WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    Tak w ogole to przepraszam za tyle spamu z rana, ale nadrabiam Was, a tyle tematow ciekawych mnie ominelo,ale...wczoraj mialam ta wyczekana obrone i juz poloficjalnie jestem Pania dr :D
    Sam tytul chyba nie cieszy mbie tak bardzo jak fakt, ze ten etap mam za soba. Kosztowalo to naprawdę mnóstwo wysilku, szczególnie majac juz 1 dziecko. Teraz w koncu moge skupic sie spokojnie na koncowce ciazy. Musze tez odpoczac troche od pracy naukowej, na ile sie da, i planuje w koncu spokojnie nacieszyc sie macierzynstwem, a w nocy odsypiac a nie stukac na kompie :D

A teraz jeszcze w temacie cc. Ja przed 1 porodem tez nasluchalam sie samych dobrych rzeczy o sn i tego jakie to cc jest straszne dla dziecka i matki, od poloznych, z ksiazek m.in polecanej tu autorstwa Choluj. Bylam nastawiona na sn i szczesliwa, ze nie mam zadnych przeciwwskazan. Wyszlo jak wyszlo i dzieki Bogu za cc, bo obie zyjemy i mamy sie dobrze! Chce natomiast powiedzieć, ze starsznie denerwuje mnie ta nagonka na cc, ktora slysze z każdej strony! Rozumiem, ze to po tp by edukowac kobiety, ale właśnie nikt nie mysli o tych co maja bo musza! Powiem szczerze, ze tez mialam na poczatku pretensje do siebie, ze tak wyszlo. Na szczęście mialam dobra opieke w szpitalu i meza, bo nie wiadomo czy nie wpadlabym w jakas depresje. Poza tym nie wiedzialam nic wtedy nt cc, bo w szkolach rodzenia albo tego tematu nie ma, albo cc traktowane jako sprzeciw wobec natury. Szkoda, bo uwazam, ze jeden blok poświęcony temu tematowi moglby byc potrzebny.

Baileys - z tego co wiem waga właśnie nie jest wskazaniem do cc. Obecnie wiele sie pozmiebialo, podobno piprzednie cc tez nie sa, a nawet wady wzroku... Duzo chyba zależy od konkretnego przypadku i lekarza.

Plinka gratulacje!!!

Co do szkół rodzenia to w Warszawie na żelaznej jest cały program dedykowany porodowi przez CC, czyli jak ktoś ma wskazania to zamiast zapisać się do tej szkoły z podstawowym programem może tylko do tej dedykowanej, a także wziąć uzupełniający panel dot CC już do tej tradycyjnej szkoły. Obydwie opcje są płatne ale uważam że to bardzo potrzebne moduły które nie powinny być traktowane po macoszemu. Fajnie że wyszli naprzeciw potrzebom kobiet zakwalifikowanych do cc, inne szpitale powinny brać przykład.

https://edukacja.szpitalzelazna.pl/szkoly-rodzenia/szkola-rodzenia-zosienka/szkola-rodzenia-ciecie-cesarskie/

plinka89, kayama lubią tę wiadomość

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    A w temacie cc... uważam, ze to dobrodziejstwo medycyny i uratowało wiele matek i dzieci. Żadna kobieta nie powinna być piętnowana ze względu na sposób w jaki urodziła!
    Porównam jednak te nagonkę do nagonki na mm bo tu tez jest ciekawie. Ludzie często bazują wyłącznie na swoich doświadczeniach i nie potrafią dostrzec szerszego kontekstu.
    Kobiety, które karmiły bez większych przeszkód piersią myślą, mówią, ze te które karmiły mm za mało się postarały. Z kolei kobiety, które rodziły sn twierdzą, ze te którym się to nie udało tez postarały się za mało, lub uległy fanaberii.
    Ja na szczęście synka urodziłam sn, bo przy kombinacji cc plus mm w naszym pięknym kraju nie miałabym prawa nazywać siebie matka. Smutne to bardzo!

To ja nie mam prawa nazywać się matką :D nie dość,że miałam cc to jeszcze karmiłam mm od 4 miesiąca bo musiałam odstawić :P

Tez na poczatku byłam zalamana ze nie udalo mi się sn,pocieszyła mnie wtedy polozna ze rodzilam 2 razy jedno dziecko i tego się trzymam ;) w końcu dwa dni skurczów do 10 cm i potem cc to nie przelewki :D nie bylo tak źle, gorzej wspominam odstawienie od piersi i ciągłe przytyki...

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emi2016 wrote:
    To ja nie mam prawa nazywać się matką :D nie dość,że miałam cc to jeszcze karmiłam mm od 4 miesiąca bo musiałam odstawić :P

Tez na poczatku byłam zalamana ze nie udalo mi się sn,pocieszyła mnie wtedy polozna ze rodzilam 2 razy jedno dziecko i tego się trzymam ;) w końcu dwa dni skurczów do 10 cm i potem cc to nie przelewki :D nie bylo tak źle, gorzej wspominam odstawienie od piersi i ciągłe przytyki...

Ja tez karmiłam piersią tylko 3 m-ce i tylko ja i moje najbliższe otoczenie wie jaką walką były tez 3 miesiące. Krew, pot i łzy i to dosłownie. Ale co sie nasłuchałam, ze każda kobieta może karmić to moje :).

aadd84dc14.png[/url]
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nagonka na SN z nikąd się nie wzięła - niestety dużo kobiet swego czasu żądało CC na żądanie bez wskazań lekarskich - od tak bo boją się bólu ... no i niestety aby odkręcić tą spiralę to trzeba zachwalać SN ile korzyści niesie dla dziecka i matki itp - co jak co ale CC to jest operacja a nie jakiś tam zabieg i niesie dużo komplikacji - więcej niż SN.

Niestety przy tej propagandzie cierpią kobiety które nie mają wyboru / możliwości na SN ... ale nic na to nie poradzimy. Osobiście nie rozumiem kobiet które na żądanie decydują się na cięcie :O pomimo pierwszego porodu z komplikacjami to dla mnie nadal CC tylko w przypadku zagrożenia życia.

I możecie mnie zlinczować ale też nie rozumiem kobiet, które nie chcą karmić piersią - nie chcą podjąć próby bo :" to dziwne", "cycki stracą swój wygląd", "nie chcą być uwiązane przy dziecku ..." itp można by wymieniać długo - kurdę to po co decydować się na dziecko ?!? I tutaj nie chodzi o to, że w pewnym momencie przechodzimy na MM bo nie nie możemy karmić ze względów medycznych/ nie dajemy rady / nie mamy wsparcia w partnerze/ tylko że nawet nie podejmuje się próby!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2019, 13:22

4c3tvfxm6n339zea.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wydaje mi sie ze presja cc czy mm jest w naszych glowach bardziej tak samo jak kg ciazowe

ja nastawiam sie na sn i mm karmilam formula i jestem zadowolona a me dzieci bez komplikacji

jestesmy kobietami i zonami to nasze ciala i nasze decyzje
    co komu do tego jak urodzimy czy wykarmimy

kiedys corka mocno zabkowala i darla sie w wozku na spacerze (ogolnie byla mocno raczkowa tylko do noszenia) jakas babcia pideszla ze skoro placze to musi byc glodna i bym dala dziecku jesc
    ha ha 30min wczesniej wsunela butle
    odpowiwdzialam : bardzo dziekuje to moja corka prosze swoje dobre rady zachowac dla wlasnej :-)
    babke zamurowalo doslownie

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wróciłam z badania USG 3 trym. Byłam teraz na luxmed. Dobrze że wcześniej zrobiłam prywatnie te badania (każdego trymestru łącznie z 3) bo to na luxmed to lipa w porównaniu do prywatnego. Nic nie widziałam, marny opis i nie mam fajnego foto. Co prawda z prywatnego buzi w 3d nie chciało moje chłopisko pokazać (dlatego poszłam dziś jeszcze na luxmed). Jedyne co to wiem że przybiera na wadze tygodniowo ok 200g. Teraz wazy 1721g (30tc) :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2019, 13:28

Limerikowo, Bobby29, Ania95, Sylvka, DrzewkoPomarańczowe, Frida91, emi2016, Smerfelinka, OlaWi lubią tę wiadomość

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Menka zadnego linczu nie bedzie ;-)
    po co? przeciez nie od tego jest ciazowe forum
    ja dokonalam wyboru ze karmienie piersia nie dla mnie, zbyt bolesne i po prostu nie czuje sie w tej roli
    dokonalam swiadomego wyboru i nigdy nie czulam sie z tym gorzej
    odwrotnie moglabym wymieniac same plusy formuly

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:

jestesmy kobietami i zonami to nasze ciala i nasze decyzje
    co komu do tego jak urodzimy czy wykarmimy

no ale też matkami skoro decydujemy się również na taką rolę :)

4c3tvfxm6n339zea.png
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po usg.29+5 a dzidziulek rozwinięty na 30+4.Bobas waży 1550g i jeśli dotrwa do 40tyg to prognozowana waga 3700g.Myślę,że więcej będzie bo starszak w 29+4 ważył 1640g i urodził się 36tyg z wagą 3120g gdyby dotrwał do końca osiągnąłby 4kg.Dzieci po 30tyg podobno różnie rosną.
    Wszystkie przepływy są super.
    Jąderka już w mosznie.
    Szyjka długa,zamknięta.
    Dziecko główką w dół.
    Pierwszy poród przez cesarkę i jeśli dziecko będzie miało 3800g/3900g żaden lekarz nie podejmie się porodu drogami natury.Decydując się na SN mam zrobić jeszcze jedno usg w 37tyg ciąży.
    Na początku nie chciał pozować i pokazywał ucho,później się rozkręcił i jest kilka fajnych fotek 4d i płytka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2019, 13:48

Nacha, Sylvka, Domi_tur, DrzewkoPomarańczowe, Chimera, plinka89, plinka89, Limerikowo, Ania95, Smerfelinka, Marcelina85 lubią tę wiadomość

• Sylvka Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szanuję każdy wybór i każdą decyzję. Też nie rozumiem nacisku na poród sn i kp.
    Ja chciałabym spróbować, ale jak będzie tego nie wiem. Najważniejsze, żeby mały urodził się cały i zdrowy a później był nakarmiony i rósł. Resztą i opiniami (póki co) się nie przejmuję.
    Ps. Może dlatego, że to moje pierwsze dziecko i jestem nieświadoma 😂

Domi_tur, Bobby29, Chimera, Limerikowo lubią tę wiadomość

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Ja z kolei się martwilam że moja córcia za mała. Widzę że wszystkie wasze dzieciaczki są większe... Następna wizyta 11 czerwca,ciekawe ile przybierze do tego czasu.
    A ile waży dzidzia?
    Moja też z tych malutkich.
    Wiec nie same duże się tutaj trafiają ;)

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Sylvka Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluję udanych wizyt!

Niebieska Gwiazda, Limerikowo lubią tę wiadomość

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• Malinka7 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam dziś na USG 3 trymestru na NFZ w szpitalu. Chodze tam tylko na to USG bo moja prowadzącą daje mi tam skierowanie. Malucha nie widziałam, gin mi nie odwrócił monitora... Zdjęć żadnych nie mam. Ale na szczęście na poniedziałek umówiłam nas na USG 4D. :) może i się nie uda zrobić jakiegoś fajnego zdjęcia na pamiątkę, ale chcę spróbować, bo czemu sobie tego odmawiać skoro możemy sobie na to pozwolic? A wiem też, że o wiele więcej dowiem się prywatnie. Tak czy siak bym szła jeszcze gdzieś prywatnie na USG, bo w szpitalu mają słaby sprzęt. Sami za wszystko płacimy, nikt nam nic nie sponsoruje, jesteśmy w stanie sobie to zasponsorować więc korzystamy, bo może już nigdy nie będziemy mieć takiej możliwości. :) Zresztą co do kasy od rodziny, to ja nawet bym nie chciała, żeby mi rodzice coś dawali. Jesteśmy dorośli, sami zdecydowaliśmy się na dziecko, więc i sami chcemy zadbać o nie. A jeśli będą chcieli coś nam dac, to powiem, że będą mogli dać dziecku do skarbonki jak się urodzi. Tak samo było z naszym weselem. Nie chcieliśmy kasy ani od jednych ani od drugich. Powiedzieliśmy, że dadzą nam prezent jaki będą uważali, ale na organizację wesela nic nie chcemy. :)

Nasz maluszek waży 1590 g <3

Nacha, DrzewkoPomarańczowe, Bobby29, Niebieska Gwiazda, baileys, emi2016, Limerikowo, Ania95, Smerfelinka, Agagusia, Sylvka lubią tę wiadomość

3jgxdqk3vzuxur4g.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    A ile waży dzidzia?
    Moja też z tych malutkich.
    Wiec nie same duże się tutaj trafiają ;)
    W 28+0tc ważyła niespełna kilogram.

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvka wrote:
    Ja szanuję każdy wybór i każdą decyzję. Też nie rozumiem nacisku na poród sn i kp.
    Ja chciałabym spróbować, ale jak będzie tego nie wiem. Najważniejsze, żeby mały urodził się cały i zdrowy a później był nakarmiony i rósł. Resztą i opiniami (póki co) się nie przejmuję.
    Ps. Może dlatego, że to moje pierwsze dziecko i jestem nieświadoma 😂

Mam takie samo podejście. My tu sobie możemy gdybać i planować a życie i tak zweryfikuje plany :) Wiecie, ja zawsze chciałam mieć dom z basenem i prywatny samolot, mam mieszkanie za miastem i golfa w kombi 😁 i też nie narzekam 😁😂
    Szanuję wszystkie te kobiety, które twardo trzymają się swoich przekonan, mi ciąża z mózgu robi krajankę i średnio co tydzień zmienia mi się pogląd i podejście do tematu 😂 ale mam ciągle taką myśl, że chciałabym taką metodę porodu, która będzie dla mnie mniej bolesna, wierzę że sn takie może być póki co :p

Bobby29, Nacha, plinka89, Sylvka, Limerikowo lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Malinka7 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dziś w aptece Gemini jest darmowa dostawa :)

Bobby29, DrzewkoPomarańczowe, kayama, Smerfelinka lubią tę wiadomość

3jgxdqk3vzuxur4g.png

Wysłany: 28 maja 2019, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    menka2 wrote:
    no ale też matkami skoro decydujemy się również na taką rolę :)

Ja tez mam swoje zdanie na wiele tematów, w tym cc na zadanie i mm bez próby karmienia naturalnego. Staram się jednak nie oceniać innych mam. Nie powiem, zdarzy mi się, ale zawsze potem żałuje bo nigdy nie mam pewności czy znam wszystkie okoliczności. Ja sama gdy rozmawiam z kimś na temat karmienia to mówię, ze karmiłam tylko 3 m-ce. Nie wdaje się w szczegóły bo to bardzo intymne. Ale bach! latka już jest. I nie wydaje mi się żebym miała obowiązek wszem i wobec dzielić się moja droga. Uważam natomiast, ze mam prawo pozostać nieocenianą. Wszystkim żyłoby się lepiej jakby każdy zajął się swoim ciałem.
    A inna sprawa, ze jak nawet komuś powiesz swoją trudna historie to i tak wiele mam wie swoje :)

Frida91, emi2016, plinka89, Limerikowo, Bobby29, Smerfelinka lubią tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 28 maja 2019, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka7 wrote:
    Dziewczyny, dziś w aptece Gemini jest darmowa dostawa :)

Akurat wczoraj zaczęłam zapełniać koszyk. Dzięki za info! 😁

Malinka7 lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez po usg 3 trymestru. Szyjka 4cm Wszystko ok :) tylko heparyna juz 0.8 Waga mniejsza niz córki bo w 31t2d 1856g

DrzewkoPomarańczowe, Niebieska Gwiazda, Frida91, emi2016, Chimera, Domi_tur, Sylvka, Malinka7, Limerikowo, Bobby29, Ania95, Smerfelinka, OlaWi, Agagusia lubią tę wiadomość

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    Co do samego porodu, to jeśli nie będę mieć wskazań do cc to będę rodzić sn. Akurat wśród moich koleżanek było więcej cc, także takie na życzenie. Nie moja sprawa, nie mi to oceniać.

Wsrod moich znajomych statystycznie rzecz ujmujac, tez wiekszosc chyba skonczyla na cc, nie z wlasnego wyboru. Jak slucham tych historii to mam wrażenie, ze szybko i ,,bez bolu" to maja tylko szyjkowe mamy :D

3jgx3e3kie55f15r.png
‹‹ 730 731 732 733 734 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ