X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • werni Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadal chłopak u mnie :) zdrowy waży 284g :) czasami się przekrecal ale udało się zmierzyć ładnie bije serduszko, wszystkie parametry ok :)

kayama, Domi_tur, Smerfelinka, Chimera, Anhydra, Frida91, Niebieska Gwiazda, IGA.G, Ania95, Sylvka, Agagusia, Bobby29, wiki2, Marcelina85, baileys, emi2016, Kalija, natty85, Klara Wysocka, AnaKwiat, OlaWi, zielonooka7, Vampire, DrzewkoPomarańczowe, Larissa90, trzydziecha lubią tę wiadomość

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • kayama Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvka wrote:
    Jestem tylko na diecie, nie mam insuliny. W poniedziałek mam wizytę zobaczymy co powie :)

Dziewczyny z innej beczki od 5 dni boli mnie żołądek wczoraj wypiłam napar z siemienia, jak leżę mam też zgagę. Sądzę, że to mały naciska na jelita i żołądek? Już nie wiem jak sobie pomóc, czuję jedną wielką niestrawność a przecież nie jem nic takiego bo mam dietę...nie mam ochoty przez to wszystko. No ale trzeba po później te ketony wychodzą.

Sylvka współczuję ja mam kłopoty z żołądkiem od miesiąca. Wydaje mi się że to działanie hormonów ciążowych, może u niektórych powodują takie komplikacje. Ja przed ciążą nie mialam żadnych takich problemów. Pij siemię ono łagodzi i leczy, ja pije szklankę w ciągu dnia popijam co jakus czas, a na noc sobie robię druga szklankę bo budzę się że ssaniem i też pomaga. Ja po 2 dniach odczulam ogromną ulgę. Nic innego za bardzo nie można :/ Mozna jeszcze pić rumianek też łagodzi. Co do zgagi to można Renni, poza tym nie kłaść się z godzine po jedzeniu. Spać na wysokich poduszkach. Dziecko i macica są chyba jeszcze za małe aby ucuskac ale narządy w brzuchu są poprzesuwane może to powoduje niestrawność. I wysoki progesteron. U mnie dieta też nie ma znaczenia, przy ryżu i herbacie miałam to samo i zaczęłam jeść normalnie. Unikam tylko ostrych przypraw.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 16:46

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • werni Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kayama ja to mieszkam niedaleko CH Targówek ale mamy juz cały dzień zaplanowany z moim :)

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie mam takie trochę błędne koło. Jak nie zjem zaraz przed spaniem, to mnie budzi głód. Jak zjem przed spaniem, to nie mogę zasnąć skuli zgagi i potem śpię na siedząco.
    Na szczęście w ciągu dnia nie mam większych problemów z jedzeniem. Wciągnęłam własnie na obiad taką ala carbonare...mmmm

• plinka89 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chimera wrote:
    Malujemy dziecinny, nie wiem jakie będą efekty, bo póki co żadnych mebli nie mamy. Chciałabym też resztę mieszkania odświeżyć. Mamy układ salon/kuchnia/przedpokój dosyć otwarty (wnęki drzwiowe bez framug i drzwi) i jak malować, to trzeba wszystko razem. Malowaliśmy 3 lata temu jak się wprowadziliśmy i widać w salonie i kuchni, że są pobrudzone ściany. Mąż twierdzi, że pomalujemy jak dziecko przestanie brudzić...to chyba nie chce malować przez następnych 10 ;) ;)

Ja nie moge przekonac meza o konieczności przemalowania salonu, przytacza taki sam argument. Prawda taka, ze nasze dziecko poki co, a juz ma 2 lata, szkod nam wiele nie porobilo. To raczej sami poobijalismy tynk wnoszac np. meble lub obcierajac bujanym fotelem...
    Rozumiem, ze mu sie nie chce, bo niedawno skonczylismy dopieszczac pietro. Niestety w domu wiecznie robota... Ja i tak naciskam, bo chce w tym roku jak nie przemalowany salon to przerobiony taras : D

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Sylvka Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Sylvka współczuję ja mam kłopoty z żołądkiem od miesiąca. Wydaje mi się że to działanie hormonów ciążowych, może u niektórych powodują takie komplikacje. Ja przed ciążą nie mialam żadnych takich problemów. Pij siemię ono łagodzi i leczy, ja pije szklankę w ciągu dnia popijam co jakus czas, a na noc sobie robię druga szklankę bo budzę się że ssaniem i też pomaga. Ja po 2 dniach odczulam ogromną ulgę. Nic innego za bardzo nie można :/ Mozna jeszcze pić rumianek też łagodzi. Co do zgagi to można Renni, poza tym nie kłaść się z godzine po jedzeniu. Spać na wysokich poduszkach. Dziecko i macica są chyba jeszcze za małe aby ucuskac ale narządy w brzuchu są poprzesuwane może to powoduje niestrawność. I wysoki progesteron. U mnie dieta też nie ma znaczenia, przy ryżu i herbacie miałam to samo i zaczęłam jeść normalnie. Unikam tylko ostrych przypraw.

Tak właśnie sobie też myślę, że narządy są poprzesuwane... dyskomfort okropny. Jak się położe nawet nie czuję, ale wtedy odzywa się zgaga i refluks, to takie błędne koło. Wcześniej było ok, tak naprawdę dopiero od poniedziałku mam problem z tym żołądkiem, niby to niestrawność, niby nie wiadomo co i skąd...
    O rumianku właśnie nie pomyślałam...mięta niestety odpada przez zgagę.
    Dziękuję każda rada jest cenna.

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• natty85 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja krzywa 86,188,107 Drugi za.wysoki.choc sa dwie szkoly. Niektórzy mówią ze liczy sie po.2h. Tak czy siak i tak o niebo lepiej niz w 1 ciazy tam.mialam ponad 200 ;)

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E_linka2 wrote:
    Mi kadrowa sprawdzała, że wystarczy 30 kilka dni - więc ok. miesiąc - wtedy się przelicza za ostatnie 12 miesięcy, a te miesiące w których cię nie było, traktują jakbyś była w pracy.

Tu jest ten artykuł, o który mi chodzi...
    "Zgodnie z art. 43 ustawy zasiłkowej, podstawy wymiaru zasiłku nie ustala się na nowo, jeżeli między okresami pobierania zasiłków zarówno tego samego rodzaju, jak i innego rodzaju nie było przerwy albo przerwa była krótsza niż 3 miesiące kalendarzowe"

Ogólnie takie przeliczanie (albo powrót po L4 na koniec ciąży do pracy) ma sens, jeśli ktoś dostaje w tym czasie premię albo w tym czasie dostał podwyżkę... jesli wynagrodzwnie przed pójściem na L4 nie zmienilo się, to nie widzę za bardzo sensu wracać na chwilę. Różnicy w zasiłku nie będzie... Chyba że czegoś nie rozumiem ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 17:54

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu jest dobrze wytłumaczone:

https://e-prawopracy.pl/art-43-ustawy-zasilkowej/

1usa3e5e2lf96jem.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2019, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w Kappahlu / Newbie jest promka na rzeczy dla dzieciaczkow, ajjj, jakie sa cuda <3 Weszlam oczywiscie tylko popatrzec, a wyszlam z 3 kompletami i 4 pajacami ;-)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c81eec7103b5.jpg

Klara Wysocka, Ania95, Smerfelinka, Chimera, Sylvka, Camelia, OlaWi lubią tę wiadomość

• kayama Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chimera wrote:
    Ja właśnie mam takie trochę błędne koło. Jak nie zjem zaraz przed spaniem, to mnie budzi głód. Jak zjem przed spaniem, to nie mogę zasnąć skuli zgagi i potem śpię na siedząco.
    Na szczęście w ciągu dnia nie mam większych problemów z jedzeniem. Wciągnęłam własnie na obiad taką ala carbonare...mmmm

Mnie nie budzi głód jak zjem o 24 :) a to niezdrowo. Na zgage pije mleko i nie jest zle. W ciągu dnia daje rade ale jak jestem mocno głodna to mnie mdli.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    Tu jest ten artykuł, o który mi chodzi...
    "Zgodnie z art. 43 ustawy zasiłkowej, podstawy wymiaru zasiłku nie ustala się na nowo, jeżeli między okresami pobierania zasiłków zarówno tego samego rodzaju, jak i innego rodzaju nie było przerwy albo przerwa była krótsza niż 3 miesiące kalendarzowe"

Ogólnie takie przeliczanie (albo powrót po L4 na koniec ciąży do pracy) ma sens, jeśli ktoś dostaje w tym czasie premię albo w tym czasie dostał podwyżkę... jesli wynagrodzwnie przed pójściem na L4 nie zmienilo się, to nie widzę za bardzo sensu wracać na chwilę. Różnicy w zasiłku nie będzie... Chyba że czegoś nie rozumiem ;-)

Ale u mnie zupełnie o coś innego chodzi. Dotąd pracowałam na działalności a przechodzę na umowę o pracę. Wtedy wszystko się liczy z umowy a nie działalności i to są zupełnie inne kwoty. Bo na działalności niestety nie liczą się zarobki ale wysokość składek.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Ale u mnie zupełnie o coś innego chodzi. Dotąd pracowałam na działalności a przechodzę na umowę o pracę. Wtedy wszystko się liczy z umowy a nie działalności i to są zupełnie inne kwoty. Bo na działalności niestety nie liczą się zarobki ale wysokość składek.
    Aaaa. Teraz rozumiem ;-)

1usa3e5e2lf96jem.png

• Bobby29 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja podobnie jak niektóre z was ostatnio mam mega niestrawność, muszę coś zjeść na noc żeby nie ssało ale nawet jak wypije kefir czy jogurt to w nocy mam wzdęcie (owoce czy inne podobnie) a nic cięższego nie chce jeść bo już w ogóle nie będę mogła spać. W ciągu dnia jest różnie, ale wzdęcia i ból żołądka pojawia się regularnie :/ spróbuję pić rumianek.. ale jak macie jeszcze inne sposoby to chętnie się dowiem. Siemię piję.

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja w poprzedniej ciąży miałam wzdęcia i zaparcia, bardzo pomagały mi śliwki i kompot z suszu :) niestety jelita mają coraz mniej miejsca, więc i ich działanie się spowalnia

Bobby29 lubi tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w tej ciąży jak na razie nie mam objawów niepożądanych :) z Anielką okropnie wspominam ból żeber w 7 miesiącu, żadna pozycja nie przynosiła ulgi, z czasem jakoś przeszło. pobolewały mnie też wtedy biodra, jak byłam długo na nogach

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marimiko jak to czytasz to proszę o uzupełnienie pierwszej strony bo gapa jestem i dopiero ogarnęłam 😃
    Tp 19.08 I płeć: dziewczynka :)

wiki2 lubi tę wiadomość

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • PaniHa Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Dziewczyny, w Kappahlu / Newbie jest promka na rzeczy dla dzieciaczkow, ajjj, jakie sa cuda <3 Weszlam oczywiscie tylko popatrzec, a wyszlam z 3 kompletami i 4 pajacami ;-)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c81eec7103b5.jpg
    Ale cudowności ❤️ jakie mniej więcej ceny?

Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
    Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za wszystkie rady :)
    Glukoza kupiona i jutro z rana walczę :)
    Mam jeszcze jedno pytanie- dziewczyny leczace się, bralyście przed badaniem eutyrox? Mam dylemat.
    Teoretycznie lek na tarczyce, ale podobno zawiera laktoze, więc raczej chyba nie powinno się go brać, nie?
    Poza tym wyczytałam,że powinno się wstrzymać z przyjęciem wszystkich regularnie przyjmowanych leków.

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • kayama Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    Dziewczyny ja podobnie jak niektóre z was ostatnio mam mega niestrawność, muszę coś zjeść na noc żeby nie ssało ale nawet jak wypije kefir czy jogurt to w nocy mam wzdęcie (owoce czy inne podobnie) a nic cięższego nie chce jeść bo już w ogóle nie będę mogła spać. W ciągu dnia jest różnie, ale wzdęcia i ból żołądka pojawia się regularnie :/ spróbuję pić rumianek.. ale jak macie jeszcze inne sposoby to chętnie się dowiem. Siemię piję.

Ja na wielki głód w nocy jem banany, są delikatne i dobre na żołądek. Zawsze sobie kładę na szafce jednego.

Bobby29 lubi tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png
‹‹ 503 504 505 506 507 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ