do ciała, a pupcia smarowałam Bepanthen i mój syn nigdy nie miał żadnego odparzenia pupci,
    5. Fotelik dopasować trzeba do auta , ważne żeby miał crash testy, polecam sklepy typu osiem gwiazdek,
    6. Pajacyki używałam na noc na zastrzaski , w dzień body zapinane w kroku na zastrzaski,
    7. Ja nie miałam monitora oddechu

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Paprota9418 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2024, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1. my kupiliśmy drewniane łóżeczko takie które ma 3 poziomy regulacji plus wyciągane szczebelki plus zdejmuje sie jedna „ściankę „ jak dziecko jest starsze :) łóżeczko będzie stało obok naszego łóżka w sypialni więc nie ma sensu kupować dostawkę :)

2. mąż ma się zająć wyborem i kupnem materaca ale z tego co czytaliśmy razem to właśnie ma być twardy. Patrzyliśmy na smyku i na Pan Materac.

3. akurat my dostaniemy od mojego brata ale bardziej opłaca się kupić jedno o drugie w tych zestawach z tego co się orientowałam. Zależy jakie będzie długie dzidzi gondola starcza gdzieś na 6-8 mies. Wato zwócił uwagę żeby był w miarę lekki bo jak jeszcze dojdzie do tego waga dziecka to niektórymi ciężko na krawężnik wjechać :)
    Oczywiście zależnie gdzie będziecie go używać koła, amortyzacja, łatwość składania, pojemność kosza.

4. my kupiliśmy składana która w sobie miała to coś dla noworodka ale nie do końca przekonuje mnie używanie tego :)
    Co do kosmetyków wybrałam narazie Linomag z według opinii mam z mojego otoczenia. Ale muszę zagłębić jeszcze jak dokładnie powinna wyglądać pielęgnacja takiego bąbelka zaraz po przyjściu ze szpitala.

5. warto jechać do sklepu z tego typu rzeczami i porozmawiać z sprzedawcą. Ale koniecznie do takiego co się na tym znają. Na pewno trzeba dopasować do samochodu. I waga też jest bardzo ważna :) oczywiście wszystkie testy ! :)

6. ja mam kupione i takie i takie ważne żeby były rozpinane w kroku żeby łatwo było X razy zmieniać pieluszkę bez rozbierania całego dziecka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2024, 19:42

👩👨‍🦱 28 lat 🐕
    💒17.09.2022

IUI 8.12🙏🍀
    31.08 17:59 Henio na świecie 🦖 2950g 51cm szczęścia 🍀🍀

age.png
  • enpe Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2024, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka wrote:

Ja jestem w stanie tylko na kilka pytań odpowiedzieć jak to u nas będzie. Piszę to też z perspektywy osoby spodziewającej się pierwszego dziecka, więc to tylko co jako „świeżaki” zrobimy. Są też tutaj mamy doświadczone 😁

1. Będziemy kupowali drewniane, z regulacją poziomów, takie 120x60, sosnowe. Prawdopodobnie ze sklepu julia. Na dostawkę nie mamy miejsca niestety, bo by się nie dało przechodzić jakby stało obok łóżka naszego.

2. Materac średniotwardy 120x60 kupimy, ale skąd jeszcze nie wiem.

3. Jesteśmy na etapie szukania , ale 2w1. Może jak zaczniemy podróżować jak mała podrośnie to rozważymy jakąś lekką podróżną spacerówkę.

4. Jeśli chodzi o wanienkę, to my właśnie szukamy i też poczytam co kto kupuje. Mamy małe mieszkanie i łazienkę i zależy mi na składanej. Podoba nam się bodajże stokke taka prostokątna składana, ale cena trochę straszna jak na wanienkę 😅. Albo primabobo. Co do kosmetyków to na szkole rodzenia położna powiedziała, że przez 1 miesiąc życia wystarczy woda z dodatkiem kilku kropel oleju ze słodkich migdałów i można jakiś kosmetyk po 1 miesiącu do mycia ciałka. Ja chyba coś szybciej zacznę stosować chociażby żeby te bakterie z dupci po kupie zmyć 🤣. A no i krochmal będziemy robić czasem, jak piszą dziewczyny wyżej , to też na szkole rodzenia położna mówiła. Z kosmetyków do kąpieli to może Hipp albo Mustela myślę kupimy. Ale to też kwestia indywidualna, bo dziecko też na jakąś substancję może mieć alergię. I główkę trzeba czystą wodą zmywać, nie mydlinami.

5. Tu nie pomogę, bo my sami szukamy :( . A jeszcze prawdopodobnie auto zmienimy, a fotelik powinien być do auta dobrany i koniecznie tyłem do kierunku jazdy i mieć atesty bezpieczeństwa.

6. Ja mam takie i takie. Wyjdzie w praniu , które mi się bardziej sprawdzą 🤪

7. Kupimy babysense, bo bezpieczeństwa nigdy za wiele. Podoba mi się też snuza, on jest do pieluszki dziecka, ale nie wiem czy sama bym chciała mieć urządzenie do majtków przyczepione i obawy mam, czy irytować małej nie będzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2024, 20:57

ONA:
    PCOS, insulinooporność, drożne jajowody
    💊 metformina + inozytol (Fertistim), 3-7 dc NAC, oleje: do owulacji z wiesiołka, po owulacji lniany

ON:
    teratozoospermia, fragmentacja: 14%, USG ok
    💊 Profertil, Fertistim, NAC, L-karnityna, wit. D 4000 j., koenzym Q10, wit. A + E

11.12.2023 ⏸️
    08.2024 mała A. 👸🏻 🩷

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2024, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @bunkierka

1. Ja kupuje dostawkę plus materac, a jak mały będzie większy to mam łóżeczko drewniane po pierwszym synku. Dostawka fajna sprawa bynajmniej dla mnie bo nie trzeba tak wstawać, przy pierwszym synku to się nieźle umordowalam przy tym ciągłym wstawaniu wyciąganiu karmieniu..

2. Wózek no najlepiej już wziąć 3w1 lub ten 2w1 później masz też spacerówkę i ewentualnie dokupić do auta jakąś lekką spacerówkę , ja tak zrobiłam przy pierwszym synku i teraz też się trzymam tej zasady.

3. Ja znalazłam super wanienkę z wbudowanym od razu termometrem , za jakieś 150 zł , i można do niej dokupić stojak , mogę podesłać linka 😁 a co do mycia kurczę , myślę że pierwszy miesiąc bez emolientow , później już musisz dobrać sobie do dziecka , żeby alergii nie dostało. Ja wychodzę z założenia że im mniej pachnie i jest martyrologia tym lepszy emolient .

4. Fotelik to przedewszystkim - lekki musi być plus baza isofix wg mnie . Ja dostałam polecenie na avionaut i taki też kupię 😊 moja klientka kupiła dla córeczki i mówiła że jest ultra lekki i ogólnie świetna sprawa mając porównanie do cybexa anton czy jakoś tak.

5. Ja preferuje na zatrzaski pajacyki, szybko możesz zdjąć i założyć , tzn na pewno jest to wygodniejsze

6. Nad matą nie myślałam , ale wiem że są takie inne sensory oddechu nizeli mata .

Uwaga dziewczyny!! Dostałam dziś nowy komentarz na temat mojego wyglądu od cioci mojego męża - ależ Ty dobrze sobie wyglądasz , nareszcie nie taka chudzinka 😵‍💫

• Kinia197 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2024, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka wrote:

1. My mamy zwykłe drewniane i materac z Ikea chyba regularna cena ponad 200zł. Najtwardszy jaki był.
    3. Wózek 2w1 i osobno fotelik oczywiście. Na kółka też warto zwrócić uwagę, żeby były duże i jednak żeby spacerówka była w pozycji siedzącej. Z gondoli dziecko krótko korzysta.
    4. Kupiłam składana wanienkę z allegro z termometrem i poduszka i wydaje się być zacna.
    5. Mi zależało żeby był w miarę lekki i kupiliśmy avionaut pixel bez bazy. Jest najlżejszy na rynku bo 2,5kg gdzie cybex waży 5,5kg.

age.png
  • Ewappp Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [QUOTE=Evvee27

Uwaga dziewczyny!! Dostałam dziś nowy komentarz na temat mojego wyglądu od cioci mojego męża - ależ Ty dobrze sobie wyglądasz , nareszcie nie taka chudzinka 😵‍💫[/QUOTE]

Hahahha brawo 🤣 no to się powinnaś cieszyć ze wreszcie się podobasz cioci 🤣 też takie komentarze słyszałam, najczęściej mówi to oczywiście moja ukochana teściowa. Jak się tylko dowieeziala to jedna z pierwszych rzeczy jaką usłyszałam poza "no w końcu" to że wreszcie taka chuda nie będę bo już zaczęłam brzydko wyglądać 🤣 za to moja mama np. ostatnio po tym jak dłuższy czas mnie nie widziala przywitała mnie z entuzjazmem słowami " ooo jaki grubasek" 🤣 wiem że to było nie po to żeby mi zrobić przykrość ale wkurzają mnie te teksty fest 😅

Bettti03 lubi tę wiadomość

• justinas Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @natala, fajnie, że dzieciątko ładnie się rozwija i z przepływami ok. Nie orientuję się w ARSA, mam nadzieję, że echo serca wszystko wyjaśni pozytywnie.

@Bunkierka ja niewiele pomogę, bo pierwszy syn już dawno był niemowlakiem, a teraz jeszcze nie zajęłam się wyprawką. Muszę przeszukać strych i zastanowić się, co dokupić. Dobrze, że pytasz, przy okazji sama się od dziewczyn doinformuję :)

@Evvee27, @Ewappp, co do komentarzy to na prawdę bardzo nietaktowne. Niestety ludziom buzi się nie pozamyka. U mnie tylko kilka osób z pracy wie i też się przyglądają, a to, że widać, że nie widać, albo że blada jestem itp. Miałam co jakiś czas tam zajrzeć, ale po ostatniej wizycie ode chciało mi się.

event.png
  • myszka _83 Debiutantka

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny. Czytam Was regularnie, ale miałam taki ciężki etap,że nie chciałem Was "zarażać" swoim depresyjnym nastrojem. Jesteśmy po usg połówkowym i jest dziewczynka ,termin na 19.08.
    Ja też proszę o wysłanie listy - [email protected]
    -syna rodziłam 10 lat temu i obudziłam się dzisiaj o 4 i nie spałam do rana ,bo czuję się jakby to było moje pierwsze -dosłownie nic nie wiem 😱 moja poprzednia dwójka z października, a teraz w sierpniu -jak ją ubierać, co już mam a co dokupić🤔

• Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myszka _83 wrote:
    Czesc dziewczyny. Czytam Was regularnie, ale miałam taki ciężki etap,że nie chciałem Was "zarażać" swoim depresyjnym nastrojem. Jesteśmy po usg połówkowym i jest dziewczynka ,termin na 19.08.
    Ja też proszę o wysłanie listy - [email protected]
    -syna rodziłam 10 lat temu i obudziłam się dzisiaj o 4 i nie spałam do rana ,bo czuję się jakby to było moje pierwsze -dosłownie nic nie wiem 😱 moja poprzednia dwójka z października, a teraz w sierpniu -jak ją ubierać, co już mam a co dokupić🤔
    Haha mam podobnie odnośnie wyprawki, czuję się jakby to było moje pierwsze. W moim przypadku wynika to z tego, że przy pierwszym dziecku sugerowałam się tymi listami wyprawkowymi i kupowałam te rzeczy, dlatego wydawało mi się to w miarę proste, a później życie z dzieckiem weryfikowało tą listę. Teraz wiem, że te listy są bardzo mocno orientacyjne, bo każde dziecko jest inne. Zazwyczaj jest mało sztuk ubranek co u mnie się nie sprawdziło bo syn ulewał , a ja przy takiej małej ilości ubranek musiałabym tylko prać i prasować więc potrzebowałam dużo ubranek. Dużo jest opinii, że rozmiar 56 się nie przydaje i miałam mało i musiałam dokupować bo syn nosił 56 przez miesiąc. Wiem, że niby można powiedzieć, że mc to krótko ale dla mnie to był długi mc bo wszystko było dla mnie nowe, pamiętam chyba każdy dzień z 1 mc życia syna. Tak samo nie rozumiem opinii, że gondola to się na długo nie przydaje , jedno dziecko usiądzie jak ma 4,5 mc a inne 7, te spacerówki nie zawsze się w 100 % rozkładają na prosto. Widuję nieraz dzieci, które mają stelaż od wózka i fotelik samochodowy i tak spędzają kilka h, ja zawsze przekładałam syna do gondoli i nigdy nie jeździł poza autem w foteliku samochodowym.

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justinas wrote:
    @natala, fajnie, że dzieciątko ładnie się rozwija i z przepływami ok. Nie orientuję się w ARSA, mam nadzieję, że echo serca wszystko wyjaśni pozytywnie.

@Bunkierka ja niewiele pomogę, bo pierwszy syn już dawno był niemowlakiem, a teraz jeszcze nie zajęłam się wyprawką. Muszę przeszukać strych i zastanowić się, co dokupić. Dobrze, że pytasz, przy okazji sama się od dziewczyn doinformuję :)

@Evvee27, @Ewappp, co do komentarzy to na prawdę bardzo nietaktowne. Niestety ludziom buzi się nie pozamyka. U mnie tylko kilka osób z pracy wie i też się przyglądają, a to, że widać, że nie widać, albo że blada jestem itp. Miałam co jakiś czas tam zajrzeć, ale po ostatniej wizycie ode chciało mi się.
    Ja w pierwszej ciąży na boże narodzenie usłyszałam, że moja kuzynka rok temu na święta lepiej wyglądała, stwierdziłam wtedy, że nie wątpię w to bo ona rodziła w czerwcu to w święta była w 3 mc, a ja rodziłam w kwietniu to w święta byłam już po półmetku ciąży.

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Ewappp Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolcia37 wrote:
    Haha mam podobnie odnośnie wyprawki, czuję się jakby to było moje pierwsze. W moim przypadku wynika to z tego, że przy pierwszym dziecku sugerowałam się tymi listami wyprawkowymi i kupowałam te rzeczy, dlatego wydawało mi się to w miarę proste, a później życie z dzieckiem weryfikowało tą listę. Teraz wiem, że te listy są bardzo mocno orientacyjne, bo każde dziecko jest inne. Zazwyczaj jest mało sztuk ubranek co u mnie się nie sprawdziło bo syn ulewał , a ja przy takiej małej ilości ubranek musiałabym tylko prać i prasować więc potrzebowałam dużo ubranek. Dużo jest opinii, że rozmiar 56 się nie przydaje i miałam mało i musiałam dokupować bo syn nosił 56 przez miesiąc. Wiem, że niby można powiedzieć, że mc to krótko ale dla mnie to był długi mc bo wszystko było dla mnie nowe, pamiętam chyba każdy dzień z 1 mc życia syna. Tak samo nie rozumiem opinii, że gondola to się na długo nie przydaje , jedno dziecko usiądzie jak ma 4,5 mc a inne 7, te spacerówki nie zawsze się w 100 % rozkładają na prosto. Widuję nieraz dzieci, które mają stelaż od wózka i fotelik samochodowy i tak spędzają kilka h, ja zawsze przekładałam syna do gondoli i nigdy nie jeździł poza autem w foteliku samochodowym.

Co do tego rozmiaru 56 to też mnie denerwuje ze wszyscy mi mówią że max 7 sztuk mi wystarczy. Okej jedno dziecko może chodzić w tym rozmiarze tydzień a drugie miesiąc albo dłużej ale nie wiem jak ma wystarczyć 7 sztuk jak minimum 4-5 trzeba zabrać do szpitala. I potem co? Prac codziennie po 2 sztuki w pustej pralce? 😅 Ja kupuje trochę więcej tego najmniejszego rozmiaru, żeby się nie stresować niepotrzebnie że muszę prac jak może nie będę dala rady się ruszać. Listy listami, porady poradami ale ważne żeby się też kierować swoją intuicją i instynktem który przecież już się w nas dawno obudził :)

• Emzet92 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewappp wrote:
    Co do tego rozmiaru 56 to też mnie denerwuje ze wszyscy mi mówią że max 7 sztuk mi wystarczy. Okej jedno dziecko może chodzić w tym rozmiarze tydzień a drugie miesiąc albo dłużej ale nie wiem jak ma wystarczyć 7 sztuk jak minimum 4-5 trzeba zabrać do szpitala. I potem co? Prac codziennie po 2 sztuki w pustej pralce? 😅 Ja kupuje trochę więcej tego najmniejszego rozmiaru, żeby się nie stresować niepotrzebnie że muszę prac jak może nie będę dala rady się ruszać. Listy listami, porady poradami ale ważne żeby się też kierować swoją intuicją i instynktem który przecież już się w nas dawno obudził :)
    Mnie też to denerwuje. Skąd ta magiczna liczba 7? 🤣 Jedne na jeden dzień tygodnia? To tak nie działa. Niektóre dzieci urodzone o czasie topią się w 56, mimo, że ważą np. 3300g. Kupki, ulewanie, zasiusianie, awaria przy karmieniu 🤣 mam wrażenie, że takiego malucha to można i z 5 razy dziennie przebierać. Powiem wam szczerze, że przy bliźniaczkach to ja chociaż mogłam prac pełne pralki co kilka dni 🤣 a moim najlepszym zakupem wyprawkowym byla suszarka bębnowa 🤣🤣 latem pewnie łatwiej o suszenie ubranek, ale przy suszarce odchodzi też prasowanie 😀

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie… tak jest ze każdy bobas jest inny. Jak byłam na szkole rodzenia to zapytałam o „typowy” dzień z noworodkiem to mnie położna wyśmiała. Dopiero potem zrozumiałam dlaczego. Myślałam ze są jakieś schematy, godziny co i jak po kolei a tu się okazało ze to była zupełna prowizorka. Po prostu tak robić żeby dziecko było czyste najedzone i wyspana 🤣.

Mogę jeszcze polecić dla tych bardziej zeschizowanych mam wagę dla dziecka. Ja miałam bo walczyłam żeby mała była kp a nie żebym ciagle odciagala mleko… była u mnie doradczyni laktacyjna niby wszystko wiedziałam i karmiłam piersią. A potem był dzień ze mi dziecko płakało non stop. Aż zadzwoniłam po pediatrę do domu. I się okazało ze po prostu płakało z głodu…. A ja myślałam ze dobrze je, ze dobrze przystawiam…. I wtedy kupiłam wagę i jednak nie jadła dobrze ☹️ A ja wróciłam do ściągania mleka… probowalam jeszcze pare razy kp ale nic z tego. Nie wiem jak tym razem będzie… to mnie przeraża.

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
‹‹ 198 199 200 201 202 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ