X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Niestety, umowa przedłużana jest tylko do dnia porodu. Potem jest wypłacane tzw. kosiniakowe, czyli 1000zl.

Hej dziewczyny :) przepraszam za wtrącenie do wątku :)
    gratuluję i 3mam za Was kciuki - czerwcówka 2019

Przepraszam, że teraz ja się wtrąca, ale koleżanka wprowadza w błąd. Umowa na czas określony musi zostać przedłużona do dnia porodu. Od tego momentu wypłacany jest zasiłek macierzyński. Składki były odprowadzane do ZUS więc przysługuje Ci nawet po wypowiedzeniu zasiłek macierzyński naliczany z 12 ostatnich wypłat. Opłaci to ZUS a nie pracodawca, więc jemu to wisi. Jakbyście miały jakieś niejasności co do prawa pracy matek polecam stonke [url] http://matkaprawnik.pl/umowa-na-czas-okreslony-a-ciaza/[/url] sama z niej czerpała wiedzę.
    Pozdrawiam sierpniowka 2018.

Malinowa Panienka, wiki2, OlaWi, smeg lubią tę wiadomość

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    hej dziewczyny. na razie zaglądam nieśmiało.. ale mam pytanie zwłaszcza do tych z was, które mają doświadczenie w temacie. jak było z waszymi objawami? ja przez tydzień miała takie całkiem konkretne - bolały mnie cycuchy i muliło mnie, z przerwami ale jednak codziennie, plus senność. a dzisiaj wstałam i nic nie czuje, i mam więcej energii niż dotychczas. ogólnie pewnie powinnam się cieszyć z dobrego samopoczucia, ale wiecie jak to jest, od razu pomyślałam ze coś jest nie tak :( zwłaszcza kiedy tak długo się czeka..
    Czy możecie podzielić się jak to u was bylo i jest? czy objawy pojawiały się i znikały i wszystko było ok?
    Ja też na samym poczatku bylam dużo bardziej senna, od jakiegos tygodnia mam juz troche wiecej energii... Piersi od poczatku mialam i mam obrzmiale ale na pcozatku byly bardziej bolesne, teraz mniej. Ogólnie dobrze sie czuję, mam mało uciążliwych objawów. Myślę ze to zalezy od organizmu amoze juz nasze sie troche przyzwyczaily i stąd lepsze samopoczucie? :)

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Malinka7 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    my tez w sierpniu braliśmy slub, z tym ze ostatniego, a termin mamy na 1 :D

My braliśmy 08.08, może bobas się wstrzeli w termin

3jgxdqk3vzuxur4g.png
  • werni Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzydziecha właśnie widziałam Twój wpis wcześniej :) a co do usg ginka kazała mi teraz przyjść, wiem ze nic nie zobaczę ale przynajmniej zobaczy czy wszystko ok. U mnie trochę inaczej bo jestem na smieciowce ale oplacam chorobowe itd.

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    magnez wchłania sie przez skórę, nie wiem czy lepiej, z tym, że musi byc jego odpowiednio wysokie stężenie, wody m.in z wysoką zawartością magnezu są stosowane w kapielach leczniczych np. W sanatoriach

Aha rozumiem, że robilas badania w tym kierunku? Czytalas publikacje naukowe? Jak substancja hydrofilowa pokonuje bariere skórną...? Toż to byłoby osiagniecie na nobla.A może Jerzy Zieba tak twierdzi? Tutaj prosto wyjaśnione dlaczego to bzdura:

http://aptekamalegoczlowieka.blogspot.com/2016/07/czowiek-nie-gabka-czyli-krytycznym.html?m=1

smeg lubi tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Aha rozumiem, że robilas badania w tym kierunku? Czytalas publikacje naukowe? Jak substancja hydrofilowa pokonuje bariere skórną...? Toż to byłoby osiagniecie na nobla.A może Jerzy Zieba tak twierdzi? Tutaj prosto wyjaśnione dlaczego to bzdura:

http://aptekamalegoczlowieka.blogspot.com/2016/07/czowiek-nie-gabka-czyli-krytycznym.html?m=1

Tak czytalam publikacje naukowe oraz popularnonaukowe dotyczące ogółu mikroelementów rozpyszczonych w wodach mineralnych. Substancje w formie jonowej sa ogólnie lepiej przyswajalne przez organizm czyli np. Mg przyswaja sie lepiej z Muszynianki niz polykany z tablety, dodatkowo jest on tam pochodzenia naturalnego. Nie wiem dokładnie w jakim stopniu Mg wchłonie sie przez skórę i nie twierdzę, że lepiej niż drogą pokarmowa, ale nasza skóra nie jest strukturą nieprzepuszczalna i istnieje coś takiego jak osmoza. To tak w skrócie, jak kogoś interesuje temat to niech zglebia dalej na własną rękę, nikt nikogo nie zmusza do kąpieli w wodach wysoko zmineralizowanych ani do kąpieli w chlorku magnezu :)
    Pani blogerka widze, ze nie podaje źródeł do fachowej literatury, więc tez pozwolę sobie je pominąć.

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    Tak czytalam publikacje naukowe oraz popularnonaukowe dotyczące ogółu mikroelementów rozpyszczonych w wodach mineralnych. Substancje w formie jonowej sa ogólnie lepiej przyswajalne przez organizm czyli np. Mg przyswaja sie lepiej z Muszynianki niz polykany z tablety, dodatkowo jest on tam pochodzenia naturalnego. Nie wiem dokładnie w jakim stopniu Mg wchłonie sie przez skórę i nie twierdzę, że lepiej niż drogą pokarmowa, ale nasza skóra nie jest strukturą nieprzepuszczalna i istnieje coś takiego jak osmoza. To tak w skrócie, jak kogoś interesuje temat to niech zglebia dalej na własną rękę, nikt nikogo nie zmusza do kąpieli w wodach wysoko zmineralizowanych ani do kąpieli w chlorku magnezu :)
    Pani blogerka widze, ze nie podaje źródeł do fachowej literatury, więc tez pozwolę sobie je pominąć.

Blogerką bym siebie nie nazwała. Co do nieprzepuszczalności warstwy rogowej naskórka źródeł nie potrzeba, bo to wiedza z poziomu szkoły podstawowej. Co do osmozy to widzę, że cos faktycznie dzwoni, ale raczej nie w tym kościele (należałoby zacząć od spr definicji). Chętnie podyskutuję na priv, aby nie zaśmiecać dziewczynom wątku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2018, 16:07

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• Usiasia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Wiem ze część z Was jest po różnych przejściach może któraś z Was miała podobną sytuację do mnie...
    Ogolnie od jakiegoś tygodnia źle się czuję, ciągle bym spała jest mi niedobrze, czasem pojawiają się wymioty. Ale mimo brania duphastonu pojawiają się u mnie ciagle te brązowe upławy. Raz jest ich więcej raz mniej. Ze 2razy coś pojawiło się na wkładce...
    Byłam po krwawieniu u gina mówił ze nie doszło do poronienia zagrażającego ale nie mogę przestać myśleć od czego te upławy... Może któraś z Was miała podobnie?

19Biedroneczka91 lubi tę wiadomość

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz przechodzę podobną historie takie galaretowarmte coś o lekkim brązowym kolorze że mnie wychodzi beta rośnie byłam w nocy na izbie w usg pęcherzyk widoczny i lekarz odesłał do domu też się boję o dziecko staram się już 1.5 roku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2018, 16:56

Usiasia lubi tę wiadomość

27a73b5519.png
  • Malinowa Panienka Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia wrote:
    Hej dziewczyny. Wiem ze część z Was jest po różnych przejściach może któraś z Was miała podobną sytuację do mnie...
    Ogolnie od jakiegoś tygodnia źle się czuję, ciągle bym spała jest mi niedobrze, czasem pojawiają się wymioty. Ale mimo brania duphastonu pojawiają się u mnie ciagle te brązowe upławy. Raz jest ich więcej raz mniej. Ze 2razy coś pojawiło się na wkładce...
    Byłam po krwawieniu u gina mówił ze nie doszło do poronienia zagrażającego ale nie mogę przestać myśleć od czego te upławy... Może któraś z Was miała podobnie?

wysłałam Ci zaproszenie ;)

Usiasia lubi tę wiadomość

[*] Jagoda 18.03.2014
    [*] Antosia 13.01.2019

Mutacja V Leiden hetero (acard 150mg.,heparyna 0,6ml.)
    MTHFR 1298A>C hetero
    Niedoczynność tarczycy Euthyrox N 150
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    werni wrote:
    Trzydziecha właśnie widziałam Twój wpis wcześniej :) a co do usg ginka kazała mi teraz przyjść, wiem ze nic nie zobaczę ale przynajmniej zobaczy czy wszystko ok. U mnie trochę inaczej bo jestem na smieciowce ale oplacam chorobowe itd.

Daj znac koniecznie po wizycie :)

werni lubi tę wiadomość

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png

Wysłany: 16 grudnia 2018, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny naciągnęłam sobie coś w plecach - odcinek krzyżowy lewa strona. Czy mogę smarować to jakimś Voltarenem w maści? Nie mam kogo zapytać :(

[*] Jagoda 18.03.2014
    [*] Antosia 13.01.2019

MTHFR 1298A>C hetero
  • 19Biedroneczka91 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia wrote:
    Nie chciałam polubic tylko zacytowac. Sorki. Jak doszlo do krwawienia, to plamienie jest zupelnie normalnie, ja krwawilam 3 dni, pozniej plamilam dwa tygodnie. Z synkiem wszystko ok:)

w4sq9jcgmw79sv3t.png
    yf3b3vt.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    19Biedroneczka91 wrote:
    Nie chciałam polubic tylko zacytowac. Sorki. Jak doszlo do krwawienia, to plamienie jest zupelnie normalnie, ja krwawilam 3 dni, pozniej plamilam dwa tygodnie. Z synkiem wszystko ok:)
    Martwi mnie to że się tak strasznie źle czuję ale to widocznie od rosnącej bety. Bo myślałam że może coś nie tak i dlatego. Zjadłam 1/2 banana i właśnie umieram. Właśnie chciałam sprawdzić wczorajsze wyniki i się okazało że babeczka nie dała mi kartki z kodem w Synevo :/

Myślałam że dzisiaj ogarnę trochę w domu ale 2h porobiłam i teraz pół dnia śpię badź modlę się do miski :(

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Blogerką bym siebie nie nazwała. Co do nieprzepuszczalności warstwy rogowej naskórka źródeł nie potrzeba, bo to wiedza z poziomu szkoły podstawowej. Co do osmozy to widzę, że cos faktycznie dzwoni, ale raczej nie w tym kościele (należałoby zacząć od spr definicji). Chętnie podyskutuję na priv, aby nie zaśmiecać dziewczynom wątku.

Jesli chodzi o blogerke to mialam na myśli blog i artykuł, ktory podalas w linku. Jasne, można podyskutować na innym wątku!

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    Jesli chodzi o blogerke to mialam na myśli blog i artykuł, ktory podalas w linku. Jasne, można podyskutować na innym wątku!

Nie no sorry- może trochę zbyt opryskliwie zareagowalam na Twój post. Jestem trochę przewrażliwiona na temat różnych "altmedowskich teorii", bo na co dzień jestem wykladowca na uniwersytecie medycznym i muszę je obalać między innymi u moich studentów. Myślę, że to nie jest miejsce na takie dyskusje. Jesteśmy tutaj, aby się wspierać w okresie ciąży a nie przekrzykiwac na argumenty ;).
    Niemniej jednak, gdyby była taka potrzeba- służę fachową literaturà na w/w temat ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2018, 19:13

plinka89, Domi_tur, smeg lubią tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

Wysłany: 16 grudnia 2018, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra pierwszy płacz zaliczyłam!

Córka mojej koleżanki ma 2 lata i uczyła się jeździć dziś na nartach. I jej widok tak mnie wzruszył, że się poryczałam!

Anhydra, plinka89, OlaWi, smeg lubią tę wiadomość

[*] Jagoda 18.03.2014
    [*] Antosia 13.01.2019

MTHFR 1298A>C hetero
  • werni Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzydziecha wrote:
    Daj znac koniecznie po wizycie :)

Dam dam :)

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Nie no sorry- może trochę zbyt opryskliwie zareagowalam na Twój post. Jestem trochę przewrażliwiona na temat różnych "altmedowskich teorii", bo na co dzień jestem wykladowca na uniwersytecie medycznym i muszę je obalać między innymi u moich studentów. Myślę, że to nie jest miejsce na takie dyskusje. Jesteśmy tutaj, aby się wspierać w okresie ciąży a nie przekrzykiwac na argumenty ;).
    Niemniej jednak, gdyby była taka potrzeba- służę fachową literaturà na w/w temat ;)

Jasne rozumiem, tez mam do czynienia z branżą naukową w dziedzinie chemii i z racji tego denerwuje mnie jak ktos twierdzi, że coś jest tylko czarne albo białe, wiem ile badań jest potrzebnych aby potwierdzić/obalić jakas teorie.
    I btw nie jestem z wyznawców niejakiego Zieby ;)

3jgx3e3kie55f15r.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny PEACE! :-) Kobiety mają to do siebie, że każda ma rację! :-)

Nie udało mi się kupić tych kropli na nudności, ale mój nowy patent, zjeść połowę mniej, tak żeby się nie najeść sprawdza się. obyło się bez przytulasów... (ale dzień się jeszcze nie skończył)

f2w3rjjgiz6fnyna.png
‹‹ 43 44 45 46 47 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ