Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Frida tez tak mialam przed wczoraj. Pod wieczor zaczela prawa pierś mnie bolec. Maly niestety nie mogl zlapac wczoraj zaczela lewa piers. Masaze nie pomagaly. Na szczęście synek wkoncu zalapal w nocy i odciagnal mleko. Ulga niesamowita
Frida91 lubi tę wiadomość
-
Vampire wrote:Domi, trzymam kciuki za ciebie, Szymka i waszą laktację. Może jak Szymon znów poczuje cyca to rozbuja krainę mleka raz dwa. 😁
Czy przy tym wszystkim mieliście też nitki krwi w stolcu? Bo my się nadal diagnozujemy, a ja powoli zaczynam się załamywać.
Niebieska Gwiazda, moja też ma miec taśmy na rozstęp. Macie jakieś objawy brzuszkowe?
Frida, wygląda to na zastój. Mi pomagała kąpiel a potem ciepły kompres w to miejsce i do pyszczka takiego rozgrzanego cyca.
Objawów brzuszkowych brak.Przepuklina jest malutka.Zauważyłam ją bo starszy syn też miał i wiem co i jak.Pediatra nauczyła mnie naklejać plasterek i sama działam.Tym razem pójdzie szybko.Starszy syn miał zaniedbaną,na rejonie odwlekali ze skierowaniem bo może się wchłonie i skierowanie dostaliśmy jak była bardzo duża,a potem czekanie nachirurga(wtedy nie umiałam jeszcze naklejać).Problem jest w tym,że taśmy są naklejone na kilka dni i skóra nie oddych,częste są podrażnienia,które nie zawsze da się wyleczyć do następnevo plasterka.Starszy syn miał problem z brzuszkiem,często ho bolał miał kolki i po każdym posiłku obowiązkowo godzina noszenia.Tych bóli nie wiązałam z przepukliną,ale może to była przyczyna.6 -
Domi nurtuje mnie tylko jeszcze jedna kwestia- jaki jest zwiazek miemiędzy dzy wędzidełkiem a dużą wagą dziecka i wyglądem ludzika michaelin, o którym pisalas na fioletowym forum? Bo związek z polykanirm powietrza/bólami brzucha/fermentacją itp to rozumiem... myślalam, że przez za któtkie wedzidełko dziecko sie szybciej meczy ssaniem i krócej pije i przez to raczej mniej waży..?
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
Anhydra, przy pierwszym zabiegu usłyszałam to samo, że od razu widać po wadze Szymka problem ze ssaniem. Podobno w zależności od tego jaki dokładnie jestvz wędzidełkiem problem, dzieci albo : A) szybko się męczą podczas ssania piersi, jedzą wolno, przysypiają przez co niedojadają i spadają na wadze (i najczęściej wtedy nie mają takich problemow brzuszkowych)
B ) jedzą lapczywie i nerwowo,przez to ssanie trwa krótko ale intensywnie bo po chwili odczuwają dyskomfort , zjadają tylko pierwszą fazę i za godzinę są glodne więc znowu jedzą, przez co głównie zjadają laktozę i stają się "napompowane". I ten typ ssania powoduje często hiperlaktacje bo piersi nigdy nie są opróżniane a ciągle pobudzane, więc dzieci dodatkowo zaczynają się krztusic od wypływu.
Tak to tłumaczył doktor. I u nas to by się zgadzało, Szymi na piersi przybierał prawie 500g tygodniowo, na mm mocno zastosował a wygląd pozostał 😂. Hiperlaktacja, krztuszenie, najadanie w 5 minut-to nasza historia 🙄
Vampire, u nas na szczęście bez krwi, ale krew to na pewno objaw alergii. Wejdź na Fb na grupę Mama karmiąca na diecie eliminacyjnej, tam babeczki wrzucają zdjęcia, piszą co eliminują itd❤️
Za to po zabiegu i polknietych dużych ilościach krwi, doszła czarna jak sadza kupa do galerii 😲Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2019, 10:53
-
Jak tak Domi piszesz to sie zastanawiam czy u mojego nie jest problem. Z piersi jak złapie to najpierw ciumka pozniej jak przychodzi to ssie przez chwilę a później sie odrywa i później znowu łapie i tak wkolko. Z butelki ładnie je.
-
Myszk@ wrote:O kurcze Domi 😔 rozumiem że u Babiaka byliście. Od razu na pierwszej wizycie podcinał?
Teraz jak oglądam te górne wędzidełka to cieszę się, że zrobiliśmy to teraz :
http://www.czytelniamedyczna.pl/1724,wedzidelka-wargi-gornej-w-aspekcie-ortodoncji-periodontologii-protetyki-i-estet.html
-
Kurcze Domi ale historia... Jesteś niesamowita że tyle drazylas temat!! Dobrze że się wszystko wyjaśniło i życzę Ci żeby laktacja się na nowo pubudzila
Jak ja się cieszę że mamy skierowanie na to wędzidełko... Jak Domi pisze o tych objawach to by mi też sporo pasowało, mój je łapczywie ostatnio wręcz nerwowo i ciągle mamy brzuszkowe problemy plus gazy... Niestety wizyta dopiero w styczniu, dobrze że prawidłowo przybiera chociaż. Jak dobrze że mamy to forum:) -
Ajm sorry
Ale warto skontrolować ten temat, to nie tylko kwestia ssania, ale wady wymowy, problemy z jedzeniem posiłków (np zjedzeniem zupy z kawałkami warzyw - osobno zupa i osobno warzywa dziecko zje, ale zupy z kawałkiem na lyzeczce już nie), problemy ortodontyczne ze względu na zmiany zgryzu, po głupie problemy z calowaniem się.
Tak więc polecam, może nie konsultacje z pediatrą ale dobrym neurologopedą lub chirurgiem dziecięcym:)
-
Większość pediatrów się slabo zna na wedzidelkach. Najlepiej skonsultować z neurologopeda. Z chirurgami tez różnie, warto sprawdzić czy ma dośw w wedzidelkach bo tez różne historie czytałam. Nam podcinała pediatra, ale znana „w środowisku” jako spec od wędzidełek.
[/url]
-
Oj, tak.. Domi dałaś wszystkim do myślenia. Na grupie już jestem i zaczęłam dietę rotacyjną, bo już nie mam innych pomysłów co może uczulac. Miałam cichą nadzieje, na inne, prostsze rozwiązanie problemu. Niestety. 😊
Ale cieszę się, że Wam się udało znaleźć źródło problemu. Oby Wasze życie i rodzicielstwo się odmieniło. I mnóstwo mleka życzę! 🍼
Niebieska Gwiazda, u nas właśnie jest jeszcze alergia. Na razie mamy w diagnozie od fizjo asymetrię, problemy z napięciem i rozstęp mięśni prostych brzucha. I na to pójdą plasterki. Przepukline da się wyczuć ?
Ur. 9.08.2019 r. 💕 -
Domi, od razu jak przeczytałam Waszą historie to zadzwoniłam tam i faktycznie, termin na kwiecień, trudno będę co jakiś czas dzwonić i może się coś zwolni.
Nikoś ma straszne problemy z odbijaniem, a może mi się wydaje że to problemy, bo starsza w ogóle nie musiała być odbijana, a on wpada w straszny płacz chrumkający z prężeniem się, czyli dużo powietrza łyka, wolę sprawdzić czy wszystko jest ok -
Domi, dopiero doczytałam. Niesamowita jesteś! Ja bym pewnie uwierzyła pierwszej osobie, że jest ok z wędzidełkiem i szukała gdzie indziej rozwiązania. I nie wiedziałam, że aż takie mogą być problemy ze źle podciętym! Czy Szymi guga?
Pierniczkowa, wstawisz zdjęcie tego kapturka? My się cały czas karmimy przez kapturki Medeli choć staram się podawać mu samą pierś to jednak woli przez kapturekKrzyś jest z nami od 15.08.2019 -
Hej wstawiam link do butlocyca, bo jestem już podpięta pod laktator na godzinna sesje :p
https://s.click.aliexpress.com/e/1PFqZFL4P
Nie próbowałam jednak wczoraj, bo 2.5 godzinie snu, stwierdziłam.ze cycek nie ucieknie, a jak laska mi się rozedrze i będę musiała.ja bujać przez kolejne 1,5 godziny to padnę. Cycek nie ucieknie, czekam aż trafię na moment gdzie będzie głodna na tyle żeby zassać sama z siebie bez cudowania. Nie mam jakoś szczególnego parcia na kp, zwłaszcza że i tak chciałam.karmic do.konca 3go miesiąca. Ale kpi uzależnia. Co tydzień mowie sobie że to ostatni a nawet nie jestem w stanie opuścić sesji xD sam kapturek jest super, jest duzy, twardy jak smoczek więc moja długa Sojką mogę manewrować 😂😂 -
Anhydra wrote:Kurcze...bo kilka objawow i u Olka widzę- to przybieranie na wadzę, ostatnio mniej je i bardzo krótko...wypluwa wszystkie smoczki...
U mnie tak samo - wszystkie objawy wymienione przez Domi w punkcie B mi się zgadzają. Od miesiąca moja Kluseczka mi marudzi przy piersi, krztusi się i odrywa, wkurza i zanosi płaczem, a mi z piersi sika mleko na metr. Tylko nocą je spokojnie. Od kilku dni praktycznie nie je w dzień, chociaż daje mi sygnały, że jest głodna, ale po próbie przystawienia od razu się wnerwia i jest ryk. Myślałam, że to skok rozwojowy, ale boję się że mi laktacja siądzie. Przy karmieniu na leżąco, z noska ciurkiem płynie jej mleko, ale nocą jej to zupełnie nie przeszkadza... A i położna mówiła, że przy KP nie trzeba odbijać, a u nas nie ma opcji - zawsze beka jak żul. CDL zdiagnozowała czwarty stopień, ale mówiła że takiego wędzidełka to praktycznie u każdego można się dopatrzeć.
A może mieć to w genach, bo Mąż ma krótkie górne wędzidełko i diastemę jak Karolak, źle wymawia R. Był karmiony butelką. Nie wiem jak dolne.
Martwią mnie te długie terminy...Jak długo można zwlekać z podcinaniem, żeby zabieg nie był dla dziecka traumą?"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*)