Sierpniowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny, cały czas was czytam ale nie mogłam zebrac myśli, żeby coś sensownego napisać 😆 u mnie dzisiaj 7+0, czuje się obsolutnie fatalnie. Mdłości bez przerwy, zero siły, zawroty głowy. Jak tylko mogę to leżę bo boje sie ze sie po prostu zasłabne. Całe szczęście że mam 5 tygodniowy przymusowy urlop bo nie dałabym rady w pracy. W poniedziałek jadę na usg żeby zobaczyć serduszko. Co do zachcianek to marzyłam o pieczarkach takich jak z zapiekanki, mąż zrobił mi tosta i to było wspaniałe doznanie🫠 oby się przyjął 🫢
Lannati_, Emzet92, Kira, Asiasia1, Sardynka lubią tę wiadomość
👱♀️1989
02/2021 🥰 początek starań
04/2023 ⏸️ciąża naturalna
06/2023 💔poronienie samoistne 10tc
11/2023 👀diagnostyka
Morfologia 👌
HyCoSy 👌
Mthfr homo
Pai-1 homo
ANA ujemne
AMH 0,92 😥
TSH 1,813
FSH 5,62
LH 2,31
11/2023 👨⚕️decyzja o IVF
InviMed, dr Gizler
15/12/23 ⏸️ naturalna 😱
18/12/23 2 pęcherzyki 4t3d
18/12/23 bhcg 513
20/12/23 bhcg 1325
Heparyna
🧔♂️ 1987
Nasienie 👌 -
Lannati_ wrote:Cześć dziewczyny 😊 ja chyba zaraz zacznę obgryzać paznokcie ze stresu, bo za godzinę mam wizytę 😅
Cerva cudowny dzidziuś 😍
Asia trzymam mocno kciuki!❤️
Evvvee ja z ta samą wagą zaczynałam 53 kg, a dziś 57 kg święta mi widocznie służyły 🤣 i do tego jestem niska 160 cm, to moja pierwsza ciąża więc boję się co to będzie za parę miesięcy 🤣
Co do ćwiczeń, to ja byłam bardzo aktywna przed ciążą; siłownia, bieganie, Joga. Odkąd jestem w ciąży to odpuściłam... w środę byłam na jodze (takiej bardziej dynamicznej) i bardzo mnie kuło w brzuchu...więc nie wiem co dalej, zapytam dziś lekarza.
Moja przyjaciółka też jest w ciąży w 20 t i dziś dowiedziała się, że będzie jednak chłopczyk, a wcześniej lekarz ja zapewniał, że będzie dziewczynka na 80%... imię już nawet wybrała, a tu niespodzianka 😅
No ja też tak dziwnie po ćwiczeniach na orbitreku sie czułam , nie ma co, szybko zrzucimy po ciąży a najważniejsze żeby maleństwo było zdrowe 🥰Lannati_ lubi tę wiadomość
-
To ja kocham chipsy, pizze i inne, a w tej ciąży marzę wieczorem o gorącej czekoladzie lub kakao 😃😃😃 z blizniaczkami miałam zachcianki na kiwi (Nie lubię generalnie kiwi, a wtedy jadłam je koszykami. Teraz nie tknę🤣).Trudna droga IVF
01.2021 ❄❄
03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
08.2021 FET
11.2021 ❄❄❄
11.2021 ET
01.2022 FET 3BB,1BB🎉
09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
11. 2023 - SZOK, naturalny cud
07.2024 Sz. 3885g
-
Bettti03 wrote:Przypnę się do pytania też chętnie bym coś przeczytała, bo jestem totalnie zielona
Ja założyłam post i dziewczyny polecały "Ciężarówką przez 9 miesięcy" albo "ABC ciąży i porodu" zamówiłam sobie w empiku ta drugą pozycję. Pierwsza chyba już trudniej dostępna, gdzieś przez neta ewentualnie, bo w empiku brak.
Ale byliśmy dziś stacjonarnie i tak stoimy przed półka i szukamy i nagle ukazało się nam "ciąża dla facetów" 😅 mąż sobie kupił i właśnie zaczął czytać. I nawet przed chwilą powiedział, że go wciągnęło! 😛😃Lannati_ lubi tę wiadomość
31 🙋🏼♀️
👶🏼 2024 -
Cerva wrote:Ja założyłam post i dziewczyny polecały "Ciężarówką przez 9 miesięcy" albo "ABC ciąży i porodu" zamówiłam sobie w empiku ta drugą pozycję. Pierwsza chyba już trudniej dostępna, gdzieś przez neta ewentualnie, bo w empiku brak.
Ale byliśmy dziś stacjonarnie i tak stoimy przed półka i szukamy i nagle ukazało się nam "ciąża dla facetów" 😅 mąż sobie kupił i właśnie zaczął czytać. I nawet przed chwilą powiedział, że go wciągnęło! 😛😃
Moj ostatnio sciagnal ebooka „zdrowy maluch - smaczne posilki zdrowego malucha” 😂 i juz przeczytal, a jest to ebook o rozszerzaniu diety 😂Emzet92, Małgosiagosia lubią tę wiadomość
11.12 ⏸️
03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5) -
klaudia_23 wrote:Moj ostatnio sciagnal ebooka „zdrowy maluch - smaczne posilki zdrowego malucha” 😂 i juz przeczytal, a jest to ebook o rozszerzaniu diety 😂
Hahaha no właśnie jak przeczytałam tytuł to miałam takie... Eee...ale jakie posiłki dla noworodka? 😅😃
Ale fajnie, że się angażują ❤️klaudia_23 lubi tę wiadomość
31 🙋🏼♀️
👶🏼 2024 -
Dziewczyny, kamień z serca dzidziuś ma się dobrze, a tak się martwiłam, że przestałam mieć jakiekolwiek objawy, także nie stresujcie się🥰
Dzidziulek ma 3,38 cm i wg usg 10+1 ❤️
https://zapodaj.net/plik-84OOudLEsK
Mam super Panią ginekolog i mimo, że przyjmuje tylko prywatnie, wypisała mi prenatalne i papa na NFZ mimo, że mam 30 lat i nie mam żadnych obciążeń. Jak coś wyjdzie na papa to będę robić nifty, taki mam plan 😉 w poniedziałek dzwonie się umawiać 😊
Evvvee otóż to! ❤️ pozostają mi spacery z psem i jak zacznę 2 trymestr to zrobię drugie podejście do jogi 😁
Cerva, Malinaaa, Emzet92, Lolcia37, Anetka1610, Nietypowa30, baby33 lubią tę wiadomość
-
Lannati_ wrote:Dziewczyny, kamień z serca dzidziuś ma się dobrze, a tak się martwiłam, że przestałam mieć jakiekolwiek objawy, także nie stresujcie się🥰
Mam super Panią ginekolog i mimo, że przyjmuje tylko prywatnie, wypisała mi prenatalne i papa na NFZ mimo, że mam 30 lat i nie mam żadnych obciążeń. Jak coś wyjdzie na papa to będę robić nifty, taki mam plan 😉 w poniedziałek dzwonie się umawiać 😊
Evvvee otóż to! ❤️ pozostają mi spacery z psem i jak zacznę 2 trymestr to zrobię drugie podejście do jogi 😁
Super szkrab ❤️ wszystkiego dobrego dla Was !Lannati_ lubi tę wiadomość
31 🙋🏼♀️
👶🏼 2024 -
Dziewczyny, nie nadążam za Wami, przysięgam 🤣 Nadrabiam posty, chcę na coś odpowiedzieć, ale te 2 strony dalej już nie pamiętam, co i na co, więc dla bezpieczeństwa milczę 🫣
Przede wszystkim - cieszę się bardzo ze wszystkimi z Was, które mają za sobą kolejne "spotkania" ze swoimi orzeszkami 🥰 Ja idę w pn 🤩😍
Zachcianki i inne ciążowe cuda - hmm KWAŚNEEE 🤤 Za to odrzuca mnie zupełnie od zieleniny 🥺🥺🥺 I woda kiepsko wchodzi, a przydałoby się, żeby wchodziła, bo zaparcia tylko nasilają się z każdym dniem 🥴 No i wieczory nie należą do mnie, zdecydowanie. Wtedy absolutnie nic mi nie pasuje, wszystko śmierdzi, a żołąd skręca się na myśl o jedzeniu🙄
Waga? Przybyło mi w Święta prawie 2 kg 🫣 Brzucha ciążowego jeszcze nie widać kompletnie, za to wzdęcia owszem 😅 Chciałabym już mieć chociaż malutką piłeczkę, bo cała ta ciąża to jeszcze dla mnie black magic 😉 No ale w pierwszej ciąży do 5 m-ca nie było widać brzuszka, więc teraz też pewnie sobie poczekam 🥹
Książki - polecam na pewno "Mamo, tato, co ty na to" Pawła Zawitkowskiego. Wg mnie to idealna instrukcja obsługi brzdąca, serio 😅 Polecam też "Język niemowląt" (cholercia, nie pamiętam, czyje 😬) - to też "instrukcja obsługi", ale w nieco innym ujęciu 😉
Żadnych ciążowych poradników nie czytałam, więc nie polecę. Mi w pierwszej ciąży wystarczyło mamazone.pl i forum na tym portalu (które niestety już od dawna nie istnieje) 🙃
I wielkie zazdro mężów/partnerów! Mój wszechwiedzący przecież i nie potrzebuje wiedzieć nic więcej 🤦♀️ Przydałoby mu się liznąć temat, zdecydowanie, ale pewnie boi się, że wtedy okaże się, że nie wymyślam sobie moich objawów, że naprawdę mogę ujowo się teraz czuć etc - czyli w skrócie, że ja mogę mieć rację 😅 Wyolbrzymian może trochę, ale fakt jest taki, że chłop mój i jego poglądy na większość spraw są lekko hmm betonowe 🫣 Więc nie mam co liczyć na wieczorne masaże spuchniętych stóp, czy choćby przejęcie ode mnie robienia tygodniowych zakupów i takie tam 😅 🤷♀️Lannati_ lubi tę wiadomość
-
Na mdłości polecam lek Xonvea wczoraj wzięłam i dziś zero mdłości mimo że rano wstałam
Też kupiłam już pierwsze legginsy ciążowe. Odstają w talii a po za tym są ok. Przestaje wchodzić w jeansy a po za tym nie chce gnieść dziecka 😂 Mam 158 i ważę 55 kg, trochę już przytyłam. Po brzuchu widać bo zawsze miałam płaski
Jeśli chodzi o zachcianki to przez was mi się kiwi chce. Jem dużo pomidorów i odrzuciło mnie od słodyczy. Kawę jedną dziennie piję bo bardzo lubię i przed ciążą też lubiłam. Po za tym lubię wszystko co kwaśne 😀 -
Lannati_ wrote:Dziewczyny, kamień z serca dzidziuś ma się dobrze, a tak się martwiłam, że przestałam mieć jakiekolwiek objawy, także nie stresujcie się🥰
Ooo matko jaki piękny bobus 🥹 już się mojego doczekać nie mogę ! Właśnie dzis spekulowaliśmy z mężem co będzie czy chłopiec czy dziewczynka on uważa że chłopiec aczkolwiek wolałby teraz córeczkę 🥰
Daj znać to zaczniemy razem 😁Lannati_ lubi tę wiadomość
-
Fajnie, że wasi faceci się interesują. Mój to tak niestety nie za bardzo z tego co widzę. Znaczy jeździ ze mną na badania, ale nie czyta nic o dziecku, nie wiem jak on sobie to wyobraża.
Też szukam jakiegoś poradnika, ale raczej już o życiu z niemowlakiem niż o ciąży. Super jakby było wszystko rozpisane miesiącami.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia, 23:48
Mamma-mia lubi tę wiadomość
-
@Anetka1610, nie mam pojęcia 🤣 połowa rzeczy, co mi mówiła lekarz do mnie nie dotarła bo byłam w takim szoku 🙈 muszę na spokojnie przejrzeć opis USG ale się tym nie martwię. Za 1 razem też miałam i się ładnie wchłonęło.
@Bunkierka, ja polecę konta na IG. Założyłam jak byłam na etapie rozszerzenia diety i IG był kopalnią wiedzy. Fizjomommy- ma super posty jak nosić dziecko, jak pielęgnować itp z perspektywy fizjo. Ma do kupienia eBooki o niemowlakach, o ich rozwoju miesiąc po miesiącu, robi też przeglądy np zabawek, butów itp. mama_fizjoterapeutka- jak wyżej, Zaufajpoloznej- kopalnia wiedzy o laktacji, porodzie itp, hafija_matka_karmiaca- kobieta wie o laktacji wszystko, ale ma duży nacisk na kp
Co do książek o ciąży dostałam po bratowej kilka, jedna miała 600 str wybierałam sobie tematy, które mnie ciekawiły, część omijałam ale w książkach ciążowych było mega dużo komentarzy typu celebruje ten moment, zatrzymaj się i pomyśl o cudzie w tobie itp 😅 dla mnie za dużo lania wody, za mało konkretów. Ale jak się ominie to trochę info przydatnych się znajdzie tytuł: W oczekiwaniu na dziecko, ciąża dla facetów- mój nie przeczytał, ale ja część tematów tak :p bardziej konkretne, o kp- karmienie piersią natuli (słyszałam, że dużo info ale nie czytałam)
@Lannati, jak masz przyjaciółkę w ciąży to ekstra sprawa! Będziesz miała z kim chodzić na spacery i spędzać czas. Moja ma termin na czerwiec więc już się śmiałyśmy, że jesteśmy na siebie skazane na kolejny rok bo między naszymi synami jest 5 msc różnicy i się non stop spotykałyśmy jaki duży dzidziuś 😍❤️ gratuluję 🥳
Mnie odrzuca od słodyczy, które normalnie uwielbiam i w sumie nic mi nie smakuje. Marzył mi się surfburger i jak zamówiłam chciało mi się płakać takie to było niedobre. Kawy, herbaty nie mogę pić bo mi od razu niedobrze. Przetestowałam z Waszego polecenia mandarynki i o dziwo weszły jak złoto 🤣 teraz czas na kiwi 🤣 a ja mam powtórkę z rozrywki z 1 ciąży a mianowicie bezsenność. Pojawiła się przed zrobieniem testu i tak budzę się w środku nocy i nie mogę spać parę h. Także netflixie nadciągam 🙈
Nie wiem, czy dotrwałyście do końca ale chcąc się odnieść do większości wychodzi tasiemiec tyle wiadomości nowych się pojawia 😂👫33 lata
🐕2019
👶12.2022 💙
👶08.2024 💙 -
@malgosiagosia, nie martw się. Mój mąż nic nie czytał, zmusilam go by ze mną poszedł do szkoły rodzenia, część zajęć była stacjonarnie, część online to po 1 zajęciach masakra, mówił, że on i tak nie będzie nic pamiętać po porodzie, że czuje się jak debil i nie chce ćwiczyć pozycji do porodu z obcymi ludźmi, że możemy na YT przed samym porodem sprawdzić itp wiec nie poszliśmy tam więcej bo byłam na niego tak wściekła. Szkoła wysłała nam nagrania, które oglądaliśmy w domu później. Po porodzie był w szoku, ile jest pracy przy dziecku itp, musiałam mu jak za przeproszeniem dla debila rozpisać krok po kroku co ma i jak robić rano, co wieczorem apropo pielęgnacji itp ale by nie demonizować chłopów. Nie raz, nie dwa mnie zaskoczył i rzucał tekstami, że czytał, że kąpiel ma być taka i taka, że na spacer nie można przegrzewać 🤣 komiczny byl, ale po cichu czytał w internecie co potrzebował w danym momencie. Tłumaczyłam sobie to tak, że facet w ciąży nie jest, nie czuje jak się jego ciało zmienia, nie ma tych hormonów i się później przywiązuje. Jeszcze mąż się ogarnie, a jak nie to po porodzie dasz mu książka ciążowa w łeb jak będzie głupie pytania zadawać i niech sobie szuka odpowiedzi ;p
Małgosiagosia lubi tę wiadomość
👫33 lata
🐕2019
👶12.2022 💙
👶08.2024 💙 -
Mój mąż nic nie czytał jak byłam w pierwszej ciąży , chodziliśmy tylko do szkoły rodzenia , takiej stacjonarnej. Jak się syn urodził dał sobie świetnie radę, pewne rzeczy przychodzą instynktownie. Nie da się też wszystkiego przeczytać na zaś , bo pewne rzeczy wychodzą jak się już ma dziecko.
Zgadzam się z Asiasia1, że na Ig są bardzo fajne profile ciążowe i dziecięce.
Wczoraj któraś z Was napisała o pizzy i ja cięgle o niej myślę , obudziłam się i od razu chce mi się pizzy.
Na początku ciąży jadłam mandarynki i banany , a teraz przerzuciłam się na winogrona .04.2020 synek 💙
08.2024 córeczka 🩷 -
Mój mąż też się nie interesuje , nie ma dla mnie totalnie zrozumienia . Przy pierwszym dziecku generalnie sama wychowałam syna , ale to dlatego że byliśmy młodzi. Licze na to że teraz będzie inaczej , jakieś tam przebłyski są ale to nadal mało.
Trochę sobie tego nie wyobrażam tak szczerze 😜
Był ze mną u lekarza tylko raz, ciekawa jestem jak w tym miesiącu
Także dziewczyny wielkie zazdro takich cudownych mężów 😇 -
Asiasia1 wrote:@Anetka1610, nie mam pojęcia 🤣 połowa rzeczy, co mi mówiła lekarz do mnie nie dotarła bo byłam w takim szoku 🙈 muszę na spokojnie przejrzeć opis USG ale się tym nie martwię. Za 1 razem też miałam i się ładnie wchłonęło.
@Bunkierka, ja polecę konta na IG. Założyłam jak byłam na etapie rozszerzenia diety i IG był kopalnią wiedzy. Fizjomommy- ma super posty jak nosić dziecko, jak pielęgnować itp z perspektywy fizjo. Ma do kupienia eBooki o niemowlakach, o ich rozwoju miesiąc po miesiącu, robi też przeglądy np zabawek, butów itp. mama_fizjoterapeutka- jak wyżej, Zaufajpoloznej- kopalnia wiedzy o laktacji, porodzie itp, hafija_matka_karmiaca- kobieta wie o laktacji wszystko, ale ma duży nacisk na kp
Co do książek o ciąży dostałam po bratowej kilka, jedna miała 600 str wybierałam sobie tematy, które mnie ciekawiły, część omijałam ale w książkach ciążowych było mega dużo komentarzy typu celebruje ten moment, zatrzymaj się i pomyśl o cudzie w tobie itp 😅 dla mnie za dużo lania wody, za mało konkretów. Ale jak się ominie to trochę info przydatnych się znajdzie tytuł: W oczekiwaniu na dziecko, ciąża dla facetów- mój nie przeczytał, ale ja część tematów tak :p bardziej konkretne, o kp- karmienie piersią natuli (słyszałam, że dużo info ale nie czytałam)
@Lannati, jak masz przyjaciółkę w ciąży to ekstra sprawa! Będziesz miała z kim chodzić na spacery i spędzać czas. Moja ma termin na czerwiec więc już się śmiałyśmy, że jesteśmy na siebie skazane na kolejny rok bo między naszymi synami jest 5 msc różnicy i się non stop spotykałyśmy jaki duży dzidziuś 😍❤️ gratuluję 🥳
Mnie odrzuca od słodyczy, które normalnie uwielbiam i w sumie nic mi nie smakuje. Marzył mi się surfburger i jak zamówiłam chciało mi się płakać takie to było niedobre. Kawy, herbaty nie mogę pić bo mi od razu niedobrze. Przetestowałam z Waszego polecenia mandarynki i o dziwo weszły jak złoto 🤣 teraz czas na kiwi 🤣 a ja mam powtórkę z rozrywki z 1 ciąży a mianowicie bezsenność. Pojawiła się przed zrobieniem testu i tak budzę się w środku nocy i nie mogę spać parę h. Także netflixie nadciągam 🙈
Nie wiem, czy dotrwałyście do końca ale chcąc się odnieść do większości wychodzi tasiemiec tyle wiadomości nowych się pojawia 😂
Jak potrzebujecie seriali na Netflix do obejrzenia to jestem skarbnica wiedzy ! Od świąt oglądałam teraz „młody sheldon” tak się uśmialiśmy z mężem z tego serialu że głowa mała 🤪 -
Kitana wrote:I wielkie zazdro mężów/partnerów! Mój wszechwiedzący przecież i nie potrzebuje wiedzieć nic więcej 🤦♀️ Przydałoby mu się liznąć temat, zdecydowanie, ale pewnie boi się, że wtedy okaże się, że nie wymyślam sobie moich objawów, że naprawdę mogę ujowo się teraz czuć etc - czyli w skrócie, że ja mogę mieć rację 😅 Wyolbrzymian może trochę, ale fakt jest taki, że chłop mój i jego poglądy na większość spraw są lekko hmm betonowe 🫣 Więc nie mam co liczyć na wieczorne masaże spuchniętych stóp, czy choćby przejęcie ode mnie robienia tygodniowych zakupów i takie tam 😅 🤷♀️
No właśnie ja jakiś czas temu pisałam, że mieliśmy mega spięcie przed sylwestrem, a rzadko się kłócimy, bo właśnie miałam odczucie, że on trochę bagatelizuje pewne sprawy, w sensie jak mu mówię o tym, że się czymś martwię itd.
A wczoraj czytał tą książkę i sam powiedział, że rozumie, że mogę mieć teraz taka huśtawkę nastrojów, że trzeba wspierać i w ogóle. 😃 No i są tam też rady dla facetów na każdy okres ciąży - wczoraj do 2 miesiąca była bardzo ważna - "zamknij dziób" 😂😂😂Olusiaa, Lannati_, Kitana, Kira, Mamma-mia lubią tę wiadomość
31 🙋🏼♀️
👶🏼 2024