X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • PaniHa Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    A nie masz podanych norm przy swoich wybikach?
    Mi sie wydaje, ze 3 wynik powinien byc nizszy niz 2
    Normy są podane ale tylko dla 1 i 3 wyniku.
    Z tego co czytałam na necie to taka kolejność też jest ok, ważne że nie przekracza normy. Upewnię się na wizycie u lekarza :)

Misi@, plinka89 lubią tę wiadomość

Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
    Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co to znaczy mieć wilczy apetyt?
    Ja już wiem ...od dwóch dni jestem bardziej glodna po jedzeniu niż przed :O
    Dziwne uczucie, ale tak jestem głodna po. Rozsądek mówi zjadłaś przecież 4 ziemniaki mięso i buraki To NIEMOŻLIWE żeby teraz poczuć głód!!??? Czy Wy też tak macie? Nie wiem co robic. Gin się uśmiechnął i powiedział, że czasem w ciazy tak się dzieje...Ale mnie to "dzianie się " przeraża:/ nie chce woecej zjesc bo i tak jem wiecej niz przed ciaza :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2019, 23:23

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plinka ma rację, na tym etapie już nie bierze się pod uwagę wagi dziecka do zmiany daty porodu, bo każde przybiera indywidualnie, moje wagowo jest tydzień w plecy, ale trzymam się wersji planowego porodu :)

Misi@, chyba przeżywam ostatnio taki stan, zjedzenie czegokolwiek wzmaga apetyt więc siedzę i jem 😂

OlaWi lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    Dziewczyny przyszedł dziś polecany tu laktator z Ali oraz dwie pary bodziakow (wypatrzone przeze mnie i zamówione na podstawie feedbackow). Jestem zachwycona i tym i tym :) co do laktatora wygląda porządnie. Jeszcze nie wiem jak go testować i jak się do niego zabrać 😂 Bodziaki jakościowo super.

35b206c34eaf969fmed.jpg

1046fe2432b8d5c7med.jpg

1d8f4ae59629a6bamed.jpg
    Napiszcie koniecznie jak uruchomicie laktatory. Zastanawiam się ciągle,czy go nie kupić :) Wasze opinie będą kluczowe.
    Jest bardzo tani i dlatego boję się,że może się nie sprawdzić :)
    Jakby okazał się ok, to cena naprawdę korzystna.

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój jeszcze nie dotarł... Utknął gdzieś w sortowni 7.04... no nic. czas jeszcze jest :-)

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez jestem go ciekawa, wyglada na prawde fajnie!! I szybko dotarl :)

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi wrote:
    Czyli jeśli u mnie 23+6 mój dzidziol 860 g to jest za duży? To źle? Lekarz mówił, że jest duży, ale że w moim przypadku tak może być i potem trochę zwolni. Mam się martwić ?
    nie ma się czym martwić, moja też na każdym usg o 10-14 dni starsza. a na pewno nie jest. Anielka też była duza na usg :)

OlaWi lubi tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    Tak jest? Naprawdę? Nikt o tym głośno nie mówi..
    Tak nie powinno być.. konsylium decyduje,czy krew może być użyta,czy dalej macie ja bankowac? Czy bardziej na zasadzie, czy może pomóc, czy np. jest jej za mało?
    z tego co pamiętam oceniają na ile pomoże. ale wg mnie rodzice powinni podjąć ostateczną decyzję. w końcu nasza krew i nasza kasa. nie wiem jak jest teraz. to mowili nam po szkoleniu w 2016 r

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misi@ wrote:
    Wiecie co to znaczy mieć wilczy apetyt?
    Ja już wiem ...od dwóch dni jestem bardziej glodna po jedzeniu niż przed :O
    Dziwne uczucie, ale tak jestem głodna po. Rozsądek mówi zjadłaś przecież 4 ziemniaki mięso i buraki To NIEMOŻLIWE żeby teraz poczuć głód!!??? Czy Wy też tak macie? Nie wiem co robic. Gin się uśmiechnął i powiedział, że czasem w ciazy tak się dzieje...Ale mnie to "dzianie się " przeraża:/ nie chce woecej zjesc bo i tak jem wiecej niz przed ciaza :(
    ja miałam taki po porodzie przy kp, mogłam jeść non stop...tak z miesiąc czy dwa to trwało... jak w nocy Anielka się budziła na cyca, ja szłam do kuchni i jadłam. chciałabym teraz tego uniknąć i szybciej wrócić do wagi

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Ola myślę, że nie masz czym się martwić :) waga dziecka to też predyspozycje genetyczne, u nas rodzą się mniejsze dzieci, u mojej przyjaciółki każde z trójki ponad 4kg :) często jest tak, że przed porodem dzieci wyrównują się wagowo. maluszki nadrabiają a te większe stopują :)
    Miałaś już krzywą cukrową?

Mialam. Pierwszy raz w życiu zakończona sukcesem. Ale musiałam się położyć po pół godziny przy otwartym oknie na kozetce, bo zrobiło mi się kiepsko. I tak przeleżałam do końca ☺️

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na glukozie jest napisane tak:
    Prawidłowa glikemia na czczo 70-99
    Nieprawidłowa na czczo 100-125
    Wskazanie go testu ogtt cukrzyca powyżej 125

I potem dopiero przy wyniku po 2 h:
    <140 prawidłowa tolerancja
    140-199 nieprawidłowa tolerancja
    Od 200 cukrzyca

Ja miałam wynik 76 - 165 - 105 i gin powiedział, że prawidłowy.

Gdzieś na necie widziałam normy na 3 wyniki jak znajdę to wrzucę.

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krzywa cukrowa – normy

Poziom cukru na czczo – mniej niż 92 mg/dl;

Poziom cukru po 60 minutach od wykonania testu – poniżej 180 mg/dl;

Poziom cukru po 120 minutach od wykonania testu – poniżej 140 mg/dl.

Takie normy jeszcze znalazłam, ale widzę że początkowa jest niższa niż wszędzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2019, 08:31

wiki2 lubi tę wiadomość

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olka, dziękuję że pytasz.
    U mnie bez zmian- szyjka nadal ok 2.8-3 cm bez rozwarcia. Czekam teraz jeszcze na wyniki parwowirusa. W najgorszym przypadku, przy potwierdzeniu zakażenia, trzeba będzie Małemu przetoczyć krew do pępowiny 😔
    Wczoraj byłam załamana, ale postanowiłam odłożyć lamenty na potwierdzenie diagnozy.

Co do wagi Maluchów- to zwróćcie uwagę, że jest to tylko szacunek, określany na podstawie pomiarów (obwodow) główki, jamy brzusznej i dł kości udowej... leżę tutaj z Dziewczynami, które mają zaplanowane porody i wychodzi, że te szacowane wagi dzieci, po porodach i dokladnym zważeniu, bardzo często nie są super dokładne. Poza tym przy wyniku pomiaru wagi Bobo z usg zazwyczaj są podane widełki dotyczące ryzyka błędu, który na tym etapie może wynosić nawet 150-100g. Wydaje mi się, że najważniejszy jest tutaj systematyczny przyrost, który wyklucza hipotrofie płodu. ..a to w ktorym percentylu jest dziecko to taka ocena obarczone jednak jeszcze sporą niedokladnoscią- bo np.nasze Bobo może być bardziej długie niż szerokie i wtedy na logikę te obwody imponujące nie będą a ważyć w rzeczywistosci może sporo...i na odwrót oczywiście ;)
    Mój Mały w piatek w 25 tc ważył według usg 840 g, wiec niby też z tych większych, chociaż w obliczu moich perturbacji ciążowych to lepiej, aby jednak Dziecko ważyło więcej niż mniej.

Co do tych Okruszkow urodzonych w 24 tc- to nadal dzielnie walczą. Chociaż lekarz uprzedzal, że sytuacja jest bardzo dynamiczna i zmienia sięniekiedy z godziny na godzinę. Ich mama wyszła wczoraj do domu ❤.

Ania95, plinka89 lubią tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glikemia na czczo w ciąży powinna być do 92. Ta norma do 99 czy do 100 to chyba dla "normalnych" ludzi :P
    Też mi się wydaje że ta waga z usg to tylko szacunki bo często przy porodzie nawet do 900g jest różnicy.

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra - tak trzymaj. Zreszta ta transfuzja to chyba tylko w przypadku postępującego obrzęku, nie? Trzymam kciuki za Wasz ujemny wynik. A jest w planie jeszcze jakies usg na dniach zeby zerknac jak sie sprawa ma aktualnie?

Ja na krzywej - chyba pierwszy kryzys minął, sukces - nie zwymiotowałam. Drugi kryzys przyjdzie jak wstanę na pobranie, juz to wiem:( Mam dla siebie leżankę w pustym gabinecie, wiec o tyle mi łatwiej. Wybieram włóczkę na kocyk, moze jak zajmę czyms mysli to czas szybciej zleci.

OlaWi, Anhydra lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Olka, dziękuję że pytasz.
    U mnie bez zmian- szyjka nadal ok 2.8-3 cm bez rozwarcia. Czekam teraz jeszcze na wyniki parwowirusa. W najgorszym przypadku, przy potwierdzeniu zakażenia, trzeba będzie Małemu przetoczyć krew do pępowiny 😔
    Wczoraj byłam załamana, ale postanowiłam odłożyć lamenty na potwierdzenie diagnozy.

Co do wagi Maluchów- to zwróćcie uwagę, że jest to tylko szacunek, określany na podstawie pomiarów (obwodow) główki, jamy brzusznej i dł kości udowej... leżę tutaj z Dziewczynami, które mają zaplanowane porody i wychodzi, że te szacowane wagi dzieci, po porodach i dokladnym zważeniu, bardzo często nie są super dokładne. Poza tym przy wyniku pomiaru wagi Bobo z usg zazwyczaj są podane widełki dotyczące ryzyka błędu, który na tym etapie może wynosić nawet 150-100g. Wydaje mi się, że najważniejszy jest tutaj systematyczny przyrost, który wyklucza hipotrofie płodu. ..a to w ktorym percentylu jest dziecko to taka ocena obarczone jednak jeszcze sporą niedokladnoscią- bo np.nasze Bobo może być bardziej długie niż szerokie i wtedy na logikę te obwody imponujące nie będą a ważyć w rzeczywistosci może sporo...i na odwrót oczywiście ;)
    Mój Mały w piatek w 25 tc ważył według usg 840 g, wiec niby też z tych większych, chociaż w obliczu moich perturbacji ciążowych to lepiej, aby jednak Dziecko ważyło więcej niż mniej.

Co do tych Okruszkow urodzonych w 24 tc- to nadal dzielnie walczą. Chociaż lekarz uprzedzal, że sytuacja jest bardzo dynamiczna i zmienia sięniekiedy z godziny na godzinę. Ich mama wyszła wczoraj do domu ❤.

Szyjka elegancka! Daj znać co z tym przetaczaniem krwi, może nie będzie takiej potrzeby.

Tak sobie myślę, że może trochę źle go zmierzył.. chociaż potrafi kopnąć po obu stronach brzuch równocześnie więc do małych też nie należy.

Anhydra lubi tę wiadomość

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Anhydra - tak trzymaj. Zreszta ta transfuzja to chyba tylko w przypadku postępującego obrzęku, nie? Trzymam kciuki za Wasz ujemny wynik. A jest w planie jeszcze jakies usg na dniach zeby zerknac jak sie sprawa ma aktualnie?

Ja na krzywej - chyba pierwszy kryzys minął, sukces - nie zwymiotowałam. Drugi kryzys przyjdzie jak wstanę na pobranie, juz to wiem:( Mam dla siebie leżankę w pustym gabinecie, wiec o tyle mi łatwiej. Wybieram włóczkę na kocyk, moze jak zajmę czyms mysli to czas szybciej zleci.

Brawo Agagusia! Tylko ustaw sobie budzik na pobranie :P co Cię te oglądanie nie wciągnie za bardzo.

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od piątku promocja w Rossmann na kosmetyki do makijażu -55%. Dla klubowiczek od dzisiaj :D Można zamówić online.

E_linka2, czczi lubią tę wiadomość

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:

Tutaj panuje przekonanie, że zbyt częste usg/badanie palpitacyjne może pobudzać i drażni szyjkę a niewiele wnosi- bo zmiany są mało wykrywalne/zauważalne. Profilaktyvznie robią tak co 3-4 dni, oczywiscie jak coś się dzieje to częściej. Ta opcja z przetaczaniem to najgorszy że scenariuszy, o którym jednak musieli mnie poinformować.

Aga ja stwierdzam, że zakupy internetowe to trochę zmora portfela kobiet ciężarnych 😂 Dobrze, że mamy 100% wypłaty bo inaczej ciężko by było.

EDIT
    Wyniki na parwo dopiero w pt...tak więc zostaje na święta w szpitalu :/

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra myśl, że lepiej że to wykryli i działają. Trzymam kciuki za Was!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2019, 02:37

‹‹ 572 573 574 575 576 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ