Sierpniowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Doktor u którego ostatnio byłyśmy z Pola wlasnie jak najdłużej kazał zwlekać z kroplami,katar i kaszel byl tydzień i sam przeszedł, mowil ze podajac krople jakby zmuszamy do wiekszej produkcji wydzieliny itd. No w sumie lepiej przeszła bez leków mimo gorszych objawow aniżeli wcześniejsze z lekami
-
Czesc dziewczyny.
U nas armagedon bo ida dolne dwojki takze noce oprocz tego ze sa dalej koszmarne sa z pobudka taka dluzsza na gadanie. Upodobala sobie mowic tatata i tak( wczesnie bylo ne). Mama jest rzadko. Kojarzy umiona siostry, psa i kota. No i nawet wskazala na psa palcem jak zapytalam gdzie jest. Buziaki sa raczej fe. Brawo bylo ale nie ma juz. Pa pa czasem ale kocha wyciagac reke o wtedy tak jakby pozdrawia. Kocha muzyke ale tanczy jak raper. Mamy 9600 i 76 cm, tez ubiera juz ciuchy po siostrze jak miala 1,5 roku. Generalnie na siatce centylowej jest na 60 centylu.
Co do kataru to plasterki aromactive i krople fenistil moge polecic. Ale ja bym poczekala 2 dni bo to czasem od goraca leci woda z nosa. Dzieci dopiero ucza sie termoregulacji. Ja np uwazam ze zakrapianie czasem bardzej rozkreca ten katar no ale jak juz jest to fakt trzeba dzialac.
Nasz rozklad dnia
6 -7 pobudka i mleko 150 ml czasem 180
10 drzemka okolo 1,5
Jakas kaszka, jogurt ze sloika, banan jablko
13 obiad ze sloika wzbogacony o dadatki tj warzywa w calosci lub makaron lub tym podobne
15 jakas przekaska, czasem cis z naszego obiadu, chrupek , lub nowosc
17 mleko 150 ml
20-21 mleko nawet 210 ml
21.30 spanko
12-1 pierwsza pobudka mleko 210( kilka dni bylo juz bez tego budzenia)
4 druga pobudka na mleko
Emzet92 lubi tę wiadomość
-
Emzet92 wrote:Boziu Śnięty jakie słodziaki 🤩🤩 i ten fryzjer!!! Jak było?
Asia, ten natłok ćwiczeń jest straszny,bo generuje niepotrzebne wyrzuty sumienia 😭 dobrze je pamiętam! Małymi kroczkami, codziennie po razie i będzie lepiej. Starszak chodzi do placówki?
Kurde, mój Szymon waży 12 300, ja jestem już załamana. Bliźniaczki ważą po 13 z małym hakiem 😭😭 kręgosłup mi już odmawia posłuszeństwa. Plus taki, że stary mnie co tydzień zmienia i skacze na 30min aktywnego pływania. Ta cisza pod wodą 🥰
A to mój Szym https://zapodaj.net/plik-cgkl1alSrbEmzet92 lubi tę wiadomość
-
@emzet92 no Szymek duży chłopak jest. Bardzo współczuje twojemu kręgosłupowi. Pocieszające jest to że zaraz bobasy zaczną chodzić i będzie nam łatwiej jeśli chodzi o noszenie, jeśli chodzi o bieganie to no cóż 😂
Moja 10,5 kg waży rozmiar 80 nosi szczerze jest bardzo mobilna i noszenie ograniczam do minimum. Oczywiście są takie dnie że inaczej się nie da bo marudzi, ale póki mogę to jej nie noszę 😊
Swoją drogą ruszyły wyprzedaży więc idealny moment żeby się zaopatrywać w następny rozmiar 😂Emzet92 lubi tę wiadomość
-
Ja w ciągu dnia też nie noszę albo mało. Ale do spania czasem lulam. Plus samo włożenie do krzesełka, wyjęcie z łóżeczka czy inne takie mnie wykańczają 🤣
@Asia, a krople fenistil jak dawkujesz i na jaki katar? Nigdy nie miałam zleconych a miałoby to sens myślęKinia197 lubi tę wiadomość
Trudna droga IVF
01.2021 ❄❄
03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
08.2021 FET
11.2021 ❄❄❄
11.2021 ET
01.2022 FET 3BB,1BB🎉
09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
11. 2023 - SZOK, naturalny cud
07.2024 Sz. 3885g
-
Dzięki dziewczyny. Może spróbuję jak mi się kolejne coś przypaleta. Albo przy okazji pogadam z lekarzem żeby się upewnić że mogę 😶Trudna droga IVF
01.2021 ❄❄
03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
08.2021 FET
11.2021 ❄❄❄
11.2021 ET
01.2022 FET 3BB,1BB🎉
09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
11. 2023 - SZOK, naturalny cud
07.2024 Sz. 3885g
-
Ja niestety dużo nosze te moje 10,6 kg. Staram się jak najmniej bo to kolano mam rozwalone (a w ogóle idę 1 lipca na lindleya na wizytę i będzie wiadomo co z operacja). Ale np biorę Małego w tule i idę do ogrodu otworzyć szklarnie albo podlać trawę świeżo posiana albo po prostu połazić po ogrodzie. Może powinnam jednak w wózek go pakować….
-
Wszystkie dzieciaczki ze zdjęć urocze😘
U nas ostatnio Szymon był chory, zaraził się od brata. Gorączka ponad 39 i katar. Na szczęście w miarę szybko i łagodnie przeszło. Ja też się zaraziłam, nie wiem, co to było.
Mój drobniutki, może z 8600 waży, a wydaje się, że sporo je.... Spać chodzi późno koło 22, jak pójdzie wcześniej to w nocy tragedia i wstaje np. o 4 rano. Próbowałam przestawić go, ale nie wychodzi. A rano to najczęściej przed 7 wstaje, choć zdarza się później lub wcześniej.
Zdrówka dla wszystkich maluchów i dla Was dziewczyny.
Emzet trzymam kciuki, żeby dzieci wytrwały w zdrowiu do operacji i oby nie trzeba było już przenosić.Emzet92 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, czy Wasze dzieci jak już zaczęły gaworzyć to robiły to codziennie? Moja nie dość, że takie klasyczne gaworzenie (ma ma ma, ta ta ta) zaczęła późno, to teraz dwa dni praktycznie cisza, tylko jęczy, piszczy i krzyczy. To normalne? Na wtorek mamy neurologopede umówionego, ale już świruje oczywiście
-
LAYLA1 wrote:Dziewczyny, czy Wasze dzieci jak już zaczęły gaworzyć to robiły to codziennie? Moja nie dość, że takie klasyczne gaworzenie (ma ma ma, ta ta ta) zaczęła późno, to teraz dwa dni praktycznie cisza, tylko jęczy, piszczy i krzyczy. To normalne? Na wtorek mamy neurologopede umówionego, ale już świruje oczywiście
A dzieci macie śliczne, niektóre już takie duże. 😊 Mój jest drobny i krótki, waży teraz 8,6 kg i nosi rozmiar 74, czasem 80.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca, 09:52
🍒 fertistim, cynk
🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C -
Małgosiagosia wrote:U mnie była taka sytuacja, że przestał. Zaczął mówić „mamama” już w styczniu, mówił dużo i często. I nagle któregoś dnia przestał tak totalnie. I to na dobry miesiąc czy dwa, już nie pamiętam. Jednocześnie szły mu zęby i uznałam, że to przez to, ale jaka była przyczyna to nie wiem.
A dzieci macie śliczne, niektóre już takie duże. 😊 Mój jest drobny i krótki, waży teraz 8,6 kg i nosi rozmiar 74, czasem 80.
Ale rozumiem, że znowu zaczął gaworzyć po tum czasie? -
LAYLA1 wrote:Ale rozumiem, że znowu zaczął gaworzyć po tum czasie?🍒 fertistim, cynk
🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C -
LAYLA1 wrote:Dziewczyny, czy Wasze dzieci jak już zaczęły gaworzyć to robiły to codziennie? Moja nie dość, że takie klasyczne gaworzenie (ma ma ma, ta ta ta) zaczęła późno, to teraz dwa dni praktycznie cisza, tylko jęczy, piszczy i krzyczy. To normalne? Na wtorek mamy neurologopede umówionego, ale już świruje oczywiście
Moja tak miała mówiła ma ma ma na jakiś czas przestała. Zaczęła piszczeć. Powiedziała pierwsze mama, później zaczęła mówi ba ba ba. Też przestała. Zaczęła mówić pa pa pa i też przestała. A teraz zaczyna powoli ta ta ta i jakieś bliżej nie określone dźwięki jak ble, be, ne, me, dzie do tego krzyczy 😂 Generalnie to jest u dzieci normalne one zastępują starą umiejętność nową, a po jakimś czasie im się coś przypomina “ hej przecież umiem piszczeć” i znowu dzień dwa popiszczy i przestaje 😂
Chciałam się pochwalić że mamy prywatny żłobek dla małej. Musimy przejść do niego przez ulice, więc cudownie blisko. Kameralny z małą ilością dzieci 19 ma być docelowo i 3 opiekunkami.Bettti03 lubi tę wiadomość
-
Kinia197 wrote:Moja tak miała mówiła ma ma ma na jakiś czas przestała. Zaczęła piszczeć. Powiedziała pierwsze mama, później zaczęła mówi ba ba ba. Też przestała. Zaczęła mówić pa pa pa i też przestała. A teraz zaczyna powoli ta ta ta i jakieś bliżej nie określone dźwięki jak ble, be, ne, me, dzie do tego krzyczy 😂 Generalnie to jest u dzieci normalne one zastępują starą umiejętność nową, a po jakimś czasie im się coś przypomina “ hej przecież umiem piszczeć” i znowu dzień dwa popiszczy i przestaje 😂
Chciałam się pochwalić że mamy prywatny żłobek dla małej. Musimy przejść do niego przez ulice, więc cudownie blisko. Kameralny z małą ilością dzieci 19 ma być docelowo i 3 opiekunkami.Kinia197 lubi tę wiadomość
-
Zatrzymanie gaworzenia może być jedynie chwilowym etapem – dzieci często „pauzują” jedną umiejętność, skupiając się na innej, np. ruchowej. Obserwuj, reaguj na kazda probe komunikacji. Jeśli cisza się przedłuży lub dołączą inne niepokojące objawy (np. brak reakcji na imię czy dźwięki), warto wtedy skonsultować się z logopedą.
-
Suprive wrote:Zatrzymanie gaworzenia może być jedynie chwilowym etapem – dzieci często „pauzują” jedną umiejętność, skupiając się na innej, np. ruchowej. Obserwuj, reaguj na kazda probe komunikacji. Jeśli cisza się przedłuży lub dołączą inne niepokojące objawy (np. brak reakcji na imię czy dźwięki), warto wtedy skonsultować się z logopedą.
-
LAYLA1 wrote:Ona cicho nie jest, bynajmniej 😀 tylko takie typowe gaworzenie się zatrzymalo. Fakt, teraz doskonali przemieszczanie się, więc może dlatego nie chce jej się gadać 🙂 do neurologopedy idziemy we wtorek tak czy inaczej. Dzięki za odpowiedź!
LAYLA1, Kinia197 lubią tę wiadomość