X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Smutnamiss a dziecko nie miało czegoś z pęcherzem.Jeśli tak wyszło na usg to też to wzieli pod uwagę.
    Okazało się że się wysiusiał

27a73b5519.png
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smeg wrote:
    A miałaś test PAPPa? Bo taka mała przeziernosc to super wynik, nie wiem skąd Ci to ryzyko policzyli.
    Tylko tachykardia i wiek i z krwi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 20:14

27a73b5519.png
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutnamiss wrote:
    Tylko tachykardia i wiek i z krwi

A jaki masz wywiad położniczy? To Twoja pierwsza ciąża, masz już dzieci?

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 11 lutego 2019, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam hemoglobinę 12,3 z tendencja spadkowa. Poza prenatalem póki co nic więcej nie biorę. Myśle, ze przy okazji następnych wyników coś mi gin włączy. W poprzedniej ciąży tez musiałam brać żelazo.

Zbieram się właśnie żeby trochę poćwiczyć. Mam postanowienie żeby zacząć się trochę ruszać - może to mnie wskrzesi :). Chciałabym tez raz w tyg chodzić na basen. Jak klasyczny polski sportowiec zacznę od zakupu stroju :D.

Kalija lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 11 lutego 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    Dziewczyny, mam dylemat. Robiłam pappa w 2 mejscach (usg +krew) W 1 określili ZD na 1:1020, A w drugim na 228... straszny rozstrzal. Co myślicie?

No spory rozstrzał. A parametry z usg masz zbliżone? zerknij na opis badania - może w tym gorszym masz jakieś bzdury w ankiecie?

aadd84dc14.png[/url]
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Dziewczyny, jaka macie hemoglobinę? U mnie spadła do 11,3, gin mowil ze slabo. Dał mi miesiac na podciągnięcie dieta plus zalecił 4 tabletki dziennie spiruliny - ma sporo żelaza. Jak nie to zapisze żelazo na recepte. Zakupiłam 2 kilo buraków na sok, mam sporo jajek wiejskich, płatki owsiane włączę. Cos jeszcze? Szpinak?

Ja miałam tylko 9,8 i od razu dostałam Tardyferon.

• Mary Magdalena Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Hm, nie mialam, gastrolog tylko badał ręcznie. No chyba że do niego pójdę i poproszę o skierowanie. Tak nisko to mnie w ogóle nie boli, tylko kłuje w pachwinach.

Ja miałam ostry ból w okolicy pępka, właściwie to nad, ale byłam wtedy w 31 tc. Promieniowal na boki i byl nie do wytrzymania, prawie mdlalam, potem wymioty. Trafiłam do szpitala z ostrym zapaleniem trzustki. Koszmar. Dowiedzialam się, że prawdopodobnie mialo to zwiazek z ciąża, u niewielkiego procenta kobiet takie rzeczy sie zdarzają. Teraz znowu mam podwyższone enzymy trzustkowe i muszę uważać na dietę.
    A boli Cię gdy zjesz coś tłustego, smazonego, ciezkostrawnego? Sprawdzał Ci gastrolog enzymy trzustkowe?
    Może to jakaś zwykła kolka, ale ja już jestem przewrazliwiona na tym punkcie ;)

tb73vut14i57zd3c.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Dziewczyny, jaka macie hemoglobinę? U mnie spadła do 11,3, gin mowil ze slabo. Dał mi miesiac na podciągnięcie dieta plus zalecił 4 tabletki dziennie spiruliny - ma sporo żelaza. Jak nie to zapisze żelazo na recepte. Zakupiłam 2 kilo buraków na sok, mam sporo jajek wiejskich, płatki owsiane włączę. Cos jeszcze? Szpinak?

Ja mam 13,90. Chyba jeszcze nie jest źle.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary Magdalena wrote:
    Ja miałam ostry ból w okolicy pępka, właściwie to nad, ale byłam wtedy w 31 tc. Promieniowal na boki i byl nie do wytrzymania, prawie mdlalam, potem wymioty. Trafiłam do szpitala z ostrym zapaleniem trzustki. Koszmar. Dowiedzialam się, że prawdopodobnie mialo to zwiazek z ciąża, u niewielkiego procenta kobiet takie rzeczy sie zdarzają. Teraz znowu mam podwyższone enzymy trzustkowe i muszę uważać na dietę.
    A boli Cię gdy zjesz coś tłustego, smazonego, ciezkostrawnego? Sprawdzał Ci gastrolog enzymy trzustkowe?
    Może to jakaś zwykła kolka, ale ja już jestem przewrazliwiona na tym punkcie ;)

Hmmm to nieciekawie. Nie sprawdzał, nie zauważyłam związku bólu z jedzeniem. Kolka to chyba nie jest bo ból jest tępy i nie zmienia się przy ruchu. A jeszcze mam takie coś ze jak chodzę to mnie jakby ciągnie brzuch i jest to nieprzyjemne. Chyba poproszę lekarza o jeszcze jakieś badania i usg brzucha.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka7 wrote:
    Dzięki dziewczyny, jestem spokojniejsza :-) przepisała mi 8 sztuk, ale teraz widzę, że w aptece sprzedali mi 12 sztuk. Oby pomogły.

Smutnamiss, jak wyszło pappa? Jakie miałaś wartości HCG i Pappa?
    Beta 177 papa 1.010

27a73b5519.png
  • Malinka7 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam problem z hemoglobina, 3 tygodnie temu 11, teraz biorę prenatal duo i dziś wynik 11,3. Nadal słabo. Ginekolog kazała jeść wątróbkę (nie lubię) i buraki. Powiedziała, że żelazo zapisują zazwyczaj dopiero w 20tc.
    Teraz przepraszam za szczerość, ale ostatnimi czasy, odkąd zaczęłam brać prenatal duo wyprozniam się na czarno... Wyczytałam, że to może być przez to żelazo, ale jak widać chyba nie jest za duże. Sama nie wiem. Przez to dzisiejsze zamieszanie z infekcja kompletnie zapomniałam poruszyć tego tematu.

A bóle w okolicach pępka tez mi doskwierają od czasu do czasu, np. teraz właśnie. Chyba zacznę sobie zapisywać co jadłam i kiedy mnie boli, moze rzeczywiście jakieś ciężkie jedzenie.

3jgxdqk3vzuxur4g.png
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    A jaki masz wywiad położniczy? To Twoja pierwsza ciąża, masz już dzieci?
    Pierwsza i 2 lata starań biorę tonę progesteronu na podtrzymanie

27a73b5519.png
  • Malinka7 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutnamiss wrote:
    Beta 177 papa 1.010
    W jakich jednostkach? Czy konsultowalas wynik z lekarzem? Wiesz od czego moze być ta beta taka wysoka?
    U mnie też beta wyszła wysoka, ale żaden lekarz nie potrafił mi powiedzieć dlaczego tak może być. I to ta beta tak zaważyła na wyniku i wyszło ryzyko 21 - 1:123

3jgxdqk3vzuxur4g.png
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    No spory rozstrzał. A parametry z usg masz zbliżone? zerknij na opis badania - może w tym gorszym masz jakieś bzdury w ankiecie?
    Mam wszystko to samo. Podstawowe ryzyko też identyczne. Tylko w medicoverze skorygowali to ryzyko do 1:1020, a w multimedzie lekarz podczas usg był dobrej myśli. Na koniec pokazał ryzyka na podstawie samego usg i powiedział, że jest dobrze... Ale prawie nic nie skorygować na podstawie badań krwi :-/ tylmo minimalnie ryzyko zmalalo... No i nie wiem co myśleć...

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tak: 1 wynik z 23.01 beta 101.9(3.495mom) i pappa 4.22 (1.098mom). Ryzyko 1:1020...
    i 2 wyniki z 28.01 beta 104.1 (3.949) I pappa 5.395 (1.404mom) ryzyko 1:228... No i bądź tu mądry

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka7 wrote:
    W jakich jednostkach? Czy konsultowalas wynik z lekarzem? Wiesz od czego moze być ta beta taka wysoka?
    U mnie też beta wyszła wysoka, ale żaden lekarz nie potrafił mi powiedzieć dlaczego tak może być. I to ta beta tak zaważyła na wyniku i wyszło ryzyko 21 - 1:123
    No u minievpewnue beta i tachykardia ryzyko podstawowe 1:615 i skorygowane na 1:66 jutro robię neobonę

27a73b5519.png
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka7 wrote:
    Ja też mam problem z hemoglobina, 3 tygodnie temu 11, teraz biorę prenatal duo i dziś wynik 11,3. Nadal słabo. Ginekolog kazała jeść wątróbkę (nie lubię) i buraki. Powiedziała, że żelazo zapisują zazwyczaj dopiero w 20tc.
    Teraz przepraszam za szczerość, ale ostatnimi czasy, odkąd zaczęłam brać prenatal duo wyprozniam się na czarno... Wyczytałam, że to może być przez to żelazo, ale jak widać chyba nie jest za duże. Sama nie wiem. Przez to dzisiejsze zamieszanie z infekcja kompletnie zapomniałam poruszyć tego tematu.

A bóle w okolicach pępka tez mi doskwierają od czasu do czasu, np. teraz właśnie. Chyba zacznę sobie zapisywać co jadłam i kiedy mnie boli, moze rzeczywiście jakieś ciężkie jedzenie.

A czemu zapisują dopiero w 20 tc? Ja biorę od 13 tygodnia żelazo przepisane przez ginekologa.
    A z wypróżnianiem mam to samo niestety :/ ale tak może być podczas brania żelaza, taki skutek uboczny.

• smeg Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też teraz po Prenatalu mam zaparcia :/ a w pierwszej ciąży gdy brałam Szelazo było wręcz przeciwnie :P nie dogodzisz :D w każdym razie nie każdy preparat z żelazem działa zapierająco, jeśli to uciążliwe, warto poszukać innego.

thgfflw1r5jwwi42.png
    uch5trd871vy6cfm.png
    gg64o7est9yc5xll.png
    Gdańsk, 31 l., kp :)
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w sumie od początku biorę suplement dla ciężarnych zawierający żelazo ale ja i przed ciążą brałam bo.miałam dość niskie. Tyle że normy hemoglobiny są w ciąży niższe i do 11,5 jest norma.

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Sylvka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przypomnijcie mi jakie było u Was NT? Bo tak analizuję...u mnie 2,1 zapewne jest w normie, ale czy na pewno nie ma się czym martwić?

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

‹‹ 288 289 290 291 292 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ