X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Już po badaniu, jade do domu. Szyjka dluga na 4cm, zamknieta, ale w srodku jest śluz w kanale i nie wiadomo czy tak bylo czy cos sie zaczyna dziać. Do kontroli z dokladna ocena szyjki u swojego lekarza za 7-10 dni, w domu odpoczynek, luteina dopochwowa 2/dz. Podczas badania zaczelam lekko plamić na czerwono, gdyby do jutra nie przeszło, dzis sue nasiliło, skurcze stały sie bardzo regularne lub bolesne to mam do nich wracac.
    Z opieki w IP jestem bardzo zadowolona, czekałam godzine 45 min, sama wizyta w gabinecie prawie pol godz, Pani doktor miła, delikatna, wszystko spokojnie wyjaśniła.

Obserwuj kochana.. a magnez albo coś dostałaś, masz brać?

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Już po badaniu, jade do domu. Szyjka dluga na 4cm, zamknieta, ale w srodku jest śluz w kanale i nie wiadomo czy tak bylo czy cos sie zaczyna dziać. Do kontroli z dokladna ocena szyjki u swojego lekarza za 7-10 dni, w domu odpoczynek, luteina dopochwowa 2/dz. Podczas badania zaczelam lekko plamić na czerwono, gdyby do jutra nie przeszło, dzis sue nasiliło, skurcze stały sie bardzo regularne lub bolesne to mam do nich wracac.
    Z opieki w IP jestem bardzo zadowolona, czekałam godzine 45 min, sama wizyta w gabinecie prawie pol godz, Pani doktor miła, delikatna, wszystko spokojnie wyjaśniła.

Agagusia dobrze ze pojechalas, trzymam kciuki aby wszystko się uspokoiło. Fajnie ze taka dobra opieka na Żelaznej.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Staram się,wczoraj pediatra kazala wziąc dicoflor.Młody ma nietypowa jelitowke.Taka ponoć panuje w okolicy obecnie.Wczoraj wymioty,biegunki brak i dziś temp.38 obecnie spadla.Jesc nie chce a picie wciskam.

no wlasnie roznie sie przechodzi
    jak jest goraczka to wybije wirusa
    najwazniejsze to pic.bez jedzenia sie wytrzyma pare dni
    potem lekko: chrupki kukurydziane, kleik ryzowy etc

Niebieska Gwiazda lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • magnolia29 Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2019, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:

Zbadaj sobie ten poziom progesteronu, to może być to. W diagnostyce wynik masz tego samego dnia i w razie potrzeby można szybko zareagować.

• Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    no wlasnie roznie sie przechodzi
    jak jest goraczka to wybije wirusa
    najwazniejsze to pic.bez jedzenia sie wytrzyma pare dni
    potem lekko: chrupki kukurydziane, kleik ryzowy etc

Dzięki za info.Młody ma prawie 4lata i poraz pierwszy jelitówke.Stąd panika.

Limerikowo lubi tę wiadomość

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Dzięki za info.Młody ma prawie 4lata i poraz pierwszy jelitówke.Stąd panika.

jak mocno bedzie dawal przodem i tylem to tylko szpital i kroplowka
    oby przeszlo i sam zwalczyl
    ja niestety widzialam na zakaznym porazajace te rotawirusy
    corka dostala na zakaznym tego turbo wirusa, wczesniej miala zwykly niezyt zoladka, 18mcy tez strachu co niemiara, slabla w oczach.goraczka 39 2dni wybila zaraze plus kroplowki
    szpital pomogl 10dni zaliczone

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2019, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrocilam wlasnie od endokrynologa, akurat sie zwolnil termin na luxmed, to pomyslalam, ze podejde i spytam o to TSH itd.
    Babka z tytulem dr n.med. powiedziala, ze jak wczesniej nie bylo problemow z tarczyca (a ja zawsze mialam wynik 1,5-1), to sie w ciazy nie bada nic poza TSH, bo nie ma takiej potrzeby i to bez sensu, bo wynik ft4 jest zupelnie w ciazy niemiarodajny. Dala mi skierowanie tylko na TSH. I teraz troche zglupialam... Wy mowicie, ze badac, lekarz ze to bez sensu?

Na pewno nie chodzi o to, ze ona chciala na mnie zaoszczedzic, bo to luxmed i im koszty wisza, poza tym dala mi skierowanie na badanie usg tarczycy dla swietego spokoju, ktore na pewno jest kosztowniejsze niz ft4. To mam to badac za wlasne pieniadze czy rzeczywiscie nie warto? W sumie z czego Wy wywodzicie, ze trzeba? Bede wdzieczna za szersze wyjasnienie

• Agagusia Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy jest sens badania teraz proga skoro luteinę dostalam - dopochwowa, mowila ze to jedyna o potwierdzonym działaniu na szyjkę. Magnez mowila ze moge brac, ale tez bez badania poziomu nie ma specjalnych wskazań, No-spa ew doraźnie, nie na stałe, lekarka tez mowila ze nie jest fanka No-spy i ze powoli odchodzi od trendu stosowania jej na wszystko, ze pojawia sie co raz wiecej badań. Ciesze sie ze szyjka dluga, ale ciekawe czy tez śluz byl tam wczesniej. Jak ja pytalam to mowila ze albo tak mam, ale moze to byc zwią stun czegos co zaczyna sie dziac. Dobrze ze pojechałam, chociaz wiem na czym stoję. W domu mam nie lezec plackiem, ale polegiwać, a nie latać caly dzien i całkowity zakaz dźwigania.
    O dziwo na izbie nie spotkałam przez te ponad 2 godziny zadnej rodzącej, wiec moze wcale nie tak trudno sie tam dostac do porodu:)

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, odpoczywaj zatem. Dobrze, ze pojechałaś sprawdzić.
    Ja to się w ogóle zastanawiam jak to jest kiedy się macica „stawia” czy tam kurczy. Niby jestem w drugiej ciąży ale jakoś nie ogarniam. Czasem mam takie dziwni uczucie w brzuchu jak my tam miała duży kamień, ale zaraz przechodzi. Zastanawiam się czy to jest to stawianie się macicy czy kozę maluch się jakoś tak wierci.

Ola, mam w koszyku te koszule z doctor nap w kolorze royal blue. Podoba mi się w niej to, ze jest dłuższa z tyłu.

OlaWi, Ania95 lubią tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe ja też tego nie ogarniam :D a uczucie kamienia w brzuchu mam dosyć często. Ciekawe od czego to zależy ;)

Wysłany: 11 marca 2019, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiłam dziś ten balsam z Sylveco, który polecała któraś z Was. Na szybko podoba mi się to, ze jest z pompka, niezbyt gesty ale dość treściwy. Dam znać jak się sprawdza.
    Co do parafiny to ja unikam w codziennej pielęgnacji, ale juz nie raz musiałam się z nią przeprosić, zwłaszcza u synka gdy nic innego nie dawało rady. Na codzień unikam bo się obawiam, ze przez te jej zatykajace właściwości nie przepuszcza innych składników zawartych w kosmetykach. Co innego stosować ja w pielęgnacji dwuetapowej dla stworzenia okluzji, choć moim zdaniem czyste oleje tez spełnia te zadanie. Warto tez pamiętać o tym, ze oleje nie maja działania nawilżającego i paradoksalnie stosowane solo mogą doprowadzić do przesuszenia skory. Dobrze jest je mieszać z jakimś balsamem lub zastosować na balsam właśnie. Sam olej natłuści skore i zapobiegnie utracie wilgoci. Niektórym skorom tyle wystarczy ale niektóre się przesusza.

Baileys, wspomniałaś o pielęgnacji krocza... próbowałam to zrobić w poprzedniej ciąży, ale późno zaczęłam i było mi niewygodnie przez duży brzuch. Podobno to rzeczywiście działa, ale nie wystarczy tych okolic smarować tylko trzeba wykonać masaż żeby te skore faktycznie uelastycznić.

aadd84dc14.png[/url]
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak w ogóle to wczoraj po raz pierwszy maluszek się jakoś tak ułożył, że jedna strona brzucha była twardsza i trochę bardziej podniesiona :D Mogłam sobie go wymacać :D
    Wybaczcie, że tak się tym wszystkim podniecam, ale to mój pierwszy bobas i wszystko co się dzieje z moim brzuchem i wszystko co czuję jest dla mnie takie niesamowite <3

wiki2, plinka89, DrzewkoPomarańczowe, OlaWi, Smerfelinka, Agagusia, joan85, Reniiata, Vampire lubią tę wiadomość

• menka2 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stawianie się macicy to jest właśnie taki "kamień" - twarda się wtedy robi cała - jest to naturalne zjawisko o ile nie pojawia się bardzo często i nie ma innych dolegliwości np. ból. Przy stawianiu nie należy jej "pobudzać" głaskaniem bo to potęguje skurcze

4c3tvfxm6n339zea.png
  • magnolia29 Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2019, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tarczyca

najpierw o normach TSH w ciąży. Temat jest dość żywy w środowisku endokrynologów światowych najnowsze ustalenia mówią że THS w ciąży powinno być w granicach 0,1 do 2,5mIU/l.
    Hormony tarczycy występują w postaci:
    tyroksyny (fT4)
    i trójjodotyroniny (fT3).

TSH nie jest hormonem tarczycy ( jest hormonem produkowanym przez przysadkę mózgową) ale pokazuje nam jak pracuje tarczyca.
    Nasze maleństwa nie wytwarzają same wystarczającej ilości hormonów tarczycy czerpią z naszych zapasów. I jeśli my mamy niedobory to one tym bardziej je mają.

Dlaczego badań FT4 a nie tylko TSH ? Bo TSH nie jest hormonem tarczycowym o czym wyżej i obraz samego tsg nie pokaże jakie mamy zapasy hormonu potrzebnego nam i maleństwu. Co więcej hcg często naśladuje tsh i zaburza wynik badania.

Niedoczynność tarczycy w ciąży skutkować może:
    poronieniem spontanicznym
    porodem przedwczesnym
    urodzeniem martwego dziecka
    stanu przedrzucawkowego,
    rzucawki

Zaleca się by FT$ w ciązy było w górnej granicy normy to jest gwarancja że zasobów z magazyny starczy dla nas i dziecka. W przypadku i obniżonego FT4 lekarz dobiera odpowiednią dawkę jodidu lub innego leku, który niedobory ma uzupełnić i zadbać o lepszą pracę tego gruczołu.
    U kobiety ciężarnej i karmiącej obowiązuje profilaktyka niedoboru jodu - zażywanie 150 ug (mikrogramów) jodu

O niedoczynności u niemowląt jest fajny artykuł

https://parenting.pl/niedoczynnosc-tarczycy-u-niemowlat

Niedobór hormonów tarczycowych w ciąży może przyczynić się do powstania istotnych wad rozwojowych, w szczególności nieprawidłowego rozwoju mózgu. Jednym z najpoważniejszych skutków niedoczynności w ciąży jest tzw. kretynizm tarczycowy, czyli upośledzenie umysłowe o podłożu tarczycowym. W szerszym ujęciu obejmuje upośledzenie psychoruchowe z powodu wrodzonej niedoczynności tarczycy. U kobiet z leczoną niedoczynnością tarczycy nie obserwuje się żadnych zaburzeń rozwojowych u płodu.

Także Dziewczyny dla siebie dla maleństwa warto zrobić TSH i FT4 nawet jeśli nie miałyście przed ciążą żadnych sygnałów że tarczyca może szwankować, bo ciąża to szczególny czas i czasami wszystko wywraca się do góry nogami.

Ta moja przyjaciółka została w trakcie roku zbyta przez 3 różnych lekarzy pediatrę, neurologa i ortopedę. Pediatra z łaską dał skierowanie do neurologa i ortopedy bo twierdził że z dzieckiem jest wszystko ok a mały nie raczkował i nie siadał. W końcu nie zaczął chodzić i stał się bardzo wrażliwy na bodźce. Wylądowali u fizjoterapeuty, który złapał się za głowę. Skierował ich do neurologa i tam się okazało, że napięcie mięśniowe niskie, że zaburzenia integracji sensorycznej no i skierowanie na badania bo to z czegoś musi być i wyszła niedoczynność że hej.
    Mały jest leczony i leki i fizjoterapia i są mega postępy, ale co rodzice przeszli to sobie wyobraźcie i niby lekarzy 3. A przyjaciółka ma niedoczynność tarczycy sporą bo eurytox 100 i 150 i neurolog a potem endokrynolog dziecięcy od razu stwierdzili że zaniedbana diagnostyka po 6-8 tyg życia dziecka.

Klara Wysocka, Niezapominajka5, Myszk@, Kalija, Vampire lubią tę wiadomość

• plinka89 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Wrocilam wlasnie od endokrynologa, akurat sie zwolnil termin na luxmed, to pomyslalam, ze podejde i spytam o to TSH itd.
    Babka z tytulem dr n.med. powiedziala, ze jak wczesniej nie bylo problemow z tarczyca (a ja zawsze mialam wynik 1,5-1), to sie w ciazy nie bada nic poza TSH, bo nie ma takiej potrzeby i to bez sensu, bo wynik ft4 jest zupelnie w ciazy niemiarodajny. Dala mi skierowanie tylko na TSH. I teraz troche zglupialam... Wy mowicie, ze badac, lekarz ze to bez sensu?

Na pewno nie chodzi o to, ze ona chciala na mnie zaoszczedzic, bo to luxmed i im koszty wisza, poza tym dala mi skierowanie na badanie usg tarczycy dla swietego spokoju, ktore na pewno jest kosztowniejsze niz ft4. To mam to badac za wlasne pieniadze czy rzeczywiscie nie warto? W sumie z czego Wy wywodzicie, ze trzeba? Bede wdzieczna za szersze wyjasnienie

Hmmm, no widzisz mi kilku lekarzy endo mowilo, ze ft4 ważniejsze. Tsh podobno moze bardzo skakac w ciazy, ale jak ft4 w gornej granicy to jest dobrze. Ginekolog tez mowi, zeby zrobic ft4, bo jak np jest ok to wg niego nie ma sensu zwiekszac dawki leku aby doprowadzić do magicznej wartosci tsh 1, bo jest ryzyko przegiecia w druga strone.
    Niestety teraz nie wytlumacze tego bardziej naukowo, dla mnie to tez nowy problem, bo właściwie tylko przez wzglad na ciaze mam leczenie, ale na pewno sa dziewczyny ktore sie dłużej lecza i maja wieksza wiedze

kayama lubi tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    Ja mam niedoczynnosc i hashi i tsh badam co 6 tyg, chodzę do endo. Gin prowadzący tylko kontroluje czy badałam ostatnio i czy endo ma to pod kontrola.
    Co do badania szyjki przezpochwowo podczas usg połówkowego to wydaje mi się, ze to jest obowiązkowy element tego badania. Upominajcie sie o to.
    A Ciebie Kubik badał na polowkowym przezpochwowo? Kurczę mnie zbadał tylko przez brzuch. Wydawało mi sie, że wystarczy...

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    Aga, odpoczywaj zatem. Dobrze, ze pojechałaś sprawdzić.
    Ja to się w ogóle zastanawiam jak to jest kiedy się macica „stawia” czy tam kurczy. Niby jestem w drugiej ciąży ale jakoś nie ogarniam. Czasem mam takie dziwni uczucie w brzuchu jak my tam miała duży kamień, ale zaraz przechodzi. Zastanawiam się czy to jest to stawianie się macicy czy kozę maluch się jakoś tak wierci

Ja właśnie tez, druga ciąża i zastanawiam sie o co chodzi z tymi skurczami.
    Czasem tez mnie cos pobolewa ale bardziej jak lekki okres i zakluje mocniej, ale potem zwykle czuje kopniaki na dole wiec obstawiam, ze to maluch gdzieś ugniata...
    Ja to sie boję, zeby czegos nie przeoczyc, bo mam wysoki próg bólu, dlatego zwracam uwagę na wszystko!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2019, 18:08

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga a w tej szyjce to nie powinien właśnie być czop śluzowy?

Ja nigdy z tarczycą problemów nie miałam ale co jakiś czas robie sobie TSH i ft4 , nawet często sama dorzucam do zlecanych przez lekarza badań. Dzisiaj dodatkowo dorzucilam sobie jeszcze IgM na Toxo co by wykluczyć jakieś świeże zarażenia. Hehe mam nadzieje że nie dostane kiedyś ochrzanu za samowolkę ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2019, 18:13

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK

Wysłany: 11 marca 2019, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    A Ciebie Kubik badał na polowkowym przezpochwowo? Kurczę mnie zbadał tylko przez brzuch. Wydawało mi sie, że wystarczy...

Tak, zbadał szyjkę przezpochwowo.

wiki2 lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 11 marca 2019, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    Ja właśnie tez, druga ciąża i zastanawiam sie o co chodzi z tymi skurczami.
    Czasem tez mnie cos pobolewa ale bardziej jak lekki okres i zakluje mocniej, ale potem zwykle czuje kopniaki na dole wiec obstawiam, ze to maluch gdzieś ugniata...
    Ja to sie boję, zeby czegos nie przeoczyc, bo mam wysoki próg bólu, dlatego zwracam uwagę na wszystko!

No ja właśnie tez się boje, ze coś przeocze. To stawianie się u mnie nie jest częste, zazwyczaj jak się zmecze czymś. Szyjka na szczęście długa.

aadd84dc14.png[/url]
‹‹ 421 422 423 424 425 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ