X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej Laski, resetowanie działa, Mały o 10 zaczął drzemkę, 10:25 go poglaskalam chwilę, poruszał się chwilę i poszedł spać. Spał do 12!

Frida91, trzydziecha, DrzewkoPomarańczowe, Pierniczkowa, Chimera, Agagusia, Vampire, Applejoy lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    Chyba mam zapalenie piersi. Jest czerwona, ciepła i tkliwa😕
    Póki nie masz gorączki to jeszcze nie zapalenie i domowe sposoby powinny pomóc. Przystawiaj dziecko często najlepiej spod pachy żeby dobrze cycek opróżniła. Po karmieniu dobrze działa rozwalkowany pokłuty widelcem liści kapusty z lodówki. Taki liść po 15-20 minutach wymienić na nowy. Działa chłodząco, a poza tym sok z kapusty ma jakieś właściwości przeciwzapalne.

Miałam już coś takiego wielokrotnie i zwykle przy takim postępowaniu do końca dnia mijało 🙂

• Mooniika Przyjaciółka

Wysłany: 6 listopada 2019, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wasze dzieciaczki tez maja takie wloski meszek dosc dlugi na czole az do brwi?

Mooniika
  • werni Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika moj nie ma.

Chyba przechodzi skok bo jest marudny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2019, 14:39

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2019, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija, zapobiegawczo możesz wziąć też ibuprom. Ja tak robiłam przy zastójach, które nie chciały za długo zejść. Po karmieniu /odciaganie najlepiej - bo ma najdłuższy czas do kolejnego, żeby się wchłonąć. I tak jak dziewczyny piszą - rozgrzewac - potem ściągać albo karmić i kapusta. Ja rozgrzewam albo wodą gorąca w woreczkach do mrozenia mleka, albo biorę średniej wielkości miskę, napełniam gorąca woda i zanurzam w niej pierś nachylajac się - mało wygodne, ale działa jak się coś na dole dzieje. Potem ściągam na max mocy laktatora. Ostatnio szybko mi to pomagało.

My jesteśmy nadal w 2 z Dada. Kupiłam 3 - ale po testach chyba jeszcze je zostawię - trochę za duże są. Moje dzieciaki maja po 5.300 aktualnie - więc nie są wielkoludami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2019, 14:49

• Kalija Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mooniika, mój dzieć nie ma

Domi, a to smyranko o 10:25 to dlatego , że się kręcił i wybudzał ?
    Chimera wrote:
    Póki nie masz gorączki to jeszcze nie zapalenie i domowe sposoby powinny pomóc. Przystawiaj dziecko często najlepiej spod pachy żeby dobrze cycek opróżniła. Po karmieniu dobrze działa rozwalkowany pokłuty widelcem liści kapusty z lodówki. Taki liść po 15-20 minutach wymienić na nowy. Działa chłodząco, a poza tym sok z kapusty ma jakieś właściwości przeciwzapalne.

Miałam już coś takiego wielokrotnie i zwykle przy takim postępowaniu do końca dnia mijało 🙂

Miałam gorączkę wczoraj oraz poprzedniej nocy. Dziś jest ok. Myślałam, że to jakiś wirus. A może to był wirus i zbieg okoliczności 🤔 spróbuje z kapustą, dzięki za radę

dqprgu1royghdo7j.png
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No podobno gorączka, bóle stawów i ogólnie takie objawy podobne do grypy mogą być przy zapaleniu. Jakby się to utrzymywało to lekarz pewnie przepisze antybiotyk 🙄

Ja przed karmieniem cycka rozgrzewałam takim ogrzewaczem do dłoni - wygodne rozwiązanie, zawijałam w tetrę i do stanika na jakieś 10 minut, a potem w czasie karmienia /odciągania też jeszcze trzymałam.

• Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mooniika wrote:
    Czy wasze dzieciaczki tez maja takie wloski meszek dosc dlugi na czole az do brwi?
    Moja ma, ale od początku miała też bujną czuprynke i to raczej przedłużenie linii włosów.
    Ogólnie pojedyncze pasma grzywki ma już prawie do oczu :)

Kalija, to raczej zastój, a nie zapalenie jeśli nie ma gorączki. Miałam już dziesiątki razy. Przyjrzyj się sutkowi,czy nie ma w którymś miejscu białej kulki. Może kanalik Ci się zatkal i dlatego mleko zalega?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2019, 16:57

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    Kalija, to raczej zastój, a nie zapalenie jeśli nie ma gorączki. Miałam już dziesiątki razy. Przyjrzyj się sutkowi,czy nie ma w którymś miejscu białej kulki. Może kanalik Ci się zatkal i dlatego mleko zalega?

Dziś nie ma białej kulki , ale była przedwczoraj - może i faktycznie to zastój, bo mam bolesną grudke z jednej strony 🙁 ale gorączka też była z tym , że nie powiazałam jej wcześniej z piersiami. Zaraz poczytam o jednym i drugim , dzięki za podpowiedź!

dqprgu1royghdo7j.png
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeczytałam sobie w Internecie, że:

"Nieleczony zastój pokarmu może prowadzić nie tylko do dalszych problemów z karmieniem piersią , ale wręcz zagrażać zdrowiu mamy. Niewłaściwe działania lub brak działań sprzyjają zapaleniu piersi i powstaniu ropnia. Jeśli zaobserwujemy zastój pokarmu, a później pojawi się wysoka gorączka, dreszcze, ogólne osłabienie i zaczerwienione, ucieplone zgrubienie w piersi, to możemy mieć do czynienia ze stanem zapalnym.
    Z kolei bolesny guz świadczyć może o ropniu. W obu wypadkach należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Najlepiej oczywiście do takich sytuacji nie dopuszczać i w razie problemów z karmieniem piersią poprosić o fachową pomoc konsultanta laktacyjnego."

No i mam WSZYSTKIE wymienione wyżej objawy stanu zapalnego ☹

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2019, 19:23

dqprgu1royghdo7j.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I wam dzieci też ciągle śpią? Juz zaraz będzie miała trzy miesiące i non stop śpi... Budzi się, chwilę aktywności lub karmienie i zaraz znowu chce spać. W domu mi to nie przeszkadza bo mogę wszystko w domu zrobić, zająć się Anielka itp. ale wybrać się gdzieś z Łucja jest ciężko, bo już za duża na spanie np na angielskim Anieli, a jak nie śpi to marudzi że chce spać ... Wydaje mi się że z miesiąc temu dłużej wytrzymywała miedzi drzemka mi a teraz śpi, karmienie, śpi, odebranie Anielki i znów śpi i tak w kolko

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija i co robisz? Pomagają kąpiele, kapusta (ją mocno szatkowalam żeby było jak najwięcej soku, w pieluchę tetrowa i do stanika) cala noc wymieniałam, przystawianie dziecka, położna pokazała mi też jak wymasować guzek, i daliśmy radę. Miałam z Anielka kilka razy zapalenie piersi :( ponoć piersi mają pamięć i położna ostrzegała mnie że i teraz może nawracać ale na razie jest ok.

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Mooniika Przyjaciółka

Wysłany: 6 listopada 2019, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja tez ciagle spi. Ale my ponoc jako dzieci tez ciagle spalismy.

Noc mamy od 23-9,10 potem godzina aktywnosci i 2-3 godziny drzemki. Pozniej do wieczora godzina poltorej aktywnosci i godzina drzemki tak w kolko

Mooniika
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wasze dzieci non stop śpią, a mój syn dzisiaj miał kilka drzemek po 15 minut i nadal nie śpi 😅 to chyba skok rozwojowy, bo pół dnia wisiał na cycu. Takich flaków już dawno nie miałam 😛

• AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas chyba tez skok bo już drugi dzień wiszenia, trochę marudzenia i totalnego braku snu. Pomiędzy 8 a 20 miał 3 drzemki po 30minut. Poza tym dużo wiszenia i trochę aktywności. Mam nadzieje, ze po skoku będzie jednak spał w dzień. Trochę Wam zazdroszczę mamusie śpiochów!

Krzyś jest z nami od 15.08.2019
  • werni Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś udało mi się 3 razy pp. Co do spania w dzień. Do południa jest bardziej aktywny później przysypia na dłuższe drzemki.

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija, smyranko trzeba zrobić przed przebudzeniem, wtedy pomagasz dziecku pominąć ten etap i wejść w kolejną fazę snu :)

Szymi dzisiaj wyjątkowo dobrze spał w ciągu dnia, aż jestem zdziwiona. Albo to zasługa mojego resetowanie, wczorajszej szczepionki albo skończyliśmy jakiś skok rozwojowy, który trwał że dwa miesiące 😂😂😂

Kalija, Vampire, Applejoy lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi - musze sprobowac, tylko ze u mnie nie wiadomo kiedy bo drzemki od 30 do 45 min... ostatnie dni maly najchętniej spi na mnie z cyckiem w buzi, co mu due nie zdarzało wczesniej. Dodatkowo wieczorem histeria i z cycka nie chcectko sie drze, jak w koncu uda sie go odlozyc to wtedy tylko cycek go uspokaja i z godzine wisi...Wiem ze jestesmy w skoku od tygodnia, ale nie wiem ile to zniose bo to jeden z dłuższych skoków i na potrwać u nas do poczatku grudnia! Ehh!

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za to tez sie chwale najdłuższym spaniem nocnym! Wczoraj maz go utulal po karmieniu o 22:30, o 23 znowu cycek i jak mnie obudził to oczom nie wierzyłam - byla 5:57! Wow! I co dziwne po karmieniu dalej usnal i spal to 10! Nigdy wczesniej sie to nie zdarzyło, moze byl tak wyczerpany po wieczornej histerii, sama nie wiem. Zobaczymy co przyniesie dzisiaj nic, bo usypianie tez w ryku, choc juz dzis cycka na spanie zechciał, padl o 22.

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dziś w dzień tylko jedna drzemka, ale dłuższa bo ze dwie godziny spał. Próbowałam ho jeszcze uspac koło 16 żeby wieczór był spokojniejszy ale się nie udało. I ostatecznie tak marudził ze już 18.30 był wykapany i zasypiał. Teraz właśnie mamy pierwsze nocne karmienie. Jeszcze wcześniej niż wczoraj. Może dziś tez pospie 🤔. Synek chce chyba ukrócić mój nawyk chodzenia spać po północy.

aadd84dc14.png[/url]
‹‹ 1459 1460 1461 1462 1463 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ