X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    A jak z zachciankami ?

Ja nie mam jakichś specjalnych aczkolwiek bardziej bym jadła jakieś zdrowe rzeczy niż fast foody czy słodycze 😁
    Raczej nie mam, a ochotę mam właśnie bardziej na fast foody. 😄 Pewnie przez to, że przed ciąża starałam się bardzo zdrowo jeść i organizm ma dość.

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

age.png
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w sobotę zjadłam cheeseburgera i frytki , miałam taką ochotę na fast fooda i oczywiście wszystko zwymiotowałam. Nigdy więcej nie zjem McDonald’s.

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Popatrzcie nawet ciężko coś wróżyć , każda z nas ma inaczej haha 😜 ale wiecie co ? Mam nieraz ochotę na takie zimne somersby 🥹
    Ogólnie o dziwo mdłości mi minęły, jestem 8t4dz 😄
    Tzn z wieczora jeszcze mnie męczy i rano jak jestem głodna ale nie przez cały dzień

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sardynka wrote:
    Konkretnych zachcianek chyba też nie mam, ale odrzuciło mnie od słodyczy, strasznie mnie po nich mdli, a poza tym to mam ochotę albo na coś zimnego typu szklanka soku z lodówki albo coś ciepłego typu zupa. Niestety trochę nie służą mi warzywa, których zawsze dużo jadłam w szczególności na kolację, bo później bardzo mi się odbija 🙈
    Mi też słodycze nie służą , wczoraj się najadłam ciastek i później był dramat do nocy , mi znów nie służy mięso w ogóle , odrzuciło mnie od niego

Sardynka lubi tę wiadomość

• Bunkierka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie również od mięsa odrzuciło, a na mdłości pomagają tic tac i mandarynki. Jak zjem coś to muszę to zagryźć mandarynka inaczej robi mi się nie dobrze. Zaczęłam dopiero 9 tydzień, także ciekawa jestem jak będzie dalej.

Czy Wam też już odstaję brzuch? Jestem dość szczupła. A brzuch już taki jak po dobrym obiedzie😳 😂 a to dopiero początek 9 tyg😂

💓 39+0

age.png
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko, to ja nie mam zadnych mdlosci, nie wymiotuje i jedynie od kawy mnie odrzucilo 😂
    U mnie dzis 7+1 i widze, ze brzuszek troche sie zaokraglil, ale to dlatego ze po zobaczeniu dwoch kresek przez dobry tydzien pobolewalo mnie podbrzusze i balam sie cwiczyc przez to, wiec glownie lezalam, a jadlam tyle co wczesniej lub nawet wiecej 😅

11.12 ⏸️
    03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5)
  • Olusiaa Znajoma

Wysłany: 5 stycznia, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet92 wrote:
    Właśnie dziewczyny, czy są tu jakieś wróżki? Znacie sposoby na rozpoznanie płci poza usg? 😁😁 oczywiście w ramach zabawy 🤪 ja chętna na wróżby 🙂🙂🤭

Polecam zrobić wróżbę z obrączki ja mam dużą rodzinę i kiedyś w święta ciocia zrobiła nam na ilość i płeć dzieci 😅 Zakładasz obrączkę na nitkę, albo włos, kładziesz na dłoń lewej ręki zaciskasz i trzy razy opuszczasz pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym. Następnie obrączka nad dłoń i ile razy będzie się bujać tyle dzieci będziesz mieć jak będzie w koło to dziewczynka, jak przód tył to chłopak. Moja babcia ma 7 dzieci i wszystkich pokazało płeć, po płci 🫣 Zazwyczaj się sprawdza 😅
    Ja byłam przed ciążą miłośniczka fast food, a teraz mogłabym jeść tylko owoce i warzywa. Jak zjem coś takiego ciężkiego to mam potworne niestrawności. W pierwszej ciąży z synkiem mogłabym jeść tylko Kiełbasę i różne ogórki kiszone, kwaszone, na czekoladę nie mogłam patrzeć tak mnie ściągało. A teraz lody sorbetowe, sałatki, jabłko i słodycze to moja miłość. 😁 Jedynie w jednej i drugiej wymiotuję od początku i pewnie do końca 🫣

Emzet92 lubi tę wiadomość

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka wrote:
    Mnie również od mięsa odrzuciło, a na mdłości pomagają tic tac i mandarynki. Jak zjem coś to muszę to zagryźć mandarynka inaczej robi mi się nie dobrze. Zaczęłam dopiero 9 tydzień, także ciekawa jestem jak będzie dalej.

Czy Wam też już odstaję brzuch? Jestem dość szczupła. A brzuch już taki jak po dobrym obiedzie😳 😂 a to dopiero początek 9 tyg😂
    Mandarynki i pomarańcze miłością ! A Tic tacow nie próbowałam, ale mentosy miętowe tylko te w kolorze jasnym pomagają troszkę 😄
    Jak zbyt dużo zjem to mnie potwornie mdli

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia_23 wrote:
    O matko, to ja nie mam zadnych mdlosci, nie wymiotuje i jedynie od kawy mnie odrzucilo 😂
    U mnie dzis 7+1 i widze, ze brzuszek troche sie zaokraglil, ale to dlatego ze po zobaczeniu dwoch kresek przez dobry tydzien pobolewalo mnie podbrzusze i balam sie cwiczyc przez to, wiec glownie lezalam, a jadlam tyle co wczesniej lub nawet wiecej 😅
    A teraz ćwiczysz ? Ja ćwiczyłam dużo przed ciążą pilates i orbitrek ale teraz jakoś 2-3 tyg mało co bo strasznie mnie za to karcą w domu i wywody teściowej że jestem nieodpowiedzialna (tak niestety jeszcze z nią mieszkam, na wiosnę może się wyprowadzę)

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olusiaa wrote:
    Polecam zrobić wróżbę z obrączki ja mam dużą rodzinę i kiedyś w święta ciocia zrobiła nam na ilość i płeć dzieci 😅 Zakładasz obrączkę na nitkę, albo włos, kładziesz na dłoń lewej ręki zaciskasz i trzy razy opuszczasz pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym. Następnie obrączka nad dłoń i ile razy będzie się bujać tyle dzieci będziesz mieć jak będzie w koło to dziewczynka, jak przód tył to chłopak. Moja babcia ma 7 dzieci i wszystkich pokazało płeć, po płci 🫣 Zazwyczaj się sprawdza 😅
    Ja byłam przed ciążą miłośniczka fast food, a teraz mogłabym jeść tylko owoce i warzywa. Jak zjem coś takiego ciężkiego to mam potworne niestrawności. W pierwszej ciąży z synkiem mogłabym jeść tylko Kiełbasę i różne ogórki kiszone, kwaszone, na czekoladę nie mogłam patrzeć tak mnie ściągało. A teraz lody sorbetowe, sałatki, jabłko i słodycze to moja miłość. 😁 Jedynie w jednej i drugiej wymiotuję od początku i pewnie do końca 🫣
    Pierwszy raz słyszę o takiej wróżbie naprawdę ! Myślę że jakbym zrobiła to i tak by nie wyszło 😂 może babcia ma taką siłę przebicia że z jej rąk jakoś to wychodzi 😄

Jak to mówią na dwoje babka wróżyła , ciekawe czy jak pójdę na prenatalne to się dowiem , wątpię pewnie bo to będzie równo 11 tc 😒 chciałam ciut później ale nie było terminów

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia, 11:01

• Olusiaa Znajoma

Wysłany: 5 stycznia, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie co prawda to druga ciąża w sumie w niedużym czasie, bo synek ma 2 i pół roku i jestem bardzo szczupła 53kg. Ale u mnie już od jakiegoś tygodnia widać i rano jakbym się najadła, bo na wieczór to mąż się śmieje, że już nie ukryje 😅 A to dopiero 8+3, az się boje 😅

Agata91 lubi tę wiadomość

• klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    A teraz ćwiczysz ? Ja ćwiczyłam dużo przed ciążą pilates i orbitrek ale teraz jakoś 2-3 tyg mało co bo strasznie mnie za to karcą w domu i wywody teściowej że jestem nieodpowiedzialna (tak niestety jeszcze z nią mieszkam, na wiosnę może się wyprowadzę)

Spaceruje tylko :) u mnie wczoraj podczas badania wyszlo cos na szyjce (mozliwe ze polip ale gin nie byla pewna) i mam narazie zakaz wspolzycia, wiec stwierdzilam ze z cwiczeniami tez sie wstrzymam. Ale jak tylko dostane zielone swiatlo od gina to bede cwiczyc, wiadomo, nie jakos mocno i bardzo, ale jednak zeby sie cos poruszac.

11.12 ⏸️
  • Cerva Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po wizycie. Wszystko w porządku, serducho mocno bije ♥️ Bejbik ma niecałe 2 cm. 😊 Dostałam skierowanie na prenatalne na NFZ ze względu na moją tarczycę i mutacje genetyczną. Idę 23 stycznia do genetyka, a kolejna wizyta ciążowa na 01.02. 😊
    Uspokoiłam się... Ciekawe na jak długo 😂

Ja nie mam zachcianek, ale od mięsa stronie, chociaż nigdy nie byłam super fanką. Ze słodkim też średnio, bo mnie mdli po. Ale przed ciążą też byłam team słone. 😃

klaudia_23, Olusiaa, Małgosiagosia, Jagoda2023, Anetka1610, Lolcia37, baby33, Asiasia1, Emzet92, Lannati_, Nietypowa30, Kinia197, Mamma-mia lubią tę wiadomość

31 🙋🏼‍♀️
    👶🏼 2024
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cerva wrote:
    Melduję się po wizycie. Wszystko w porządku, serducho mocno bije ♥️ Bejbik ma niecałe 2 cm. 😊 Dostałam skierowanie na prenatalne na NFZ ze względu na moją tarczycę i mutacje genetyczną. Idę 23 stycznia do genetyka, a kolejna wizyta ciążowa na 01.02. 😊

Ja nie mam zachcianek, ale od mięsa stronie, chociaż nigdy nie byłam super fanką. Ze słodkim też średnio, bo mnie mdli po. Ale przed ciążą też byłam team słone. 😃

A co z ta torbiela? Jest nadal? Cos na nia dostalas?

11.12 ⏸️
  • Olusiaa Znajoma

Wysłany: 5 stycznia, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Pierwszy raz słyszę o takiej wróżbie naprawdę ! Myślę że jakbym zrobiła to i tak by nie wyszło 😂 może babcia ma taką siłę przebicia że z jej rąk jakoś to wychodzi 😄

Jak to mówią na dwoje babka wróżyła , ciekawe czy jak pójdę na prenatalne to się dowiem , wątpię pewnie bo to będzie równo 11 tc 😒 chciałam ciut później ale nie było terminów

Jak u mnie teraz wyjdzie córcia to zacznę wierzyć w jej jakieś moce haha 😂 Byłam koło 11 tygodnia z synkiem i chciał mi powiedzieć ale mały się krył, ale na prenatalnych byłam później półtora tygodnia później i już pokazał się od razu 😅

• Jagoda2023 Przyjaciółka

Wysłany: 5 stycznia, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od tygodnia mam lekkie mdłości

Rano zamiast kawy pije herbatę miętowa
    Czuje się głodna a zarazem zjeść nie mogę, dopiero w pracy jak wypije kolejna herbatę czuje,że mogę coś zjeść.
    Wrażliwa na zapachy się zrobilam.

Z zachcianek... ostatnio kanapki robiłam z salata mix, Cebula i Awokado 🤪 i śledzia w sosie.

Jak nigdy nie lubiłam bułek croissant tak wczoraj mąż kupił, zrobił sobie z masełkiem i dżemem gruszkowym... no to mu zeżarłam i dziś też sobie zrobilam.

Mandarynki jedynie bezproblemowo wchodzą. Inne produkty najpierw muszę obwachac czy mi pasują 🙄😤🙈

My to się mamy z tą ciąża 🫠🥰

Pozdrawiam Was serdecznie

Wysłany: 5 stycznia, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Mi też słodycze nie służą , wczoraj się najadłam ciastek i później był dramat do nocy , mi znów nie służy mięso w ogóle , odrzuciło mnie od niego
    Też na siłę wciskam w siebie mięso. Ale już przed ciążą mnie ono odrzucało, więc to pewnie nie wina ciąży.
    No i tak, mandarynki też u mnie wchodzą bez problemu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia, 11:29

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

age.png

Wysłany: 5 stycznia, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cerva wrote:

To skierowanie dostałaś w luxmedzie?

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk

age.png
  • Bunkierka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olusiaa wrote:
    U mnie co prawda to druga ciąża w sumie w niedużym czasie, bo synek ma 2 i pół roku i jestem bardzo szczupła 53kg. Ale u mnie już od jakiegoś tygodnia widać i rano jakbym się najadła, bo na wieczór to mąż się śmieje, że już nie ukryje 😅 A to dopiero 8+3, az się boje 😅

To ja ważę jeszcze mniej, schudłam 2 kg, ale już mi te 2 kg wróciły 😅 I ogólnie jestem niska i szczupła 😅 jakiegoś umięśnionego i mega płaskiego brzucha nie miałam. Raczej normalny🤔 a teraz już taki odstający po dobrym jedzeniu i skóra jest bardziej napięta 🤦 I zaczynam pomału mieć problem aby złapać fałdkę do zastrzyku 😂

Ja też już jestem zapisana na prenatalne (NFZ, ze względu na wiek usg + papa) oraz dodatkowo kupuję badanie nifty pro (jest promocja na testdna), które robię już po 10 tygodniu. Nie wiem czy dobrze robię, ale ten test papa jakoś do mnie nie przemawia... Co myślicie o tym teście? Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale to głównie statystyka... A tamten test niby dokładniejszy bo bierze dna dziecka🤔
    Któraś z Was również bierze pod uwagę taką dodatkową opcję?

💓 39+0

age.png
  • Pauli05 Ekspertka

Wysłany: 5 stycznia, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie myślę jakoś w ogóle o słodyczach, kawy nie piję już jakiś tydzień bo też odrzut. Ciągle myślę o czymś niezdrowym do jedzenia niestety lub takie polskie dania typu mielony z buraczkami :D przed zrobieniem testu mega mnie ciągnęło do ryb, szczególnie śledzie i tuńczyk i to dla mnie było takie podejrzane ;d

‹‹ 61 62 63 64 65 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ