Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
smeg wrote:Zaffiro ma kilka dobrych nosideł, ale ten konkretny model nie jest ergonomiczny. Ma sztywne plecki i dość wąski panel. Dobre nosidło powinno mieć panel z tkaniny, miękko układający się na plecach dziecka - sztywne się nie dopasowują do jego ciała. Panel powinien sięgać szeroko od kolanka do kolanka (porównaj np. jak wygląda pozycja dziecka w Tula Baby, a jak w Babybjorn - to drugie to wisiadło
). W tym Zaffiro nie jest tak źle jak w Babybjornie, ale jednak panel nie sięga do kolana i wspiera całej kości udowej. Zobacz np. Zaffiro N24 - to nosidło ergonomiczne, jest o wiele lepsze.
Btw, nosidła najlepiej stosować dopiero u dzieci samodzielnie siadających. Dla młodszych najlepsza będzie chusta, można od urodzenia -
Najlepiej umów się z doradcą, który przyjdzie do domu, pożyczy chustę i Cię nauczy wiązać
można też samemu z youtube, ale jak ktoś się boi, to może być mu trudno samemu się przełamać. W niektórych miastach są też grupowe warsztaty chustowe. Skąd jesteś? Może mogłabym coś polecić.
W nosidło nie wsadzisz niemowlaka, któremu głowa leci i cały jest „miękki”, bo jego ciało nie będzie właściwie podtrzymane, a samo nosidło będzie za duże. Chusta ma tę zaletę, że odpowiednio dociągając można ją dopasować ciasno do każdego dziecka. Nie życzę Ci tego oczywiście, ale jak się okaże że masz nieodkładalne dziecko, może być tak, że przeprosisz się z chustą szybciej niż myślisz, żeby mieć wolne ręce i móc coś zjeśćWiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 15:23
Agagusia, Niebieska Gwiazda lubią tę wiadomość
Gdańsk, 31 l., kp -
smeg wrote:Najlepiej umów się z doradcą, który przyjdzie do domu, pożyczy chustę i Cię nauczy wiązać
można też samemu z youtube, ale jak ktoś się boi, to może być mu trudno samemu się przełamać. W niektórych miastach są też grupowe warsztaty chustowe. Skąd jesteś? Może mogłabym coś polecić.
W nosidło nie wsadzisz niemowlaka, któremu głowa leci i cały jest „miękki”, bo jego ciało nie będzie właściwie podtrzymane, a samo nosidło będzie za duże. Chusta ma tę zaletę, że odpowiednio dociągając można ją dopasować ciasno do każdego dziecka. Nie życzę Ci tego oczywiście, ale jak się okaże że masz nieodkładalne dziecko, może być tak, że przeprosisz się z chustą szybciej niż myślisz, żeby mieć wolne ręce i móc coś zjeść
-
Hej dziewczyny, ja po wizycie. Niestety przyplątała mi się infekcja. Ginekolog przepisała mi globulki Macmiror Complex 500 8sztuk. Brała to może któraś z was?
Niby jest napisane, że lek można stosować w ciazy jeśli lekarz tak zaleci, ale jest też napisane, że wyłącznie gdy jest to absolutnie konieczne. I trochę się tym zmartwiłam. Nie chciałabym maluszkowi zaszkodzić. -
Frida, ja nie wiem, to moja pierwsza ciąża, ale obstawiam, że cały czas
Dziewczyny dziś w ddtvn występowała babeczka (jakis coach rozwojowy), która mówiła jak wychowywać dziecko by wyrósł z niego przebojowy dorosły. Znacie może jakaś literaturę godną polecenia w tym lub pokrewnym temacie? -
Malinka7 wrote:Hej dziewczyny, ja po wizycie. Niestety przyplątała mi się infekcja. Ginekolog przepisała mi globulki Macmiror Complex 500 8sztuk. Brała to może któraś z was?
Niby jest napisane, że lek można stosować w ciazy jeśli lekarz tak zaleci, ale jest też napisane, że wyłącznie gdy jest to absolutnie konieczne. I trochę się tym zmartwiłam. Nie chciałabym maluszkowi zaszkodzić.
Macmiror miałam przepisywany kilka razy w poprzedniej ciąży.Chyba na trochę późniejszym etapie.Dziecko zdroweMalinka7 lubi tę wiadomość
-
Malinka - Macmirirvto ork pierwszego wyboru zwykle u ciezarnych, jest bezpieczny.
Ftida - moj mowi ze to normalne i ze zeykldcte bóle maleją po skończonym 16tc, z czasem nie.
Z papierkiem to moj gin jak mnie bada w srodku to układa go na palcu i po badaniu dprawdza i mi pokazuje jaki kolor. Do środki trzebaby włożyć. Nid używają tego wasi lekarze?
Smutnamiss - wynik jest z samego usg czy po pappa? Jaka przezyernisc Ci wyszla przy jakim CRL? Byla kość nosowa na usg? Zwykle to oznacza zdrowe dziecko, no ale nie musi, tak jak zreszta wynik 1:10000. Wg mnie dalsza decyzja zalezy od
1. Tego czy Cie stac na Neonone.
2. Co zrobisz z pozytywnym wynikiem amniopunkcję. Czyli czy jakby co rozważasz terminację ciazy. Wiem ze to trudne pytanie czy zasadnicze.
3. Tego czy psychicznie jestes w stanie czekac do 16tc plus 2 tygodnie ba wynik amnio.
Doradzę poki co rozmowe z ojcem dziecka i koniecznie psycholog. Jestes w dobrej sytuacje ze masz psychloga w szpitalu - korzystaj.
Trzymam za Was kciuki.
Wojtek(2012), Adaś(2015)
20.07.2019 - jest z nami Krzyś- 37t2d, 2600g, 52cm
-
smeg wrote:Najlepiej umów się z doradcą, który przyjdzie do domu, pożyczy chustę i Cię nauczy wiązać
W nosidło nie wsadzisz niemowlaka, któremu głowa leci i cały jest „miękki”, bo jego ciało nie będzie właściwie podtrzymane, a samo nosidło będzie za duże. Chusta ma tę zaletę, że odpowiednio dociągając można ją dopasować ciasno do każdego dziecka. Nie życzę Ci tego oczywiście, ale jak się okaże że masz nieodkładalne dziecko, może być tak, że przeprosisz się z chustą szybciej niż myślisz, żeby mieć wolne ręce i móc coś zjeść
Jestem z łodzi.Pewnie jakąś doradczynie znajdę.Jakiej firmy chusty polecasz.Ja najprowdopodobniej będę miała cc i zastanawiam się ile muszę odczekać by nosić dziecko w chuście.Kalija lubi tę wiadomość
-
Smutnamiss wrote:Wyszedł mi zespół Downa 1:66 lekarz proponuję amnio lub test neobonA co robić
Jeśli cię stać na neobona to jest to badanie nieinwazyjne.Na decyzję o amniopunkcji masz jeszcze czas bo to po 16 tyg.ciąży.Porozmawiaj z ojcem dziecka,rodziną. -
Cześć ja juz po wizycie
bobo juz nie takie male, ma juz ponad 10 cm, ciezko już powoli zmierzyc;) serduszko bije, troche leniwie sobie leżał
co między nóżkami to nie wiadomo bo bobo lezalo sobie jak na hamaku ale nozki byly skrzyżowane
.
Smerfelinka, Niebieska Gwiazda, Frida91, DrzewkoPomarańczowe, emi2016, Ania95, Domi_tur, Chimera, smeg, magnolia29, Panna_Justyna, linka89, Kalija, kayama, Malinka7, Mary Magdalena, Agagusia, Misi@, Anhydra, Marcelina85, Vampire lubią tę wiadomość
22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc)11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci -
Frida ja też co jakiś czas mam te pobolewania. Lekarz mówi, że to normalne, więc powoli się przyzwyczajam i już nie budzi to we mnie takiego niepokoju.
Marimiko cudnie! GratulacjeNiech wstydzioch rośnie zdrowo, to najważniejsze. Toż to już kawał bobasa!
Frida91, Marimiko lubią tę wiadomość
👩36 lat 🧑39 lat
1 ❄️
7 dpt - beta <1 💔
8.02.2025 - transfer blastocysty 2.1.1 🤞❤️
14.09.2024 - transfer blastocysty ❄️
9 dtp - beta 32 mIU/ml
11 dpt - beta 75 mIU/ml
13 dpt - beta 225 mIU/ml
16 dpt - beta 1028 mIU/ml
18 dpt - beta 1804 mIU/ml
20 dpt - beta 2872 mIU/ml
24 dpt - pęcherzyk 0,94 cm
14.10 - pusty pęcherzyk 💔
kwalifikacja z MZ - 10.06
21.08.2023 - transfer blastocysty 3AA ❄️ 💔
lipiec 2023 - transfer odwołany - za niski progesteron 😞
luty 2023 - poronienie naturalnej ciąży
22.07.2019 - urodził się Leon
13.11.2018 - transfer blastocysty 4AA
październik 2018 - Salve - ivf
sierpień 2018 - histeroskopia ok
kwiecień 2017 - hsg ok
starania od 2014 -
Agagusia wrote:Malinka - Macmirirvto ork pierwszego wyboru zwykle u ciezarnych, jest bezpieczny.
Ftida - moj mowi ze to normalne i ze zeykldcte bóle maleją po skończonym 16tc, z czasem nie.
Z papierkiem to moj gin jak mnie bada w srodku to układa go na palcu i po badaniu dprawdza i mi pokazuje jaki kolor. Do środki trzebaby włożyć. Nid używają tego wasi lekarze?
Smutnamiss - wynik jest z samego usg czy po pappa? Jaka przezyernisc Ci wyszla przy jakim CRL? Byla kość nosowa na usg? Zwykle to oznacza zdrowe dziecko, no ale nie musi, tak jak zreszta wynik 1:10000. Wg mnie dalsza decyzja zalezy od
1. Tego czy Cie stac na Neonone.
2. Co zrobisz z pozytywnym wynikiem amniopunkcję. Czyli czy jakby co rozważasz terminację ciazy. Wiem ze to trudne pytanie czy zasadnicze.
3. Tego czy psychicznie jestes w stanie czekac do 16tc plus 2 tygodnie ba wynik amnio.
Doradzę poki co rozmowe z ojcem dziecka i koniecznie psycholog. Jestes w dobrej sytuacje ze masz psychloga w szpitalu - korzystaj.
Trzymam za Was kciuki.smeg, Marcelina85 lubią tę wiadomość
-
Kalija wrote:Dziewczyny dziś w ddtvn występowała babeczka (jakis coach rozwojowy), która mówiła jak wychowywać dziecko by wyrósł z niego przebojowy dorosły. Znacie może jakaś literaturę godną polecenia w tym lub pokrewnym temacie?
Na pierwszy ogień polecam „Mocno mnie przytul” Gonzaleza. Szybko i przyjemnie się czyta, a ksiazka mówi głównie o niemowlętach. Później „Twoje kompetentne dziecko” J. Juul, „Wychowanie bez nagród i kar” A. Kohn, „Jak mówić żeby maluchy nas słuchały” (wersja dla dzieci 2-7, a później dla starszych „Jak mówić żeby dzieci nas sluchaly”).
Na pewno nie warto czytać żadnych ksiazek o tresurze dzieci w stylu Tracy Hogg (Język niemowląt), jej metody wypłakiwania szkodzą dziecku, laktacji i zdrowiu psychicznemu rodziców
wisieninka_89 wrote:A mozesz doradzic chuste na poczatek? I przede wszystkim jaka dlugoscFirmy dobre na początek to np. Little Frog albo Lenny Lamb (ta druga ma chusty drogie i tanie, warto zwrócić uwagę na Moją Pierwszą Chustę Tkaną). Kiedyś się mówiło, że koniecznie używana, bo będzie już „złamana”, ale teraz producenci robią chusty w miarę miękkie od nowości i można kupować też nowe. Gramatura dla maluszka to ok 190-230 g/m2, jeśli chcemy żeby wystarczyła na dłużej, warto wziąć taką ok 250-280 g/m2. Te cienkie łatwiej się mota, w grubszych (o wyższej gramaturze) mniej odczuwa się ciężar większego dziecka. Długość dobierany do rozmiaru noszonego przez mamę (nie do wzrostu) - przy rozmiarze 34-36 wystarczy 4,2 m, jeśli nosicie 38-40 albo chcecie żeby tata też motał, lepiej wziąć 4,6 m. Dalej są jeszcze 5,2 m dla większych osób. Piszę tu o najbardziej podstawowym wiązaniu - kieszonce, bo np. do kangurka albo przy noszeniu na plecach schodzi mniej chusty i po prostu trochę dłuższe ogony będą wisieć
Za sensowną chustę trzeba zapłacić ok 150-200 zł, takich za 40 z allegro nie ma sensu kupować, bo równie dobrze można nosić w prześcieradle :p Swego czasu fajna chusta była w Lidlu, na promocji kosztowała nawet 30 zł, normalnie chyba 75. Występowała tylko w rozmiarze 4,6 m, na chustowych grupach można ją czasem kupić pod ksywą Lidlak
Niebieska Gwiazda, nie miałam cc, ale z tego co wiem, po zagojeniu rany można nosić. Doradczyni na pewno najlepiej Ci powiewarto w takim przypadku motać wiązania, które mniej ściskają brzuch, np. kangurek.
Niebieska Gwiazda, linka89, Kalija, Smerfelinka, Marcelina85 lubią tę wiadomość
Gdańsk, 31 l., kp -
Malinka7 wrote:Hej dziewczyny, ja po wizycie. Niestety przyplątała mi się infekcja. Ginekolog przepisała mi globulki Macmiror Complex 500 8sztuk. Brała to może któraś z was?
Niby jest napisane, że lek można stosować w ciazy jeśli lekarz tak zaleci, ale jest też napisane, że wyłącznie gdy jest to absolutnie konieczne. I trochę się tym zmartwiłam. Nie chciałabym maluszkowi zaszkodzić.Malinka7 lubi tę wiadomość
Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUIhsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIOkariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤